Jei už lango niūrus ruduo, tegul nors mūsų lėkštėje šypsosi vasaros prisiminimai. Nors daržovės iš parduotuvės, o ne iš lysvės, vis tiek šios žaliosios daržovių salotos tai vitaminai ir mineralai - gyvybė jūsų kūnui.
Žalių salotų nauda
Ar žinojote, kad gūžinės aisberg salotos sudarytos iš apie 90 proc. vandens, be to, dėl savo apimties jos greitai pripildo skrandį, o jų kaloringumas (100 g) - vos 25 kcal. O vienoje stiklinėje smulkintų ar virtų brokolių yra: 55 kalorijos visa rekomenduojama vitamino K paros norma ir dviguba rekomenduojama vitamino C paros norma. Taip pat avokadai turi magnio, mangano, vario, geležies, cinko, fosforo, vitamino A, B1, B2 ir B3. Liucerna - tai unikalus silicio ir boro šaltinis. Boras reikalingas aktyviosios vitamino D formos gamybai ir normaliai kaulų struktūrai.
Pagrindinis raktas į sėkmę
Nieko naujo neatrasiu parašydama, kad tokių salotų pagrindinis raktas į sėkmę yra kokybiški ir švieži produktai. O papildomas raktas ir žadėtas „cinkelis” yra padažas, kuriam būtinai leiskite (prieš užpilant ant salotų) bent 15 minučių subrandinti savo skonius šaldytuve. Ir viskas - jokios magijos:). O pats salotų receptas yra daugiau kelrodis nei dogma, tad proporcijas ar pačias daržoves (padažą tai palikite ramybėje:)) galite keisti pagal savo skonį: mėgstate daugiau žalumynų ar žolelių - pirmyn, neturite ridikėlių - įpjaustykite daugiau agurkų arba įtarkuokite šviežią morką ir taip toliau, ir be galo.
Paprasto padažo receptas
Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į nedidelį stiklainį, užsukite dangteliu (patikrinkite ar tikrai sandarus) ir purtykite, kol jis taps vientisos konsistencijos. Paruoštą padažą įdėkite į šaldytuvą bent 15 minučių, kad skonis taptų ryškesnis ir sodresnis.Daržoves nuplaukite ir ypač gerai nusausinkite salotų lapus bei rukolą (patogiausia naudoti salotų džiovyklę arba švarius rankšluosčius).
Salotų gaminimo eiga
Į didelį dubenį sudėkite išilgai perpjautus ir tuomet griežinėliais supjaustytus agurkus su ridikėliais, per pusę padalintus pomidoriukus ir pusžiedžiais supjaustytą raudonąjį svogūną. Rankomis suplėšykite salotų lapus su rukola ir suberkite smulkintus žalumynus. Į dubenį supilkite padažą ir labai atsargiai kilnodami dviem šaukštais arba rankomis (aš tą darau rankomis) viską išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų, o gal reikia papildomo šaukšto aliejaus (sausos daržovės). Šie skanūs ir lengvi žalių salotų receptai yra tokie universalūs! Jie dera su beveik bet kokiu pagrindiniu patiekalu - nuo makaronų iki picos, lašišos iki čili.
Geriausi žalių salotų receptai
Sudėtinga rasti gerų salotų receptų. Mes su Aleksu dažnai norime savo patiekalą papildyti salotomis. Bet kokie žalių salotų receptai yra tinkami? Taigi, mes nusprendėme spėlioti už jus! Kaip du kulinarinių knygų autoriai ir receptų kūrėjai, sudarėme savo geriausių sąrašą žalių salotų receptai kurios puikiai tinka garnyrui prie bet ko.
Kapotos salotos
Geriausias mūsų žaliųjų salotų receptas: šios mėgstamos kapotos salotos! Žmonės visada klausia: „Oho! Kas čia yra?” Itališka nuojauta, pripildyta traškių romėnų, griežinėliais pjaustytų askaloninių česnakų ir parmezano sūrio. Spardytojas? Supjaustyti pipirai, kurie prideda aštrumo ir šiek tiek šilumos.
Arugulos salotos
Šios arugulos salotos tikriausiai yra lengviausios salotos, kurias pagaminsite. Jums net nereikia gaminti salotų padažo! Supilkite kūdikių rukolą tiesiog su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, tada suberkite parmezano drožles ir plonais griežinėliais pjaustytą askaloninį česnaką. Tai paprasta ir taip skanu, vos per 5 minutes. Ypač gerai dera su sriubomis, makaronais ir picomis!
