Niekas nesiginčija - kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prie jos populiarumo prisideda ir tai, kad yra begalė skirtingų būdų kavai ruošti, tad kiekvienas gali atrasti labiausiai mėgstamą. Kavos aparatas suteikia laisvę - juo galima ruošti ne tik juodą kavą, bet ir kitus kavos gėrimus su pienu.
Kas Yra Kapučino?
Vienas jų - pasak skirtingų istorijų, Austrijoje sukurtas ir Italijoje itin išpopuliarėjęs kapučino. Beje, pats pavadinimas reiškia „mažą kepurėlę“ - taip taikliai apibūdinama puodelio viršuje esanti pieno puta.
Kapučino Be Kavos Aparato - Ar Įmanoma?
O ką daryti, jei kapučino mėgstate, bet neturite kavos aparato namuose? Galima juo mėgautis kavinėse arba išbandyti italų virtuvės šefo Giano Luca Demarco patarimus ir pasigaminti kapučino namuose net ir be kavos aparato.
Giano Luca Demarco Patarimai
Virtuvės šefas taip pat pastebi, kad klaidinga manyti, jog tobulas kapučinas gali gimti tik gėrimą ruošiant kavos aparatu. Paprašytas pasidalinti kapučino ruošimo namuose gudrybėmis, Gianas Luca jas noriai atskleidžia. „Reikės prancūziško kavos preso, kurį lietuviai dažniausiai naudoja arbatai ruošti ir arbatžolėms nuspausti. Į jį įpilkite pašildyto pieno ir rankenėle pastumdykite jį aukštyn-žemyn tol, kol susiplaks pieno puta. Tuomet ji turi būti išmaišyta iki blizgėjimo, oro likti neturėtų. Belieka paruošti apie 30 ml espreso kavos ir ant viršaus lėtai užpilti pieno plakinį.
Kapučino Receptas
Cappuccino - kavos gėrimas, kurio skonį sukuria espresso, kaitinto pieno ir putos kombinacija. Šiai kavai svarbiausia struktūra - visus elementus padalinti į lygius trečdalius. Pavykęs gėrimas turėtų būti sodraus skonio, bet ne per rūgštus, o dėl pieno juntamas švelnus saldumas.
Ingredientai:
- Espresso kava (apie 30 ml)
- Pašildytas pienas
- Pieno puta
Paruošimas:
- Paruoškite espresso bet kokiu jūsų mėgstamu būdu.
- Į prancūzišką kavos presą įpilkite pašildyto pieno ir rankenėlės pagalba suplakite pieno putą.
- Tuomet ji turi būti išmaišyta iki blizgėjimo, oro likti neturėtų.
- Belieka paruošti apie 30 ml espreso kavos ir ant viršaus lėtai užpilti pieno plakinį.
Kapučino Istorija Ir Pavadinimo Kilmė
Tinklapyje „History of Coffee“ pasakojama labai įdomi, su įvairiomis kultūromis susipynusi cappuccino atsiradimo istorija. Dar prieš tai, kai atsirado toks cappuccino, kokį geriame šiandien, egzistavo daugybė įvairių šio gėrimo variacijų, kurios vėliau nusistovėjo tam tikrose jo paruošimo taisyklėse.
Iš pradžių kava buvo ruošiama verdant kartu vandens ir kavos mišinį, kartais dar pridedant cukraus. Tai buvo tradicinis Osmanų gėrimo ruošimo būdas. 17 amžiaus antroje pusėje britai pradėjo kavą filtruoti, ši mada atėjo į Prancūziją ir kitas Europos šalis.
Cappuccino kilo iš Vienos gėrimo „Kapuziner“. Jis buvo gaminamas su plakta grietinėle, cukrumi ir prieskoniais, o už Vienos ribų vadinamas „Vienos kava“. Cappuccino pirmą kartą pasirodė Italijoje 1930 metais, iš pradžių jis buvo ruošiamas Vienos stiliumi - su plakta grietinėle, šokoladu ir cinamonu.
Espresso kavos aparatai išpopuliarėjo 1950 metais, tada ir buvo pradėtas ruošti toks gėrimas, kokį žinome šiandien. Jo pavadinimas atėjo iš Kapucinų vienuolių ordino drabužių spalvos, vadinamos „capuchin“.
Kapučino Receptas Ir Jo Variacijos
Šiam gėrimui svarbu ne tik kokybiškas espresso, bet ir pieno tekstūra bei temperatūra. Standartinio cappuccino puodelio talpa - nuo 150 iki 160 ml. Puodelyje lygiomis dalimis turėtų būti paskirstytas espresso, karštas pienas ir plakto pieno puta.
