Šiais gardžiais blynais galite pasilepinti bet kada, nesvarbu ar pusryčiai, ar pietūs, ar savaitgalio brunch‘as - jų įdaras vilios ragauti dar ir dar kartą.
Mielių svarba tešlai
Milelinių blynų tešlos kildinimas - svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo, nes mielės „suvalgys“ visą cukrų. Todėl geriausia blynus kepti tada, kai tešla padvigubės.
Mielinių blynų receptas su sūrio įdaru
Mieliniams blynams su tįstančiu sūrio įdaru pagaminti reikia:
- 1 stiklinės ŽEMAITIJOS pieno
- 1 šaukšto DANSUKKER šviesiojo sirupo
- 2 kiaušinių
- Žiupsnelio druskos
- 2 šaukštų ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 1 šaukštelio sausų mielių
- 170 g miltų
- 1-2 šaukštų BASSO purškiamo alyvuogių aliejaus
- 250 g LAPINO PUOTA triušienos mėsos (troškinti, kepti)
- Keleto riekelių GERMANTO sūrio „Gouda“
- Žiupsnelio KOTANYI džiovintų krapų
- Žiupsnelio KOTANYI džiovintų raudonėlių
- Žiupsnelio KOTANYI džiovintų bazilikų
- 1 šaukšto SACLA orkaitėje keptų pomidorų su alyvuogėmis
- 1 šaukšto ŽEMAITIJOS kastinio su žolelėmis
- 1 saujelės šviežių bazilikų lapelių
Gaminimo eiga:
- Prikaistuvyje arba ZYLE keptuvėje pašildykite ŽEMAITIJOS pieną kartu su DANSUKKER šviesiuoju sirupu.
- Į dubenį muškite kiaušinius, pasūdykite ir gerai išplakite. Supilkite šiltą pieną.
- Toje pačioje keptuvėje išlydykite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą.
- Į kiaušinio ir pieno mišinį sudėkite sausas mieles, dalį miltų, išmaišykite. Sudėkite likusius miltus, supilkite lydytą sviestą. Išmaišykite. Tešlą šiltai kildinkite 45-60 min.
- Į dvi keptuves ir ant metalinio žiedo papurkškite BASSO purškiamo alyvuogių aliejaus.
- Į vieną iš keptuvių sudėkite LAPINO PUOTA triušienos mėsą (troškinti, kepti), į kitą dėkite kelis šaukštus tešlos, perlenktą GERMANTO sūrio „Gouda“ riekelę ir uždėkite dar tešlos. Kepkite ant nedidelės kaitros po 3-4 min. iš abiejų pusių.
- Triušieną pagardinkite KOTANYI prieskoniais ir pasūdykite.
- Į triušieną dėkite SACLA orkaitėje keptus pomidorus su alyvuogėmis ir gerai išmaišykite. Patroškinkite 1-2 min.
- Į lėkštę dėkite troškintą triušieną, ŽEMAITIJOS kastinį su žolelėmis, sudėkite blynus ir papuoškite šviežiais bazilikų lapeliais.
Žemaičių blynai su mėsa
Siūloma greitai ir nesudėtingai pasigaminti žemaičių blynų su mėsos arba raugintų kopūstų įdaru.
Reikės:
- 1,5 kg nevirtų bulvių (svoris nuluptų)
- Druskos
- 6 šaukštų miltų
- 2 kiaušinių
Kopūstų įdarui:
- 300 g raugintų kopūstų
- 60 g svogūno
- Druskos
- Pipirų
- 1 šaukštelio cukraus
- 300 ml vandens
Mėsos įdarui:
- 400 g maltos mėsos
- 60 g svogūno
- 3 skiltelių česnako
- Druskos
- Pipirų
- Paprikos miltelių
Gaminimas:
- Pasiruoškite raugintų kopūstų įdarą: kubeliais supjaustykite svogūną. Į įkaitintą keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus, berkite pjaustytus svogūno kubelius. Kepinkite vis pamaišydami apie 3 min. ant didesnės ugnies.
- Tuomet prie kepintų svogūnų dėkite apie 300 g raugintų kopūstų. Berkite šiek tiek druskos, pipirų, 1 šaukštelį cukraus - sumaišykite.
- Pilkie apie 200 ml vandens, sumaišykite, uždenkite dangtį ir troškinkite apie 30 min. ant silpnesnės ugnies. Įdaras paruoštas.
- Mėsos įdarui kubeliais supjaustykite 60 g svogūną, susmulkinkite 3 skilteles česnako. Į įkaitintą keptuvę berkite apie 400 g maltos mėsos, pjaustytą svogūną ir smulkintas česnako skilteles. Berkite druskos, pipirų, paprikos miltelių. Vis pamaišydami, kepinkite apie 15 min. ant vidutinės ugnies. Įdaras paruoštas.
- Apie 1,5 kg nuluptų bulvių (svoris nuluptų) dėkite į puodą, užpilkite vandeniu (kad apsemtų bulves), berkite šiek tiek druskos. Puodą neškite ant viryklės - bulves virkite, kol išvirs.
- Kai bulvės išverda, vandenį nupilkite, o bulves berkite į didesnį dubenį. Dar karštas bulves sutrinkite bulvių trintuvu. Dėkite 6 šaukštus miltų, berkite šiek tiek druskos, įmuškite 2 kiaušinius. Viską labai gerai sumaišykite šaukštu.
- Palaukite apie 10 min., kol bulvių masė šiek tiek pravės, ir bus galima lipdyti blynus.
- Rankas sutepkite aliejumi. Formuokite žemaičių blynus: imkite saujelę bulvių masės, suformuokite kamuoliuką. Kamuoliuką išplokite į didesnį blyną, ant blyno dėkite šaukštą mėsos įdaro. Blyno kraštus užlenkite ir užspauskite kraštus, kad mėsos įdaras liktų viduje. Suformuokite apvalų ar pailgą blyną su įdaru viduje.
- Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejaus ir dėkite blynus. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 3 min. vieną pusę, tuomet blynus apverskite ir kepkite dar apie 3 min. kitą pusę.
Jei visų blynų nenorite kepti, dėkite juos į šaldiklį - prireikus išimsite, atšildysite ir apkepsite.