Lapinių kopūstų salotos
Kitas variantas? Štai dar vienas paprastas žalių salotų receptas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka lapiniai žalieji kopūstai! Neapdoroti kopūstai kartais gali turėti kartaus skonio. Tačiau dėl šio skonio itališko stiliaus citrinos, parmezano sūrio ir česnako padažo kartaus kopūsto skonis sušvelnėja ir gražiai susilieja su kitais skoniais. Tvirta lapinių kopūstų tekstūra puikiai išsilaiko salotose ir suteikia papildomą traškumą valgant.
Cezario salotos
Štai klasikinis žaliųjų salotų receptas, kuris yra paprastas, bet nenugalimas. Susipažinkite su tobulomis Cezario salotomis! Pasigaminkite visus komponentus namuose ir tai bus stulbinantis produktas. Pikantiškas, kreminis užpilas akimirksniu taps namų mėgstamiausiu. Ir traškūs česnakiniai skrebučiai - juos valgysite nuo kepimo skardos. Jei likusį laiką galėtume valgyti vienas žalias salotas, tai gali būti tai.
Obuolių ir granatų salotos
Traškūs, aštrūs obuolių griežinėliai dera su granatų sėklomis, kreminiu ožkos sūriu ir traškiais, cinamonu pagardintais pekano riešutais. Supilkite juos ant šviežių žalumynų su klevo ir obuolių sidro acto padažu.
Romėnų salotos su Green Goddess padažu
Išbandykite šias gaivias romėnų salotas! Elektrinė romėnų lapų žaluma ir švelnūs rožiniai ridikėliai kontrastuoja su blyškiai žaliu Green Goddess Dressing padažu, kuris viską užgožia žoline kremine spalva. Ant viršaus pabarstykite traškiais džiūvėsėliais - smagia alternatyva skrebučiams.
Braškių salotos
Šios braškių salotos yra vienas iš mūsų populiariausių salotų receptų, derinant saldžias braškes su švelniu balzaminio vinigreto salotų padažu! Šios žalios salotos, derinamos su traškiais raudonaisiais svogūnais, skrudintais riešutais ir fetos sūrio trupiniais, yra puikus būdas mėgautis sezoninėmis uogomis.
Sviestinių salotų salotos
Štai paprastas būdas padaryti įspūdingas žaliąsias salotas: išbandykite šias sviestinių salotų salotas! Šie gležni salotų lapai yra nepakartojami padengti kreminiu, pikantišku parmezano pipirų padažu ir keletu paprastų daržovių bei parmezano drožlių. Pabarstykite traškių džiūvėsėlių, kad susitartumėte: nenorėsite nuleisti šakutės!
Frizė salotos
Norite savo patiekalui suteikti rafinuotumo? Išbandykite traškias ir gaivias frizie salotas! Frisée yra raukšlėtos tekstūros ir subtiliai kartaus skonio lapinė žaluma, idealiai tinkanti salotoms suteikti nuojautos ir elegancijos.
Itališkos žalios salotos
Parduotuvėje paimkite dėžutę ar maišelį pavasarinio mišinio, ir jums vos reikia galvoti, kaip pagaminti šį salotų receptą. Pritaikėme ją taip, kad ji būtų paprasta su daiktais, kuriuos galbūt jau turite po ranka! Šios itališkos žalios salotos yra kupinos visų tinkamų skonių ir tekstūrų: traškios salotos, traškūs česnakiniai skrebučiai ir aštrūs pipirai. Jis padengtas aštriu, žolelių itališku vinigretu, dėl kurio skoniai skamba!
Vandens rėžiukų salotos su obuoliais
Štai puikus būdas pasigaminti sveikas žalias salotas: išbandykite Vandens rėžiukų salotas su obuoliais! Derinkite šią karčią žalumyną su citrina, obuoliu ir pikantiškomis parmezano drožlėmis ir neatsispirsite dar vienam kąsniui!
Špinatų salotos su pekano riešutais
Šios salotos yra viskas, ko turi būti klasikinėse špinatų salotose, kupinos tekstūros ir skonio kontrastų. Yra traškūs dūminiai pekano riešutai, beveik panašūs į šoninę, glaistyti su klevų sirupu ir sojos padažu.
