Saldžiosios bulvės, dar vadinamos batatais, yra puikus pasirinkimas norintiems maitintis sveikai ir skaniai. Sveikos mitybos ekspertai jas vadina supermaistu, vitamino C ir ląstelienos bombomis, bei geriausiu garnyru. Batatus galima ruošti įvairiais būdais, tačiau paprasčiausias ir lengviausias - kepti orkaitėje.
Pagrindiniai Principai Kepant Batatus Orkaitėje
Norint iškepti skanius batatus, svarbu laikytis kelių pagrindinių principų:
- Gerai nuplaukite batatus: Kruopščiai nuvalykite visus nešvarumus šepečiu po tekančiu vandeniu.
- Išklokite kepimo skardą folija: Tai padės išvengti skardos pridegimo, nes kepant batatai išskiria šiek tiek sulčių.
- Pribadykite skylučių šakute: Tai užtikrins, kad daržovės greičiau iškeps ir nesuskils dėl besiveržiančių garų.
- Kepkite, kol suminkštės: Įsmeikite šakutę į storiausią vietą. Jei nepatiriate pasipriešinimo, batatas paruoštas.
- Aliejus: Jei norite traškios luobelės, galite aptepti batatus alyvuogių aliejumi.
Receptai
Paprastas Keptas Batatas
Ingredientai:
- 4 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės
- 4 arbatiniai šaukšteliai sviesto
- Druska
- Grūsti juodieji pipirai
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Išklokite kepimo skardą folija, sudėkite saldžiasias bulves, subadykite jas šakute.
- Kepkite 45-50 minučių, kol suminkštės.
- Ištraukę iš orkaitės, leiskite kiek pravėsti. Tuomet aštriu peiliu įpjaukite bulvę horizontaliai, pjūvio vietoje uždėkite sviesto.
- Prieš patiekdami, pagal skonį pabarstykite druska bei šviežiai grūstais pipirais.
Orkaitėje Keptos Batatų Skiltelės su Prieskoniais
Ingredientai:
- Batatai
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Malti juodieji pipirai
- Rūkytos arba saldžiosios paprikos milteliai
- Aitriosios paprikos (čili) dribsniai
- Džiovintas česnakas
- Šviežias rozmarinas arba čiobrelis
- Vorčesterio padažas
Gaminimas:
- Batatus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Sumaišykite visus prieskonius ir prieskonines žoleles, apiberkite batatus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir Vorčesterio padažu. Viską išmaišykite.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje (200 laipsnių) 30-40 minučių.
Orkaitėje keptus batatus galima tiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Batatas su Varškės Įdaru
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio batatas
- 1 a.š. alyvuogių aliejaus
- 30 g varškės
- 25 g grietinės
- 10 g kietojo sūrio
- 10 g špinatų
- 5 g krapų
Gaminimas:
- Batatą nuplaukite ir subadykite mediniu smeigtuku. Aptepkite alyvuogių aliejumi, susukite į kepimo popierių ir kepkite orkaitėje apie 30 min., kol suminkštės.
- Varškę sutrinkite su grietine, sūriu ir smulkintais žalumynais.
- Batatui suminkštėjus, prapjaukite ir dėkite įdarą.
Traškios Batatų Bulvytės Orkaitėje
Ingredientai:
- Batatai
- Krakmolas
- Česnako milteliai
- Paprikos milteliai
- Pipirai
- Druska
Gaminimas:
- Bulves nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais, užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite 30 minučių.
- Sumaišykite bulvytes su krakmolu, česnako ir paprikos milteliais bei pipirais.
- Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite orkaitėje, kol taps traškios.
- Iškepusias bulvytes pabarstykite druska.
Idėjos Patiekimui
- Patiekite su gvakamole: Sumaišykite avokadus su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
- Jogurtinis padažas: Sumaišykite graikišką jogurtą su česnaku ir krapais.
Batatų derinys su avokadu ir pupelėmis yra nerealus, sukuriantis nuostabų skirtingų skonių balansą.