Rūgštynių sriuba yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kurio unikalus skonis ir aromatas nepalieka abejingų. Privaloma sriuba kiekvieną pavasarį ir ne tik todėl, kad yra labai skani, visų pirma, ji yra nepaprastai naudinga žmogaus organizmui. Ši sriuba puikiai tinka šaltoms dienoms, kai norisi šilumos ir jaukumo.
Ingredientai
Yra begalės rūgštynių sriubos receptų, bet šis, drąsiai tą galiu pasakyti - pats geriausias!
- 250 g rūgštynių lapelių (palikite tik plonus kotelius, storesnius nupjaukite)
- 1 didelės morkos (apie 120g.)
- 1 didelio svogūno
- 100 g petražolės šaknies, pastarnoko ar saliero gumbo
- 1 šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių krapų stiebų (nebūtina)
- 1,7 litro gero naminio vištienos, kiaulienos, jautienos ar daržovių sultinio
- 170 g riebios grietinės (30-40% riebumo)
- 1 arbatinio šaukštelio miltų
- 20 g sviesto
Kiti galimi ingredientai:
- šiek tiek rūgštynių
- 3 bulvių
- 2 sultinio (kubeliais)
- 1 svogūno
- 1 lauro lapų (lapai)
- 5 pipirai (juodi)
- šiek tiek aliejaus
- šiek tiek krapų (arba petražolės (švieži))
Gaminimo Eiga
Rūgštynių sriubos gaminimas yra paprastas ir greitas procesas. Pradėkite nuo ingredientų paruošimo. Pirmiausia, nuplaukite rūgštynes, jas supjaustykite smulkiai.
- Morką, petražolės šaknį (ją galite keisti pastarnoku ar saliero gumbu) nuskuskite, nuplaukite ir burokine tarka sutarkuokite į dubenį. Į tą patį dubenį suberkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą svogūną bei smulkintus krapų stiebus, jei naudojate.
- Į puodą, kuriame virsite sriubą įdėkite sviesto, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Paruoštas daržoves suberkite į puodą, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu kepkite apie 20 minučių. Kas kelias minutes nuolat pamaišykite ir stebėkite procesą, kad daržovės neapskrustų. Jeigu jos atrodo sausos, įpilkite likusį šaukštą aliejaus. Galutinis rezultatas turėtų atrodyti taip:
- Kol daržovės kepa smulkiai, bet labai smulkiai supjaustykite rūgštynes. Atidėkite 30 g. rūgštynių pačiai pabaigai. Jeigu turite virtuvinį prietaisą su pjaustyklės funkcija (su tokiais lenktais, aštriais diskais), tai labai palengvins ir pagreitins darbą.
- Į didesnį dubenėlį įberkite miltus ir išmaišykite su dviem šaukštais vandens, kad neliktų gumuliukų. Ištirpintus miltus sumaišykite su grietine.
- Daržovėms apkepus, nuimkite dangtį, ugnį padidinkite iki vidutinės aukštos ir supilkite sultinį. Sultiniui užvirus suberkite smulkintas rūgštynes (220 g.), jas virkite vos kelias minutes ir būtinai nugraibykite paviršiuje susidariusias putas.
- Dabar į dubenį su grietine bei ištirpintais miltais įpilkite pusę samčio verdančios sriubos, gerai išmaišykite, tą pakartokite dar kelis kartus ir galiausiai viską supilkite į puodą su sriuba. Šis etapas reikalingas tam, kad grietinė "susipažintų" su karščiu, jos nesutrauktų į gabalėlius ir butų vientisa sriubos konsistencija.
- Sriubai pakartotinai užvirus, dar kartelį nugraibykite putas ir nukelkite nuo ugnies. Dabar įberkite žiupsnelį druskos bei juodųjų pipirų, skonį atitaikykite pagal save, bet su druska rekomenduoju elgtis atsargiai. Į puodą suberkite atidėtus 30 g. rūgštynių, 1 šaukštą smulkintų krapų, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu leiskite sriubai 10 minučių "pailsėti". Dar kartelį paragaukite ar netrūksta druskos.
Kitas gaminimo būdas
- Užverdame vandenį, sudedame sultinio kubelius, nuluptas, smulkiais kubeliais pjaustytas bulves.
- Kol bulvės verda (apie 15 min.), nusilupame svogūną, smulkiai jį supjaustome ir apkepiname keptuvėje su aliejumi, kol gražiai pagels. Taip pat sudedame į puodą kartu su bulvėmis.
- Kai bulvės jau minkštos, sudedame lauro lapą, juoduosius pipirus ir prieš tai nuplautas, nuskabytais koteliais, smulkiai supjaustytas rūgštynes. Vasarą, pritrūkus šviežių rūgštynių, naudoju sūdytas arba džiovintas. Paverdame dar apie 2 min.
- Patiekiame su grietine ir šviežiais, smulkiai pjaustytais krapais arba petražolėmis.
Patarimai ir Variacijos
Įkaitinkite aliejų didelėje puode. Įdėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps permatomas. Tada pridėkite morką ir bulves, maišykite apie 5 minutes. Kai bulvės bus paruoštos, į puodą įdėkite smulkintas rūgštynes ir virkite dar 5 minutes. Pasūdykite ir pipiruokite pagal skonį. Jei norite, kad sriuba būtų dar aromatingesnė, galite pridėti šiek tiek česnako ar kitų prieskonių pagal savo skonį.
Taip pat galite eksperimentuoti su papildomais ingredientais, pavyzdžiui, įdėti bulvių košės, kad sriuba taptų tirštesnė. Rūgštynes galite pakeisti kitomis žolelėmis, tokiomis kaip špinatai.
Prieš verdant kiaušinius, geriausia būtų juos iš šaldytuvo išimti anksčiau, taip sumažinsite įskilimo riziką. Kiaušinius dėkite į verdantį vandenį ir virkite 8 minutes, jie bus vidutiniškai minkšti, jeigu norite kietai virtų, tuomet 10 minučių.
Be rūgštynių sriubos su šonine neįsivazduojamas šiltasis sezonas, kai galime pasiskinti rūgštynių tiesiog pievoje. Tačiau galima naudoti ir konservuotas. Išvirusią rūgštynių sriubą su šonine pagardinkite grietine ir krapų šakelėmis.
Rūgštynių sriuba su šonine: gaminimo eiga
- Svogūną ir morką supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kepti smulkintus svogūnus su morkomis.
- Česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir sudėkite į keptuvę.
- Smulkintą šoninę dėkite kepti kartu su daržovėmis. Kepkite 5-7 min., kol viskas apskrus.
- Bulvę supjaustykite kubeliais.
- Prikaistuvyje įkaitinkite vištienos sultinį, į jį sudėkite keptą šoninę su daržovėmis ir kubeliais pjaustytas bulves. Virkite apie 20 min., kol išvirs bulvės.
- Tada sudėkite rūgštynes ir išmaišykite.
Laikymas
Rūgštynių sriubą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Taip, galite naudoti šaldytas rūgštynes. Žinoma!
Recepto santrauka
Savybė | Informacija |
---|---|
Paruošimo laikas | Apie 30 min. |
Porcijų skaičius | 4 |