Meksikietiškos salotos
Šios meksikietiškos salotos yra kupinos skanių lotyniško stiliaus skonių: spalvingos daržovės, kalendros laimo salotų padažas ir traškios tortilijos juostelės. Tai greitai ir lengvai pagaminama, natūraliai derinama su tokiais patiekalais kaip tacos ir enchiladas.
Ožkos sūrio salotos su rukola ir obuoliais
Štai mėgstamiausios žalios salotos: ožkos sūrio salotos su rukola ir obuoliais! Traškūs obuoliai, kreminis ožkos sūris ir puri rukola yra ideali pora aštraus saldaus padažo.
Pankolių apelsinų salotos
Šios pankolių apelsinų salotos pasižymi sultingais apelsinais ir garsiuoju deriniu: griežinėliais pjaustytu žaliu pankoliu, kuris prideda subtilios saldymedžio esencijos.
Greipfrutų salotos
Šios gaivinančios greipfrutų salotos sujungia sultingus citrusinius vaisius su riešutiškai skrudintais migdolais, sūriu fetos sūriu ir švelniu aguonų užpilu. Švelnios, švelnios, riešutinės ir kreminės tekstūros ir skoniai puikiai papildo vienas kitą!
Gervuogių salotos
Šios gervuogių salotos yra klasikinės ir prašmatnios: vaikiški žalumynai, minkštas ožkos sūris ir rūkyti migdolai suteikia skonio niuansų, kurie yra nepaprasti, atsižvelgiant į paruošimo laiką. Užpildykite garsiuoju kreminiu balzaminiu vinigretės padažu.
Obuolių graikinių riešutų salotos
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas mūsų žaliųjų salotų receptuose yra obuolių graikinių riešutų salotos! Traškių obuolių, traškių graikinių riešutų, kramtomųjų spanguolių ir saldaus skonio padažo mišinys sukuria tekstūrų ir skonių simfoniją. Puikiai tinka kaip garnyras, bet pridėkite baltymų ir jis taip pat veikia kaip pagrindinis patiekalas!
Paprasti salotų padažai
Norite patys pasigaminti žalias salotas? Išbandykite keletą mūsų paprastų salotų padažų su pasirinktais žalumynais! Rinkitės iš mūsų mėgstamų salotų padažų receptų arba sveikų salotų padažų. Išbandykite kreminės spalvos klasiką, pavyzdžiui, naminį rančo padažą, Cezario padažą, Green Goddess padažą ar parmezano pipirų padažą.
Salotos su baltymais
Kai išeiname pavalgyti, mums patinka, kad daugelis restoranų turi galimybę pridėti baltymų į bet kurias salotas. Tai tinka ir visiems šiems žaliųjų salotų receptams: paverskite jas pagrindiniu patiekalu pridėdami baltymų!
Pagrindinė žaliųjų salotų formulė
Yra tiek daug salotų idėjų, kurias reikia išbandyti! Aš esu naujokas salotų gaminime. Štai pagrindinė žaliųjų salotų formulė, kuri padės jums pradėti:
- Žalieji: Pasirinkite savo mėgstamų žalumynų pagrindą, pavyzdžiui, romaną, špinatus, rukolą arba mišinį.
- Daržovės: Įdėkite pjaustytų daržovių, kad pagerintumėte skonį, tekstūrą ir maistines medžiagas. Populiarūs variantai yra pomidorai, agurkai, paprikos, morkos ir svogūnai.
- Vaisiai: Švieži vaisiai, pavyzdžiui, uogos, obuoliai ar kriaušės, suteikia saldumo ir nuostabaus kontrasto.
- Baltymai (nebūtina): jei norite sotesnių salotų, įmaišykite baltymų šaltinių, pvz., ant grotelių keptos vištienos, tofu, kietai virtus kiaušinius arba riešutus ir sėklas.
- Padažas: Padažas viską sujungia!
Smulkintos žalios salotos
absoliučiai! Šios smulkintos žalios salotos nustebins visus prie stalo! Susmulkinkite romaną ir salotas. Smulkiai supjaustykite askaloninį česnaką. Nulupkite ir supjaustykite agurką. Sumaišykite visus salotų ingredientus, įskaitant padažą, ir sumaišykite.
Pomidorų ir bazilikų salotos
Ingredientai:
- Pomidorai: 22.00 vnt.
- Bazilikai: 5.00 vnt.
- Ruošdami padažą perpjaukite vieną avietinį pomidorą ir iš pusės jo išspauskite sultis į dubenėlį. Kartu su pomidoro sultimis sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, druską ir pipirus.