Tam, kad gerai išplaktumėte pieną, jums prireiks kavos aparato su pieno plakimo funkcija arba atskiro pieno plakiklio.
Receptas:
- Paruoškite espresso bet kokiu jūsų mėgstamu būdu.
- Espresso aparatu pradėkite kaitinti pieną - įpilkite jį į ąsotėlį, iš pradžių lazdelę laikykite pieno paviršiuje, o kylant temperatūrai ir putoms, ją leiskite vis žemiau. Ideali pieno temperatūra - 65 laipsniai (aukštesnėje temperatūroje pienas pradeda svilti).
- Žinoma, ne visada bus laiko matuoti temperatūrą maistiniu termometru, todėl geras karščio indikatorius yra jūsų delnai. Baikite kaitinimą, kai negalėsite priliesti ąsotėlio apačios.
- Jeigu neturite espresso aparato, yra alternatyva - pašildykite pieną iki 65 laipsnių, o tada pradėkite plakti jį rankomis su rankiniu plaktuvu arba šluotele iki tol, kol putų bus daug.
- Supilkite espresso į puodelį, o pieną ąsotėlyje lengvai pajudinkite ratu, kad tekstūra susilygintų.
Airiškas Kapučino
Airiška šio kavos gėrimo versija - populiarumu nenusileidžia klasikinei. Pagrindinis jos akcentas yra migdolų aromato airiškas likeris „Baileys“, kurio sudedamosios dalys - grietinėlė ir viskis. Tokį karštąjį gėrimą nesunku pasigaminti ir namuose.
Receptas
Reikės:
- 85 ml „Baileys“
- 140 ml karštos kavos
- Plaktos grietinėlės
- Muskato riešuto
Į puodelį supilkite „Baileys“ likerį, tada - karštą kavą.
Italija Vs. Vakarų Pasaulis
Pasak portalo „Perfect Daily Grind“, cappuccino Italijoje ir likusiame Vakarų pasaulyje skiriasi. Kaip žinoma, šių laikų gėrimas buvo išrastas 20 amžiaus pradžioje Italijoje, jis yra neatsiejama italų kultūros dalis. Ten cappuccino dažniausiai geriamas tik vieną kartą dienoje, ryte per pusryčius.
Italijos nacionalinis espresso institutas net turi savo cappuccino apibrėžimą, kuris skamba taip: „25 ml espresso kavos ir 50 ml pieno, plakto garais. Sertifikuotas itališkas cappuccino yra baltos spalvos su rudais krašteliais“.
Didžiausias skirtumas tarp itališko ir „vakarietiško“ stiliaus gėrimo - išvaizda. Itališkas, kaip ir rašoma apibrėžime, šviesios kreminės spalvos su rudais krašteliais nuo espresso. Likusiame Vakarų pasaulyje ruošiamas gėrimas dažniausiai bus dekoruojamas latte menu (angl. Latte Art).
Tradicinis itališkas cappuccino taip pat ir geriamas šiek tiek kitaip - jis greitai paruošiamas, greitai ir suvartojamas. Kava greitai užpilama pienu, keli gurkšniai ir žmogus jau gali pradėti savo dieną.
Cappuccino Vs. Latte
Amžinas klausimas, kuris neduoda ramybės žmonėms, detaliai nesusipažinusiems su kavos menu - kaip atskirti cappuccino ir latte? Tiesą atskleidžia „Coffee Bean“ tinklaraštis. Abu gėrimai susideda iš tų pačių ingredientų - espresso ir pieno, tačiau jų paruošimo subtilybės skiriasi.
Tradiciniame cappuccino tolygiai pasiskirsto kava, kaitintas pienas ir pieno putos, latte kavoje yra daugiau kaitinto pieno ir daug mažiau putos.
Cappuccino yra sluoksniuojamas, o latte kavoje espresso ir kaitintas pienas yra sumaišomi.
Įdomu tai, kad išpopuliarėjus latte menui, žmonės ant kiekvienos pieno putos pradėjo laukti širdelių ir lapelių, nors tai gali pakenkti cappuccino gėrimo kokybei. Išgauti piešiniams ant gėrimo naudojamos ištemptos mikroputos, esančios paviršiuje, o tai visiškai skiriasi nuo sauso ir sluoksniuoto cappuccino pieno.
Kaip Išplakti Pieną Be Kavos Aparato?
