pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skani Vakarienė Žmonai: Lengvi Receptai Kiekvienai Dienai

Grįžtate po darbo taip pavargę, kad nė rankos pirštelio nepajudintumėte? Tačiau skrandis reikalauja aukų, o jeigu dar šeima nekantrauja kažko užkrimsti, tenka virtuvėje suktis iki išnaktų. Kuo galite nustebinti save? Visus šiuos patiekalus galima paruošti iš produktų, kuriuos daugelis mūsų turime šaldytuve ar galime greitai ir lengvai įsigyti artimiausioje parduotuvėje.

Dienos Receptas: Vištienos Sriuba

Ingredientai (4 asmenims):

  • 400 g maltos vištienos
  • 1 kiaušinis
  • 2 valg. š. džiūvėsių
  • Žiupsnelis mėgstamų vištienos prieskonių
  • Pagal skonį druskos
  • 1 valg. š. aliejaus
  • 1 l vištienos sultinio
  • 2 nedidelės morkos
  • 2 bulvės
  • 1 svogūnas
  • Gabalėlis saliero
  • Ryšulėlis krapų ir petražolių
  • 1 valg. š. sviesto
  • Pagal skonį maltų juodųjų pipirų bei druskos

Gaminimas:

  1. Į maltą vištieną įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, gerai išmaišykite. Drėgnais delnais suformuokite nedidelius kukulius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir iš visų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
  2. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas ir saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, bulves - šiaudeliais.
  3. Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, kai riebalai nustos putoti, suberkite svogūnus ir vis pamaišydama kepkite, kol gabalėliai įgaus geltoną atspalvį. Sudėkite morkų ir salierų griežinėlius, dar šiek tiek pakepkite. Supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves. Virkite, kol daržovės suminkštės. Baigdama virti sudėkite į sriubą vištienos kukulius.

Makaronai su Kepta Feta

Makaronai su kepta feta - receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užsuka tik išsivirti kavos. Recepto autorystė priskiriama suomių maisto timklaraštininkei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys - jo paprastumas.

Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos. Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sulčių, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Tačiau yra dar vienas jo pranašumas - gaminimo paprastumas. Tereikia sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti vykti magijai.

Mocarela - universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. Rikota, švelnus itališkas sūris, puikiai dera su pomidorais. Ožkos sūris turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja.

Gaminimo žingsniai:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros.
  2. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetą ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  3. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-35 min.
  4. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens.
  5. Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa - įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai.

Idėjos Greitai Vakarienei

  • Užšaldyti produktai: Norėdami sutaupyti laiko, kai kuriuos maisto produktus galite pasiruošti iš vakaro. Pavyzdžiui, užmerkite ar išvirkite juodąsias pupeles, avinžirnius, lęšius. Užšaldykite. Liko per daug ryžių, grikių, o gal daržovių? Paprasta visa tai sumesti į šaldiklį ir reikalui esant pašildyti.
  • Greita keptuvė: Ryžiai, juodosios pupelės (juos galite išvirti iš vakaro, rinktis užšaldytus), brokoliai. Viską sumeskite keptuvėn, pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
  • Salotos: Rinkitės bet kokias salotas, avokadą, baltyminius priedus, pavyzdžiui, pupeles, avinžirnius, bolivines balandas, virtą vištieną, kelis pomidorus. Viską pagardinkite alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto šliūksniu.
  • Menkės filė: Žuvis dažnai užmirštama mūsų kasdienėje mityboje, o juk joje išties nemažai naudingų ir maistingų medžiagų. Specialistai sako, kad viena iš labiausiai tinkančių vakarienei - tai menkės filė. Paskrudinkite ją ir patiekite su šviežiomis arba pakepintomis šaldytomis daržovėmis.
  • Kaprio salotos: Ak, šitam patiekalui neatsispirs nė viena moteris. Tradicinis itališkas užkandis su mocarela, bazilikais ir pomidorais. Penkios minutės „vargo“ ir kur kas daugiau pasitenkinimo.
  • Sukinukas: Pasirinkite mėgstamą lavašą, susukite salotos lapus, virtą kalakutieną ir paskaninkite garstyčiomis. Net jeigu laikotės dietos, toks pasirinkimas tikrai tiks.
  • Avinžirniai: Galite valgyti tiek mirkytus, tiek virtus. Skanu su įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, agurkais, pomidorais, tinka maišyti su salotomis, troškiniams. Jų po ranka turėti pravartu visada, kadangi greitai malšina alkį, yra maistingi.
  • Kiaušinienė su daržovėmis: Supaustykite cukiniją, kelis mažus pomidoriukus, sukapokite mėgstamus žalumynus ir įmuškite kelis kiaušinius.

