pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Stirnienos Kepimas Orkaitėje: Patarimai ir Receptai

Lietuviai po truputį vėl atranda senolių mėgtą ir vertintą mėsą - žvėrieną. Tačiau nežinojimas kaip tinkamai ją paruošti, atbaido dažniau rinktis pietų ar vakarienės stalui šią skanią ir sveiką mėsą. Klausimas, kaip pagaminti stirnienos kepsnį, kad šis nebūtų sausas, visada aktualus.

Žvėrienos Privalumai

Žvėriena pakeisti įprastą vištieną, kiaulieną ar jautieną rekomenduoja ir mitybos specialistai. Mat ši mėsa gerokai sveikesnė nei naminių gyvulių. Žvėrienoje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.

„Dabar visi pratę prie kiaulienos, vištienos - ši mėsa pigi, greitai paruošiama. Tačiau niekas nepagalvoja, kad kiaulės, mėsai skirti jaučiai ar vištos užauginami vos per kelis mėnesius, jie šeriami augimą skatinančiais hormonais, tukinančiu pašaru, o judėti neturi kur, todėl jų mėsą vargu ar galima vadinti itin naudinga mūsų sveikatai,“ - sakė „Mėsos perlo“ komercijos direktorius Mantas Bikus.

Laukiniai gyvūnai gerokai daugiau juda, todėl jų mėsoje mažiau riebalų. Taip pat jie minta natūraliu gamtiniu pašaru, todėl mėsoje nėra hormonų, antibiotikų likučių, gausu naudingų medžiagų.

„Taip pat vertinama stirniena. Ji minkštesnė ir švelnesnio skonio nei elniena. Stirnienoje labai daug vitamino PP - jis labai vertingas gražiai odai ir plaukams. Taip pat gausu amino rūgščių, jodo. Ne ką prastesnė ir itin populiari - bebrų mėsa. Ji turtinga vitaminais B ir C, makroelementais kaip kalcis, kalis, natris, magnis, fosforas, mikroelementais kaip selenas ar geležis. Be to, bebriena itin tinka valgyti, jei mažas hemaglobinas,“ - pasakojo „Mėsos perlo“ komercijos direktorius.

Tačiau skirtingai nei kiauliena, šerno mėsa nėra tokia riebi, turi žmogaus sveikiems dantims ir sąnariams fosforo ir antioksidantų.

„Nors žvėriena išties sveika mėsa, jos nerekomenduočiau pirkti nepatikrintos tiesiai iš medžiotojų. Kaip ir bet kuri kita mėsa ji gali būti apkrėsta parazitais ar ligų sukėlėjais. Geriausia žvėrieną pirkti specializuotose parduotuvėse. Čia parduodama tik oficialiose veterinarinėse tarnybose patikrinta masė. Be to, verta pasidomėti, ar mėsa atskirai patikrinta, ar nėra likusių kulkų atplaišų,“ - patarė M. Bikus.

Kaip Tinkamai Paruošti Stirnieną?

Kad mėsa nebūtų kieta, o specifinis žvėrienos skonis neatrodytų toks ryškus, pakanka žinoti kelias ruošimo gudrybes. Pasak M. Bikaus, svarbiausia taisyklė - paprastumas: žvėriena pati savaime yra ypatingo skonio, todėl jos gardinti itin stipriais padažais ar prieskoniais.

„Žvėrieną geriausia troškinti, rūkyti ar kepti orkaitėje. Vasarą puikiai tinka kepti kepsninėje. Nelabai rekomenduoju šią mėsą naudoti sriubai. Ypač jei žvėrieną valgote retai. Ji turi specifinį kvapą,“ - sakė „Mėsos perlo“ komercijos direktoriaus.

Kadangi žvėriena yra tvirta ir tanki mėsa, ją geriausiai suminkštinti galima marinuojant. Paprastai marinatui naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens imama 1-2 stiklinės acto (geriausia naudoti ne paprastą, bet baltojo vyno ar obuolių). Vietoj acto rusijoje naudojama raugintų kopūstų sultys ar agurkų marinatas, o Prancūzijoje - sausas vynas.

Druskos dėti į marinatą nepatartina - ji tik dar labiau išdžiovins mėsą. Druskos pakanka užberti prieš kepant ar verdant. Tačiau prieskoniai marinatui būtini. Pasak M. Bikaus, su prieskonių parinkimu galioja viena taisyklė. Kuo gyvūnas senesnis, tuo prieskoniai turėtų būti aštresni ir tuo daugiau reikėtų jų dėti. Žvėrienai pagardinti itin tinka, kadagio uogos, lauro lapai, gvazdikėliai, švieži čiobreliai, rozmarinas, kvapieji pipirai, česnakai, garstyčių grūdeliai. Taip pat galima smulkiai supjaustyti ir į marinatą suberti kvapnių daržovių, tokių kaip morkos, ropinis svogūnas, petražolių ar saliero šaknys. Vis dėlto prieskoniais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie gali nustelbti specifinį žvėrienos skonį ir natūralų aromatą.

