Trapučiai - tai populiarus maisto produktas, kuris aprūpina organizmą energija ir paįvairina mitybą. Juos dažnai renkasi norintys sulieknėti, sportininkai ir sveikos mitybos šalininkai. Žinoma, trapučiai, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi kalorijų, todėl metant svorį reikės skaičiuoti ir kalorijas, ir trapučius.
Kas yra trapučiai ir kodėl jie populiarūs?
Trapučiai dažnai tampa duonos pakaitalu, nes manoma, kad jie turi mažiau kalorijų nei duona. Tačiau trapučiuose kalorijų yra daugiau negu duonoje, nes jie yra lengvesni.
Trapučių rūšys ir jų savybės
Mažinant svorį, geriausias pasirinkimas - trapučiai, kurie gaminami ne iš miltų, bet iš grūdų, pav., ryžių, rudųjų ryžių, kukurūzų, grikių, speltų, kviečių ar kelių grūdų mišinių. Trapučiuose, kurie gaminami iš viso grūdo, yra daugiau ląstelienos, vitaminų ir mineralų, be to, jie geriau mažina alkį ir suteikia sotumo ilgesniam laikui.
Gaminant trapučius dažniausiai nenaudojami riebalai, pridėtinis cukrus, dažikliai ir konservantai, tačiau perkant trapučius vistiek reikia perskaityti etiketes. Pirkėjai gali rinktis net trapučius be druskos ar su mažu druskos kiekiu, nes turintys viršsvorį neretai turi padidėjusį kraujo spaudimą, todėl reikia kontroliuoti suvartojamos druskos kiekį.
Maistinė vertė ir kalorijų kiekis
Kalorijos. Kalorijų kiekis trapučiuose priklauso nuo naudojamų ingredientų ir svyruoja nuo 340 iki 380 kcal/100 g. Vienas traputis sveria apie 9 g/34 kcal, o vidutinė duonos riekė - apie 40 g/100 kcal. Vadinasi, 3 trapučiai beveik atitinka duonos riekę, sveriančią apie 40g. Metant svorį reikia skaičiuoti suvartojamų kalorijų kiekį ir nepadauginti nei duonos, nei trapučių.
Sveiko žmogaus mityba turi būti įvairi ir visiškai atsisakyti duonos ar vietoj duonos valgyti tik trapučius nereikėtų. Nereikėtų užmiršti, kad.
Trapučių nauda sveikatai
Naudojant tokią gamybos technologiją, išsaugomi mineralai, B grupės (B1, B6, B12) vitaminai, folio rūgštis ir ląsteliena, sumažėja fitatų ir tripsino inhibitorių aktyvumas. Be to, šio proceso metu pašalinami toksinai ir mikroorganizmai bei prailginamas produkto galiojimo laikas.
Atsparus krakmolas ir jo svarba
Trapučiai turi atsparaus krakmolo. Kaitinant ir atšaldant krakmolingus maisto produktus, tame tarpe ir trapučius, susidaro atsparus krakmolas. Atsparus krakmolas - tai krakmolas, kurio negali suskaidyti organizmo fermentai, todėl jis negali būti panaudotas organizmo energijos poreikiams.
Šis krakmolas veikia panašiai kaip ląsteliena: iš dalies arba visiškai nepakitęs praeina per plonasias žarnas ir tampa maistu gerosioms bakterijoms, esančioms storojoje žarnoje. Atsparus krakmolas svarbus mažinant svorį, nes:
- padidina ląstelių jautrumą insulinui;
- padidina sotumo jausmą ir sumažina užkandžiavimo poreikį;
- turi prebiotinį poveikį žarnyno bakterijoms;
- reguliuoja žarnyno motoriką, sumažina vidurių užkietėjimo bei viduriavimo riziką;
- mažina žarnyno uždegimines ligas;
- palaiko imunitetą, kurio apie 80 proc.