- Supjaustykite visus pomidorus, o ant jų užpilkite kelis šaukštus padažo ir gerai išmaišykite.
- Sudėkite pomidorus į lėkštes su mocarelos gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais ir kuminu. Papuoškite baziliko lapeliais ir mėgaukitės!
Salotos su agurkais ir kedro riešutais
Ingredientai:
- Pomidorai: 8.00 vnt.
- Agurkai: 2.00 vnt.
- Garstyčios: 0.50 arbat. š.
- Medus: 0.50 arbat. š.
- Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.
- Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.
- Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 5-6 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.
- Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.
- Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.
Salotos su ožkos sūriu
- Sultenes, burokėlių lapelius, gražgarsčių salotas bei saulėgrąžų daigus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidoriukus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Supjaustykite ožkos sūrį gabaliukais.
- Pasigaminkite užpilą: bazilikų pesto padažą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis supilkite į indą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
- Į dubenį sudėkite jau nuplautas ir nusausintas salotas - sultenes, burokėlių lapelius, gražgarstes, taip pat pomidoriukus, užpilkite padažu ir lengvai išmaišykite. Sudėkite ožkos sūrio gabaliukus ir pabarstykite saulėgrąžų daigais bei kanapių sėklomis.
Brokolių salotos su spanguolėmis
Ingredientai:
- Vyno actas: 2.00 valg. š.
- Cukrus: 1.00 arbat. š.
- Druska: 0.50 arbat. š.
- Brokolius nuplaukite, kiek įmanoma nusausinkite ir padalykite į žiedynus. Suberkite juos į didelį dubenį, dėkite ten ir migdolus bei spanguoles.
- Iš likusių produktų nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažą ir apipilkite juo brokolių-spanguolių-migdolų mišinį. Gerai išmaišykite ir patiekite!
Kopūstų salotos su žemės riešutais
Ingredientai:
- Ferula: 0.25 arbat. š.
- Kuminai: 0.50 arbat. š.
- Kopūstą supjaustykite plonyčiais ilgais šiaudeliais, pasūdykite ir sugrūskite rankomis, kad druska jį suminkštintų.
- Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Žemės riešutus berkite į tvirtą plastiko maišelį ir padaužykite kočėlu, kol virs rupiais trupiniais.
- Sudėkite į kopūstus pomidorus, riešutus, kapotą kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Užpilkite citrinos sultimis.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, jei naudojate - ferulą, kuminą ir ciberžolę. Prieskonius 10-12 s maišydami pakaitinkite aliejuje, o tada supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite.
Salotos su perlinėmis kruopomis
Ingredientai:
- Alyvuogės: 12.00 vnt.
- Paprikos: 1.00 vnt.
- Šalavijai: 5.00 vnt.
- Pamerkite grūdus 5 valandoms į šaltą vandenį.
- Įpilkite į puodą 1,5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite. Supilkite išbrinkusias kruopas ir virkite pusvalandį.
- Išvirusias kruopas perplaukite šaltu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad kruopos apdžiūtų.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir, jei netoleruojate šviežio, lengvai pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje
- Nedideliais kubeliais supjaustykite raudonąją ir geltonąją papriką. Iš alyvuogių išimkite kauliukus ir perpjaukite pusiau.
- Džiovintus pomidorus kelias minutes palaikykite šiltame vandenyje, o tada išimkite, nuvarvinkite ir susmulkinkite.
- Visas daržoves supilkite į perlines kruopas. Dar kartą pasūdykite ir gausiai sulaistykite tyru alyvuogių aliejumi, išmaišykite.
- Patiekdami papuoškite laimo arba mandarino skiltele ir šalavijo lapeliais, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Beje, jeigu po ranka neturite speltos, tą pačią „insalatą“ galima ruošti su perlinėmis kruopomis. Tiek pat laiko mirkykite, tiek pat laiko virkite. Skonis, žinoma, skirsis.
Burokėlių spagečiai su ožkos sūriu
Ingredientai:
- Burokėliai: 4.00 vnt.
- Pesto padažas: 3.00 valg. š.
Jei spiralinės daržovių pjaustyklės neturite, nenusiminkite, nes ilgais plačiais „makaronais“ daržoves galima supjaustyti ir bulvių skutikliu, o turint kantrybės - ir aštriu peiliu. Daržovių pasta išverda labai greitai - vos per keletą minučių, o ją virti reikia keliuose šaukštuose vandens arba trumpai apkepinti šaukšte įkaitinto aliejaus.
