pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip suplakti grietinėlę: patarimai ir gudrybės

Vasara, uogos ir pieno produktai - trijulė, kurią tiesiog privalu išnaudoti. Vienas būdų - plakta grietinėlė ir šviežios uogos! Tai tobuliausias per penkias minutes pagaminamas skanėstas netikėtai užsukusiems svečiams pavaišinti ir namiškius palepinti.

Pagrindiniai principai, norint gerai išplakti grietinėlę

Bet kodėl kartais ima ir nesiplaka grietinėlė? Kodėl kartais išsiplaka ne baltas purus desertas, o sviestas ir… pasukos? Yra 3 svarbiausi dalykai, kurių turite nepamiršti, jeigu norite, kad grietinėlė gerai išsiplaktų:

  • Riebumas - 33-36 proc. ji skirta būtent plakimui. Taip ir vadinasi: plakamoji. Mažesnio riebumo grietinėlės tinka padažams gaminti, kavai baltinti ir pan. Taip pat yra plakama naminė grietinėlė, bet šiuo atveju neaišku, kokio ji yra riebumo, todėl niekas negali garantuoti, kad ji tikrai išsiplaks.
  • Temperatūra - grietinėlė turi būti stipriai atšaldyta.
  • Dėmesys - akylai stebima, kaip plakasi grietinėlė.

Grietinėlės pasirinkimas

Parduotuvėse galite rasti UAT grietinėlę - tai reiškia, kad šis produktas buvo apdorotas ultraaukšta temperatūra. Dėl to jo galiojimo laikas tapo ženkliai ilgesnis - net iki kelių mėnesių. Plakamosioms savybėms įtakos tai neturi. Svarbiausia - pasirinkti tinkamą riebumą. Patirtis rodo, kad UAT apdorota grietinėlė išsiplaka geriau nei šviežia. Kadangi etiketėje nerašoma, kad tokios grietinėlės sudėtyje yra stabilizatorių, galima manyti, kad stabilesnis plakimas yra būtent temperatūros poveikio pasekmė.

Atšaldymas

Grietinėlė PRIVALO būti atšaldyta. Atšaldyta reiškia mažiausiai 12 valandų išbuvusi šaldytuve, o ne parnešta iš parduotuvės ir palaikyta šaldytuve 15 min. Grietinėlei reikia laiko atvėsti. Tad ne trumpiau nei per naktį šaldytuve, o prieš plakant nepamaišys dar ir 5-10 min. įdėti ją į šaldiklį. Kaip ilgai ten laikyti, priklauso nuo kiekio. Jeigu turime 150 ml pakuotę, tai pakaks ir 2-3 min. Puikiai pasitarnaus ir atšaldyti plakimo indai - nepamirškite jų palaikyti šaldytuve. Kodėl reikia atšaldyti? Šaltas sviestas (irgi pieno riebalai) puikiai laiko formą. Šiltas sviestas tirpsta. Taip ir grietinėlė - nešalta ji tampa nestabili ir akimirksniu išsisluoksniuoja ją plakant.

Plakimo procesas

Supilkite šaltą grietinėlę į šaltą indą ir pradėkite plakti maksimaliu greičiu, nors ir labai taškysis. Labai įdėmiai stebėkite grietinėlės konsistenciją. Kai pradeda tirštėti, žiūrėkite dar įdėmiau. Svarbu pagauti momentą, kai grietinėlė tampa standi, bet dar nepradėjo „varškėti“, t. y. skirtis riebalai ir pasukos.

„Paukščio snapas" - idealios konsistencijos požymis

Išplakta grietinėlė turi laikyti formą, būti glotni ir ant šluotelės laikyti „paukščio snapą“. Jei netyčia praleidote tą momentą ir grietinėlė pradėjo sluoksniuotis, nesinervinkite, nes dar tik pradėjo! Galima įpilti dar truputį grietinėlės ir rankine šluotele permaišyti - situacija turėtų pagerėti. Tuomet jau ilgai neplakite. Taip pat grietinėlė išsisluoksniuoja ir nuo rankų šilumos. Tad į konditerinį maišelį nedėkite viso grietinėlės kiekio, net jei jis ir telpa.

Receptas: Grietinės desertas su želatina

Šis receptas puikiai tinka norint pasigaminti skanų ir spalvingą desertą su grietine.

Ingredientai:

  • 1 kilogramas grietinės
  • 20 gramų želatinos
  • Šiek tiek cukraus
  • Šiek tiek kakavos
  • Šiek tiek vyšnių
  • Šiek tiek mėtų
  • Šiek tiek žaliųjų citrinų

Paruošimo būdas:

  1. Želatiną užpilti 0,5 stiklinės šilto vandens.
  2. Į grietinę suberti 6 šaukštus cukraus ir išplakti.
  3. Vandenį su želatina pakaitinti, kol želatina ištirps. Neužvirti.
  4. Želatiną sumaišyti su grietine.
  5. Gauta masę padalinti į 3 dalis.
  6. Pirmą dalį sumaišyti su kakava.
  7. Antrą - smulkintomis vyšniomis be kauliukų.
  8. Mėtų paruošimas: mėtas, 0,5 laimo sultis ir 2 šaukštus vandens supilti į mikserį ir suplakti. Gautą masę perkošti ir mėtų skystį supilti į trečią grietinės dalį.
  9. Paruoštą pirmą sluoksnį supilti į formą ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų (bet ne visiškai iki galo).
  10. Kai sustings, užpilti antą sluoksnį ir taip pat padėti į šaldytuvą ir t. t, kol bus supilti visi sluoksniai.
  11. Tada geriausia būtų palikti desertą nakčiai šaldytuve.
  12. Ryte pamerkti formą į karštą vandenį ir išspausti desertą į lėkštę.

Autorius: Genutė

Kokteilių gamybos subtilybės: maišymas ir plakimas

Daugeliui skanių kokteilių gaminimas yra meno forma. Kaip ir bet kokio kito meno atveju, gali būti sunku įvaldyti techniką. Maišymas yra švelnus procesas, kurio metu ingredientai maišomi sukamaisiais judesiais naudojant šaukštą ilga rankena arba baro šaukštą. Ši technika padeda tolygiai sumaišyti visas kokteilio sudedamąsias dalis, į mišinį neįtraukiant per daug oro. Tikslas - sukurti vientisą tekstūrą be burbuliukų galutiniame produkte.

Plakimas skiriasi nuo maišymo tuo, kad į gėrimą patenka oras, kuris susmulkina ledo kubelius ir ant gėrimo viršaus sukuria nedidelį kiekį putų. Plakimas suteikia kokteiliams putojimo, kuris gali išryškinti subtilius skonius, ir kartu greitai juos atšaldo, o tai padeda greitai sukurti šaltesnius gėrimus!

Patarimai tobulam kokteiliui

Norėdami pasiekti optimalių atšaldymo rezultatų kratant, įsitikinkite, kad turite daug ledo - bent du trečdalius kratytuvo skardos - tai padės atšaldyti gėrimą greičiau nei vien maišant! Jei norite, kad kokteiliai būtų dar labiau subalansuoti ir sudėtingesni, maišydami ir kratydami į juos įpilkite biterių - tai padeda suapvalinti skonius ir išryškinti paslėptus, kurie kitu atveju gali likti neaktyvūs!