pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karamelinis Padažas: Receptas

Pagaminti karamelinį padažą yra labai paprasta ir lengva.

Aš dažnai pasigaminu tokį karamelinį padažą, nes kodėl gi ne. Mano sesuo labai mėgsta jį į kavą dėti, o aš naudoju įvairiems desertams ir kepiniams. Ir šiaip, tiesą pasakius, labai mėgstu karamelę, net labiau nei šokoladą.

Taip pat tinka naudoti tiek prie obuolių, tiek prie varškės pyragų, ir paprastai užsipilti ant ledų. Žodžiu, labai jau geras reikalas.

O viskas šiame recepte labai paprasta - iš cukraus ir grietinėlės išverdame karamelę, supilame į stiklainėlį, pastatome į šaldytuvą ir naudojame tuomet, kada reikia ir kada norisi.

Į savo karamelinį padažą pridėkite įvairių priedų, pavyzdžiui, turkiškų pipirų ar švediško „Polkagris" saldainio lazdelę.

Karamelinio obuolių padažo receptas

Karamelinį obuolių padažą rudenį, kai namuose tiek daug obuolių, gaminu pakankamai dažnai. Jis ne toks saldus, kaip įprasta karamelė ir kvepia keptais obuoliais bei cinamonu. Dažniausiai jį valgome vietoj uogienės prie blynų arba paprasčiausiai užsitepame ant pyrago, bandelių.

Šiuo metų laiku jį gaminti labai praktiška, nes galima panaudoti pradėjusius gesti obuolius, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti. Juk rudenį beveik kiekvieni namai kvepia obuoliais ir jų pridėliota visur: vaisių lėkštėse, dėžėse ant virtuvės grindų, rūsiuose bei sandėliukuose, visus juos sunku būtų net suskaičiuoti, o ką jau bekalbėti apie suvalgymą. Aš pati savo namiškius raginu kiekvieną dieną suvalgyti nors po kelis obuolius, kol jie patys gardžiausi ir kol dar nepradėjo pūti, bet tų, kurie nesulaukia savo eilės ir pradeda gesti, randu beveik kiekvieną dieną. Dažniausiai juos paprasčiausiai pjaustau gabalėliais išpjaudama sugedusią vietą, ir siūlau vaikams.

Šiuo metu bėgti į virtuvę ir gaminti labiausiai įkvepia šviežių obuolių kvapas, sklindantis iš mano sandėliuko, kuriame gražiai sudėlioti savo eilės laukia obuoliai.

Ingredientai

  • Obuoliai
  • Citrinų sultys
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Maltas cinamonas
  • Druska

Gaminimo eiga

  1. Obuolius nulupkite, išimkite jų sėklas ir stambiai supjaustykite. Supjaustytus obuolius užpilkite šviežiai spaustomis citrinų sultimis.
  2. Keptuvėje arba puode išlydykite sviestą, suberkite į jį cukrų ir pamaišydami kaitinkite, kol cukrus ims ruduoti. Tada suberkite paruoštus obuolius ir juos apkepdami karamelizuokite, kol suminkštės. Priklausomai nuo obuolių rūšies tai užtruks apie 6-8 minutes. Obuolius apiberkite maltu cinamonu ir įberkite žiupsnelį druskos.
  3. Suminkštėjusius obuolius sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą kreminės konsistencijos masę.

Valgykite su blynais ar užsitepdami ant pyrago.

Padažą laikykite šaldytuve iki dviejų savaičių.

Sūdytos karamelės padažas

Ingredientai:

  • Nerafinuotas cukranendrių cukrus
  • Sviestas
  • Grietinėlė
  • Druska

Gaminimo eiga:

  1. Prikaistuvyje sumaišykite nerafinuotą cukranendrių cukrų ir sviestą.
  2. Pavirkite apie 2 min., kol masė pradės karamelizuotis arba tirštėti.
  3. Pamažu, saugodami, kad nesitaškytų, supilkite grietinėlę ir pridėkite norimų pagardų.
  4. Pavirkite dar maždaug 4 min.

Kaip pasigaminti karamelę

  1. Įjunkite viryklę ant vidutinio dydžio ugnies.
  2. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu - maišyti pradėkite nuo kraštų, link prikaistuvio centro, lengvais judesiais.
  3. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas.
  4. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps.
  5. Kai sviestas ištirps, ateis metas lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilti grietinėlę.
  6. Įberkite druskos.
  7. Išmaišykite.
  8. Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių.
  9. Supilkite karamelę į stiklainiuką.
  10. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites.