pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sventinis Kiaulienos Nugarinės Kepsnys: Receptas ir Patarimai

Artėjant šventėms, daugelis ieško įdomių ir skanių receptų, kurie papuoštų šventinį stalą. Kiaulienos nugarinė - puikus pasirinkimas, nes ją galima paruošti įvairiais būdais, derinant su įvairiais įdarais ir padažais. Šiame straipsnyje rasite receptą, kuris padės jums pagaminti sultingą ir aromatingą kiaulienos nugarinės kepsnį, kuris tikrai nustebins jūsų svečius.

Ingredientai

  • 200 g kiaulienos nugarinės
  • Kiaulienos prieskonių

Įdarui:

  • 1/2 tarkuoto virto kiaušinio
  • 30 g keptų svogūnų
  • 30 g tarkuoto sūrio

Padažui:

  • 30 g keptų svogūnų
  • 30 g keptų morkų
  • 30 g keptų salierų
  • 50 g grietinėlės
  • 30 g baltojo vyno
  • ''Vegetos''

Gaminimas

Visus produktus, skirtus padažui, sutriname smulkintuvu. Jei padažas per tirštas, atskiedžiame sultiniu, susidariusiu kepant kiaulieną. Kiaulienos nugarinę plonai išmušame, pabarstome prieskoniais, sudedame išmaišytus įdarui skirtus produktus ir susukame.

Sultingos Kiaulienos Nugarinės Receptas

Ingredientai:

  • Kiaulienos nugarinė
  • Svogūnas
  • 7 česnako skiltelės
  • Druska
  • Pipirai
  • Kadagio uogos (arba kmynai)
  • Šakelė šviežio rozmarino
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Nuluptą ir nuplautą svogūną sutarkuokite smulkia tarka, nuluptas česnako skilteles sutrinkite, sugrūskite kadagio uogas, sutrinkite nuskabytus rozmarino lapelius ir viską sumaišykite dubenėlyje su druska, grūstais juodaisiais pipirais bei alyvuogių aliejumi.
  2. Prieskonių ir aliejaus kiekį pasirinkite pagal nugarinės dydį - šiuo mišiniu gerai ištrinkite mėsą, susukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve apie 2 valandas.
  3. Praėjus šiam laikui, didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir ant didelės kaitros apkepkite nugarinę iš visų pusių.
  4. Kadangi nugarinė nėra labai riebi kiaulienos dalis, neapsiriksite ją kepdami specialioje kepimo rankovėje, kuri neleidžia išgaruoti drėgmei, padeda vienodai paskirstyti temperatūrą ir sumažinti kepimo laiką.
  5. Rankovėje sandariai užrištą sprandinę į skardą dėkite taip, kad riebalų sluoksnis būtų viršuje - tirpdami riebalai gersis į mėsą ir suteiks jai dar daugiau sultingumo.
  6. Orkaitę gerai įkaitinkite - iki 220 laipsnių, dar prieš dėdami į ją nugarinę.
  7. Po 15 minučių sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių ir kepkite mėsą maždaug pusantros valandos.

Kaip Išsirinkti Geriausią Kiaulienos Nugarinę?

Renkantis kiaulieną, patariama įvertinti mėsos išvaizdą: spalva turi būti šviesiai rausva, paviršius neapdžiūvęs, nesukietėjęs, drėgnas, o kvapas - malonus. Jei kiauliena su odele, ji turi būti sausa, nelipni. Šviežumą galima patikrinti ir paspaudus pirštu - raumenų skaidulos turi būti stangrios ir elastingos.

Patarimai Kepant Kiaulienos Nugarinę

Priešingai nei jautieną, avieną ar antieną, kurių iškepimo lygį galima pasirinkti pagal skonį, tiek kiaulieną, tiek vištieną svarbu patiekti tik gerai iškeptą. Tiek kepant orkaitėje, tiek iškylaujant gamtoje ir gaminant grilyje, svarbu skirti pakankamai laiko, kad kiauliena ir vištiena iškeptų iki galo ir būtų saugi valgyti.

Populiariausios Kiaulienos Dalys

Pagrindinės, tinkamiausios šventiniam kepsniui kiaulienos dalys - nugarinė, sprandinė ir išpjova. Kiaulienos nugarinė - tai viena populiariausių dalių. Ji minkšta, kiek sausesnė, mažiau riebi nei kitos dalys, todėl puikiai tinka kepti visą gabalą. Nugarinė idealiausia mėsa gaminti vyniotiniams su įvairiais sultingais daržovių priedais, riebių lašinukų inkliuzais.

