pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip virti moliūgą kūdikiui: receptai ir patarimai

Moliūgas - puikus pasirinkimas kūdikių primaitinimui. Jame gausu vitaminų A, C ir mineralinių medžiagų: kalcio, geležies, fosforo, kalio, folio rūgšties. Tai nekaloringa daržovė, turinti daug ląstelienos, todėl ypač tinkama mažyliams, kuriuos kamuoja vidurių užkietėjimas. Moliūgą galima pasiūlyti jau 6-8 mėn. kūdikiui, o jei primaitinate „kietu“ maistu anksčiau, moliūgo tyrelė tinka ir penkių mėnesių mažyliui.

Kada pradėti primaitinti?

Jei kūdikis auga sveikas, pradėti primaitinti rekomenduojama nuo 6 mėnesių (6-to mėnesio pabaigoje). Pusės metų kūdikis jau yra pajėgus nuryti tirštesnės konsistencijos maistą. Nuo pusės metų formuojasi kramtymo įgūdis, nes atsiskiria apatinis žandikaulis, pradeda formuotis liežuvio šoniniai judesiai.

Ko pasiūlyti pirmą kartą - daržovių ar kruopų košės, pasitarkite su gydytoju. Pradėti primaitinti galima daržovių tyre arba grūdų koše. Renkantis grūdų košę, rekomenduojama rinktis begliuteininius grūdus (pvz., kukurūzų, ryžių).

Mamoms dažnai kyla klausimas, jei primaitinti pradedama nuo daržovių tyrės, kokią pirmą daržovę pasirinkti. Vėlgi, nuomonių yra įvairių. Dėl ko nekyla diskusijų, tai kad rekomenduojama pradėti nuo tų daržovių, kurios auga toje klimatinėje zonoje, kurioje gyvenate. Paprastai Lietuvoje tėvai primaitinimą pradeda nuo bulvės arba morkos. Tradiciškai medikai rekomenduoja pradėti nuo bulvių, moliūgų ar morkų tyrės.

Pirma taisyklė, pradedant primaitinti - NESKUBĖTI. Tik taip galima išvengti ir pastebėti produkto netoleravimo, alergijos požymius. Iki šiol diskutuojama, kada geriau duoti mamos pieną/pieno mišinį: prieš ar po tyrės? Žindymo specialistai rekomenduoja po žindymo, kadangi mamos pienas lengviau virškinamas. Tačiau ne visada tai pasiteisina, kadangi kol tyrės kiekiai nedideli, kūdikis pasisotinęs mamos pienu, suvalgo ir tuos kelius šaukštelius tyrės.

Kiek duoti pirmą kartą?

Pateikiamas pavyzdys, kaip palaipsniui didinti košės kiekį:

  • 1 diena (5 ml): 1 arb. š.
  • 2 diena (10 ml): 2 arb. š.
  • 3 diena (15 ml): 3 arb. š.
  • 4 diena (20 ml): 4 arb. š.
  • 5 diena (25 ml): 5 arb. š.
  • 6 diena (30 ml): 6 arb. š.
  • 7 diena (35 ml): 7 arb. š.
  • 8 diena (40 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 1 arb. š.
  • 9 diena (45 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 2 arb. š.
  • 10 diena (50 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 3 arb. š.
  • 11 diena (55 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 4 arb. š.
  • 12 diena (60 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 5 arb. š.
  • 13 diena (65 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 6 arb. š.
  • 14 diena (70 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 7 arb. š.
  • 15 diena (75 ml): 7 arb. š. pvz. moliūgo + 7 arb. š. bulvė ar morka + 1 arb. š. ir t.t.

Po dviejų-trijų savaičių, nepastebėjus alergijos ar naujo produkto netoleravimo požymių, galima įvesti vaisinę tyrelę. Ji duodama priešpiečiams arba pavakariams. Jei pirmoje dienos pusėje rekomenduojama šviežių vaisių ar uogų tyrė, tai pavakariams vaisiai ir uogos turi būti termiškai apdoroti (virtos ant garų, ar keptos folijoje orkaitėje).

Kaip virti moliūgų košę?

Moliūgų košę galite virti keliais būdais:

  • Apverdant vandenyje maždaug 10 minučių.
  • Verdant garuose.
  • Kepant orkaitėje.

Moliūgo paruošimas

Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir jas gaubiančią, lengvai atsiskiriančią, siūlišką minkštimo dalį.

1 būdas: Kepimas orkaitėje

  1. Perpjaukite moliūgą per pusę, išimkite sėklas.
  2. Sudedame moliūgą į kepimo indą perpjauta puse į apačią.
  3. Įpilame vandens apie 3 cm į kepimo indą.
  4. Kepame apie +150 C temperatūroje apie 40 min.
  5. Sudedame keptą moliūgą į maisto smulkintuvą ir smulkiname iki vientisos masės.
  6. Galima įpilti vandens, jei tyrė per tiršta ar daržovių sultinio.

2 būdas: Virimas vandenyje

  1. Moliūgą galima susmulkinti gabaliukais ir pavirti mažame kiekyje vandens, kol suminkštėja.
  2. Sudedame keptą moliūgą į maisto smulkintuvą ir smulkiname iki vientisos masės.

