Morkų tortas - vienas iš tradicinių desertų, kurį dažnai galima rasti ant Velykų stalo. Galbūt todėl, kad triušiai yra Velykų simbolis, o tortui pagaminti reikia triušių mėgstamos daržovės - morkų?
Šis morkų torto receptas yra ypatingas tuo, kad skonis yra fantastiškas: tešlą gaminsite su degintu sviestu, kuris suteikia malonų riešutinį karamelinį poskonį. Smagaus traškumo suteikia graikiniai riešutai, kartu su šildančiais prieskoniais (cinamonu ir muskatu), kurie yra klasikinis morkų torto priedas.
Šiam tortui pagaminti reikės net trijų pieno produktų: sviesto, grietinės ir varškės. Tortas yra paprastas tuo, kad biskvito nereikės pjaustyti, o torto surinkimo praktiškai nebus: tiesiog užtepsite kremą ant viršaus.
Ingredientai
Šiam tortui reikės šių ingredientų:
- Sviestas: suteikia tešlai riešutinį skonį.
- Grietinė: suteikia tešlai drėgnumo.
- Varškė: pagrindinis kremo ingredientas, suteikiantis jam standumo ir gaivumo.
- Graikiniai riešutai: suteikia tortui traškumo.
- Cinamonas ir muskatas: šildantys prieskoniai, kurie puikiai dera su morkomis.
Gaminimo eiga
Deginto sviesto paruošimas
Pirmoji užduotis yra pagaminti degintą sviestą. Tai yra paprasčiau, nei skamba: sviestą reikia išlydyti keptuvėje arba puode ant vidutinės kaitros ir kepinti iki tamsaus gintaro spalvos. Tai netruks ilgai, apie 5-7 min., priklausomai nuo kaitros. Patogu naudoti šviesios spalvos puodą, kad matytumėte kaip keičiasi sviesto spalva. Jei kepinate ketaus ar kitokioje tamsaus dugno keptuvėje, spalvą galite tikrinti šaukštu (kaip nuotraukoje).
Pakepintas sviestas turi tokias tamsias “nuosėdas”. Viskas gerai, čia slypi skonio burtas, reiškia mums nuosėdų reikia.
Tešlos paruošimas
Į dubenį, kuriame maišysite tešlą, muškite kiaušinius, pilkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite iki tirštų baltų putų.
Į kiaušinių masę supilkite ataušusį degantį sviestą (su visomis nuosėdomis!) ir dėkite grietinę. Atskirame dubenėlyje išmaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskatą.
Dabar į plaktą masę supilkite miltų mišinį ir mentele arba šaukštu šiek tiek permaišykite, tačiau dar ne iki vientisumo. Pasiruoškite torto priedus: sutarkuokite morkas ir pasverkite jų reikiamą kiekį. Dabar į tešlą suberkite tarkuotas morkas ir šiek tiek pasmulkintus graikiškus riešutus (juos prieš tai pakepinau sausoje keptuvėje ir ataušinau). Tešlą išmaišykite iki vientisumo.
Kepimas
Tešlą supilkite į kepimui paruoštą (dugnas ištiestas kepimo popieriumi, kraštai gausiai patepti sviestu) atsegamą torto formą (skersmuo 22 cm). Tešlą paskirstykite tolygiai ir kepkite iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio apie 30-35 min. arba kol į centrą įkištas pagaliukas yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
Biskvitą dar karštą atsargiai išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių.
Kremo paruošimas
Kol biskvitas vėsta, gaminkite kremą: į virtuvinio kombaino (su peiliu apačioje) indą sudėkite visus kremo ingredientus: varškę, grietinę ir cukrų. Viską sumalkite iki šilkinio kremo, kuriame nebėra varškės grūdelių. Galima naudoti ir rankinį trintuvą.
Torto surinkimas
Ant jau ataušusio biskvito sutepkite visą kremą. Kremo sluoksnis storas ir standus, jis nenuslys ir neištirps, nes pagrindinė jo sudedamoji dalis yra varškė.
Tortą puoškite cinamonu ir apelsino žievele. Pastovėjęs šaldytuve tortas sustandėja, tačiau galima patiekti ir iškart sutepus.
Patarimai ir gudrybės
- Sviestas: Pakepinkite sviestą, kol jis taps tamsaus gintaro spalvos ir pakvips riešutais. Nuolat stebėkite, kad nesudegintumėte.
- Morkos: Tarkuokite morkas morkine tarka (maždaug dvigubai smulkesne nei burokinė).
- Riešutai: Prieš dėdami į tešlą, pakepinkite graikinius riešutus sausoje keptuvėje ir ataušinkite.
- Kepimas: Jei kepate vieną didelį biskvitą, laikas nuo laiko patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Jei dar vidus bus neiškepęs, o viršus pradės per daug ruduoti, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau.
- Kremas: Jei norite riebesnio kremo, dalį varškės pakeiskite maskarpone.