pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalorijų skaičiavimas valgant picą ir kitą maistą kavinėse

Mūsų gyvenimą persmelkusi reklama ne kartą būtent jos dėka pravėrusi piniginę pamažu užveriate duris gražiai figūrai ir, žinoma, sveikatai. Pabandykite paneigti, kad reklama neturėjo įtakos, kai kavinėje vietoje sulčių ar arbatos užsisakėte dietinės kokakolos - juk reklama pakuždėjo, kad ji lengva(!) ir kad ją geria tik gyvenimu besimėgaujantys žmonės...

Tik neapsigaukite, verčiau iš anksto nuspręskit, ką žadate valgyti. Meniu gausa ir kolegų įkalbinėjimai tikrai nieko gero Jūsų pastangoms išsaugoti figūrą neduos.

Meniu gudrybės

Atsivertusi meniu, verčiau neapžiūrinėkit patiekalų fotografijų. Juk tie patiekalai, kurie nufotografuoti bukletams, taip skaniai atrodo veikiant visai „neskaniems“ chemikalams, kurie reikalingi, kad maistas išsaugotų gražią spalvą, blizgesį ir t. t. Verčiau analizuokite tai, kas parašyta smulkesnėmis raidelėmis.

Bet koks patiekalo apibūdinimas, kuriame naudojami žodžiai „grietininis“, „apvoliotas džiūvėsėliuose“ ar „traškus“, yra užuomina apie didelį sočiųjų riebalų kiekį. O kuo tai gresia, puikiai žinote, jei ne - suprasit, kai lašelis po lašelio cholesterolis užkimš Jūsų kraujagysles, sutrikdys organizmo sugebėjimą įsisavinti deguonį bei maisto medžiagas, padidės infarkto, aterosklerozės, plaučių, žarnyno vėžio tikimybė. Skamba bauginamai? Bet susimąstyti verta.

Lėkštės ir spalvos

Dažniausiai patiekalai patiekiami didelėse lėkštėse, taigi atrodo, kad Jūsų pietūs tikrai buvo kuklūs, tačiau pabandykit visa tai perkelti į mažą lėkštutę - nebeatrodys taip nekalta.

Be to, seniai žinoma, kad mažiausiai suvalgoma tada, kai indai yra mėlynos spalvos. Labiausiai apetitą kelia šiltos spalvos - oranžinė, raudona, geltona. O dabar pagalvokite, ar teko kada matyti kavinėje arba restorane mėlynos spalvos lėkštes? Čia juk apstu vien apetitą žadinančių spalvų!

Gėrimai

Tai tikra tiesa, užsisakius lengvą kokteilį, alaus bokalą ar vyno taurę, apetitas iš tiesų sustiprės. Verčiau prieš užsisakydama paprašykite padavėjo atnešti stiklinę vandens su keliais lašeliais citrinos arba paprasto negazuoto vandens.

Vietoje kavos su grietinėle ar puodelio kapučino rinkitės arbatą, cukrų pakeisdama šaukšteliu medaus. Paskaičiuokime: puodelis kavos su pienu - apie 150 kcal, puodelis latte - 200 kcal, kapučino kavoje gali tūnoti net 300 kcal, tuo tarpu arbata su šaukšteliu medaus - tik 40 kcal! O jei mėgstate kavą ar arbatą gerti nesaldintą? Tuo geriau!

Užkandžiai

Padavėja visuomet maloniai pasiteiraus, gal ką užsisakysite iš anksto, kol bus atnešti Jūsų užsisakyti patiekalai. Toks mandagumas turi savo „svorį“. Keli gabėliai keptos duonos su lydytu sūriu, suvalgyti dar nesulaukus dietinių salotų, „prikabins“ 300 kcal.

Keptų svogūnų žiedų ar kalmarų, jei norite išsaugoti liekną figūrą, savaime suprantama, taip pat atsisakykit.

Kaina ir pasirinkimas

Suprantama, kad bulviniai blynai, cepelinai, blyneliai su uogienėmis ar visokių rūšių picos stipriai „neskriaudžia“ piniginės, tačiau apie jų sveikumą ar naudą negali būti nei kalbos.

Tad jei piniginės ištekliai yra riboti, rinkitės salotas, tik atidžiai pastudijuokit jų asortimentą, nes kai kurios, regis, nekaltos salotos gali slėpti daugiau kalorijų nei miltiniai patiekalai. Neabejodama klauskit padavėjos, kokia jų sudėtis.

Užsisakykite lėkštę sriubos - tai pats geriausias nuvarginto skrandžio draugas. Daugelis kavinių siūlo dienos sriubą, kuri būna pigesnė nei kitos. Norėdama numesti svorio, geriau venkite pertrintų sriubų: į jas dedamos trintos bulvės, grybai ir net tirštinimui naudojamas krakmolas ar sviestas prideda nemažai kalorijų, taigi verčiau valgyti vištienos sultinį.

Tačiau žinokite ir būkite atsargi: Jūsų įsivaizduojamos salotos - ne visada tos salotos. Nepriklausomai nuo to, kas parašyta meniu, užsisakiusi patiekalą, kuriame yra žodelis „salotos“, ir tikėdamasi gauti daržovių asorti, galite likti nustebinta gavusi normalų antrą patiekalą. Nepaklysti padės kaina, nes dažniausiai tokios „salotos“ būna brangesnės.