Romantiška Vakarienė Valentino Dienai

Tobulai Valentino dienai reikia visai nedaug: židinio arba žvakių šviesos žaismo, su meile pagamintos vakarienės ir butelio „Acala“ putojančios arbatos gėrimo. Nustebinti mylimus žmones visuomet malonu. Vakarienė žvakių šviesoje - tai ne tik gardūs patiekalai. „Romantišką nuotaiką bei atmosferą perteikia ne tik skani vakarienė, svarbi kiekviena detalė: ant stalo užtiesta staltiesė, šventiniai indai ir taurės, fone skambanti muzika.

Lašiša su medaus ir sojos padažu

Sumaišykite prieskonius, česnaką, imbierą, sojos padažą, medų ir šaukštą aliejaus. Pusę gauto padažo užpilkite ant lašišos, įdėkite į šaldytuvą ir palikite bent 30 minučių pasimarinuoti. Vėliau likusį aliejų įkaitinkite keptuvėje, dėkite kepti žuvį. Abi puses kepkite po 2-3 minutes, kol gražiai paruduos.

Bulvių apkepas su sūriu

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Mažame puode ištirpinkite sviestą, pakepinkite česnaką. Sudėkite miltus, druską ir pipirus, išmaišykite. Toliau maišydami pilkite pieną, kol tekstūra taps kreminė ir padažas užvirs. Supjaustykite bulves plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant bulvių užpilkite pagamintą padažą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie valandą, kol bulvės taps minkštos. „Iškepusias bulves serviruokite tame pačiame inde, apibarstykite jas petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis ir patiekite vienas ar kaip garnyrą - jos puikiai tiks prie žuvies ir mėsos patiekalų“

Briuselio kopūstai su jogurto padažu

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustykite Briuselio kopūstus į 4 dalis, sumaišykite juos su trintu česnaku, šaukštu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Kepimo indą patepkite trupučiu aliejaus. Sudėkite paruoštus Briuselio kopūstus ir kepkite 20-25 minutes. Kol Briuselio kopūstai kepa, paruoškite padažą: sumaišykite graikišką jogurtą, balzaminį actą, šaukštą alyvuogių aliejaus, garstyčias, trintą česnaką, druską ir pipirus. Sumaišykite salotas, morkas, migdolus, džiovintas spanguoles ir keptus Briuselio kopūstus.

Desertas: Šokoladinis braškių desertas

Reikės: 170 g tamsaus šokolado (geriausia daugiau nei 70 proc.

„Pakaitinkite pieną, tačiau jo neužvirkite. Karštu pienu užpilkite šokoladą, įpilkite vanilės ekstrakto bei įberkite druskos. Palikite masę 3 minutes tam, kad ji sutirštėtų. Viską išmaišykite ir leiskite atvėsti. Įdėkite jogurtą ir vėl išmaišykite. Į stiklinę ar kitą indą pilkite šokolado masę, dėkite supjaustytus braškių gabalėlius ir sluoksniuokite desertą, kol stiklinė bus pilna. Skanaus!“, - priduria B.

"Acala" - Puiki Alternatyva Šventėms Be Alkoholio

Martynai, papasakokite, kaip kilo idėja sukurti „Acala“? Kai žmona laukėsi, ieškojome nealkoholinių gėrimų, tačiau tuo metu Londone neradome nieko, kas būtų sveika, stilistiškai panašu į labai kokybišką vyną bei atrodytų prabangiai. Laikui einant pasirodė, kad su šiuo iššūkiu susiduria ne tik mūsų šeima, bet ir labai daug kitų žmonių, tad, matydami natūralią paklausą, su komanda nusprendėme ieškoti sprendimo. Kaip atrandate gėrimo skonius ir ingredientų derinius? Pirmiausia, atsirenkame kokybišką vyną. Toliau detaliai išanalizuojame vyno kvapus, skonius, poskonius, tekstūrą, spalvą. Tada ieškome aukštos kokybės natūralių ingredientų, kurie atkurtų vyno stilių. Vienos putojančios arbatos receptūros kūryba gali užtrukti pusę metų ir netgi daugiau.

Kaip švęsite Valentino dieną? Visos progos su „Acala“ gerokai šventiškesnės. Šįmet mano Valentino diena kiek kitokia - sutinku ją meilės mieste Paryžiuje, gaila, tačiau be savo mylimos žmonos Indrės. Dalyvauju didžiausioje „Vinexpo Paris“ vyno parodoje, lankytojus kviesiu ragauti nealkoholinius „Acala“ putojančios arbatos gėrimus. O sugrįžęs namo būtinai pakviesiu žmoną į pasimatymą, kuriame būsime tik mes dviese. Galbūt turite kokių specialių Valentino dienos ritualų? Neturime, tačiau dieviname savaitgalio vakaro ritualus: mėgstame užsikurti židinį, stebėti liepsnojančią ugnį bei mėgautis „Acala“ putojančios arbatos gėrimais ir prie jų priderintais užkandžiais.

