pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaltibarščiai: Tradicinis Lietuviškas Receptas

Šaltibarščiai - šalta burokėlių sriuba, taip pat žinoma kaip šalti barščiai arba tiesiog „rožinė sriuba“ - yra vienas pagrindinių lietuviškos virtuvės patiekalų, ypač populiarus karštomis vasaros dienomis. Ryškiai rožinės spalvos sriuba, patiekiama šalta su virtomis arba keptomis bulvėmis, yra gana lengvai pagaminama.

Jei paklaustumėte bet kurio lietuvio apie tradicinį lietuvišką patiekalą, greičiausiai jie atsakytų „cepelinai“ ir pakviestų į restoraną jų paragauti. Na, cepelinai yra gerai, bet... bet iš tikrųjų cepelinai yra tik mūsų triukas, siekiant atitraukti užsieniečio dėmesį nuo tikrai lietuviško patiekalo - šaltibarščių!!! Šokiruojančiai rožinė, gardi ir sveika šalta sriuba - be jos neįsivaizduojame nei pavasario, nei vasaros.

Jei paklaustumėte bet kurio lietuvio apie šaltibarščius, greičiausiai jis pakvies jus ne į restoraną, o į namus. Nes tai tikrai yra patiekalas, kurį kiekviena šeima valgo karštomis vasaros dienomis.

Ingredientai ir Gaminimo Eiga

Štai kaip galite pasigaminti šį nuostabų patiekalą namuose:

  1. Burokėlius virkite vandenyje, kol suminkštės.
  2. Atvėsinkite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Sumaišykite su druska ir žiupsneliu citrinos rūgšties.
  3. Supjaustykite svogūnų laiškus.
  4. Smulkiai supjaustykite krapus.
  5. Supjaustykite agurką mažais kubeliais. Sumaišykite viską kartu su druska ir leiskite atsiskleisti skoniui.
  6. Įdėkite tarkuotus burokėlius.
  7. Nulupkite kietai virtų kiaušinių lukštus. Vienas variantas (patogesnis, bet mažiau gražus) - supjaustyti kiaušinius labai mažai ir sumaišyti su visais kitais ingredientais.
  8. Įpilkite grietinės, pasukų arba kefyro. Išmaišykite. Spalva pasirodys lėtai.
  9. Jei mėgstate skystesnę sriubą, įpilkite šalto virinto vandens.
  10. Nulupkite bulves, perpjaukite jas per pusę ir virkite šiek tiek pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.

Šaltibarščiai patiekiami šalti lėkštėje arba dubenyje. Skanaus!

Lietuvos prekybos centruose galite rasti burokėlių stiklainiuose lengvame marinate, specialiai skirtų šaltibarščiams.

Praeityje, kai visos daržovės buvo auginamos soduose, o ne prekybos centruose, anksti pavasarį jau turėdavome svogūnų laiškų ir krapų, bet agurkų - dar ne. Svogūnų laiškai - šviežia žalia kiekvieno svogūno dalis.

Įdomus faktas: Kefyro ir burokėlių pardavimai kiekvieną vasarą išauga du ar tris kartus. Siekiant patenkinti šaltibarščių mėgėjus, daugelis prekybos centrų siūlo jau paruoštą sriubą.