- Burokėlius nulupkite ir supjaustykite ilgais plonais „makaronais“. Patrumpinkite, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, juos būtų lengviau serviruoti ir valgyti. Dideliame puode užvirinkite 3-4 šaukštus vandens, sudėkite burokėlius ir puodą uždenkite. Troškinkite daržovių pastą keletą minučių, kol ji taps al dente. Žnyplėmis išimkite iš puodo ir nuvarvinkite sietelyje.
- Patiekite burokėlių spagečius lėkštėje, pabarstę trupintu ožkos sūriu, keliais šaukštais pesto padažo, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite baziliko lapeliais.
Salotos su vištiena ir razinomis
Ingredientai:
- Salotos: 1.00 vnt.
- Majonezas: 3.00 valg. š.
- Jogurtas: 1.00 valg. š.
- Citrinos: 0.50 vnt.
- Garstyčios: 2.00 arbat. š.
- Druska: 0.30 arbat. š.
- Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
- Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.
- Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.
- Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.
Salotos su duonos skrebučiais
Ingredientai:
- Agurkai: 2.00 vnt.
- Pomidorai: 8.00 vnt.
- Suplėšytus salotų lapus pamerkite į dubenį su vandeniu, kuriame yra 5-6 ledo kubeliai - taip salotos bus traškios ir gaivios.
- Supjaustykite pomidorus ir agurkus.
- Supjaustę duonos riekelę kubeliais, paskrudinkite ją keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus ant silpnos ugnies.
- Padažą salotoms ruoškite trintuvėje sumaišę majonezą, sūrį, česnaką ir petražoles.
- Ištraukę salotas iš vandens jas nusausinkite ir išdėliokite lėkštėje kartu su kitomis daržovėmis.
- Apšlakstykite viską padažu ir apibarstykite parmezano sūriu.
Salotos su avinžirniais
Ingredientai:
- Prieskoniai: 1.00 valg. š.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Avinžirnius nukoškite ir šiek tiek nusausinkite. Berkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skrudinkite 10 minučių.
- Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite prieskonių mišinį su pusės citrinos sultimis, vienu šaukštu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos.
- Ištraukite avinžirnius iš orkaitės ir gerai sumaišykite su gauta prieskonių pasta. Gerai paskirstę skardoje, vėl šaukite juos atgal į orkaitę ir dar 15 minučių paskrudinkite. Retkarčiais pamaišykite ir prižiūrėkite, kad nesudegtų. Traukti iš orkaitės skardą reikia tada, kai avinžirniai tampa traškūs. Atidėkite į šalį, kad pravėstų.
- Kai jau tieksite salotas, žalėsius nuplaukite, nusausinkite ar apdžiovinkite specialioje džiovyklėje ir sudėkite į dubenį. Sumaišykite likusios citrinos pusės sultis su jogurtu, šlakeliu aliejaus ir užpilkite ant žalumynų bei gerai išmaišykite.
- Avinžirnius patiekite atskirame dubenėlyje, kad kiekvienas valgantis, įsidėjęs salotų, galėtų įsidėti tiek avinžirnių, kiek jam patinka.
Itališkos daržovių salotos
Nėra greičiau pagaminamo patiekalo nei salotos. Tiesiog paskrudinkite duoną ir patiekite su įvairiomis daržovėmis. Spalvinga, skanu ir kasdienai, ir šventėms.
Itališkoms daržovių salotoms pagaminti reikia:
- 1 raudonosios paprikos
- 1 geltonosios paprikos
- 4-5 ančiuvių
- 2 šaukštų kaparėlių
- 250 g vyšninių pomidoriukų
- 1 raudonojo svogūno
Padažui:
- 4 šaukštų aliejaus
- 2 šaukštų baltojo vyno acto
- Druskos (pagal skonį)
- Šviežio baziliko (patiekti)
- Šaldytos tamsios itališkos duonos čiabatos
- Daržoves supjaustykite gana stambiai. Sumaišykite visus produktus padažui.
- Šaldytą čiabatą atšildykite, supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite iš abiejų pusių.
- Sudėliokite salotas, taip pat sudėkite duoną, susmulkintus ančiuvius, suberkite kaparėlius. Salotas užpilkite padažu ir palikite maždaug pusvalandžiui.