Atskleiskite, kokie patiekalai tiktų Valentino dienos vakarienei? Man romantiška vakarienė ir jūrų gėrybės - du neatsiejami dalykai, o juodojo šokolado bei braškių desertai tobulai tinka užbaigti vakarienę. „Acala“ putojančios arbatos gėrimai unikalūs tuo, jog puikiai dera prie maisto. Martynai, koks yra jūsų mėgstamiausias derinys? Su „Acala“ komanda kiekvieną penktadienį turime tradiciją kartu gamintis pietus. Kepame, verdame ir taip ieškome naujų skonių. Manau, tai puikiai suvienija visą kolektyvą į vieną komandą. Šiuo metu mano mėgstamiausias derinys, kuris, manau, taip pat puikiai tiktų ir Valentino dienos vakarienei - putojančio vyno stiliaus „Acala“ gėrimas ir spagečiai su jūrų gėrybėmis. Fantastiškas duetas. Kokie skonių deriniai labiausiai nustebinę?

Kaip ir minėjau, su „Acala“ komanda mėgstame gaminti, eksperimentuoti ir atrasti skonius. Kartą gaminome bulvių plokštainį, o jį priderinome prie baltojo vyno stiliaus „Acala“ gėrimo. Skonis mane tikrai nustebino. Nukėlė į vaikystę, kuomet močiutė iškepdavo bulvninių blynų, juos valgydavome kieme ant pievelės pasitiesę pledą, o aplinkui kvepėjo įvairūs augalai. Būtent tokių skonių ir prisiminimų atradimai labai įkvepia stengtis ir kurti tokius „Acala“ gėrimus, jog tai būtų ne tik skonis ir sveikata, tačiau kiekvienas kvapas, gurkšnis sužadintų prisiminimus, pakeltų nuotaiką. Valentino diena neįsivaizduojama be desertų. Papasakokite apie draugystę su „Laroché“ prekių ženklu. Su Andriumi Martinaičiu iš „Laroché“ susipažinome pernai Vyno dienose. Apie jų nepaprastai skanius desertus Kaune jau seniai žinojome, jų ne kartą ragavome. Susipažinę supratome, kad mūsų požiūris į produkto kūrybą, verslą yra labai panašus, tad pasikvietėme Andrių į savo gamyklą artimiau susipažinti. Degustuodami jų desertus kartu su mūsų putojančiomis arbatomis, kalbėjome apie skonių derinius, ir tada man kilo idėja sukurti saldainius su viskio statinėse brandintos kombučios (putojančios arbatos) įdaru. Andrius nieko nelaukęs tarė: DAROM! Taip vos ne po savaitės mes jau ragavome šios draugystės saldainius.

Kaip Pasirinkti Putojančios Arbatos Skonį Prie Skirtingų Patiekalų

Esate ne tik „Acala“ krikštatėvis, bet ir someljė. Pasidalinkite įžvalgomis, kaip pasirinkti putojančios arbatos skonį su skirtingu patiekalu, kad šie puikiai derėtų?

  • „Acala“ putojančio vyno stilius - puikiai derės su jūrų gėrybėmis arba tiesiog kaip aperityvas, nes yra kuriamas elegantiško šampano stiliumi.
  • Baltojo vyno stilius - kuriamas „Chardonnay“ vynuogės alternatyva, tad puikiai derės su baltos žuvies patiekalais, grybų rizotu ar kietuoju sūriu.
  • Raudonojo vyno stilius yra įkvėptas „Pinot Noir“ vynuogės skonio, o tai tobulai tinka prie klasikinio derinio - anties.
  • Brandaus raudonojo vyno stilius neįtikėtiną skonių unikalumą atskleidžia, jei patiekiamas su šokoladiniais desertais.
  • „Spritz“ kokteilio stiliaus „Acala“ gėrimas puikiai dera su braškėmis arba kaip aperityvas.

Sriubos

Įvairios sriubos - sriubų receptai. Lietuviškos sriubos, paprastos, lengvai paruošiamos, kaimiškos ir kitokios sriubos Jūsų stalui.

Burokėlių Sriuba (Barščiai)

Ingredientai:

  • 3 -4 vnt. vidutinio dydžio bulvių
  • 250 - 300 g kiaulienos kumpinės
  • 0,5 l stiklainį marinuotų burokėlių

Sriuba pradedami ruošti nuo mėsos apdorojimo.

