pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Cepelinai: Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

Jei paklausite bet kurio lietuvio apie tradicinį lietuvišką patiekalą, greičiausiai jie atsakys „cepelinai“ ir pakvies į restoraną jų paragauti. Cepelinai tikrai puikūs, bet iš tiesų tai tėra mūsų triukas, norint nukreipti užsieniečio dėmesį nuo tikro lietuviško patiekalo. O štai šaltibarščiai - ryškiai rožinė, gardi ir sveika šalta sriuba - be kurios neįsivaizduojame pavasario ar vasaros.

Jei paklausite bet kurio lietuvio apie šaltibarščius (kaip paaiškinti tarimą? Kažkas panašaus į Shahl- tee-bahrsh-tschyay), greičiausiai jie pakvies ne į restoraną, o į namus. Tai tikrai yra patiekalas, kurį valgome kiekvienoje šeimoje karštomis vasaros dienomis.

Taigi, jei ieškote sotaus ir gardaus patiekalo iš Lietuvos, galbūt norėsite išbandyti cepelinus - nacionalinį šios Baltijos šalies patiekalą. Cepelinai yra bulvių kukuliai, įdaryti prieskoniais pagardinta malta mėsa, sūriu arba grybais, ir patiekiami su grietinės padažu ir traškiais spirgučiais. Jie pavadinti pagal vokiečių dirižablius, dėl jų ovalios formos ir didelio dydžio.

Šiame tinklaraščio įraše parodysiu, kaip pasigaminti cepelinus namuose, ir pasidalinsiu įdomiais faktais apie šį tradicinį patiekalą.

Cepelinų Ingredentai

  • Žalios bulvės
  • Virtos bulvės
  • Malta mėsa (kiauliena, jautiena, veršiena)
  • Sūris (varškė)
  • Grybai
  • Svogūnai
  • Kiaušiniai
  • Krakmolas
  • Druska
  • Pipirai
  • Grietinė
  • Pienas
  • Šoninė

Cepelinų Gaminimo Eiga

  1. Nulupkite žalias bulves ir sutarkuokite.
  2. Nuspauskite tarkuotas bulves per marlę, kad pašalintumėte vandens perteklių ir krakmolą.
  3. Nulupkite virtas bulves, išvirkite ir sutrinkite.
  4. Sumaišykite žalias bulves su rezervuotu krakmolu, druska ir kukurūzų krakmolu, kad susidarytų tešla.
  5. Iš virtų bulvių pagaminkite įdarą (maltą mėsą, sūrį arba grybus).
  6. Mėsos įdarui sumaišykite kiaulieną, jautieną ir veršieną, pagardinkite svogūnais, druska, pipirais ir kiaušiniu.
  7. Sūrio įdarui naudokite sausą varškę, kuri yra panaši į varškės sūrį, bet tvirtesnė ir mažiau drėgna.
  8. Grybų įdarui sumaišykite smulkintus grybus, pakepintus su svogūnais, druska ir pipirais.
  9. Suformuokite cepelinus: paimkite saują bulvių tešlos ir suplokite ją ant delno.
  10. Įdėkite šaukštą įdaro į centrą ir apvyniokite tešla aplink jį, gerai užsandarindami kraštus.
  11. Turėtumėte gauti lygų ovalų kukulį, panašų į cepeliną.
  12. Pakartokite su likusia tešla ir įdaru, kol juos sunaudosite.
  13. Galite padaryti cepelinus tokio dydžio, kokio norite, bet tradiciškai jie yra apie 10-20 cm ilgio.
  14. Užvirkite didelį puodą pasūdyto vandens. Atsargiai įmeskite cepelinus į verdantį vandenį ir virkite ant silpnos ugnies apie 20-30 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.
  15. Jie bus paruošti, kai iškils į paviršių, o bulvių tešla bus išvirusi. Galite patikrinti vieną perpjovę ir įsitikinę, ar įdaras taip pat išviręs.
  16. Padažui sumaišykite grietinę su pienu ir pagardinkite druska bei pipirais.
  17. Spirgučiams supjaustykite šoninę kubeliais ir pakepinkite keptuvėje, kol taps traški.
  18. Vietoj šoninės galite naudoti kiaulių odeles, kad būtų daugiau traškumo.
  19. Į lėkštę įdėkite cepelinus, užpilkite padažu ir apibarstykite spirgučiais.
  20. Mėgaukitės jais, kol jie karšti ir minkšti.

Regioniniai skirtumai

Aukštaitijos regionas žinomas dėl paprasto maisto ir sezoninių įvairovės. Aukštaitijoje populiaru: cepelinai, bulvių plokštainis, bulviniai blynai, bulvių vėdarai.

Žemaitija yra antras pagal dydį etnografinis Lietuvos regionas. Kiti patiekalai, kuriuos būtina išbandyti, yra: silkės patiekalai, kastinys, rauginti kopūstai ir cepelinai (Lietuvoje nuo to nepabėgsi).

Ketvirtasis etnografinis regionas yra Suvalkija. Žmonės valgė įvairias sriubas, kiaušinių patiekalus, vištieną. Tradicinė sriuba vadinasi juka - tai sriuba su krauju.

Kiti Tradiciniai Lietuviški Patiekalai

Lietuvoje taip pat populiarūs šie patiekalai:

  • Bulvių plokštainis (kugelis)
  • Šaltibarščiai
  • Skilandis

Cepelinai yra skanus ir sotus patiekalas, kuris atspindi lietuviškos virtuvės paprastumą ir turtingumą. Jie puikiai tinka šaltoms žiemos dienoms ar ypatingoms progoms. Jie taip pat yra puikus būdas sunaudoti likusias bulves ar sūrį.