Bananų pyragas su sausainiais - puikus desertas, kurį lengva pagaminti namuose. Šis skanėstas puikiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi, tiek šventiniam stalui. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų ir idėjų, kaip pasigaminti šį nuostabų pyragą.
Banoffee Pyragas
Pirmasis receptas, tai Banoffee pyrago receptas. Žingsnis po žingsnio, kaip įprastai, čia, tinklaraštyje, papasakojau, kaip ir iš ko pagaminti tą labai (laaabai!) saldų karamelės, bananų ir grietinėlės desertą namuose. Antrasis receptas, tai taip pat Banoffee desertas, tik jo gaminti nereikės - gražiai supakuotą, skanų, saldų ir pažymėtą „Deluxe“ prekės ženklu, jau nuo šiandien galite rasti „Lidl Lietuva“ lentynose.
Banoffee pyragas yra labai, labai, labai saldus pyragas. Sausainių pagrindas yra saldus, karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas dar saldesnis, bananai - taip pat saldūs, plakta grietinėlė - irgi šiek tiek saldi! Kuo aukštesnėmis grietinėlės „pusnimis“ apklosite pyragą, tuo dailiau jis atrodys, bet - būkite atsargūs pyragą pjaustydami ir perkeldami į lėkšteles.
Kadangi pyragas sluoksniuojamas su šviežiais bananais ir puria šviežiai plakta grietinėle, geriausia jį gaminti tą dieną, kai patieksite, ar bent jau ne anksčiau nei naktį prieš patiekiant. Paruošimo laikas: 35 min.
Gaminimo Eiga:
- Sausainius sumulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
- Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas gražiai apskrus.
- Atvėsusį pagrindą tolygiai aptepkite karamelizuotu sutirštintu pienu.
- Bananus supjaustykite vidutinio storumo griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
- Šaltą grietinėlę ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų, bet tvirtų putų. Neperplakite!
Sausainių Pyragas su Bananais
Šis receptas yra paprastas ir greitas būdas pasigaminti skanų desertą be kepimo.
Gaminimo Eiga:
- Sausainius sutrinkite iki trupinių ir sumaišykite su ištirpintu sviestu.
- Gauta mase išklokite pyrago formos dugną ir kraštus. Dėkite kelioms minutėms į šaldytuvą.
- Bananus supjaustykite riekelėmis. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite kol išbrinks.
- Bananus sumaišykite su želatina ir pakaitinkite ant mažos ugnies, bet neleiskite užvirti. Bananų masei leiskite atvėsti ir supilkite ant sausainių pagrindo. Dėkite į šaldytuvą porai valandų.
- Grietinėlę su cukraus pudra išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su maskarpone.
- Grietinėlės ir maskarponės kremą užtepkite ant pyrago viršaus. Pabarstykite kakavos milteliais.
Krekerių Tortas su Bananais
Šis receptas yra dar vienas greitas ir paprastas būdas pasigaminti skanų desertą be kepimo, naudojant krekerius vietoj sausainių.
Gaminimo Eiga:
- Grietinę išplakti su cukrumi.
- Nulupkite bananus ir supjaustykite juos žiedais.
- Vietoj pyragų naudojame krekerius.
- Torto pagrindą gaminsime iš kelių krekerių sluoksnių, kad jis būtų lygus ir stabilus.
- Ant viršaus dedame grietinę, ant jos - bananus.
- Šokoladą ir rezervuotus sausainius sutrupinkite į trupinius ir papuoškite tortą.
Migdoliniai Sausainiai su Bananais
Migdoliniai sausainiai su bananais - ieškantiems sveikesnės alternatyvos tradiciniams sausainiams? Šie migdoliniai sausainiai su bananais - puikus pasirinkimas! Jie ne tik gardūs, bet ir kupini maistingųjų medžiagų.
Gaminimo Eiga:
- Paruoškite bananus: Bananus sutrinkite šakute arba virtuviniu kombainu iki vientisos masės.
- Sumaišykite sausus ingredientus: Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, sėklas, druską, kepimo miltelius ir druską.
- Sujunkite visus ingredientus: Į sausų ingredientų mišinį įmaišykite sutrintus bananus.
- Formuokite sausainius: Padalinau pusę masės ir įmaišiau matchą miltelius. Naudodama šaukštą formavau sausaunius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, su matcha viršūnėlėmis.
- Kepkite: Sudėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstykite sėklomis ir kepkite 180°C temperatūroje apie 15-20 minučių, arba kol apskrus.
- Leiskite atvėsti: Išimkite sausainius iš orkaitės ir leiskite jiems visiškai atvėsti ant grotelių.
Patarimai:
- Sėklos: Galite naudoti bet kokias mėgstamas sėklas. Puikiai tiks linų sėmenys, chia sėklos, moliūgų sėklos, sezamo sėklos.
- Matcha: Jei neturite matcha miltelių, galite jų nedėti. Sausainiai bus ne mažiau skanūs.
Šie migdoliniai sausainiai puikiai tiks:
- Užkandžiui: Jie yra maistingi ir ilgam numalšina alkį.
- Kelionei: Patogus ir sveikas užkandis keliaujant.
- Pusryčiams: Kartu su jogurtu ar vaisiais.