Moliūgų Sriuba

Ingredientai:

  • Apie 300 g. jau nulupto ir išskaptuoto moliūgo
  • Apie 300 g. jau nuluptos ir išskaptuotos cukinijos
  • 2 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • 3 vnt. vidutinio dydžio bulvių

Artur Swan Pusryčių Receptas

Šeštasis „Skonio iššūkio“ dalyvis Artur Swan, geriau žinomas kaip „Motyvuotas Atletas“, atskleidė, kuo gyvena sportininkai: pasirodo, ir jie leidžia sau mažas nuodėmes (netgi kasdien!). Išgirdome skaniausią Vilniaus restorano rekomendaciją ir išgavome firminį pusryčių receptą - Artur tikina, kad jei tik išbandysite, šis receptas taps mėgstamiausiu pasirinkimu pusryčiams.

Mano firminiai receptai yra tokie nuobodūs kaip „Karas ir taika“ knyga, bet kiekvieną rytą darausi rytinę košę, kuri yra skani, soti ir labai vertina: avižinės kruopos, baltyminiai milteliai ir riešutų sviesto šaukštas. 5 minutės ir viskas paruošta, o skonis lyg deserto.

Artur Swan atsakymai į klausimus:

Klausimas Atsakymas
Ar yra kokių nors su maistu susijusių iššūkių, kuriuos teko įveikti? Prieš tris metus esu daręs iššūkį, kurio metu per vieną dieną reikėjo suvartoti 10 000 kalorijų. Buvo skanu, bet vakare labai sunku, todėl geriau nekartokite, nebent ruošiatės kučių stalui (juokiasi).
Kokį vieną ar kelis produktus pasiimtumėte į negyvenamą salą? Riešutų sviestas, kava ir būtinai varškė!
Ką mieliau rinktumėtės - gerą kepsnį ar desertą? Tiktai gerą mėsos kepsnį, dar geriau - medium rare!
O jei visgi būtų lemta pavirsti desertu, tai koks desertas būtumėte? Šokoladas. Tiesiog dievinu visus desertus, kuriuose yra šokolado, pavyzdžiui, sūrio pyragą su šokolado gabalėliais.
Ko visada yra jūsų šaldytuve? Nes jeigu nėra, sakote: „Tuščias!” Visada rasite pieno be laktozės, nes nemoku namie gerti kavos be pieno, o kai jis dar be laktozės, tai ir pilvo nepučia.
Kiek apskritai mėgstate gaminti? Virtuvėje daugiau sukatės jūs ar žmona? Verčiau dviese nesisukti, nes tada visada būnu penkta koja. Geriausia yra po vieną, ir pastaruoju metu tai daro žmona, nors anksčiau man teko net ir tortus kepti. Čia turbūt tipinė vyrų istorija, kai jau veda…
Jei visgi virtuvėje stovite jūs, ką mėgstate gaminti? Apskritai, kokia jūsų mityba, kai esate taip glaudžiai susijęs su sportu? Daug sportininkų mėgsta duetą „vištiena ir kiaušiniai“, o kaip jūs? Mano filosofija yra subalansuota mityba tarp gėrio ir blogio. Gera mityba nėra ryžiai, brokoliai ir vištiena. Tai yra blogas pavyzdys ir didelis mitas. Aš renkuosi 80/20 taisyklę, kuomet valgau gerus produktus ir mėgaujuosi mažomis nesąmonėmis kiekvieną dieną, kad save pamaloninčiau: energetinis gėrimas, šokoladukas, ledų porcija ar pan. O dienos mitybą susidaro ir pilnaverčiai patiekalai: makaronai su mėsa, košės, kepsniai ar net sultingi burgeriai.
Turbūt nuo griežto režimo kartais sau leidžiate pailsėti. Kokios jūsų maisto nuodėmės, arba ką valgote per „cheat days“? Mano gyvenimas yra cheat life. Esu mitybos specialistas, todėl mano smegenyse jau yra programinė įranga skaičiuojanti viską, ką dedu į burną, ir intuityviai stabdanti, jei kažko užtenka. Tačiau pradedantiesiems labai rekomenduoju riboti savo mitybą ir turėti „cheat“ valgius tik kartą ar du savaitėje.
Ar yra kokių nors restoranų Vilniuje ar kur kitur Lietuvoje, kuriuos rekomenduotumėte skaitytojams? „Meatbusters“, nes ten bene geriausi ir sultingiausi burgeriai Lietuvoje, o gal net ir daugiau nei tai… Labai rekomenduočiau paragauti burgerį su kiaušiniu bei šonkauliukus.