Dažnu atveju ant lietuvio pietų ar vakarienės stalo galime išvysti tradicines, mūsų skonio receptoriams jau įprastas žuvis, tačiau retai kada susimąstome, kiek neatrastų žuvų rūšių mums dar nėra tekę ragauti, o tuo labiau, ar tarp jų yra tokių, kurios savo unikaliomis maistinėmis savybėmis nenusileidžia populiariausioms.
Karosas Lietuviškoje Virtuvėje
Turbūt užmetę meškerę bet kuriame tvenkinyje galėtume ištraukti karosą. Tai Lietuvoje labai paplitusi žuvis, kuri gyvena Europos ir Azijos vandenyse. Žuvis yra gražios aukso spalvos, pasidabinusi rusvais, suapvalintais pelekais. Didesniuose vandens telkiniuose ši žuvis gali užaugti iki kilogramo ar daugiau svorio, išsiskiria savo disko formos kūnu, bei išgyvena vandens telkiniuose su itin mažu deguonies kiekiu.
Karosų žuviena puikiai tinka kepti grietinės padaže ar netgi naudoti verdant barščius! Žuvis išsiskiria nemažu kiekiu naudingų vitaminų, tokių kaip B5, B6, B12, taip pat joje randama kalio, fosforo, seleno.
Yra karosų tiekėja, kuri yra įžymi. Užpernai ją rodė per kelias televizijas, ir ne kokį pusę sekundės, kaip mane per makareną, o normaliai, su pašnekinimais. Kai ji vaikšto po mišką grybaudama, nepažįstami miške sutikti vyrai klausinėja “ponia, tai kaip kimba?”. Per tą žvejybą jai net nėra laiko kavyčių su rūmų damomis gerti, nei telefonu pliurpti, nei sirgti, nei Joniškio pletkais pasidomėti.
Karoso Paruošimas Kepimui
Kad netrukdytų karosų ašakos, nuskutus žvynus ir išdarinėjus, prie žuvies nugaros aštriu peiliu daromi įpjovimai maždaug kas 2 mm iki pat nugarkaulio. Pjaunama iš pradžių iš vienos pusės, paskui iš kitos. Padruskinama. Galima naudoti žuvies prieskonius, galima tik druską - kam kaip patinka. Žuvis padažoma į miltus - iš jųs susidarys labai skani traški plutelė.
Karoso Kepimas Keptuvėje
Dedama ant keptuvės su įkaitusiais riebalais. Jų turi būti pakankamai, apie centimetro sluoksnis. Kepama ant nemažos ugnies neuždengus dangčiu. Kai viena pusė gerai apskrunda, apverčiama ir apkepama iš kitos pusės.
Su peiliu - šakute valgyti nepatogu, todėl prisimenama ukrainiečių išmintis: Птицу, рыбу и девицу трэба брать руками.
Orkaitėje Keptas Pagras (Jūrinis Karosas) su Laimu
Orkaitėje folijoje keptas pagras, kitaip jūrinis karosas, su žaliąja citrina (laimu) - sveikas ir skanus, galima sakyti, dietinis patiekalas. Kepant folijoje ir kepimo popieriuje ne tik išsaugomos maistinės medžiagos, bet ir sumažėja suvartojamų riebalų kiekis. Tam, kad šis paprastas patiekalas nušvistų skonių spalvomis, pasirinkome aromatines žoleles - tokias kaip rozmarinai ir petražolės. Plius žalioji citrina (laimas), o kaip be jos! Žalioji citrina čia griežia pirmuoju smuiku, nes būtent kepta žalioji (o ne paprastoji) citrina suteikia šiam patiekalui ypatingą aromatą ir skonį.
Ingredientai:
- 4 jūriniai karosai
- 2 žaliosios citrinos (laimai)
- 1 vnt. rozmarino šakelė
- 1 vnt. petražolių pundelis
- 0,5 vnt. svogūno
- 3 a.š. druskos
- 2 a.š. pipirų
- 2 kub. žuvies sultinio
Gaminimo Eiga:
- Smulkiai supjaustome svogūną ir sutraiškome nuluptą česnaką, dedame viską į šamo vidų.
- Druską, pipirus, žuvies prieskonius beriame ant šamo viršaus ir prieskoniuojame patį vidų.
- Apšlakstome paruoštu ištirpusiu sultiniu ir troškiname žuvį uždengus folija, apie 30-40 min 180 laipsnių orkaitėje, kol temperatūra pačiame šamo viduje pasieks 75 laipsnių temperatūrą.
Patarimai
Orkaitėje keptas pagras su žaliąja citrina - paprastai gaminamas patiekalas. Ant sauso paviršiaus patieskite kelis lakštus folijos, o ant jos - kepimo popierių. Ant kepimo popieriaus padėkite išvalytą ir nusausintą žuvį. Užverskite žuvį kepimo popieriumi ir susukite į foliją, kraštus suspauskite (atvirų tarpų neturi likti). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 min. 180°C temperatūroje. Patiekite su orkaitėje keptomis daržovėmis (morkomis, salierų gumbais, cukinijomis). Pagrą galite keisti kita balta žuvimi: menke, otu, starkiu, upėtakiu ar dorada.Žuvį sūdykite tik jau ją iškepę.