Mes net neįtarėme, kad mūsų soduose ir daržuose TIEK DAUG džiovinimui tinkamų gėrybių. Jeigu ir Jums atrodo, kad paprasčiausia ir skaniausia džiovinti obuolius ar moliūgus, ši patarimų dalis bus labai naudinga.
Morkų Džiovinimas
Džiovintos morkos - puikus būdas išsaugoti šią daržovę žiemai. Džiovintas morkas rekomenduojama laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Džiovinti maisto produktai suteikia papildomų spalvų ir skonių virtuvėje.
Paruošimas Džiovinimui
Prieš pjaustydami morkas nuskuskite, pašalinkite pažeistas vietas, nuplaukite. Morkos džiovinimui pjaustomos įvairiai - skiltelėmis, šiaudeliais, kubeliais. Supjaustytas pamerkite kelioms minutėms į verdantį ir truputį pasūdytą (po to šaltą) vandenį. Tada nusausinkite ir dėkite džiovinti.
Džiovinimo Būdai
Yra keli būdai džiovinti morkas:
- Orkaitėje: Jei džiovinsite orkaitėje, temperatūra neturėtų viršyti 70 - 80°C.
- Specialioje džiovyklėje: Kokybiška vaisių ir daržovių džiovyklė leidžia džiovinti įvairių tipų maisto produktus: vaisius, daržoves, žoleles, grybus ir net mėsą.
Kaip Veikia Vaisių Ir Grybų Džiovyklė?
Džiovinimas nesunaikina džiovinamų produktų maistinių medžiagų. Šio proceso metu išsaugomi vertingi sveikatai vitaminai, pvz. A vitaminas (beta-karotenas), mineralai, pvz. kalis, magnis, selenas, natris, taip pat angliavandeniai ir ląsteliena. Visos šios medžiagos išlieka džiovintame produkte natūralioje, koncentruotoje formoje, tačiau sumažėja druskų ir riebalų kiekis. Pagrindinis šio prietaiso elementas - pagrinde esanti bazė, kurioje įmontuotas kaitinimo elementas, ventiliatorius bei elektronika, kuri valdo įrenginio veikimą. Pagrindinis maisto džiovyklės konstrukcijos elementas yra plokšti padėklai, ant kurių dedami maisto produktai. Įjungus įrenginį kaitinimo elementas įkaista iki aukštos temperatūros, o ventiliatorius pradeda stumti šiltą orą į viršų. Šiltas oras skverbiasi per padėklus ir džiovina ant jų sudėtus maisto produktus.
Kaip Tinkamai Paruošti Maisto Produktus Džiovinimui?
Prieš sudedant maisto produktus į džiovyklę, reikėtų nepamiršti tinkamai juos paruošti ir parinkti atitinkamus parametrus. Skirtingoms maisto kategorijos būdingas skirtingas paruošimas, džiovinimo trukmė ir intensyvumas, todėl reikia atsižvelgti ir į produktų dydį.
Parametrai Renkantis Džiovyklę
Galvojant apie džiovyklės įsigijimą eskpertė siūlo atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:
- Galingumas: Svarbu žinoti kokius produktus norėsite džiovinti ir pagal tai rinktis džiovyklė modelį. Pažymima, kad maisto produktai turėtų būti džiovinami ne maksimalioje temperatūroje, kurią leidžia pasiekti konkretus džiovyklės modelis, bet optimalioje savo tipui.
- Galingumo reguliavimas: Kuo didesnis džiovinimo galios reguliavimas, tuo universalesnė vaisių ir grybų džiovyklė. Vertėtų nepamiršti, kad kietiems vaisiams išdžiovinti reikia visai kitos temperatūros nei švelniems žolelių lapams.
- Talpa/padėklų skaičius: Deja, labai retai gamintojai nurodo vaisių ir daržovių džiovyklių talpą, tačiau labiausiai paplitęs yra 10 l standartas. Renkantis maisto džiovyklę, rekomenduojama atkreipti dėmesį į padėklų skaičių ir skersmenį. Optimalus variantas - modelis, kuris turi 5 apie 25 cm skersmens padėklus. Vertėtų paminėti, kad kai kuriose maisto džiovyklėse padėklų aukštį galima reguliuoti.
- Oro srauto reguliavimas: Oro srauto reguliavimas - funkcija, kuri leidžia pasirinkti karšto oro srauto greitį. Pavyzdžiui, daržovėms reikalingas stipresnis pūtimas, kuris paspartina džiovinimo procesą, o žolelėms - silpnesnis, leidžiantis išsaugoti stipresnį aromatą.
- Energijos sąnaudos: Priklausomai nuo maisto džiovyklės modelio, energijos sąnaudos gali būti nuo 200W iki 400W. Jeigu vaisių ir grybų džiovyklę planuojate naudoti tik sezono metu, t.y. vos kelis kartus per metus, šis parametras neturėtų būti didelės svarbos. Jeigu įrenginiu ketinate naudotis reguliariai, būtinai pasidomėkite didesniu energijos efektyvumu pasižyminčiais modeliais.
Taip pat, apžiūrint skirtingus modelius pasidomėkite būtent šiais nustatymais: ar yra apsauga nuo perkaitimo; automatinis išsijungimas - kuris leidžia nustatyti laiką, po kurio vaisių ir daržovių džiovyklė automatiškai išsijungs; termostatas, kuris užtikrina nustatytos temperatūros stabilumą. Rekomenduojama, kad padėklai būtų skaidrūs, nes tai palengvins džiovinimo proceso kontrolę.
Bendri Patarimai Džiovinimui
- Džiovinti galima beveik visus mūsų krašte augančius vaisius, uogas ir daržoves.
- Iš džiovinamų produktų pašalinama dalis vandens, todėl jie gerai išsilaiko, nes nebegali daugintis mikroorganizmai, sukeliantys puvimą, pelijimą ir pan.
- Džiovintų produktų laikymui turi įtakos oro drėgnumas ir temperatūra, todėl juos patartina laikyti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kai kuriais atvejais sandariuose induose.
Džiovinimo Laikas
Rekomenduojamas džiovinimo laikas:
- mėsai ir žuviai - 6-8 val. 60 °C;
- vaisiams - 10-14 val. 55 °C;
- daržovėms - 6-10 valandų 50 °C;
- žolelėms ir prieskoniams 4-8 val. 35 °C;
- grybams - 5-7 val.