Šiame straipsnyje pateikiami receptai tinka kaip vienos pirmųjų košių, nuo 6 mėnesių, bet, jei primaitinimas pradedamas anksčiau (nuo penkto mėnesio pradžios), šias košes taip pat galima naudoti.
Bendri patarimai
Jeigu vaikas negali nuryti tyrelės, stumia ją iš burnos, gali būti, kad ji per tiršta, pabandykite dar truputį paskystinti. Tinka visi trys būdai: virimas, kepimas ir garinimas.
Daržovių garinimas
Garinti galite tiek specialiame garintuve, tiek paprastame puode: įpilkite į puodą vandens, įstatykite sietelį taip, kad jis nesiektų vandens, į sietelį sudėkite pasirinktas, švarias, nuskustas, supjaustytas daržoves ir uždenkite puodą. Garinkite iki kol morkos gabaliukai bus minkšti, kol galėsite juos labai lengvai persmeigti peiliu. Garinti reikėtų 10-15 min.
Moliūgo kepimas orkaitėje
Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir jas gaubiančią, lengvai atsiskiriančią, siūlišką minkštimo dalį. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol moliūgas bus minkštas, galėsite jį be jokių pastangų persmeigti peiliu. Kepti reikėtų 45 min. Iškeptą moliūgą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol kiek atvės.
Košės receptai
Bulvių ir obuolių košė
- Garpuodyje užvirinkite vandenį, įstatykite sietelį su bulvės gabaliukais.
- Suberkite obuolio gabaliukus.
- Garinkite dar 5-7 min.
Kopūstų košė
- Bulvę ir morką nuskuskite, nuplaukite ir užpilkite šaltu vandeniu.
- Po 5-7 minučių pridėkite smulkintą kopūstą ir virkite, kol viskas suminkštės (apie 15 minučių).
- Nuovirą atšaldykite, išvirtas daržoves sutrinkite.
- Gautą piure atskieskite su nulietu nuoviru, pridėkite šiek tiek druskos ir vėl užvirinkite.
- Nuplaukite kopūstą ir supjaustykite smulkiai.
Cukinijų ir kopūstų košė
- Nuvalykite cukiniją, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais.
- Kopūstą su cukiniją suberkite į verdantį puodą, uždenkite dangteliu ir virkite, kol viskas išvirs (15-20 minučių).
- Sriubą pasūdykite, po to virkite dar 2-3 minutes ant silpnos ugnies.
- Išvirtas daržoves išimkite iš nuoviro, sutrinkite, įpilkite vėl nuoviro ir pavirkite.
Daržovių sriuba su manų kruopomis
- Morkas, ropę, petražoles, svogūno laiškus smulkiai susmulkinti, užpilti vandeniu ir virti 30 minučių, sudėti trintus pomidorus.
- Į verdančią sriubą supilti manų kruopas ir virti ant silpnos ugnies 15 minučių.
- Po to įpilti karštą virintą pieną, pasūdyti ir vėl užvirinti.
Daržovių sriuba su buljonu
- Išvirti skaidrų buljoną.
- Nuvalytas daržoves, supjaustytas kubeliais užpilti buljonu, viską išvirti (15-20 minučių).
Makaronų sriuba su pienu
- Užvirinti vandenį, įberti cukraus, suleisti makaronus ir virti 15 minučių, tuomet įpilti pašildyto pieno, pasūdyti ir virti 2-3 minutes.
Kleckų sriuba
- Kleckų gamyba. Užvirinti ½ stiklinės sūdyto vandens kartu su sviestu, suberti manų kruopas ir maišant virti tokią košę apie 5 minutes.
- Stiklinę pieno užvirinti kartu su ½ stiklinės vandens, pridėti cukraus.
- Į verdantį skystį leisti su arbatiniu šaukšteliu kleckus, gautus iš manų košės.
- Tokius kleckus virti 5-7 minutes.
- Į sriubos lėkštę įdėti gabalėlį sviesto.
Produktų įvedimo į kūdikio racioną atmintinė
Kad tokių ir panašių klausimų mamoms pradedant primaitinti mažylį kiltų kuo mažiau, pateikiame trumpą atmintinę, nuo kokio amžiaus kūdikiams medikai rekomenduoja įvesti tam tikrus produktus.
Amžius | Produktai |
---|---|
Nuo 4-6 mėnesių | Daržovės: bulvės, morkos, cukinijos, moliūgai, kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, lęšiai. Kruopos: avižos, grikiai, kukurūzai, manai, miežiai, ryžiai, soros, spelta. |
Nuo 6-7 mėn. | Daržovės: avokadai, baklažanai, burokėliai, pomidorai, ropės, saldžiosios paprikos, žirniai. Vaisiai, uogos: avietės, abrikosai, bananai, braškės, žemuogės, kriaušės, mėlynės, obuoliai, persikai, slyvos. Kiti produktai: aliejus, sviestas, mėsa, vanduo, sultys. |
Nuo 7-9 mėn. | Daržovės: agurkai, avinžirniai, pupelės, šparaginės pupelės, špinatai. Vaisiai, uogos: arbūzai, gervuogės, greipfrutai, kiviai, mangai, melionai, papajos, spanguolės, trešnės, vyšnios, vynuogės. Kruopos: kuskusas, kynva, perlinės kruopos. Kiti produktai: žuvys, kiaušinio tryniai, makaronai, prieskoninės žolėlės (bazilikai, krapai, petražolės). |
Nuo 10-12 mėn. | Pieno produktai: jogurtas, kefyras, varškė, pienas, grietinė. |
Nuo 1 metų | Daržovės: kukurūzai, rabarbarai, ridikėliai, salotos, svogūnai, porai. Vaisiai, uogos: agrastai, ananasai, apelsinai, mandarinai, granatai, serbentai, svarainiai, citrinos, džiovinti vaisiai. Kiti produktai: arbatos, lydyti, fermentiniai sūriai, medus. |
Nuo 2 metų | Česnaikai, rūgštynės, gvazdikėliai, vanilė, cinamonas, sėlenos, kviečių gemalai, kakava. |
Kaip įpratinti prie daržovių?
Bet koks naujas papildomas maistas turi būti siūlomas ramiam, nesergančiam vaikui. Pradedama nuo minimalaus kiekio (1 arbatinio šaukštelio) 2-3 kartus per dieną. Maždaug savaitę siūlomas vieno produkto patiekalas, nepridedant druskos ir cukraus, ir stebima, ar neatsirado nepageidaujamų reakcijų. Jei kūdikis gerai toleruoja šį produktą, jo kiekis palaipsniui didinamas. Tada siūlomas kitas maisto produktas. Jeigu kūdikiui nepatiko naujo produkto skonis ir jis atsisako jį valgyti, būkite kantrūs ir neverskite.