Viskas gerai, tačiau jei skaičiuojate kalorijas, verta žinoti, kad populiarios Cezario salotos nėra tokios jau nekaltos. Jų (su visais priedais) porcija po lapais slepia net 400 kcal! Nicos salotų porcija - 370 kcal, Valdorfo - 450 kcal.

Skonio paslaptys

Tai lemia gyvuliniai riebalai, sviestas, skonio stiprikliai, įvairūs aliejai. O kodėl, regis, paprastos salotos tokios saldžios? Pasirodo, jas mėgstama apipilti vandenyje ištirpintu cukrumi. Suprantama, kad taip skaniau, bet ar sveikiau?

Be to, nors visi žinome, kad „druska - ne sveikata“, restorano ar kavinių patiekaluose jos tikrai nemažai, o blogąsias baltosios mirties savybes kiekvienas, besirūpinantis sveikata, puikiai žino.

Jei esate susižavėjusi rytietiška virtuve ir dažnai lankotės kinų ar japonų restoranuose, verta žinoti apie jų patiekaluose naudojamą natrio glutamatą (E 621). Paprastai jis vadinamas kiniška druskele ir jo randama beveik visuose rytietiškų restoranų patiekaluose. Šis „prieskonis“ daro stebuklus. Net prastos rūšies peršaldytą mėsą ir beskonius patiekalus paverčia tikrais kulinarijos šedevrais.

Beje, ši medžiaga turi dar vieną stebuklingą savybę: priverčia nuolat jausti alkį. Jei pavalgiusi „lengvo“ maisto jaučiate silpnumą, mieguistumą, pradeda skaudėti galvą, būkite tikra, kad Jūsų organizmas gavo būtent šio rytietiško ingrediento. Kas keisčiausia, ši bloga savijauta nėra reta ir vadinama kinų restoranų sindromu.

Padažai

Netgi iš pažiūros nedidelis kiekis šio priedo gali papildomai prie porcijos pridėti net 500 kcal. Gaminant padažą dažniausiai naudojamas majonezas, aliejus, sviestas, druska, o į kai kuriuos padažus įeina ir krakmolas.

Jei saugote figūrą, verčiau jų atsisakykite. Galima paprašyti, kad užuot padažą užpylę tiesiai ant salotų, patiektų jį atskirame indelyje. Tuomet valgydama įmerkitą šakutę į padažą ir tik tada smeikite daržovę - taip ir paragausite gardaus padažo, ir nustebsite pamačiusi, kiek kalorijų sutaupėte.

Rekomenduotina atsisakyti prie salotų siūlomos duonos ir bandelių. Viena tokia ruginė bandelė - ir organizmas gauna jau kelis šimtus kalorijų.

Tyrimas ir dienos meniu pavyzdys

Pasikvietusi į pagalbą ištikimąsias drauges, pasiryžau eksperimentui - visą savaitę valgyti tik kavinėse. Po ilgos ir piniginei „skausmingos“ savaitės sudariau meniu, kuriame pateikiami populiariausi patiekalai ir jų kalorijos.

Vienos tipinės dienos valgant kavinėse valgiaraštis:

  • Pusryčiai:
    • Puodelis latte kavos - 200 kcal.
    • Maža kumpio ir daržovių salotų porcija (sudėtis: kopūstai, kumpio gabaliukai, agurkai, paprikos, pievagrybiai, sūris, kiaušiniai) - 200 kcal. Prie salotų patiektas majonezo ir bazilikų padažas - dar plius 100 kcal.
    • Kaina (su arbatpinigiais) 10 Lt
    • Kalorijos: 500
  • Pietūs:
    • Čili sriuba su tarkuotu sūriu - 300 kcal.
    • Maža pica (sudėtis: plonas paplotėlis iš miltų, kiaušinių, vandens, kumpio gabaliukai, pomidorai, pievagrybiai, sūris) ir, žinoma, padažas, kurio tikrai nepagailima - 600 kcal.
    • Kapučino kava - 200 kcal.
    • Kaina (su arbatpinigiais) 27 Lt
    • Kalorijos: 1000
  • Vakarienė:
    • Spagečiai su vištiena, tarkuotu sūriu - 700 kcal.
    • Taurė baltojo sauso vyno - 150 kcal
    • Kepta duona su majonezu ir sūriu - 600 kcal. Porcija dalinomės keturios smagurės, tad, manau, išeina, kad šios nuodėmės paragavau tik 150 kcal.
    • Kaina (su arbatpinigiais) 35 Lt
    • Kalorijos: 1000

Per dieną suvalgiau maisto, kurio vertė 2500 kcal. Išleidau 72 Lt. Daug tai ar ne - čia jau sprendžia kiekviena individualiai, tuo labiau kad kalorijų suvartojame skirtingai, tai priklauso nuo amžiaus, darbo intensyvumo ir, žinoma, genų.

Lankytis kavinėse nėra blogai - juk tai kartu ir bendravimo, poilsio, susitikimų bei laisvalaikio vieta. Tik reikia išmokti derinti jų teikiamus malonumus ir matyti tai, kas meniu paslėpta. Skanaus!