pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminė duona be minkymo: paprastas receptas

Duonos kepimas namuose - ypatingas ritualas, kupinas jaukaus laukimo ir nuostabaus aromato. Naminės duonos skonis ir kvapas užlieja namus, o kas bent kartą tai išbandė, puikiai žino tą jausmą.

Kaip žinia, duonos kepimas siejamas su ilgu procesu ir intensyviu tešlos minkymu. Tačiau, ar įmanoma iškepti nuostabią, akytą ir purią duoną su traškia plutele be jokio minkymo? Iš pradžių gali pasirodyti neįtikėtina, bet tai tikrai įmanoma!

Duona be minkymo: receptas

Šiam receptui nereikės daug laiko ar pastangų. Tešlos maišymui užteks vos 30 sekundžių! Tada tešla paliekama ramybėje mažiausiai 12 valandų. Patogiausia tešlą užmaišyti iš vakaro ir palikti per naktį. Net ir pabuvusi 16 valandų, tešla puikiai tiks kepimui. Taigi, duoną galėsite paruošti kitos dienos vakarienei ar pusryčiams.

Į tešlą galima įmaišyti įvairių priedų: kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padažo arba tarkuoto sūrio. Sūris gali būti bet koks - kietas, minkštas, kelių sūrių mišinys, fermentinis, pelėsinis arba brie.

Dar viena svarbi detalė - šią duoną reikia kepti puode su dangčiu. Tiks sunkus špižinis, emaliuotas ar stiklinis indas, kuris nebijo karščio ir tinkamas dėti į orkaitę. Tačiau kepti galite ir pailgose kepiniams skirtose formose.

Ingredientai

Kepimo puodo skersmuo: 20-23 cm

  • 2 1/2 puodelio įprastų kvietinių miltų
  • 1/2 puodelio pilno grūdo kvietinių miltų (nebūtina)
  • 1/4 šaukštelio sausų mielių
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 1/2 puodelio šilto vandens (46 laipsnių temperatūros)

Gaminimo eiga

  1. Sumaišykite miltus, mieles ir druską dideliame dubenyje.
  2. Supilkite šiltą vandenį ir maišykite rankomis, kol neliks sausų miltų gumulėlių ir susidarys netvarkinga tešlos gniūžtė.
  3. Uždenkite dubenį plėvele ir palikite kambario temperatūroje 12-24 valandoms (optimaliausias laikas - 18 valandų), kol tešla padvigubės.
  4. Ant darbastalio patieskite plėvelę ir gausiai pabarstykite miltais. Išverskite tešlą ant plėvelės, apibarstykite miltais ir suformuokite kamuoliuką. Nereikia minkyti, tik tešlos kraštus suspauskite į vidurį, kad tešla nebūtų kaip blynas.
  5. Į kitą dubenį įtieskite švarų rankšluostį, jį gausiai apibarstykite miltais.
  6. Tešlą dėkite į dubenį su rankšluosčiu, viršų dar truputį pabarstykite miltais. Dubenį vėl apvyniokite plėvele arba uždenkite sandariu dangčiu ir palikite tešlą pailsėti ir pakilti 2 valandoms.
  7. Kai iki tešlos kilimo pabaigos liks 30-45 minutes, įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Tuo pačiu orkaitėje turi kaisti ir karščiui atsparus indas su dangčiu.
  8. Atsargiai išimkite įkaitusį puodą iš orkaitės, nudenkite dangtį. Tešlą miltuotomis rankomis perkelkite į karštą puodą taip, kad užlenkimas, kuris iki šiol buvo kamuolio apačioje, atsidurtų tešlos viršuje.
  9. Uždenkite puodą dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 minučių.
  10. Tada dangtį nuimkite ir toliau kepkite duoną dar 15-20 minučių, kol plutelė bus ruda ir traški. Jei ji ima pernelyg degti, tuomet pridenkite indą su duona gabalėliu aliuminio folijos.
  11. Išėmus puodą su duona iš orkaitės, po keletos minučių išimkite duoną atvėsti ant grotelių. Pjaustykite duonos peiliu.

Štai keletas patarimų, kurie padės iškepti puikią duoną be minkymo:

  • Vanduo tešlai turi būti šiltas - 46 laipsnių temperatūros.
  • Galima naudoti vien įprastus kvietinius miltus, pilno grūdo miltai nėra būtini.
  • Tešlos minkyti nereikia, sumaišykite šaukštu.
  • Tešlą kildinkite nuo 12 iki 24 valandų, optimaliausias laikas 18 valandų.
  • Pastovėjusi tešla bus labai lipni, su burbuliukais.
  • Labai svarbu gerai įkaitinti orkaitę.
  • Jei įdėsite duoną į šaltą neįkaitusį indą, ji prikibs prie indo.
  • Puodo netepkite aliejumi. Geriausiai į jau įkaitusio puodo dugną, prieš pat dedant duoną, įtieskite kepimo popierių.