pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pasigaminti Ghi sviestą namuose: tradicinis receptas

Ne tik norintiems išbandyti naujas idėjas virtuvėje, bet ir susigundžiusiems riešutų bei karamelės kvapais namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia tradicinį lydyto sviesto receptą. Patiems pasigaminti ghi sviesto visai nesudėtinga.

Ghi tūkstančius metų buvo naudojamas tradicinėje indų virtuvėje, ajurvedos ritualuose ir induistų religinėse ceremonijose. Ghi taip pat plačiai naudojamas Pakistane, Bangladeše, kai kuriose Pietryčių Azijos ir Artimųjų Rytų šalių virtuvėse.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, jei paprasto sviesto naudingosios medžiagos sudega jau pasiekus 177 °C temperatūrą, ghi riebalai maistingumą išsaugo iki 252 °C temperatūros.

Ghi sviestas pasižymi ypatingu skoniu, kuris gali šiek tiek priminti riešutus, o ir pats ghi yra intensyvesnio sviestinio skonio nei tradicinis sviestas. Visgi, šis lydytas sviestas ne tik pasižymi ypatingomis skoninėmis, bet ir sveikatai palankesnėmis savybėmis. Ne veltui jis vadinamas skystuoju auksu.

Dėl didelio kiekio vitamino E, ghi sviesto vartojimas lėtina organizmo senėjimo procesus, skatina ląstelių atsinaujinimą, taip pat stiprina imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo infekcijų ir peršalimo, netgi gerina smegenų veiklą, atmintį.

Ghi sviesto ingredientai ir įrankiai:

  • 1 kg sviesto (geriausia rinktis kuo riebesnį)
  • Storadugnis puodas
  • Indas sviestui laikyti
  • Marlės gabalėlis

Ghi sviesto gaminimo žingsniai:

  1. Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į storadugnį puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti. Tuomet užvirinkite sviestą. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Neišsigąskite ir leiskite joms kilti - šis procesas yra būtinas ghi sviesto gamyboje.
  2. Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis - retkarčiais viską pamaišykite. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesviltų. Po 15 min. išjunkite ugnį ir patraukite puodą nuo viryklės. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus - dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva - tuomet jau yra paruoštas naudoti.
  3. Palaukite, kol sviestas atauš.
  4. Pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą. Šią medžiagą su likusiomis sviesto apnašomis išmeskite. Leiskite inde esančiam sviestui sustingti. Kambario temperatūroje laikomas ghi sviestas bus geras iki 3 mėnesių.

Ghi sviesto nauda ir panaudojimas

Ghi sviestas lengvai ir gerai virškinamas, be to, jis suaktyvina virškinamąjį traktą, padeda skrandžiui pagaminti daugiau rūgšties. Kadangi ghi sviestas nesudega ir nepraranda maistinių savybių, jį galima naudoti kelis ar net keliolika kartų - jei po kepimo liko degėsių ar kitų trupinių, tiesiog perkoškite ghi sviestą per sietą ar marlę.

Ghi sviestas kaitinamas nesvyla, nerūgsta, negaruoja, neišskiria kenksmingųjų medžiagų bei laisvųjų radikalų. Lydytą ghi sviestą laikykite tiesiog kambario temperatūroje. Jis, kitaip nei paprastas sviestas, turi mažai drėgmės ir riebalų, dėl to šviežumą ir skonį, sakoma, gali išlaikyti net metus!

Ghi sviestą tinka naudoti įvairiausiems patiekalams gaminti ir pagardinti: kepkite blynus, daržoves, pyragus, duoną, dėkite į troškinius, sriubas, košes, tepkite sumuštinius.

Ghi sviestą vertina ir alergiški pieno produktams žmonės, kadangi šio sviesto gamybos procese praktiškai nelieka alergiją sukeliančių medžiagų - pieno baltymų (kazeino), išrūgų ir pieno cukraus (laktozės).

Ir nors tradicinis sviestas išlieka pagrindiniu kasdienio prekių krepšelio pasirinkimu, matome, kad pirkėjai išbando ir lydytą ghi sviestą. Jį vertina ne tik tie, kurie stengiasi maitintis sveikiau, bet ir eksperimentų virtuvėje nebijantys pirkėjai. Be to, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės.