pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Garstyčių salotų padažas: receptas ir patarimai

Gardi salotų kompozicija - svarbu, tačiau geras padažas - dar svarbiau. Jis arba sugadins tobulybę, arba pakels ją į dar aukštesnį lygį. Ne kartą įsitikinome, jog paprasčiausios daržovės gali tapti nuostabiomis salotomis, jeigu pasigaminsime gardų ir sveiką padažą, kuriame nėra majonezo, pridėtinių skonio stabilizatorių ar gausybės cukraus.

Klasikinis garstyčių ir medaus padažas

Dažniausias mūsų pasirinkimas - garstyčių ir medaus padažas, kuris yra tikra klasika. Turi švelnios rūgštelės, šiek tiek saldumo ir garstyčių aštrumo. Šis padažas pasižymi prabangesne, labiau kremine tekstūra nei bet kuris kitas mano bandytas medaus ir garstyčių padažas. Be to, jogurto naudojimas prideda jūsų salotoms papildomą dozę baltymų. Drąsiai sakau, jog medaus-garstyčių padažas tinka bet kokioms salotoms gardinti!

Ingredientai

  • 2 arb. š. skysto medaus
  • 2 arb. š. grūdėtų garstyčių
  • 1 arb. š. dižono garstyčių (ar kitų įprastų garstyčių)
  • 2½ valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 7 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga

  1. Sudedami visi ingredientai į stiklainėlį, stipriai pakratomi ir vuolia - padažas paruoštas.
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus išvardytus ingredientus. Plakite, kol gerai susimaišys.
  3. Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite dar šiek tiek pipirų.
  4. Šis padažas yra išties ryškaus skonio, tad jei jūsų skoniui padažas atrodo pernelyg stiprus, įmaišykite dar vieną šaukštą medaus.

Kiti padažų variantai

Salotų padažo paruošimas yra vieni juokai. Jei niekada nesate bandę naudoti salotų padažo - pažadu, kad pabandę, imsite jį naudoti labai dažnai. Nes net žalių lapų salotos, gali būti labai skanios, panaudojant puikų užpilą.

  • Su vynuogių sėklų aliejumi: 100 gr. vynuogių sėklų aliejaus, 30 gr. garstyčių, 20 gr. aviečių acto, 3 gr. druskos, 8 gr.
  • Su grūdėtomis garstyčiomis: 50 gr. grūdėtųjų garstyčių, 35 gr. medaus, 20 gr. obuolių acto, 110 gr. saulėgrąžų aliejaus, 2 gr. česnako, 2 gr. Smulkiai sukapojame česnaką bei baziliko lapelius.
  • Azijietiškas: 80 gr. svogūnų, 50 gr. sojos padažo, 8 gr. žuvies padažo, 15 gr. garstyčių, 50 gr. sezamų aliejaus, 50 gr. vynuogių kauliukų aliejaus, 20 gr. Svogūną pjauname per pusę, dedame jį į puodą su verdančiu vandeniu ir verdame apie 8 minutes. Kol svogūnas verda, dubenyje sumaišome visus ingredientus, išskyrus aliejus.
  • Žolelių: 30 gr. baziliko, 10 gr. mėtos, 6 gr. peletrūno, 4 gr. česnako, 20 gr. garstyčių, 10 gr. medaus, 150 gr. vynuogių kauliukų aliejaus, 3 gr. druskos, 2 gr. pipirų, 15 gr. Visus ingredientus, išskyrus aliejų, rankiniu trintuvu sutriname iki vientisos masės.
  • Jogurtinis: 125 gr. natūralaus jogurto, 5 gr. žaliųjų citrinų sulčių, 4 gr. mėtos, 2 gr. Smulkiai sukapojame mėtos lapelius. Dubenyje sumaišome jogurtą su žaliųjų citrinų sultimis, kapotomis mėtomis.
  • Su kokosų pienu: 175 gr. kokosų pieno, 10 gr. žaliųjų citrinų sulčių, 25 gr. Visus ingredientus sumaišome dubenyje.

Patarimai

  • Jeigu norite daugiau gaivos ir elegancijos, salotas gardinkite šviežia mėta, petražolėmis ar kalendra.
  • Kad ir kokį padažą salotoms naudojate - majonezinį, aliejinį ar grietininį, visada labai praverčia ir padažą praturtina įtarkuota citrinos žievelė.
  • Paruoštukai taupo laiką. Todėl padažus, kuriuose yra rūgšties, pavyzdžiui, citrinos rūgšties ar acto, galima pasigaminti iš anksto, laikyti šaldytuve ir naudoti pagal poreikį.
  • Geras kokybiškas alyvuogių aliejus yra svarbiausias salotų padažų pagrindas. Dažnai nereikia jokių sudėtingų padažų, užtenka tik žiupsnio druskos, pipirų ir gero aliejaus, kad salotoms būtų suteiktas reikiamas akcentas.
  • Galima į padažą dėti garstyčių, tik svarbu nepamiršti, kad garstyčios garstyčioms nelygios - vienos yra sūresnės, kitos - saldesnės, todėl prieš gardinant jomis padažą, reikia įvertinti, kiek ir kokio skonio jos turi. Jeigu garstyčios saldžios, gal padažo saldinti ir nebereikia? Be to, jeigu salotose karaliauja pomidorai, agurkai, salotų lapai, vietoj garstyčių labai tinka krienai.
  • Padažui gardinti naudokite šviežias prieskonines žoleles - čiobrelį, baziliką, rozmariną. Jeigu šviežių neturite, aliejinį padažą šiek tiek pašildykite - šiluma „atveria“ prieskoninės žolelės aromatus. Šaltame aliejuje džiovinta žolelė neatsiskleidžia.

Pritaikymas pagal skonį

Kai pagaminsite padažą - jį paragaukite. Galbūt norėsite daugiau druskos, o galbūt rūgštelės. Tuomet įdėkite šiek tiek daugiau norimo ingrediento ir dar kartą uždengę pakratykite.

Kokį aliejų rinktis?

Rinkitės šalto spaudimo kokybišką alyvuogių aliejų. Asmeniškai tokiam užpilui renkuosi švelnesnio skonio alyvuogių aliejų. Jei įsigysite išspaudų ar prastesnį aliejų - užpilas gali turėti nemalonų kartoką poskonį. Tad prieš gaminant užpilą - paragaukite aliejaus. Alyvuogių aliejus yra specifinis, tačiau turi būti malonaus skonio.

Su kuo derinti?

Šis padažas puikiai tinka visoms žalioms salotoms su daržovėmis ar be jų. Turi malonios rūgštelės, saldumo ir aštrumo.