Prasidėjo riešutų sezonas, o kartu su juo - ir riešutų sumaištis. Kurie riešutai yra sveikiausi? Kodėl turėtumėte juos valgyti? Kam galima panaudoti graikinius ar žemės riešutus? Štai keletas riešutų receptų, skirtų ne tik rudeniui.
Riešutų Nauda Sveikatai
Riešutai yra geriausias sveiko užkandžio pasirinkimas. Tačiau svarbu nepersistengti - juose gausu kalorijų ir riebalų, laimei, daugiausia nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ligų riziką. Ką dar gausite valgydami riešutus? Aprūpinsite organizmą daugybe baltymų, padėsite odai ir pagerinsite smegenų veiklą.
Pridėkite prie to blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimą ir širdies priepuolių prevenciją, ir tai dar tik dalis riešutų savybių! Sveikiausi riešutai yra tie, kuriuos perkate su kevalais ir skaldote savo rankomis. Naudodamiesi riešutų smulkintuvu tai nebus sunku! Vien tik lukštenti riešutai bus puikus užkandis, tačiau juos geriausia valgyti su kitais patiekalais, nes vieni jie nesunkiai numalšins alkį ir suteiks daug kalorijų.
Laimei, patiekalų, kuriuose naudojami graikiniai, lazdyno ar žemės riešutai, yra daugybė. Toliau pateikiami keli mūsų mėgstamiausi receptai.
Naminė Riešutų Granola
Naminė granola - skanus ir sveikas pusryčių receptas, kurį pasigaminti labai paprasta!
Ingredientai:
- 2 puodeliai avižinių dribsnių
- ½ puodelio avižų arba sorų sėlenų
- ½ puodelio medaus
- 3 šaukštai obuolių sulčių
- 3 šaukštai kokosų arba rapsų aliejaus
- 2 puodeliai pasirinktų riešutų (graikinių, lazdyno, migdolų dribsnių, braziliškų riešutų)
- pasirinktinai: ½ puodelio džiovintų spanguolių arba sultenių
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
- Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi (jei naudojate silikoninę skardą, šį žingsnį praleiskite).
- Avižinius dribsnius, sėlenas ir riešutus supilkite į didelį dubenį.
- Nedideliame puode ištirpinkite aliejų, medų ir obuolių sultis ir išmaišykite, kad ingredientai susijungtų.
- Supilkite sausus ingredientus ant puodelio turinio ir išmaišykite.
- Tolygiai paskirstykite mišinį ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę.
- Kepkite 20-30 minučių, įpusėjus kepimo laikui išmaišykite.
- Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iškepusi granola turi būti sausa. Nesijaudinkite, jei ji minkšta - atvėsusi sukietės.
- Kai mišinys atvės, įmaišykite spanguoles arba rūgštynes ir perkelkite į sandarų indą.
- Patiekite su pienu arba natūraliu jogurtu ir vaisiais.
Naminis Žemės Riešutų Sviestas
Daug sveikiau ir pigiau nei iš parduotuvės, o pagaminti užtrunka kelias minutes. Žemiau pateikiamas žemės riešutų variantas, tačiau galite naudoti ir kitus riešutus, pavyzdžiui, graikinius, migdolų ar lazdyno riešutus (pastariesiems tereikia įmaišyti kakavos ir truputį medaus, ir naminė nutela paruošta). Mes į sviestą nieko nededu, tačiau jei norite, drąsiai įberkite druskos ar cukraus.
Sudedamosios dalys:
- puodelį nesūdytų žemės riešutų
Paruošimas:
- Riešutus supilkite į nemažos galios maišytuvo (su S formos ašmenimis) puodelį arba skyrių.
- Maišykite tol, kol pasieksite norimą konsistenciją - visiškai vientisą arba su mažais riešutų gabalėliais.
- Nepamirškite maišant daryti pauzių, kai virtuvinis kombainas pernelyg įkaista, kad jo nesudegintumėte.
- Perpilkite sviestą į stiklainį ir laikykite šaldytuve maždaug iki 30 dienų.
Makaronai su Graikinių Riešutų ir Petražolių Pestu
Kai galvojame apie tradicinius riešutų patiekalus, pesto paprastai neateina į galvą. Tuo tarpu tradicinis žaliasis pesto gaminamas iš bazilikų ir kedro riešutų. Turime jums atnaujintą, šiek tiek originalesnę versiją, kurios pagrindą sudaro petražolės ir graikiniai riešutai. Garantuoju, kad jis toks pat skanus!
