pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

IKEA Vištienos Kukuliai: Receptai ir Tvarumo Paslaptys

Švediški kukuliai - tai itin universalus patiekalas, kurio atitikmenų rasime daugelyje kultūrų visame pasaulyje. Tuo tarpu švedai mėsos kukulius valgo su bulvių koše, bruknių džemu ir kreminiu padažu. Būtent taip jie patiekiami ir mūsų restorano lankytojams.

Be tradicinių mėsos, švedų bendrovė klientams siūlo vištienos, žuvies bei vegetariškų kukulių. Pasak D. Kairienės, jie kurti siekiant užtikrinti ne tik įvairesnę mitybą, bet ir tausoti aplinką. Lyginant su įprastu kukuliu, gaminant vištienos į aplinką patenka penkis kartus mažiau anglies dvideginio, o vegetarišką - net trisdešimt kartų.

Įprastų mėsos kukulių alternatyvos taip pat turi mažiau kalorijų, riebalų. Taigi, bent retkarčiais pasirinkus augalinę alternatyvą, galima prisidėti prie kovos su klimato kaita.

Vis labiau augant vartotojų dėmesiui tvarumo bei augalinės mitybos atžvilgiu, atitinkamai populiarėja ir terminas - fleksitarai. Esminė fleksitarų idėja yra, jog augalinis maistas mažiau teršia aplinką, todėl yra palankesnis ne tik sveikatai, bet ir planetai. Jų mitybos pagrindas - daržovės ir augalinės kilmės produktai, tačiau šios mitybos šalininkai retkarčiais mėgaujasi ir mėsa - jie sąmoningai renkasi, kiek kartų per savaitę ar mėnesį ją valgo.

Receptai: Dviejų Patiekalų Pietūs Visai Šeimai

Švediškų kukulių dienos proga, kuri minima rugpjūčio 23 d., žurnalistas, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sukūrė porą kukulių patiekalų receptų, skirtų visai šeimai - tai naminė sriuba ir egzotiškų kelionių įkvėpti kukuliai su ryžių garnyru. Jais „Ikea“ klientai gardžiuotis galės už įprastas restorano kainas - atitinkamai 1,69 Eur ir 2,99 Eur arba namuose pasigaminti patys, norimos rūšies kukulių įsigijus pirmame aukšte esančioje švediško maisto parduotuvėje.

Kukulių sriuba

4 porcijoms Jums reikės:

  • 1 l vištienos sultinio;
  • 20 vnt. šaldytų kukulių (galite rinktis mėsos, vištienos, žuvies ar vegetariškus);
  • 100 g nevirtų baltųjų pupelių;
  • 1 vidutinio dydžio morkos;
  • 2 didelių bulvių;
  • 2 svogūnų;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 25 g (1 šaukštelio) sviesto;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • krapų ir petražolių pagal skonį;
  • 4 laurų lapelių.

Paruošimas:

  1. Užvirinę mėsos sultinį, į jį dėkite išmirkytas pupeles, kubeliais pjaustytas morkas ir bulves, nuluptą svogūno galvą. Virkite, kol daržovės išvirs.
  2. Kitą svogūno galvą ir česnakus smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant sviesto keptuvėje, kol daržovės įgaus auksinę spalvą.
  3. Į sriubą sudėkite mėsos kukulius ir kepintus svogūnus bei česnakus.
  4. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Supilstę sriubą į lėkštes, norintiems įberkite smulkiai pjaustytų krapų ir petražolių.

Egzotiški kukuliai

4 porcijoms Jums reikės:

  • 40 vnt. šaldytų kukulių (galite rinktis mėsos, vištienos, žuvies ar vegetariškus).

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 225 laipsnių karščio ir į kepimo skardą sudėtus neatitirpintus kukulius šildykite 15 min.

Egzotiškas ryžių garnyras „Nasi Goreng“

Jums reikės:

  • 5 šaukštų rapsų aliejaus;
  • 600 g virtų šaltų ryžių (200 g nevirtų);
  • 1-2 šaukštų sojų padažo;
  • 5 mėlynųjų svogūnų;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 3-5 aitriųjų paprikų;
  • ½ šaukšto krevečių pastos (galima ir nedėti);
  • keptų svogūnų.

Paruošimas:

  1. Iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes. Smulkiai supjaustykite aitriąsias paprikas, svogūnus, česnakus ir maišydami kepkite keptuvėje ant įkaitinto aliejaus, kol daržovės suminkštės.
  2. Į tą pačią keptuvę sudėkite virtus ryžius, įpilkite sojų padažo. Kepkite maišydami, kol ryžiai sušils.

Bruknių ir aitriųjų paprikų padažas

Jums reikės:

  • 5 šaukštų bruknių džemo;
  • 5 šaukštų aštrus padažo su aitriosiomis paprikomis ir pomidorais „Pang Gang“ (arba galite sumaišyti pomidorų padažą su aitriųjų paprikų milteliais).

