Gardų kiaulienos troškinį paruošti moka daugelis, tačiau visada verta išmokti naujų receptų. Kulinarijos šefė siūlo dvi paprastas idėjas - europietiškos klasikos ir egzotiškos Azijos gerbėjams. Jeigu vidury savaitės orkaitės jungti ir viso kumpio kepti nesinori, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo šią mėsą panaudoti sotiems ir nebrangiems troškiniams. Reikės visai nedaug ingredientų ir mažai darbo, kad už valandos ant stalo jau garuotų gardus patiekalas.
Svarbiausios Gardaus Troškinio Paslaptys
Svarbiausia gardaus troškinio paslaptis - tinkamai paruošta mėsa. Troškiniams gaminti lietuviai nuo seno įprastai naudoja kiaulieną, mat ši mėsa kainuoja nebrangiai, o tinkamai iškepta išlieka sultinga ir minkšta - tiesiog tirpsta burnoje. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kiauliena visais metų laikais yra populiariausias pasirinkimas tarp pirkėjų. Vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas šios mėsos suvalgo apie 50 kg per metus - pastebimai daugiau nei kitų mėsos rūšių.
„Rinkdamiesi mėsą, pirkėjai pirmenybę teikia Lietuvos gamintojų produkcijai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad mūsų pirkėjams mėsos kokybė yra didžiausias prioritetas, nes lietuviška produkcija jiems reiškia aukštą kokybę“, - sako V. Budrienė. Troškinimui bene labiausiai tinkama - kiaulienos mentė. Ji turi šiek tiek riebalo, todėl net ir ilgiau pabuvojusi kaitroje nepraranda drėgmės, o patroškinta žemoje temperatūroje tiesiog subyra vos palietus šakute. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa ar guminė ji iš karto netampa.
Mėgstantiems gaminti troškinius, verta žinoti ir vieną auksinę taisyklę: prieš mėsą troškinant, būtina gerai paskrudinti jos šonus - tai padės išlaikyti mėsos sultingumą. Ji primena, kad ruošiant kumpį troškiniams, rekomenduojama jį supjaustyti nedideliais kubeliais, ir visų pirma trumpai apkepti aukštoje temperatūroje dideliame puode ar keptuvėje. Šitaip sulaikysite sultis mėsos viduje, tuomet ją reikėtų troškinti žemesnėje temperatūroje su prieskoniais ir daržovėmis. Taip kiaulienos kumpis išliks sultingas ir įgaus puikų skonį.
Azijietiško Stiliaus Kiaulienos Troškinys
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės:
- 500 g šviežio kiaulienos kumpio
- 2 šaukštų sezamo sėklų
- 2 raudonųjų svogūnų
- Ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų
- 3 česnako skiltelių
- 3 šaukštų aliejaus
- 1 morkos
- 2 šaukštų krakmolo
- 1 raudonosios paprikos
- 1 šaukšto sojos padažo
- 2 šaukštelių pomidorų pastos
- Druskos, pipirų, paprikos miltelių, kario miltelių, imbiero miltelių - pagal skonį
Gaminame:
- Mėsą supjaustykite juostelėmis, pabarstykite krakmolu ir kepkite puode, kol apskrus.
- Morką, papriką supjaustykite juostelėmis, svogūną - plunksnelėmis.
- Sojos padažą sumaišykite su pomidorų pasta, įdėkite druskos, pipirų, paprikos, imbiero ir kario miltelių.
- Supilkite į mėsą ir įpilkite 0,5 litro vandens arba sultinio.
- Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių.
- Kai mėsa suminkštės, keptuvėje su įkaitintu aliejumi apkepkite smulkintą česnaką ir daržoves, kol jos lengvai paruduos, ir sudėkite prie kiaulienos.
- Viską kartu patroškinkite apie 5 minutes.
- Patiekite troškinį su ryžiais, apibarstytą sezamo sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.
Sotus Kiaulienos Guliašas Su Grybais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės:
- 400 g šviežio kiaulienos kumpio
- 2 svogūnų
- 200 ml grietinėlės
- 300 g pievagrybių
- 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
- 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
- 1 šaukštelio mairūno
- Jeigu norite - mėsos prieskonių
- 2 skiltelių česnako
- Ryšulėlio šviežių petražolių
Gaminame:
- Mėsą supjaustykite 2 cm dydžio kubeliais.