Kiaulienos sprandinė yra kiek riebesnė, todėl kepsnys bus ypač sultingas ir skanus. Sprandinę galite kepti ir orkaitėje, ir ant grilio. Kiaulienos išpjova - liesesnė dalis, visiškai neturinti riebalų, taip pat puikiai tinkama velykiniam kepsniui. Išpjovos raumenys labai minkšti, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių. Ruošiant šią mėsos dalį, tereikia pašalinti plėvelę, supjaustyti riekelėmis, pabarstyti druska, pipirais ir iš karto galima kepti.

Traškia Plutele Padengtas Sultingas Kepsnys

Ingredientai:

  • 1.5-2 kg kiaulienos nugarinės arba sprandinės
  • 4 vnt. česnako skiltelių
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. š. džiovintų žolelių (rozmarino, čiobrelių)
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • 1 valg. š. medaus
  • 1 valg. š. garstyčių (jei mėgstate)

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą: susmulkinkite česnaką, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, žolelėmis, druska, pipirais, medumi ir garstyčiomis.
  2. Kiaulieną įtrinkite marinatu ir palikite marinuotis kelias valandas (geriausia per naktį).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  4. Kiaulieną dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 1,5-2 valandas, priklausomai nuo mėsos storio.
  5. Kas 30 minučių apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis.
  6. Iki kepimo pabaigos likus 15-20 minučių, galite uždėti ant mėsos šiek tiek sviesto ar užpilti papildomai marinato, kad kepsnys įgautų auksinę plutelę.

Svarbu, kad mėsos vidus liktų švelnus ir sultingas, todėl kepimui rekomenduojama naudoti mėsos termometrą ir kepti kol vidinė kepsnio temperatūra pasieks 75 laipsnius. Kepsnį galite patiekti su bulvėmis, daržovėmis ar salotomis.

Sprandinės Kepsnys Su Naminiu Vyšnių Barbekiu Padažu

Ingredientai:

  • 1,5 kg kiaulienos sprandinės be kaulo
  • 1 valg. š. druskos
  • 2 vnt. saldžiarūgščių obuolių
  • 2 valg. š. aliejaus
  • 1 vnt. apelsinų sulčių

Padažui:

  • 2 valg. š. aliejaus
  • 1 vnt. šaloto svogūno
  • 2 vnt. česnako skiltelių
  • 120 g. šaldytų vyšnių
  • 180 ml. pomidorų padažo
  • 80 ml. obuolių acto
  • 70 g. rudojo cukraus
  • 1 valg. š. Volčesterio padažo
  • 1 valg. š. garstyčių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. pipirų

Gaminimas:

  1. Kiaulieną įtrinkite druska ir aliejumi.
  2. Paruoškite padažą: įkaitinkite aliejų, pakepkite svogūną, česnakus, įdėkite vyšnių, įpilkite pomidorų ir Volčesterio padažus, actą, įberkite cukrų, sukrėskite garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Kaitinkite ant lėtos ugnies maišydami 25-30 min., kol padažas sutirštės.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių.
  4. Įdėkite kiaulieną į kepimo indą ir kepkite 45 min.
  5. Sumažinkite karštį iki 160-140 laipsnių.
  6. Sumaišykite apelsinų sultis su 2/3 puodelio barbekiu padažo ir 1 ½ puodelio vandens.
  7. Įpilkite skystį į kepimo indą aplink mėsą.
  8. Kepkite apie 2 val., kol mėsa bus minkšta.
  9. Išimkite kiaulieną iš orkaitės ir užpilkite likusiu barbekiu padažu.

Nugarinės Vyniotinis Su Datulių Ir Žolelių Įdaru

Ingredientai:

  • 1,5 kg kiaulienos nugarinės be kaulo
  • 2 arb. š. druskos

Įdarui:

  • 20 g. sviesto
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 100 g supjaustytų šviežių datulių be kauliukų
  • ¼ puodelio sukapotų petražolių
  • 1 valg. š. susmulkintų rozmarinų
  • 1 valg. š. susmulkintų šalavijų
  • 1 valg. š. čili
  • 1 valg. š. pankolio
  • 1 vnt. kietai virto sukapoto kiaušinio

Gaminimas:

  1. Mėsą įtrinkite druska.
  2. Pakepkite ant sviesto svogūną, česnaką, sudėkite visus įdaro ingredientus.
  3. Kiaulieną įpjaukite išilgai iki pusės, išskleiskite, sudėkite įdarą per visą ilgį.
  4. Susukite vyniotinį ir suriškite.
  5. Įdėkite mėsą į kepimo indą.
  6. Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 30-40 min.
  7. Sumažinkite karštį iki 180 laipsnių ir dar kepkite 1 val. 40 min., kol mėsa bus minkšta.

