pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės tortas su plikytais sausainiais: receptas ir derinimas su vynu

Švenčiu braškių sezoną! Pagaliau jų užderėjo tiek, kad galima ne tik pilna burna valgyti, bet ir pasiruošti skaniausią tortą. Ši savaitė mūsų šeimoje - šventinė, todėl savaitgalį pasitinku su tortu!

Jogurtinį braškių tortą su plikytais sausainiais teko pagaminti kelis kartus, kad ištobulinčiau receptą, kuris yra visiškai paprastas, bet kartu labai įspūdingas. Plikyti sausainiai - vieni mano mėgstamiausių, šiame torte jie atstoja pagrintą.

Šį įspūdingą tortą pagamins net vaikas, nes čia nieko nereikia kepti, o gaminimo procesas visai nereikalauja įgūdžių. Torto biskvitą atstoja pirktinai plikyti sausainiai, kremas vos iš kelių ingredientų. Jei mėgstate saldesnius tortus, kremą papildomai galite saldinti klevų sirupu ar cukrumi. Skonio ir aromato tortui suteikia karamelizuotas “Rududu“ ir vanilinis cukrus.

Prieš tai tuščiavidurius sausainius pripildžiau paruoštu kremu, juos suguldžiau į torto formos apačią, o ant viršaus užbėriau nepjaustytų braškių. Torto pjūvis ir skonis gavosi tiesiog tobulas! Mano šios vasaros braškių sezono tortų tortas!

Ingredientai

  • Maždaug 400 g plikytų sausainių (priklauso nuo formos dydžio)
  • 2 indėliai grietinės (po 450 g)
  • Indėlis kremo "Rududu" (sunaudojau nepilną)
  • Cukraus pagal skonį
  • Želatina

Gaminimo eiga

  1. Plikytus sausainius perpjaukite pusiau ir šaukšteliu įdarykite karameliniu sutirštintu pienu. Uogas nuplaukite ir nusausinkite. Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens, kad išbrinktų.
  2. Paruoškite kremą. Želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Atlikusį karamelinį sutirštintą pieną (jo turėtų likti apie pusę indelio) išsukite su grietine, cukrumi ir vaniliniu cukrumi, jei trūksta saldumo, papildomai galite įberti cukraus. Į kremą supilkite ištirpintą želatiną, prieš tai ją išmaišę su keliais šaukštais kremo.
  3. Sluoksniuokite tortą. Į torto formą, išklotą kepimo popieriumi, dėkite pirmą sluoksnį įdarytų plikytų sausainių, ant jų berkite sluoksnį šilauogių, o ant viršaus pusę grietininio kremo. Tada vėl dėkite įdarytų sausainių sluoksnį ir vėl berkite šilauogių (pasilikite uogų torto papuošimui), o ant viršaus supilkite visą likusį grietininį kremą. Tortą statykite į šaldytuvą nakčiai, kad gerai sustingtų.
  4. Sustingusį tortą išimkite iš torto formos, puoškite atlikusiomis šilauogėmis ir valgomais gėlių žiedais.
  5. Išbandykite kitaip: vietoj grietinės kremui galite naudoti natūralų jogurtą, o vietoj šilauogių - gervuoges ar mėlynes.

Šis receptas iš el. knygos “Vasaros skanumynai su uogomis”, ją kartu su 12 vasaros desertų nemokamai galite parsisiųsti iš Sezoninės Virtuvės el. knygų knygynelio.

Kitas receptas

  1. Želatiną užmerkite nedideliame kiekyje vandens, kad išbrinktų. Nuplaukite ir nudžiovinkite braškes.
  2. Plaktuvu išplakite riebią grietinėlę, kol sustandės, tada sudėkite visą graikinį jogurtą, supilkite kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų, smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę bei supilkite jos sultis. Gerai viską išplakite. Išbrinkusią želatiną išlydykitite karšto vandens vonelėje, kiek praaušinkite ir lėtai įplakite į paruoštą kremą.
  3. Nedidelę dalį paruošto kremo sukrėskite į konditerinį maišelį, kurio pagalba į plikytus sausainius prileiskite šio kremo įdaro.
  4. Torto formą išklokite kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu ant dugno gražiai sudėliokite įdarytus plikytus sausainius. Ant sausainių užpilkite dalį kremo, taip, kad jie būtų pilnai padengti kremu. Tada ant viršaus viena eile gražiai sudėliokite švarias, be kotelių nepjaustytas braškes. Viską užpilkite atlikusiu kremu. Statykite nakčiai į šaldytuvą, kad sustingtų.
  5. Sustingusį tortą puoškite braškėmis ir žemuogėmis.

Pasakiškas tortas tiek valgytojui, tiek ir jo gamintojui.

Vyno derinimas

Kai dienos tokios karštos, tai prie gaivaus braškinio torto norisi derinti ne kavą ar arbatą, o ir gaivinantį atšaldytą vyną. Braškės - kontrastingos ir gerai subalansuotos uogos, todėl geram deriniui reikėtų vyno su pakankamu saldumo bei rūgšties balansu, suteikiančio deriniui gaivumo pojūtį.

Prie braškių ir desertų su jomis tinka derinti šampaną, labiausiai tinka blanc de noir, pasižymintys raudonųjų uogų aromatais, itališki putojantys vynai, gaminami iš Glera vynuogių veislės, kurių aromatų paletei būdingi rožių žiedlapių, akacijų ir migdolų kvapai bei gyvybingi burbuliukai.

Jei nuspręstumėte rinktis ramesnį vyną be burbuliukų puikiai tiks Prancūziškas rožinis vynas iš Anjou apeliacijos. Tradiciškai rožinis vynas salsvesnis, dėl to jį visuomet lydi vaisiškas charakteris.

Prie šio gaivaus braškinio torto pagal Somelje mokyklos rekomendacijas parinkau Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui DOCG 2018 vyną iš Pjemonto regiono. Šis rubino spalvos vynas pasižymi prisirpusių raudonųjų uogų ir rožių žiedlapių aromatais su burnoje juntama minkšta puta, švelniu salstelėjimo bei gaivumo pojūčiu ir vaisiška rūgštimi. Jo skonyje dominuoja braškių, miško uogų, džiovintų spanguolių bei migdolų natos.

Remiantis legenda, Julijus Cezaris ir Markas Antonijus dovanojo Kleopatrai būtent šį vyną. Dabar jau niekas nesužinos ar tikrai taip buvo, bet šis vynas ir jo derinys su mano ruoštu braškiniu tortu buvo tiesiog tobulas!