- Susmulkinkite svogūnus ir grybus.
- Keptuvėje apkepkite mėsą, svogūną ir susmulkintą česnaką.
- Kai paruduos, sudėkite grybus.
- Suberkite prieskonius ir šiek tiek pakepinkite.
- Viską užpilkite 500 ml vandens arba sultinio ir virkite apie 15 minučių, kol mėsa suminkštės.
- Supilkite grietinėlę, pavirkite dar 10 min.
Tradicinis Kiaulienos Guliašas
Na, o ieškantiems patiekalų idėjų, siūlome prisiminti klasiką - tradicinį kiaulienos guliašą, kuriam tiesiog neįmanoma atsispirti.
Reikės:
- Kilogramo kiaulienos mentės
- Žiupsnelio druskos bei juodųjų pipirų
- 3-4 gabalėliais supjaustytų morkų
- 2 stiklinių sultinio
- Mėgstamo pomidorų padažo
- 2 nedidelių svogūnų
- Šiek tiek miltų
Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apibarstykite miltais ir sumeskite į įkaitintą keptuvę. Pasistenkite, kad kiekvienas mėsos gabaliukas aliejuje pakaitintų bent vieną šoną. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir morkas, pagardinkite druska ir pipirais. Morkos ir svogūnai įgaus švelnų mėsos prieskonį. Į puodą supilkite dvi stiklines sultinio, suberkite pakepintas daržoves ir mėsą. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 45-50 minučių ant nedidelės kaitros. Tuomet supilkite pomidorų padažą (maždaug stiklinę), ir dar šiek tiek sultinio ar vandens, jei matote, kad troškiniui reikia daugiau drėgmės. Patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.
Kiaulienos Guliašas Su Grietinėle
Guliašą paruošti lengva ir paprasta, visi ingredientai žinomi, o gaminant reikės įdėti labai mažai pastangų. Šis guliašas puikiai tinka prie bet kokių garnyrų. Dėl to, kad guliašas yra skanus ir tirštas padažas, šis patiekalas mano šeimoje labai populiarus ir ruošiamas gana dažnai. Kiaulienos guliašo su grietinėle receptas yra gana paprastas.
Reikalingi ingredientai:
- Kiauliena - 700 gramų
- Svogūnai - 1 vnt
- Miltai - 2 šaukštai
- Grietinėlė - 100 mililitrų (33% riebumo)
- Kečupas - 2~3 šaukštai
- Druska - pagal skonį
- Malti juodieji pipirai - 1~2 žiupsneliai
- Aliejus - 3~4 šaukštai
Gaminimo eiga:
- Kiaulienos minkštimą supjaustykite mažais gabalėliais.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir ant jo sudėkite kiaulienos gabalėlius.
- Mėsos gabalėliams pradėjus ruduoti, į mėsą suberkite svogūnus. Išmaišykite ir kepkite 7-8 minutes ant vidutinės ugnies.
- Dabar į mėsą ir svogūnus įpilkite maždaug pusę stiklinės vandens, uždarykite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 40 minučių.
- Mėsa beveik paruošta, įdėkite miltų, druskos ir pipirų. Įpilkite grietinėlės ir kečupo.
Kiti Kiaulienos Guliašo Variantai
Turėjau dalį kiaulienos skerdenos - kumpio. Todėl ir gaminau šį guliašą. Jis gavosi labai sodrus, minkštas ir skanus. Pabandyk tai! Mėsą supjaustykite gabalėliais, pakepinkite. Į mėsą suberkite svogūnus, prieskonius, tarkuotus pomidorus.