Ingredientai:
- 1/2 puodelio nuluptų graikinių riešutų
- ryšulėlis petražolių
- 2 skiltelės česnako
- maždaug 100 ml alyvuogių aliejaus
- 4 šaukštai smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
- druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
- Riešutus kepkite sausoje keptuvėje apie 5-6 min., dažnai pamaišydami.
- Nuluptą česnaką, riešutus ir susmulkintas petražoles sudėkite į trintuvą.
- Sumaišykite iki vientisos masės; maišydami lėtai supilkite alyvuogių aliejų.
- Į sumaišytus riešutus ir petražoles suberkite parmezaną ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Kruopščiai išmaišykite.
- Patiekite su makaronais, geriausia „penne”, arba kaip pastą sumuštiniams.
Graikinių Riešutų Likeris
Namuose pagamintas graikinių riešutų likeris yra daug skanesnis nei parduotuvinis, o jam pagaminti tereikia akimirkos darbo ir kelių ingredientų. Išbandykite šį paprastą receptą ir užbaikite graikinių riešutų skonį aromatingu gėrimu.
Sudedamosios dalys:
- 7-8 žali graikiniai riešutai (geriausia skinti liepos mėnesį)
- 2-3 šaukštai cukraus
- ½ litro grynos degtinės
Paruošimas:
- Riešutus smulkiai supjaustykite. Geriausia tai daryti mikseriu arba su pirštinėmis, jei tai darote rankomis, nes žali riešutai stipriai nudažo juodą spalvą.
- Sudėkite juos į stiklainį ir užpilkite alkoholiu.
- Skystį perkoškite ir supilkite į butelį, o riešutus išimkite ir pabarstykite cukrumi, kad gautųsi sirupas.
- Kai sirupas bus paruoštas, sumaišykite jį su butelio turiniu ir atidėkite į šalį bent 2 savaitėms (o geriausia net keliems mėnesiams).
Paprastas Graikinių Riešutų Pyragas
Visi žino graikinių riešutų pyrago receptą. Rekomenduoju kuo paprastesnį - pyragas skanus, jį pagaminti užtrunka šiek tiek laiko, o skonis - sensacingas!
Ingredientai:
- Kvietiniai miltai: ⅔ puodelio kvietinių miltų
- puodelis maltų graikinių arba lazdyno riešutų
- pusės kubelio sviesto
- ¾ puodelio cukraus
- 5 kiaušiniai
- šaukštelis kepimo miltelių
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Atskirkite trynius nuo baltymų.
- Išplakite trynius su sviestu ir cukrumi, o baltymus išplakite iki standžių putų.
- Į trynių masę suberkite kepimo miltelius, riešutus ir persijotus miltus ir gerai išmaišykite.
- Tada mentele labai atsargiai įmaišykite baltymus į mišinį.
- Supilkite masę į silikoninę arba kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 40 minučių.
- Papuoškite pyragą pagal pageidavimą glajumi arba riešutais.
Bananų Duona su Matcha
Bananų duona skani ir visiškai paprasta, bet kai jos receptas toks lengvai pritaikomas su įvairiais skoniais, norėjosi paeksperimentuoti ir ją biški „pažalinti”. „Matcha“ milteliai duonai suteikia švelnų žalios arbatos skonį ir paįvairina įprastą bananų duonos receptą. Mactha milteliai bananų duonai suteikia šiek tiek žalios arbatos skonio, tai tiks ir patiks, jei mėgstat matchą ar žalią arbatą.
Ingredientai:
- 3 gerai sunokę bananai
- 150 g. kvietinių miltų
- 50 g. cukraus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio druskos
- 2 šaukštai Matcha miltelių
- 100 ml. augalinio pieno (naudojau saldintą avižų)
- 25 ml. kokosų aliejaus
- šaukštelis obuolių acto
- žiupsnelis vanilės ekstrakto
Paruošimas:
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C.
- Nulupti bananus ir šakute sutrinti iki daugmaž vientisos masės.
- Supilti ištirpdytą kokosų aliejų, obuolių actą, vanilės ekstraktą, pieną, cukrų ir gerai išmaišyti.
- Atskirame inde sumaišyti sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, druską ir „Matcha“ miltelius.
- Sausus ingredientus supilti į bananų masę ir išmaišyti.
- Kepimo formą ištepti kokosų ar kitu aliejumi. Į ją supilti tešlą ir išlyginti paviršių su šaukštu/mentele.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių - galima patikrinti ir anksčiau į bananų duoną įsmeigiant medinį iešmelį ir jei prie jo neprilips tešla, duona bus jau iškepusi.