Bananiniai "Blynainiai" (Pookies)
Blynainiai - taip galima išversti socialiniuose tinkluose išplitusį bananinių blynų-sausainių receptą. Tai puiki idėja, kaip panaudoti dažniausiai Lietuvoje perkamą prekę, tikina „Iki“ pranešime spaudai Gintarė Kitovė.
Dešimtis milijonų peržiūrų „Instagram“ tinkle vos per kelias savaites surinkęs receptas netruko išpopuliarėti. „Tokios bananinio skanėsto sėkmės paslaptis slypi paprastume. Jam nereikia nei daug laiko, nei daug ingredientų - prireiks vos kelių visiškai nebrangių produktų ir 10 minučių. Daug netvarkos irgi nepaliksite, nes tešlą per kelias akimirkas paruošite vaisių trintuve ir teliks „blynainius“ pašauti į orkaitę. Tai gera idėja, kaip panaudoti sunokusius bananus, kai bananų duona jau kiek pabosta“, - pasakoja Th. Lauvray.
Pasak „Iki“ konditerio, pagal šį receptą paruošti sausainiai išeina labai lengvai traškiais kraštais su minkštu viduriu. Jie šiek tiek primena keksiukų viršų, tačiau ne taip trupa ir puikiai tinka, pavyzdžiui, pamirkyti į stiklinę pieno. Th. Lauvray sausainių receptui rekomenduoja naudoti gerai sunokusius bananus, ant jų žievės jau gali būti rudų dėmelių - tokie vaisiai bus saldesni ir lengviau sutrinami.
Jeigu tokių bananų turite daug, konditeris primena, kad nebūtina jų visų iškart sunaudoti - galite ir užšaldyti, kad juos vėliau panaudotumėte kitai sausainių ar kitų receptų partijai.
Receptas:
Porcijos: 12 sausainiųGaminimo laikas: 10 minReikės:- 2 prinokusių bananų
- 120 g juodojo šokolado
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus (galite cukrų keisti medumi ar klevų sirupu)
- 200 g miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- Visus ingredientus sudėkite į trintuvą arba virtuvinį kombainą ir gerai sumaišykite.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi, suformuokite apskritimus iš tešlos šaukštu ir kepkite 8 minutes 180 C temperatūroje.
Kakaviniai Sausainiai su Bananais
Reikės:
- 1 sunokęs bananas
- 250 g kvietinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 v. š. kakavos miltelių
- 125 g cukraus
- 2 a. š. vanilinio cukraus
- žiupsnelis druskos
- 100 g kambario temperatūros sviesto
- cukraus pudros sausainiams pabarstyti
Gaminimo Eiga:
- Bananą sutrinti šakute.
- Miltus persijoti su kakava ir kepimo milteliais.
- Suberti cukrų, vanilinį cukrų, druską, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir sutrintą bananą.
- Tešlą maišyti mikseriu, kol pasidarys gana stambūs trupiniai. Tuomet minkyti rankomis, kol gausis lygi elastinga tešla.
- Iš tešlos formuoti 1,5 - 2 cm skersmens ritinėlius. Juos šiek tiek suploti ir supjaustyti trikampiais.
- Sausainius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15 - 20 minučių.
- Iškepusius sausainius 5 minutes aušinti skardoje, o vėliau pabaigti aušinti ant grotelių.
- Pabarstyti cukraus pudra.
P. S. cukraus bėriau tik 100 g, bet sausainiai buvo pakankamai saldūs.
Patarimai ir Idėjos
Jei kasdien stengiamės būti geriausia savo versija, švenčių metu imame kelti sau visiškai nerealus lūkesčius. Dievaži, jei tik nespėsim išvalyti dulkių! Nejaugi ir vėl nesupakuosim dovanų kaip iš Pinterest’o paveikslėlių! Namuose keptas desertas Kalėdoms yra nuostabu, bet daug svarbiau už jį, už išblizgintus namus ir už visą likusį „TO-DO“ list‘ą yra… ramybė. Už ją tikrai bus dėkingi namiškiai, o jau tas tortas - kad ir koks jis bebus, svarbiausia, kad skanus!
Nesvarbu, ar žvarbus sausis, ar karšta liepa - pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o visi pernai parduoti bananai kone užpildytų tipinį devynaukštį.
Bananai populiarūs ne tik tarp lietuvių - būtent jiems tenka populiariausių vaisių pasaulyje titulas. Jie garsėja ne tik savo skoniu - bananai yra tikras kalio lobynas, jie padės papildyti organizmo vitamino B6, magnio atsargas. Bananai taip pat yra puikus energijos šaltinis, juos į savo racioną vertą įsitraukti ir sportuojantiems.
Bananai puikūs patys savaime, puikiai tinka putėsiams, kokteiliams, glotnučiams, pyragams ir desertams. Dera netgi košėse, blynuose, iš jų galima paruošti visą gausybę skanėstų. Iš bananų ir avokadų galima pasigaminti saldžią sveiką užtepėlę, kurią įdėjus į šokoladinio kremo indelį, šeima gal net nepastebės skirtumo. Tereikia sumaišyti prinokusį bananą ir avokadą su šaukštu kokybiškos kakavos, ir tai bus puikus užtepas sumuštiniams, blynams ar vafliams.