Ingredientai:
- 700-800 gr. mėsos (kiaulienos arba jautienos)
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- Raugintas agurkėlis
- Prieskoniai
- Grietinė
- Pomidorų padažas
- Garstyčios
Kiaulieną supjaustyti juostelėmis, įtrinti su prieskoniais įdėti kelis šaukštus majonezo ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Mėsą pakepinti keptuvėje, po to sudėti į puodą, įpilti vandens ir troškinti. Kol mėsa troškinasi sutarkuoti morkas ir žiedais supjaustyti svogūnus. Juos pakepinti keptuvėje, kol suminkštės ir sudėti į puodą su mėsa. Tada pagaminti padažą: nusemti truputį sultinio nuo troškinamos mėsos, įdėti grietinės, pomidorų padažo ir šiek tiek garstyčių. Įmaišyti šaukštą miltų, kad padažas būtų tirštesnis, viską išplakti ir supilti į puodą su mėsa bei daržovėmis, viską gerai išmaišyti. Agurkėlį sutarkuoti ir taip pat sudėti į puodą, viską dar šiek tiek patroškinti.
Kiaulienos Guliašas Pagal Močiutės Receptą
Ar prisimenate tuos sekmadienio pietus, kai visus namus pripildydavo gardus troškinio kvapas? Būtent toks yra kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - sotus, švelniai prieskoniais kvepiantis patiekalas, kurio skonis lyg iš vaikystės. Tai vienas iš tų patiekalų, kuris visada pasiteisina - ir šeimos vakarienei, ir šventiniam stalui. Šis kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - tai ne tik sotus patiekalas, bet ir visos šeimos susibūrimo prie stalo priežastis.
Šis kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - tai ne tik paprastas troškinys. Tai šilti prisiminimai, šeimos bendrystė ir tas nepakeičiamas namų jaukumas, kuris visada sugrąžina prie stalo.
Be to, nereikės valandomis trepsėti virtuvėje, mat pagrindinis darbas ruošiant troškinius - supjaustyti ingredientus ir sumesti juos į puodą. Kol viskas kunkuliuos ir gaminsis, turėsite bent valandą laisvo laiko sau. Galiausiai - pilnas puodas troškinio taps ne tik sočia vakariene visai šeimai, bet ir puikiu paruoštuku kitos dienos patiekalams. Juk iš to paties daržovių ir mėsos troškinio gali gimti visiškai nauji patiekalai. Pavyzdžiui, makaronai su gardžiu padažu ir burnoje tirpstančia mėsa ar bulvių ir troškinio užkepėlė su traškia sūrio plutele.
Guliašas Žiemą
Taigi, šaltą žiemos vakarą kviečiu pasigaminti pilvukus šildančio guliašo. P.S. Labai gardu su marinuotais agurkėliais!
Reikės:
- 800 g kiaulienos nugarinės su mente
- 8 didelių bulvių
- 1 didelio svogūno
- 1 didelės morkos
- 3 šaukštų miltų
- 4 šaukštų pomidorų padažo
- aliejaus
- maltos raudonosios saldžiosios paprikos
- kiaulienos prieskonių
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir sudėkite mažais kubeliais supjaustytą kiaulieną.
- Uždenkite dangčiu ir pakepkite maždaug 10 minučių, kartais pavartykite.
- Mėsą pagardinkite druska, pipirais, kiaulienos prieskoniais, saldžiąja paprika, išmaišykite ir pakepinkite dar porą minučių.
- Kai iš mėsos išsisunks daug sulčių, jas nupilkite į atskirą dubenėlį, keptuvėje neturi likti jokių skysčių.
- Tuomet mėsą keptuvėje apiberkite miltais, gerai išmaišykite ir suberkite į puodą, kuriame troškinsite guliašą.
- Kol kepa mėsa sutarkuokite morką, smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite kitoje keptuvėje.
- Kai daržovės pasitroškins sumeskite į puodą.
- Bulves nuskuskite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į puodą.
- Viską užpilkite nuo mėsos likusiu riebiu sultiniu.
- Sultinys turi apsemti mėsą ir daržoves, jei taip nėra - įpilkite verdančio vandens.
- Uždenkite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 40-50 minučių.
- Prieš baigiant troškinti įdėkite pomidorų padažo, paragaukite ar netrūksta prieskonių.
P.S. Nepamirškite guliašo pamaišyti, nes vėliau gali tekti šveisti pridegusį puodą. Skanaus!