Trapučiai be gliuteno ir mielių
Ryžiuose, grikiuose, kukurūzuose nėra gliuteno, todėl iš jų pagamintus trapučius gali valgyti sergantys celiakija ar netoleruojantys gliuteno ir netoleruojantys pieno produktų. Trapučiai be gliuteno gali paįvairinti ir sveikų žmonių mitybą, nes per dažnai vartojami maisto produktai su gliutenu, ilgainiui gali padidinti jautrumą gliutenui. Pavyzdžiui, jei pusryčiams valgėte sumuštinį su duona, tai sekančio valgymo metu vietoj duonos galite rinktis traputį be gliuteno.
Pagrindinis mielių šaltinis - duona ir duonos gaminiai (bandelės, sausainiai, riestainiai, pyragai ir t.t.). Nors vieningos nuomonės dėl mielių vartojimo nėra, tačiau pernelyg dažnas maisto produktų su mielėmis vartojimas, gali sukelti pilvo pūtimą ar kitokius nemalonius pojūčius žarnyne. Trapučiai be mielių, gali paįvairinti mitybą ir kartais pakeisti maisto produktus su mielėmis. Turintiems sveikatos problemų, reikia atidžiai skaityti etiketes.
Kaip tinkamai valgyti trapučius metant svorį?
Trapučiai - tai sudėtinių angliavandenių, atsparaus krakmolo ir ląstelienos šaltinis. Metant svorį, trapučius galima valgyti, bet kuriuo paros metu, tačiau negalima viršyti savo kalorijų normos. Metant svorį, trapučius reikėtų derinti su baltymais ir ląsteliena:
- mėsa;
- paukštiena;
- žuvimi;
- kiaušiniais;
- varške, sūriu;
- ankštiniais, pvz., humusu;
- daržovėmis;
- vaisiais;
- sėklomis;
Užkandžių idėjos su trapučiais
Trapučiai yra gaminami porcijomis, turi traškią tekstūrą ir neutralų skonį, todėl galima pasigaminti daug įvairių dietinių ir sveikų užkandžių. Gaminant užkandį su trapučiais: pirmiausia reikia užtepti drėgnus ingredientus, po to likusius. Drėgni ingredientai sudrėkins traputį, bei neleis nukristi sausiems ar biriems ingredientams.
Keli pavyzdžiai kaip pasigaminti užtepėles:
- varškę sutrinti su uogomis ar vaisiais;
- varškę sumaišyti su šviežiomis daržovėmis;
- varškę sumaišyti su saulėje džiovintais pomidorais;
- sutrinti ir sumaišyti avokadą su mėgiamu baltyminiu produktu, pav., su tunu ar kita žuvimi, ar kiaušiniu;
- pomidorų pastą sumaišyti su prieskoninėmis žolelėmis ir užtepti ant trapučio, o patiekti su mėgiamu baltyminiu produktu: mėsa, kiaušiniu, žuvimi;
- įvairiausi humusai;
Svarbu atsiminti
Atkreipkite dėmesį! Trapučiai - tai angliavandeniai, o angliavandeniai, valgomi kartu su riebalais, suteikia daug energijos, todėl metant svorį, tokiais deriniais nereikėtų piktnaudžiauti.
Papildoma informacija
Įdomu: Trapučiai populiarūs sportininkų tarpe ir dažnai tampa pagrindiniu angliavandenių šaltiniu prieš varžybas, ryškinant raumenis. Renkantis trapučius atkreipkite dėmesį į trapučių spalvą: kuo trapučiai šviesesni (nesudegę) tuo mažesnis akrilamido kiekis. Akrilamidas - toksinė medžiaga, kuri susidaro kepant, gruzdinant ar skrudinant, ypač ilgą laiką. Trapučiai aukšta temperatūra apdorojami tik kelias sekundes, kol išgarinamas vanduo.
Kai valgomas vienas maisto produktas, jo galima suvalgyti daug, pav., makaronų, duonos ar trapučių. Valgant angliavandenius kartu su baltymais, riebalais ir ląsteliena, sumažėja patiekalo glikemijos indeksas, sotumo jausmas ateina greičiau ir išlieka ilgiau.