pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Drėgna ir Kvapni Bananų Duona: Lengvas Receptas

Bananai mūsuose nėra priskiriami kuriam nors sezonui, mat jų parduotuvėse būna visada, o daržuose juk neauga. Juos valgome visus metus, bet bananų duona man labiausiai asocijuojasi su pirmaisiais rudens kepiniais, kai vos atvėsus orams norisi kažkokio naminio, jaukaus ir kvapnaus kepinio, o už lango vis dar pašviečia saulė ir išryškina gelstančius ir raustančius medžių lapus. Argi ne romantiška? Na, tokia jau ta mano rudeninė nuotaika - svajinga.

O kad liktų laiko pasivaikščioti tobuliausiu oru per visus metus (na bent jau man saulėtas ruduo yra nuostabiausias), to naminio kepinio norisi greitai, nepersistengiant su gaminimu. Taigi šią bananų duoną užmaišys ne rankos, o kokteilių plaktuvas, kurį vis noriu vadinti (ir vadinu, eghem) blenderiu. Užmaišau per 10 minučių, o kol kepa galiu nuveikti kažką rudenško ir svajingo, nors realybėje dažniausiai turiu padirbėti prie kompo :)). Na, bet tai nekeičia šio gardumyno kvapnumo, drėgnumo ir skanumo.

Duona (šiaip tai čia keksas) iškepa ypač drėgna, puri ir su traškiais riešutėliais paviršiuje. Norėčiau susapnuoti sapną, kuriame ištraukiu iš orkaitės šitą duoną ir po vieną nulupinėju nuo paviršiaus riešutėlius ir juos valgau. Iki paskutinio. Bet realybėje taip nedaryčiau, man tai primena vandalizmą. Nukrypau! Duona ne tik skani, bet ir ilgai išlieka drėgna. Ne tik pirmą dieną, kaip būna su kai kuriais kepiniais.

Beje, po 2 dienų, jei netyčia dar vis turiu kokią riekelę, paskrudinu ją skrudintuve ir tepu sviesto. Šis būdas primena cepelinus, kurie man dažnai skanesni antrą dieną perpjauti išilgai ir pakepti keptuvėje. Na, viskas, pakaks man pliurpti.

Pastebėsite, kad nieko ypatingo nereikia, nebent riešutai spintelėje baigėsi arba nesimėto gerai prisirpę (o dar geriau - persirpę) bananai. Bet taip jau su jais būna - vieną dieną, žiūrėk, dar žaloki, o kitą jau išberti savo rudom strazdanėlėm. Kai tokius rasit savo vaisių krepšy, prisiminkit šitą lengvą receptą.

Receptas

Kvapni ir ypač drėgna bananų duona, kurios tešlą užmaišys ne rankos, o kokteilių plaktuvas (ir tai užtruks apie 10 min.). Ši saldi bananų duona išlieka drėgna ilgai, tad galima mėgautis kelias dienas.

Ingredientai:

  • 3 sunokę bananai
  • 80 g lydyto sviesto
  • 1 arb. š. sodos
  • žiupsnelis druskos
  • 80 g cukraus
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 120 g kvietinių miltų
  • 70 g pilno grūdo kvietinių miltų

Gaminimo eiga:

  1. Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.
  2. Sausoje keptuvėje pakepinu riešutus ir leidžiu jiems ataušti ant pjaustymo lentos, kol ruošiu tešlą.
  3. Nuluptus bananus sudėkite į didelį dubenį ir šakute sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite lydytą sviestą į trintus bananus ir gerai išmaišykite. Įmaišykite sodą, druską ir cukrų. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite miltus.
  4. Į kokteilių plaktuvo arba maisto smulkintuvo indą sudedu visus ingredientus iš grupės "pirmam malimui" ir gerai sumalu, kol masė tampa visiškai vientisa (nebesimato avižinių dribsnių gabalėlių).
  5. Atidariusi indą į jį supilu ingredientus "antram malimui": miltus ir kepimo miltelius. Šįkart malu neilgai, tik kol įsimaišo miltai.
  6. Grįžtu prie ataušusių riešutų ir juos šiek tiek pasmulkinu dideliu peiliu. Maždaug trečdalį riešutų atidedu barstymui, o likusius suberiu į smulkintuvo indą su tešla ir išmaišau mentele ar šaukštu (jau nemalu!).
  7. Tešlą supilu į gausiai sviestu išteptą kekso kepimo formą ir išlyginusi tešlos paviršių jį apibarstau atidėtais riešutais.
  8. Formą šaunu į įkaitusią orkaitę, viena lentynėle žemiau nuo centrinės ir kepu apie 40-45 min., arba kol keksas iškils, rusvai apskrus jo paviršius ir įsmeigus medinį pagaliuką į kekso centrą jį ištrauksiu neapsivėlusį tešla.
  9. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą.
  10. Kepkite 175 'C 50 min - 1 val. Ar bananų duona jau iškepusi - patikrinkite mediniu smeigtuku. Ištrauktas jis turi būti sausas ir neaplipęs tešla.
  11. Iškeptą bananų duoną iškart išverčiu iš formos ant grotelių, kad šiek tiek arba visiškai atvėstų ir ragauju dar šilltą arba ataušintą. Labai gardu be jokių priedų arba su sviestu!

Patarimai ir variantai

  • Ši bananų duona yra minkšta, puri ir drėgna.
  • Šiam kepiniui visą drėgmę suteikia saldūs prinokę bananai, kurie sutrinami šakute, įmaišomas lydytas sviestas, tuomet kiti ingredientai ir kepama orkaitėje.
  • Jeigu randu ar sugalvoju kokį įdomesnį bananų duonos receptą, visada stengiuosi jį išbandyti. Šiuo metu pagal šį receptą pagaminta bananų duona yra mano mėgstamiausia.
  • Dažniausiai bananų pyragą kepu, kai namuose per ilgai užsistovi bananai. O taip nutinka pakankamai dažnai.
  • Taip pat šį kepinį ar dalį jo galima užšaldyti.
  • Bananus naudoju kuo labiau sunokusius. Jų žievė turėtų būti pradėjusi tamsėti.
  • Prieš kepant bananų duoną apibarstau ruduoju cukrumi.
  • Bananų duoną visada kepu su soda.
  • Į tešlą įdedu graikinių ar karijų riešutų.
  • Iškepusią bananų duoną išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių.
  • Pilno grūdo miltus galite keisti paprastais miltais.
  • Į duoną galite papildomai įmaišyti šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų, įvairių sėklų.
  • Tikrai taip. Taip pat baltą cukrų galite keisti kitu jūsų mėgstamu cukrumi. Drėgnų saldiklių, kaip medus, nesu išbandžiusi šiam receptui, tad negaliu pakomentuoti, koks būtų rezultatas.
  • Jei nesuvalgysite bananų duonos vos jai iškepus, - ne bėda. Rytojaus dieną ji bus dar skanesnė. Na ir žinoma, pamiršau pridurti, jog bananų duona užvis labiausiai tiks jūsų pietų dėžutei.

Ką daryti, jei neturiu pilno grūdo miltų?

Pilno grūdo miltus galite keisti paprastais miltais.

Kuo dar galima pagardinti bananų duoną?

Į duoną galite papildomai įmaišyti šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų, įvairių sėklų.

Ar galima mažinti cukraus kiekį?

Tikrai taip. Taip pat baltą cukrų galite keisti kitu jūsų mėgstamu cukrumi. Drėgnų saldiklių, kaip medus, nesu išbandžiusi šiam receptui, tad negaliu pakomentuoti, koks būtų rezultatas.