pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Švilpikai orkaitėje be kiaušinių: tradicinis lietuviškas receptas

Dažnas pasakytų, kad bulvių patiekalai - lietuvių virtuvės klasika. Orkaitėje keptos bulvinės bandelės, žinomos „švilpikų“ vardu, paruošiamos neįtikėtinai paprastai, vos iš kelių dažnų ir nebrangių ingredientų. Tai labai paprastas, kasdieniškas ir pigus bulvių valgis, ir paruošti pietus, primenančius senąjį mūsų krašto virtuvės skonį. Šoninės padažas - neatsiejama šio patiekalo dalis.

Tradiciniai švilpikai yra kepami orkaitėje. Tačiau jei nesinori kepti švilpikų orkaitėje, juos kuo puikiausiai galite kepti keptuvėje, su šiek tiek aliejaus. Žinoma, kepant orkaitėje švilpikai gaunasi mažiau kaloringi, bet čia jau kaip kas mėgsta. Beje, lygiai taip pat galite kepti ir keptuvėje, o padažą rinktis kitokį, pavyzdžiui, grybų ir grietinėlės ar dar kitokį. Jei norite, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišykite jų su padažu, o iškeptus švilpikus patiekite lėkštėje ir šalia įdėkite padažo.

Ingredientai

  • Bulvės: 6 vnt.
  • Kiaušiniai: 1 vnt.

Padažui:

  • Varškė: 1 vnt.
  • Šaltai rūkyta šoninė: 200 g
  • Svogūnas: 1 vnt.
  • Grietinėlė (35 proc. riebumo): 500 ml
  • Smulkinti krapai: 1 sauja
  • Druska, pipirai: pagal skonį
  • Tirpintas sviestas: 1 š.
  • Druska: 0,5 arb. š.

Gaminimo eiga

  1. Bulves išverdame su lupena pasūdytame vandenyje. Išvirus nupilkite vandenį, leiskite nugaruoti. Atvėsinkite, nulupame ir sutriname į košę.
  2. Prieš maišant sutrintas bulves su kiaušiniu ir miltais, svarbu, kad bulvės būtų visiškai atšalusios. Aš bulves sutrinu dar šiek tiek šiltas, bet po to palaukiu, kad jos atvėstų.
  3. Į bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pagardiname druska ir išmaišome. Tada sudedame miltus ir suminkome tešlą.
  4. Įkaitiname orkaitę iki 200 °C.
  5. Miltais pabarstykite stalą, išmiltuokite rankas, imkite gerą saują tešlos, dėkite ją ant stalo, pavoliokite abiem rankom pirmyn atgal, kad gautųsi ilga plona virvelė.
  6. Imame ¼ tešlos ir dedame ant miltais pabarstyto stalviršio. Tešlą voliojame į pailgą virvelę, po to ją suplojame. Turėtumėte gauti ~0,5 cm storio ir 3-4 cm pločio juostelę. Juostelę supjaustome į norimo dydžio įstrižais rombeliais. Taip suformuojame visus švilpikus.
  7. Švilpikus taip pat nebūtina pjaustyti į rombelius, galite pjaustyti į norimos formos didesnius ar mažesnius gabalėlius.
  8. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite švilpikus (kad neliestų vienas kito), aptepkite tirpintu sviestu.
  9. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus (laikas priklauso nuo švilpikų dydžio). Kepame įkaitintoje orkaitėje 15 min., po to apverčiame ir kepame dar 15 min. Iškeptus švilpikus sudedame į indą ir laikome šiltai.
  10. Kol kepa švilpikai, pasiruoškite padažą.

Padažo paruošimas

  1. Šoninę ir svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite keptuvėje. Padažui nulupame svogūną, susmulkiname. Šoninę taip pat susmulkiname. Svogūną ir šoninę sudedame į keptuvę ir kepiname, kol svogūnas suminkštėja.
  2. Po to supilame grietinėlę, sudedame krapus ir maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies. Maišydami padažą ilgai jo nelaikykite virš ugnies, kai pradės tirštėti - nukelkite. Kai padažas pradeda tirštėti, nukeliame nuo ugnies ir sumaišome viename inde su švilpikais.
  3. Iškepusius švilpikus suberkite į karščiui atsparų indą, supilkite ant jų padažą, išmaišykite, uždenkite dangčiu. Jei norite, kad švilpikai suminkštėtų, prieš patiekiant palaikykite uždengtus inde su padažu (~15 min).
  4. Indą su švilpikai statykite į dar karštą (išjungtą) orkaitę ir palikite 15-30 min., kad švilpikai prisigertų padažo ir suminkštėtų.

Skanaus!

Šaltinis: „Lithuanian in the USA“