Paruošimas:

Bruknių džemą sumaišykite su aštriu padažu. Proporcijas galima reguliuoti pagal skonį ir aštrumo poreikį.

Švelnus rožinis padažas (vaikams)

Jums reikės:

  • 200 g grietinėlės;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

Užvirinkite grietinėlę. Į ją dėkite pomidorų pastą, druską ir pipirus. Maišykite, kol pomidorų pasta ištirps ir padažas įgaus vienodą spalvą.

Patiekalo pateikimas:

Į lėkštę dėkite 10 kukulių, ryžių garnyrą ir padažą. Ryžius apibarstykite keptais svogūnais.

Augaliniai IKEA kukuliai

Nors IKEA augalinių kukulių skonis - kaip mėsos, tačiau jų gamybos poveikis aplinkai net 25 kartus mažesnis. O ir sudėtis puiki (sudėtyje nėra sojos, kukulių pagrindą sudaro žirnių baltymai, bulvės, svogūnai ir obuoliai), tad labai kviečiu kartais tokiais augaliniais kukuliais paįvairinti savo vakarienių asortimentą.

Augalinių kukulių receptas

Reikės:

  • Augalinius kukulius;
  • 1 v.š. aliejaus;
  • ½ a. š. česnako miltelių;
  • 1 v.š. sultinio;
  • 1 v.š. kokosų pieno;
  • 1 a.š. sojos padažo;
  • 2 a.š. citrinos sulčių;
  • 1 a.š. dižono garstyčių;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname kukulius ant kiek didesnės nei vidutinė kaitros apie 10 minučių, kartas nuo karto vis pamaišant kukulius.
  2. Į keptuvę pilame sultinį, kokosų pieną, sojos padažą, citrinos sultis, dižono garstyčias, beriame česnako miltelius, druską ir pipirus.
  3. Maišydami kaitiname, kol padažas užverda ir tampa vientisas.
  4. Gaminame bulvių košę: virtas bulves pabarstome druska, pilame alyvuogių aliejaus (tiek, kiek įprastai dėtumėte sviesto ir pieno) ir grūstuvu sutriname iki vientisos masės.

Švediški mėsos kukuliai

Reikalingi produktai (6 asmenims):

  • 400 g kiaulienos faršo
  • 300 g vištienos faršo
  • 1 svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • 120 g maltų džiūvėsėlių
  • 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1 žiupsnelio maltų pipirų

Padažui:

  • 4 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai miltų
  • 400 ml jautienos sultinio

Gaminimas:

  1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Atvėsinkite.
  2. Sumaišykite kiaulienos faršą su vištienos faršu, berkite prieskonius, džiūvėsėlius, dėkite svogūnus ir pilkite pieną. Viską gerai išmaišykite.
  3. Nulipdykite dviejų kąsnių kukuliukus ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
  4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, maišydami suberkite miltus ir pastoviai maišydami pakepinkite porą minučių.
  5. Supilkite sultinį ir užvirinkite.

Būtinai patiekite kukuliukus su padažu, bulvėmis (geriausia bulvių koše, tik ne ta, iš miltelių:)), bruknių uogiene ir raugintais agurkėliais.

*Skaniausi kukuliukai bus, jei perpus sumaišysite kiaulieną ir jautieną arba veršieną. Kuo riebesnė bus kiauliena, tuo skanesni bus kukuliukai. Galite naudoti žvėrieną arba vien jautieną, tačiau tada į masę įmaišykite dar šaukštą aliejaus. Aš naudojau perpus kiaulieną ir elnieną. Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą su tarkuotu svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsiais, krapais, paskaninkite druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis suformuokite graikiško riešuto dydžio kukuliukus. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kukuliukus ir kepinkite juos iš visų pusių vartydami, ant nedidelės ugnies, kol kukuliukai visiškai iškeps (gali prireikti kepti dviem porcijom, tuomet iškeptus kukuliukus atidėkite į šalį ir laikykite šiltai). Kukuliukai turėtų kepti apie 8-10 minučių, juos dažnai vartant, tačiau geriausia perpjaukite vieną pusiau ir įsitikinkite, kad mėsa iškepusi pilnai.

Išimkite iškepusius kukuliukus iš keptuvės, o į ją įdėkite šaukštą sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite miltus ir maišydami kepinkite apie minutę. Jei padažui naudosite vyną, įpilkite jo apie ⅓ stiklinės, visąlaik maišydami, kad nesusidarytų gumulai. Supilkite sultinį toliau maišydami. Sultinio pilkite tiek, kokio tirštumo norisi padažo. Paragaukite padažą, pagardinkite jį druska ir pipirais (jei norite, įpilkite šaukštą sojos padažo, taip padažas bus sodresnio skonio ir spalvos). Suberkite atgal į keptuvę iškeptus kukuliukus, ir dar pašildyktie viską, maišydami, padengdami kiekvieną kukuliuką padažu. Pabaigoje galite pagardinti grietine arba grietinėle. Patiekite pabarstę krapais, su bulvėmis (arba bulvių koše), bruknių uogiene ir raugintais agurkais.