Dvigubo Kepimo Išpjova

Ingredientai:

  • 2 vnt. kiaulienos išpjovos
  • Po 1 arb. š. druskos ir pipirų
  • 4 valg. š. sviesto ar aliejaus
  • ¼ puodelio grietinės
  • 1 valg. š. garstyčių
  • Petražolių

Gaminimas:

  1. Mėsą įtrinkite druska ir pipirais.
  2. Į keptuvę įdėkite dalį sviesto ar įpilkite aliejaus, pakepkite mėsą iš visų pusių 4-6 min., išimkite ir atidėkite į šalį.
  3. Pravėsusią mėsą supjaustykite riekelėmis ir vėl įkaitinkite keptuvę.
  4. Sudėkite likusį sviestą, kepkite kepsnelius 2-3 min. kiekvieną pusę.
  5. Įpilkite ½ puodelio vandens, sudėkite grietinę, garstyčias ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
  6. Pabaigoje sudėkite susmulkintas petražoles.

Šoninės Šventinis Kepsnys Su Klevų Sirupo Karamele

Ingredientai:

  • 1,5 kg kiaulienos šoninės
  • 2 arb. š. druskos
  • 1 puodelio klevų sirupo
  • 1 valg. š. pipirų grūdelių
  • 2 vnt. česnako skiltelių
  • 1/3 puodelio žuvies padažo
  • 3 vnt. žaliųjų citrinų sulčių ir 1 vnt. serviravimui
  • 1/5 puodelio anakardžių riešutų

Gaminimas:

  1. Kiaulienos šoninės odelę pašalinkite ir mėsą supjaustykite gabaliukais.
  2. Į keptuvę supilkite sirupą, sudėkite pipirų grūdelius, česnako skilteles, išspauskite citrinų sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol nugaruos apie 1/3 skysčio.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  4. Kiaulieną užpilkite sirupu ir kepkite orkaitėje apie 40 min., pavartydami kas 10 min, kad mėsa tolygiai pasidengtų sirupo karamele.
  5. Patiekite su anakardžių riešutais ir citrinos skiltelėmis.

Modernus Kiaulienos Kepsnys

Šis modernus kiaulienos kepsnys ne tik papuoš jūsų stalą. Jį pagaminsite greičiau nei per valandą, o mėsos vainikėlį galite susirišti patys iš vakaro - tokie pasiruošimai iš anksto labai palengvina buitį švenčių maratone.

Kiaulienos išpjovos vainikėlis:

  1. Sujunkite dviejų išpjovos filė dalis taip, kad abiejų galai persidengtų maždaug 4cm ties sujungimais.
  2. Virtuviniu siūlu sutvirtinkite vainiką maždaug 5cm intervalais, į sutvirtinimus užkiškite po lauro lapą.
  3. Pabarstykite druska ir pipirais.
  4. Šventės dieną palaukite, kol mėsa pasieks kambario temperatūrą.
  5. Didelėje keptuvėje (geriausia tokioje, kurią galėsite dėti į orkaitę) įkaitinkite aliejų ir pusę kiekio sviesto.
  6. Apkepinkite mėsos vainiką dėdami į keptuvę ta puse, kurioje yra lauro lapai.
  7. Kepinkite apie 3 minutes, tada apverskite vainiką kita puse.
  8. Sudėkite į keptuvę aplink vainiką moliūgo gabalėlius ir svogūnus, ir toliau skrudinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, stebėdami, kad moliūgai nesviltų (jei skrunda, apverskit). Daržovės turi apkepti, bet neapdegti.
  9. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180C.
  10. Į keptuvę įpilkite ½ stilkinės vyno, ir iškart pašaukite keptuvę į orkaitę.
  11. Kepkite apie 10 minučių, arba kol mės bus iškepusi, minkšta.
  12. Per tą laiką keptuvę su visu joje likusiu skysčiu uždėkite ant didelės ugnies, supilkite likusį vyną, ir pagramdydami keptuvės dugną kaitinkite skystį apie 5-6 minutes arba tol, kol skystis nugaruos tiek, kad liktų maždaug trečdalis.
  13. Įmaišykite likusį sviestą, taip pat supilkite visas sultis, kurios susikaupė mėsai ir daržovėms „besiilsint” po folija, pakaitinkite apie 1 minutę ir nukelkite nuo ugnies.
  14. Įmaišykite apie 1 šaukštelį rudojo cukraus, paragaukite ar netrūksta sūrumo, pipirų.
  15. Perpilkite į padažinę.
  16. Patiekdami papuoškite vainiką spanguolėmis, ir patiekite su karštais keptais moliūgais ir vyno padažu.