Paruoštas marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Dubenį su žvėriena ir marinatu būtina pastatyti į šaldytuvą ir marinuoti ne trumpiau paros. Sultingiausia ir skaniausia mėsa būna po 4 parų marinavimo. Išskyrus zuikieną - ją pakanka marinuoti vieną-dvi paras. Būtina atsiminti, kad marinavimui negalima naudoti indų apsilupinėjusiu emaliu, indų iš aliuminio ir vario.

Išsimarinavusią mėsą prieš kepant ar verdant reiktų nusausinti popierine servetėle. Jei kepsite didelį žvėrienos gabalą, aštriu peiliu padarykite įpjovas ir į jas prikaišiokite lašinukų, vištienos gabaliukų ar česnako. Dalį kepimo galima mėsą uždengti maistine folija - taip mažiau išsausės.

„Iš elnienos visada rekomenduoju ruošti kepsnius su krauju. Taip kepant neprarandama dalis gerųjų savybių ir išsaugojamas ypatingas aromatas.

Stirnienos Kepimo Orkaitėje Receptas

Įprasčiausias variantas, kai naudojami lašinukai, kepimo maišas ir šoninė: lašinukai sukaišomi į išpjaustytus tarpelius mėsoje, kulšis apvyniojama šonine, viskas kišama į kepimo maišą, dar galima pridėti daržovių ir įpilti vandens. Gaminant tokiu būdu irgi išeina sultingai.

Ingredientai:

  • Stirnos ar ožio kumpiukas
  • Prieskoniai - tradiciniai žvėrienos
  • Juodieji pipirai
  • Česnakas (smulkintas ar džiovintų granulių)
  • Druska
  • Lašiniai
  • Slyvos

Gaminimo Eiga:

  1. Kumpiuką ištriname su turimais prieskoniais ir druska.
  2. Visame kumpelyje peiliu įpjauname įpjovas - kišenėles, į kurias įkišame po gabaliuką lašinių ir po vieną slyvą. Prieš tai reikia lašinius supjaustyti gabaliukais, o slyvas - pamirkyti.
  3. Tada visą tą grožį paliekame pasimarinuoti kokiai parai.
  4. Išsimarinavusį kumpį vyniojame į foliją ir kišame į įkaitintą orkaitę.
  5. Kepame apie porą valandų 180-200 laipsnių C.

Labai skanus tiek karštas, tiek ir šaltas. Garnyrą galima patiekti įvairiausią, pagal kiekvieno skonį. Man labai skanu su biriais ryžiais, virtais su apelsinų sultimis.

Kitas Stirnienos Kepimo Būdas

Ingredientai:

  • Stirniena
  • Česnakai
  • Garstyčios
  • Prieskoniai
  • Aliejus
  • Padažai
  • Sviestas (nebūtina)

Gaminimo Eiga:

  1. Pašalinkite iš mėsos kaulus ir plėves, bet ne visas, antraip raumenys atsiskirs vienas nuo kito.
  2. Sutrinkite česnakus, sudėkite garstyčias, visus prieskonius, supilkite aliejų ir padažus. Be vandens!
  3. Mėsą įdėkite į marinatą ir palikite parai.
  4. Kitą dieną mėsą įdėkite į tinkamo dydžio kepimo indą. Supilkite visą marinatą. Prireikus galima įpilti dar aliejaus ar net įdėti sviesto.
  5. Jeigu indas su dangčiu, iš pradžių jo nedėkite. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepsnį pašaukite. Primenu: be dangčio arba popieriniame maišelyje.
  6. Tokioje temperatūroje kepkite apie 20-30 minučių.
  7. Maždaug po pusvalandžio karštį sumažinkite iki 170-180 laipsnių. Dabar kepimo indą galima uždengti.

Kiti Patiekalai iš Stirnienos

Labai skanus ir nesudėtingai paruošiamas guliašas, kuris puikiai tiks su bulvių koše. Mėsą supjaustome gabaliukais apkepiname karštame aliejuje. Sudedame apkepintą mėsą į puodą, užpilame stikline karšto vyno ir troškiname 40 minučių. Jei guliašui imamas negyslotas kumpis užtenka 20 minučių, gyslotai mėsai gali reikti valandos. Svogūnus supjaustome žiedais, supjaustome 4 skilteles česnako, apkepiname aliejuje. Sudedame žiedus ant troškinamos mėsos. Taip pat sluoksniuojame dedant kubeliais pjaustytas bulves, morkas, paprikas, aštriuosius pipirus, pabarstome saldžiosios paprikos milteliais. Uždengus dangtį troškiname 40 minučių. Prieš pabaigą sudedame druską, pabarstome pipirus, sudedame smulkintus česnakus.

Patarimas: Keptas stirnienos kumpis gali būti puikus patiekalas Jūsų šventiniam stalui. Gurmaniškas, bet labai skanus ir puikios išvaizdos patiekalas, sužavės visus.