Ryžiai su daržovėmis - tai puikus patiekalas, kuris gali būti patiekiamas tiek kaip pagrindinis, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Lengvas, tad puikiai tiks ir vakarienei, kvapus ir labai gardus. O paruošti jį tikrai sugebės bet kas. Tereikia žinoti keletą naudingų gudrybių ir pasirūpinti reikiamais ingredientais.
Kodėl verta rinktis ryžius su daržovėmis?
- Sveika ir sotu. Ilgiausiai pasaulyje gyvenančių Okinavos salos gyventojų sveikos mitybos pagrindą sudaro ryžiai, kuriuose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip manganas, selenas, magnis, fosforas bei niacinas. Ne ką mažiau naudingųjų medžiagų yra šaldytose daržovėse ir kiaušiniuose, o dar daugiau gerųjų riebalų suteikia alyvuogių bei sezamų aliejai.
- (Ne)įprastas skonis. Kiniški ryžiai su kiaušiniu pasižymi itin paprasta sudėtimi. Na, nebent sezamų aliejus ir sojų padažas, bet jie kaip tik subtiliai apjungia ryžių, kiaušinio, daržovių ir vištienos skonius.
- Paprasta gaminti. Ryžiai su kiaušiniais ir vištiena yra vienas iš lengviausiai bei greičiausiai paruošiamų patiekalų vakarienei. Jam tereikia kasdienių ingredientų ir 30 minučių laiko (arba dar mažiau, jei ryžius ir vištieną pasiruošite iš anksto).
Ingredientai
- 200 g ryžių
- 1 didelis svogūnas, susmulkintas
- 3 skiltelės česnako, sutrintos
- 0,5 nedidelio saliero gumbo (apie 200 g), supjaustyto kubeliais
- sauja žaliųjų žirnelių, šviežių arba šaldytų
- kelios juodos alyvuogės be kauliukų, susmulkintos
- 1 raudona arba geltona saldžioji paprika, supjaustyta šiaudeliais
- ryšelis svogūnų laiškų, susmulkintų
- gabaliukas žiedinio kopūsto (kalafioro), susmulkintas
- 0,5 sultinio arba vandens
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. šaukšt. sviesto
- 1 žiupsnis druskos
- 1 žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga
- Biriai išvirkite pasirinktus ryžius. Susmulkinkite visas nurodytas daržoves.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus.
- Sudėkite visas kitas daržoves, išskyrus svogūnų laiškus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.
- Tada supilkite sultinį (ar vandenį), uždenkite ir troškinkite 10 min.
- Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį.
- Tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Šiam patiekalui ypatingo skonio kartu su sojų padažu suteikia austrių arba žuvų padažas, tad nepraleiskite šio žingsnio. Ryžius rekomenduojama išvirti iš anksto - atvėsę ir sutvirtėję ryžiai vėliau gražiai apskrus keptuvėje.
Beje, pagrindinį receptą galite drąsiai papildyti ne tik kitomis daržovėmis, bet ir mėsos gabaliukais ar jūrų gėrybėmis. Tiesiog apkepkite mėsą ar jūrų gėrybes keptuvėje kartu su daržovėmis, o vėliau - su ryžiais.
Kitas receptas: Kepti ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniais
Ingredientai (3 porcijoms):
- 150 g ryžių
- 2-3 kiaušiniai
- 2 nedidelės morkos
- 1 svogūnas
- porą saujų šaldytų žirnelių
- 3 česnako skiltelės
- 2 v. š. lydyto sviesto
- aliejaus
- 3 v. š. sojų padažo
- 1 v. š. austrių arba žuvų padažo
Gaminimo eiga:
- Ryžius užpilkite 300 ml vandens ir išvirkite. Atvėsinkite, uždenkite ir palikite pastovėti šaldytuve bent keletą valandų.
- Kiaušinius lengvai išplakite. Į įkaitintą keptuvę dėkite 1 v. š. lydyto sviesto ir iškepkite kiaušinius nuolat maišydami - kitaip tariant, paruoškite plėšytą kiaušinienę, tik neperkepkite. Kai kiaušiniai sutvirtės, atidėkite į šalį.
- Nuskustas morkas ir svogūną supjaustykite nedideliais gabaliukais. Į gerai įkaitintą keptuvę dėkite 1 v. š. lydyto sviesto ir suberkite daržoves, kepkite maišydami, kol pradės skrusti.
- Suberkite žirnelius, traiškytus česnakus ir pakepinkite porą minučių.
- Šaltus ryžius sutrupinkite rankomis, kad neliktų gumulėlių, ir berkite į keptuvę. Kepkite aukštoje kaitroje kartais pamaišydami. Leiskite ryžiams, esantiems ant dugno, paskrusti, kad būtų traškūs.
- Supilkite sojų ir austrių ar žuvies padažą, ragaukite, ar netrūksta sūrumo. Jeigu trūksta - pilkite dar žuvies ar sojų padažo.
