Jautienos kepenys yra vienas iš labiausiai maistinių medžiagų turinčių maisto produktų pasaulyje, kuriame gausu būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas A, geležis ir B grupės vitaminai. Jautienos kepenys yra tam tikros rūšies kepenys, gaunamos iš karvių ir dažnai laikomos delikatesu daugelyje kultūrų.
Tačiau nepaisant įspūdingo mitybos profilio, daugelis žmonių nežino, kaip jį įtraukti į savo mitybą. Jau niekas neabejoja, kad subproduktai yra tikras supermaistas, labai naudingas mūsų sveikatai.
Jautienos Kepenų Maistinė Vertė
Apibendrinant, jautienos kepenys yra maistingas ir skanus maistas, kuriame gausu būtinų vitaminų, mineralų ir baltymų. Jautienos kepenys yra vienas maistingiausių maisto produktų planetoje ir yra puikus būtinų vitaminų, mineralų ir baltymų šaltinis.
Jautienos kepenys yra puikus vitamino A šaltinis, kuris yra būtinas geram regėjimui, sveikai odai ir stipriai imuninei sistemai palaikyti. Be to, tai geras B komplekso vitaminų šaltinis, įskaitant B12, kuris yra svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir nervų sistemos sveikatai.
Jautienos Kepenų Nauda Sveikatai
Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime daugybę jautienos kepenų privalumų, įskaitant jų vaidmenį stiprinant imuninę funkciją ir išlaikant sveiką odą, kaulus ir akis. Taip pat pateiksime patarimų, kaip paruošti ir virti jautienos kepenėles, ir pasiūlysime būdus, kaip įtraukti jas į savo mitybą, kad būtų užtikrinta optimali sveikata ir savijauta.
Kaip Paruošti Ir Valgyti Jautienos Kepenis
Dėl to Beata siūlo pasigaminti obuolių sultimis pagardintą jaučio kepenų paštetą. „Padarysiu klasikinį kepenų paštetą. [...] Galima naudoti ir kiaulienos kepenis, tačiau jautienos yra maistingesnės ir vertingesnės“, - LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako jos vedėja B. Nicholson.
Virtuvės šeimininkė patiekalą ruoš iš kilogramo jautienos kepenų, įvairių daržovių ir žalumynų. „Jame bus svogūnas dėl saldumo, morka dėl aromato, - ingredientus vardina B. Pačios kepenys, pastebi Beata, yra šiek tiek saldžios.
„Kepenis truputėlį patroškinsiu obuolių sultyse. Įdėsiu truputį pipirų ir druskos. Tai gana nesudėtingas, lengvai pagaminamas patiekalas. Į keptuvę laidos vedėja deda šaukštą lydyto sviesto, įpila alyvuogių aliejaus. „Svogūnas tegul sau ramiai kepa, vėliau dėsiu tarkuotą morką, o aš supjaustysiu kepenis.
Natūropatinės mitybos specialistė ir knygų autorė Tautvilė Šliažaitė-Miller anksčiau „Beatos virtuvės“ laidoje dėstė, kad galvijų kepenys yra dažniausiai ignoruojamas, tačiau maistingiausias produktas, neretai pavadinamas supermaistu. „Sakoma, kad šimte gramų galvijų kepenų yra visa mums reikalinga dozė geležies ir įvairiausių mikroelementų. Tiesa, kepenys turtingos ir vitaminu A, tad nereikia per daug jų valgyti. Na, bet turbūt taip niekada nenutiks, kad kepenėlių suvalgysime per daug. O, kad jų valgome per mažai - tai tikrai faktas“, - sako laidos vedėja B.
Troškintos Jautienos Kepenėlės Receptas
Nr. 258.3
Maistingumas:
- Baltymai: 22,00 g
- Riebalai: 17,00 g
- Angliavandeniai: 10,00 g
- Energinė vertė: 288,00 kcal
Receptūros ir gamybos technologijos aprašas:
Ingredientai:
| Ingredientai | Svoris (gramais) Brutto | Svoris (gramais) Netto |
|---|---|---|
| Jautienos kepenys (šaldytos) | 155,00 | 129,00 |
| Virtų kepenų masė: | 75,00 | 75,00 |
| Morkos (iki sausio 1 d) | 30,00 | 24,00 |
| Morkos (nuo sausio 1d) | 32,00 | 24,00 |
| Porai | 5,00 | 3,00 |
| Ropiniai svogūnai | 30,00 | 24,00 |
| Grietinė | 15,00 | 15,00 |
| Rafinuotas saulėgrąžų aliejus | 10,00 | 10,00 |
Išeiga: su padažu 75/50 (125 g)
Jautienos kepenys defrostuojamos kambario temperatūroje, perplaunamos, išpjaustomos gyslos. Kepenys užpilamos šaltu vandeniu ir užverdamos, nugraibomos putos. Verdama 10 - min. ant silpnos kaitros (96-98°C). Atvėsius kepenys supjaustomos 30-40mm ilgio lazdelėmis ir pakepinamos įkaitintame saulėgrąžų aliejuje. Ropiniai svogūnai ir morkos nuvalomos ir nuplaunamos. Morkos sutarkuojamos, svogūnai supjaustomi griežinėliais. Daržovės suberiamos į kepenėles ir viskas troškinama apie 20 min. 96-98°C. Baigus troškinti sudedama grietinė ir pakaitinama, pabarstoma porais.
Troškintos kepenėlės patiekiamos su garnyru.
Paaiškinimas: prie kai kurių ingredientų esanti ženklas * reiškia, kad patiekalą galima patiekti su šiuo priedu, pavyzdžiui, su grietine ar su sviestu, su cukrumi ir kt. Šio priedo maistinė ir energetinė vertė į viso patiekalo maistinę ir energetinę vertę neitraukta.
Prie pagrindinio patiekalo maistinės vertės pridedama ir garnyro bei padažo maistinė vertė, nurodyta pagal to garnyro ar padažo receptūros numerį, perskaičiavus pagal reikiamą kiekį.