3 būdas: Virimas garuose

Tinka visi trys būdai. Garinti galite tiek specialiame garintuve, tiek paprastame puode: įpilkite į puodą vandens, įstatykite sietelį taip, kad jis nesiektų vandens, į sietelį sudėkite pasirinktas, švarias, nuskustas, supjaustytas daržoves ir uždenkite puodą. Garinkite iki kol morkos gabaliukai bus minkšti, kol galėsite juos labai lengvai persmeigti peiliu. Garinti reikėtų 10-15 min.

Daržoves pirmajai tyrei galima virti vandenyje arba garuose. Verdant garuose geriausiai išsaugomi naudingi elementai. Daržovės labiau išlaiko savo natūralų skonį.

Jei dar neturite garų puodo (jis užsideda ant įprasto puodo ir daržovės verda garuose), užsiminkite lankytojams, kad jums toks daiktas reikalingas.

Dažniausiai mamos ruošdamos daržovių tyrę daro pagrindinę klaidą, kad daržoves smulkina smulkintuvu (blenderiu). Rekomenduojama termiškai apdorotas daržoves trinti per sietelį. Jei tyrės konsistencija per tiršta, tuomet įpilame nuoviro, kuriame virė daržovės. Kodėl netinka smulkintuvas? Tyrės konsistencija, smulkinant smulkintuvu, tampa gliti, todėl nelavėja kūdikio burnos motorika. Tokią tyrę kūdikiui belieka tik nuryti. O įsivedant kietą maistą, t.y. pradedant primaitinti daržovių ar grūdų koše, skatiname kramtymo įgūdžius, laviname burnos motoriką, o tai yra artikuliacinio aparato sutrikimo prevencija. Žinoma, mamos pačios renkasi, kuris tyrės paruošimo būdas joms priimtiniausias.

Jeigu vaikas negali nuryti tyrelės, stumia ją iš burnos, gali būti, kad ji per tiršta, pabandykite dar truputį paskystinti.

Receptų idėjos

Štai kelios idėjos, kaip paruošti skanias ir sveikas tyres su moliūgu:

  • Į verdantį vandenį įdėti bulvę, baigiant jai virti įdėkite obuolį.
  • Moliūgą 10-15 min. pavirkite vandenyje, pridėję sviesto, sutrinkite viską.
  • Į verdantį vandenį įdėti morką, iki virimo pabaigos likus dešimt minučių, įdėti moliūgą ir cukiniją.
  • Į verdantį vandenį įdėti nuskustą morką ir bulvę.
  • Į verdantį vandenį sudėti bulvę, kiek vėliau - moliūgą ir virti, kol suminkštės.
  • Sudėti abi sudedamąsias dalis į verdantį vandenį ir išvirus sutrinti.
  • Į verdantį vandenį pirmiausia dėkite morką, o po kelių minučių - bulvę ir brokolį. Išvirus pridėkite sviesto ir viską sutrinkite.

Variacijos: kadangi šis derinys greičiausiai jau nebus pirmas, tam, kad vaikas susipažintų su naujomis tekstūromis ir grynesniais skoniais, dalį kalafiorų ir / ar mėsos galite atdėkite ir netrinkite iki tyrės.

Patarimai:

  • Ne visos daržovės verda vienodai ilgai. Ilgiausiai verda morkos, burokėliai, pupelės, žalieji žirneliai, ropės. Vidutiniškai - bulvės, kopūstai, kalafiorai, brokoliai.
  • Skusdami ir lupdami daržoves stenkitės tai daryti atidžiai ir nelupkite stora luobele - iš karto po ja paprastai yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų.
  • Jeigu kūdikiui virsite pomidorą (beje, jis išverda per kelias minutes), būtinai prieš tai nulupkite odą.
  • Iki metų kūdikiams maisto nerekomenduojama nei specialiai saldinti, nei sūdyti. Natūralaus sūrumo ar saldumo turi pačios daržovės, pavyzdžiui, salstelėjusį skonį suteikia moliūgas, morka, burokėlis.
  • Jeigu kūdikis nesuvalgo visos išvirtos porcijos, paruoštą daržovienę laikykite šaldytuve ir prireikus vėl pašildykite. Nepatartina šildyti mikrobangų krosnelėje (maistas sušyla netolygiai, išlieka rizika apsideginti), geriau indelį su koše įstatykite į didesnį indą, pripildytą karšto vandens.
  • Jei vaikas jau vyresnis ir matome, kad greitai išalksta, įdėkime papildomai šaukštelį kokybiško aliejaus, pavyzdžiui, ypač tyro (extra virgin) alyvuogių, šalto spaudimo kanapių ar linų sėmenų, ar tiesiog natūralaus sviesto.

Dažniausios problemos pradedant primaitinti

Dažniausios problemos su kuo susiduriama, pradedant primaitinti: žiaugčiojimas, nenoras ragauti, suvalgo nedidelį kiekį paruoštos tyrės. Visa tai lemia keletas priežasčių. Tiesiog kūdikiui reikia laiko priprasti prie naujos maisto konsistencijos, naujo skonio, naujos patirties, išmokti kramtyti ir ryti.

Jei vaikutis nevalgus, tuomet mamoms belieka apsišarvuoti kantrybe ir ieškoti išeičių, kaip paskatinti noriau valgyti tyrę. Ne paslaptis, kad norėdami paskatinti kūdikį valgyti, tėvai pasirenka keletą apgaulės būdų: valgio metu rodome filmuką, vaidiname “spektaklį”, apgaudinėjame kokiu skanėstu, lakstome su šaukštu iš paskos. Tai nėra problemos sprendimo būdas, tik suformuojame klaidingus valgymo įpročius.