Keptus ryžius su daržovėmis valgykite vienus ar patiekite prie vištienos ar kiaulienos patiekalų.
Ryžių troškinys su vištiena ir daržovėmis
Kinų virtuvės klasika - kepti ryžiai su kiaušiniu - yra itin paprastas, skanus ir sveikas valgis. O juos apkepus su vištiena, tai taps ypač sočia vakariene!
Ingredientai:
- 300 g ryžių
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
- 2 vnt. česnako galvutės, sutrintos
- 2 juost. svogūnų laiškų, smulkintų (nebūtina)
- 300 g šaldytų daržovių
- 2 vnt. kiaušinio M
- 2 valg. š. sezamų aliejaus
- 2 valg. š. švelnaus sojų padažo
Gaminimo eiga:
- Iš vakaro arba ryte išsivirkite ryžių. Jeigu iš anksto jų neišsivirėte, padarykite tai prieš gamindami ir greitai atšaldykite.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir suberkite spaustą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus (jei juos naudosite) bei šaldytas daržoves. Kepkite vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės, o tuo metu smulkiai supjaustykite vištieną.
- Padidinkite ugnį iki aukštos ir į keptuvę supilkite ryžius bei vištieną. Kelias minutes pakepkite, kol jie atšils ir šiek tiek paskrus.
- Keptuvės viduryje mentele atlaisvinkite vietos ir įmuškite kiaušinius. Gerai išmaišykite ir nuolat judindami paskrudinkite dar kelias minutes.
- Kepimo pabaigoje įpilkite sezamų aliejaus ir sojų padažo. Patiekite keptus ryžius.
Ingredientų alternatyvos
- Ryžiai: Vietoje paprastų ryžių galima naudoti žiedinių kopūstų arba brokolių ryžius.
- Vištienos krūtinėlė: Vištienos krūtinėlė gali būti pakeista viščiukų šlaunelių arba bet kokia kita mėsa, pavyzdžiui, kalakutiena, kiauliena, jautiena ar dešromis, jos augaliniais pakaitalais, tokiais kaip tofu arba tempeh, ar net krevetėmis ir kitomis jūros gėrybėmis.
- Alyvuogių aliejus: Vietoje alyvuogių aliejaus galima naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
- Šaldytos daržovės: Nėra skirtumo, ar naudosite šaldytas, ar šviežias daržoves: morkas, žirnelius, paprikas, žiedinius kopūstus, brokolius, šparagines pupeles, grybus ir kitas. Šaldytos daržovės tiesiog padeda sutaupyti laiko ir pinigų.
- Sezamų aliejus: Paprastą sezamų aliejų galima pakeisti skrudintu arba riešutų (pavyzdžiui, žemės riešutų ar graikinių riešutų) aliejumi.
- Sojų padažas: Sojų padažas gali būti pakeistas tamari, kokosų aminų arba vorčesterio padažu.
Patarimai
- Jeigu iš anksto neišsivirėte ryžių, pabaigus virti, perkelkite juos ant didelės lėkštės ar kepimo skardos, paskirstykite plonu sluoksniu ir neuždengtus dėkite į šaldytuvą 30 minučių arba į šaldiklį 10 minučių.
- Prieš supilant ryžius ir vištieną į keptuvę, nepamirškite padidinti ugnies iki aukštos, kad šie apskrustų, o ne tik pašiltų. Tačiau būkite atsargūs, jog nepridegtų ir neišsausėtų.
- Jei patiekus trūksta sojų padažo, užpilkite dar šiek tiek.
- Jeigu mėgstate valgyti aštriau, į patiekalą galite įmaišyti truputį Sriracha padažo.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Kodėl kepti ryžiai su kiaušiniu gavosi kaip košė? Greičiausiai naudojote ką tik paruoštus ryžius. Švieži ryžiai būna per daug drėgni, todėl kepant sulimpa. Štai kodėl geriausia naudoti iš anksto paruoštus ryžius, kurie per naktį arba pusdienį šaldytuve išdžiūsta, sutvirtėja ir atsiskiria.
- Ką daryti, jei pamiršau arba negalėjau iš anksto išvirti ryžių? Jeigu iš anksto neišsivirėte ryžių, juos galite greitai atšaldyti. Pabaigus virti ryžius, perkelkite juos ant didelės lėkštės ar kepimo skardos, paskirstykite plonu sluoksniu ir neuždengtus dėkite į šaldytuvą 30 minučių arba į šaldiklį 10 minučių.
Kiti variantai
Keliaujant po Indoneziją „nasi goreng“ rasite kieviename meniu - tai greitai kepti ryžiai su įvairiomis daržovėmis, imbieru, česnaku, čili, indonezietišku „kecap manis“ padažu ir keptu kiaušiniu ant viršaus.