Pieno plakikliai dažnai yra daugumoje kavos aparatų, tačiau jei jo neturite, galite naudoti elektrinius plaktuvus arba panardinamąjį maišytuvą: tereikia apsišarvuoti kantrybe ir karštą pieną išputoti per dvi ar tris minutes.
Galite paruošti espreso kavą, tradiciškai gaminamą su mokos puodu, tačiau taip pat galite lengvai ir greitai paruošti puikią espreso kavą pagal šį receptą, tiesiog su kavos aparatu, su Dolce Vita kavos kapsulėmis (suderinama su Dolce Gusto®). Šiuo metu pagal pageidavimą galime pasaldinti baltuoju cukrumi, ruduoju cukrumi ar medumi, taip pat pabarstyti kakavos milteliais ar cinamonu.
Svarbiausias kriterijus vertinant tikrą kapučino kavą - karšta ir tiršta pieno puta, suteikianti kavai įstabų skonį ir aromatą.
Kapučino Ruošimas Namuose
Pasigaminti kapučino namuose nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Ypač jei namuose turi kavos aparatą. Bet ką daryti, jei šio buitinės technikos stebuklo tavo virtuvėje nėra? Neskubėk bėgti į artimiausią kavinukę, jei visa, ko tu nori, tėra puodelis gardaus kapučino. Jį galima pasigaminti ir namuose. Keletas treniruočių - ir jau gali tapti visai pakenčiama barista (taip vadinami kavinukių darbuotojai, kurių specializacija - ruošti įvairių rūšių kavą).
Tau prireiks kavos ir grietinėlės (taip, taip, tikram kapučino gaminti naudojamas riebus pienas, bet jei po ranka neturi jokio aparačiuko jam suplakti - geriau savo kapučino gardink būtent grietinėle). Iš pradžių užvirk kavą. Į specialų puodelį kavai virti, džezvą, įpilk vandens ir šviežiai sumaltos kavos (1 porcijai - puodelis vandens ir 2 šaukšteliai kavos) ir pastatyk ant mažos ugnies. Nepasitrauk nuo viryklės nė minutėlei - kad nepraleistum akimirkos, kai kava pradės putoti ir kilti.
Kai tik pamatysi vykstant šį procesą, nukelk kavą nuo ugnies ir palauk, kol jos puta nusės. Vėl statai ant ugnies, vėl palauki putos - ir vėl staiga atitrauki. Kavos žinovai rekomenduoja tokį triuką padaryti 3 kartus - kava nuo to įgyja sodresnį skonį ir aromatą. Svarbiausia - nelauk, kol kava užvirs, nes skonis akimirksniu susigadins, teks plikyti iš naujo.
Pridenk kavą lėkštute ir palik nusistovėti. Metas imtis grietinėlės. 1 daliai kavos imama 1 dalis grietinėlės. Grietinėlę supilk į nedidelį puodą ir statyk ant mažos ugnies. Pašildyk maždaug pusę minutės (jei gamini vieną porciją) ir pradėk plakti mikseriu ar rankiniu plaktuvu. Tik jokiu būdu nelauk kol sutirštės. Kad geriau orientuotumeisi, kada grietinėlė bus tinkamai paruošta, stebėk jos paviršių.
Pradėjus plakti grietinėlę jos viršuje atsiranda burbuliukai. Vos jie dings - grietinėlė bus paruošta.
Štai ir viskas. Beliko įsipilti į puodelį (pasiimk didesnį nei vidutinis - kapučino kava paprastai geriama iš 180-200 ml talpos puodelių) karštos kavos ir ją padabinti plakta grietinėle, užbarstyti rudojo cukraus, šokolado ar cinamono. Beje, būtent pabarstai leidžia dar kartą pasitikrinti, ar viską padarei teisingai. Jei cinamonas ir cukrus nenusėda, laikosi ant putos - kavą pagaminai puikiai. O jei vis dėlto šie gardėsiai nuskendo - nieko baisaus, kava vis tiek bus skani, o kitą kartą pasistengsi labiau.
Kaip Paruošti Kapučino?
Pirmiausia paruoškite espresso. Malkite kavos pupeles smulkiai ir naudokite espresso aparatą, kuris paruošia maždaug 30 ml espresso. Paruoškite pieną. Naudokite apie 120 ml pieno (apie 1/2 puodelio) vienam kapučino.
Pieno Paruošimas Garintuvo Pagalba:
- Įpilkite šalto pieno į kavinuką arba indą, įmerkite garintuvą į pieną, laikydami vamzdelį šiek tiek žemiau pieno paviršiaus.
- Įjunkite garintuvą ir pradėkite šildyti bei plakti pieną.
- Laikykite vamzdelį šiek tiek pakreiptu kampu, kad pienas suktųsi ir sukurtų smulkias putas.
- Pakelkite ir nuleiskite vamzdelį, kad į pieną patektų daugiau oro ir jis taptų pūrus.
Pieno Paruošimas Rankiniu Putų Plaktuvu:
- Įpilkite šalto pieno į indą ir šildykite jį mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės, kol jis įkais ir pasieks apie 60-65°C temperatūrą.
Sujunkite espresso ir pieną į kapučino. Įpilkite paruoštą espresso į puodelį. Atsargiai pilkite šiltą pieną ant espresso, prilaikydami putas su šaukštu. Kai įpilsite didžiąją dalį pieno, užpilkite ant viršaus ir pieno putas.
Šaltas Kapučino
Šis variantas paruošiamas taip pat kaip klasikinis kapučino, tačiau vietoj šilto pieno naudojamas šaltas, o gėrimas patiekiamas su ledu.
Kavos Kultūra Keičiasi
„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje yra stebimas ne tik įspūdingas nuperkamos kavos kiekis - daugiau nei 10 tūkst. kilogramų kasdien, bet ir kintantys šio gėrimo vartojimo įpročiai.
„Stebėdami prekybos statistiką matome, kad šalyje ypač populiarėja porcijinė kava, skirta kavos aparatams. Taip pat parduotuvių lankytojai itin noriai renkasi ir kavos pupeles. Tuo metu kavos pakaitalų ir maltos kavos kasmet nuperkama vis mažiau. Tai rodo, kad šio gėrimo vartojimo kultūra Lietuvoje tampa vis brandesnė. Šalies gyventojai netgi namuose ruošia kavą, kokia galima gardžiuotis kavinėse ar restoranuose“, - kalba E.Dapkienė.
Tai, kad Lietuvoje kavos kultūra sparčiai tobulėja, pastebi ir Gianas Luca Demarco. Virtuvės šefo teigimu, neretai klaidingai manoma, jog šias tradicijas turi tik italai, o lietuviai - ne.
„Tik būdamas Lietuvoje į kavos gėrimo kultūrą įsigilinau labiau nei namuose. Kaip italai geria kavą? Ateina prie baro, užsisako puodelį espreso. Išgeria per porą sekundžių ir išeina. Tačiau lietuviai su kavos puodeliu gali prasėdėti valandas. Taigi ši kultūra čia yra daug gyvesnė. Italams kavos gėrimas - įprasta kasdienybės dalis. O lietuviams tai yra ritualas“, - teigia Gianas Luca Demarco.
Pasak E.Dapkienės, analizuojant „Maximos“ pardavimus, ryškėja ir kitas stiprėjantis pirkėjų įprotis - auga kavos pupelių pardavimai. Nors absoliuti kategorijos lyderė tebėra malta kava, ją vejasi tik jau minėta porcijinė kava, skirta aparatams.
Tobulo Kapučino Gudrybės
Tuo metu paklaustas, kiek puodelių kavos išgeria per dieną, virtuvės šefas suskaičiuoja iki aštuonių. Gianas Luca dažniausiai renkasi espresą, todėl, šypsosi jis, italų pomėgis šiam gėrimui nėra mitas. Tačiau pastaruoju pašnekovas vadina klaidingą nuomonę, esą Italijoje kapučinas geriamas tik ryte.
„Taip, italai šią kavos gėrimą dažniausiai renkasi pusryčiams. Tai daroma dėl to, kad gėrime esantis pienas su vėliau valgomu maistu gali būti prastai virškinamas. Bet jei Italijoje užsisakysite kapučiną po pietų, ir į jus kreivai pažiūrės barmenas, taip nutiks tik todėl, jog jam tądien yra prasta diena. Taigi, šią kavą galima gerti bet kada. Aš pats įprastai ją renkuosi vėlyviesiems pusryčiams. Apskritai, mano santykis su kava yra kaip su žmona. Abiem joms jaučiu visišką priklausomybę“, - juokiasi Gianas Luca Demarco.
Kavos Produktų Pardavimų Tendencijos Lietuvoje
Produktas | Tendencija |
---|---|
Porcijinė kava (kavos aparatams) | Ypač populiarėja |
Kavos pupelės | Pirkėjai noriai renkasi |
Malta kava | Absoliuti kategorijos lyderė |
Kavos pakaitalai | Kasmet nuperkama vis mažiau |