Blynelių su cukrumi ir su grietine? „Be nieko", - mėgstame atsakyti. Juokas juokais, bet išties galima iškepti blynelius ir be pieno, ir be miltų, ir be cukraus ir kone be visko vienu metu. Surinkome gardžiausių blynų receptus, kuriuose nerasite kaip tik to, ko ir norėtumėte nerasti. Jeigu netoleruojate pieno, siūlome blynelius be pieno. Negalite glitimo - prašom be glitimo.
Blynai be kiaušinių - įvairūs receptai kiekvienam skoniui
- Skanieji Alfo blyneliai su uogomis, bet be pieno, cukraus, glitimo
- Purūs blyneliai be kiaušinių
- Purūs varškės blyneliai be kepimo miltelių ir beveik be miltų
- Neatsivalgomi taškuoti blynai be kiaušinių
Jei iki šiol manėte, kad blynai - tik savaitgalio saldėsiams arba bulviniams klasikos gerbėjams, šis receptas pakeis nuomonę. Šis daržovių blynų receptas yra puikus būdas sunaudoti tai, kas guli šaldytuve, ir tuo pačiu pamaitinti šeimą sveikai, gardžiai ir sočiai. Tinka tiek pietums, tiek vakarienei ar net į pietų dėžutę - šie blynai patogiai keliauja ir skaniai valgomi net atvėsę. O geriausia dalis? Galite naudoti tai, ką turite po ranka: cukinijas, morkas, bulves, brokolius ar net burokėlius. Šio daržovių blynų recepto esmė - lankstumas.
Pagrindiniai daržovių blynų gaminimo žingsniai
- Tarkuokite daržoves. Naudokite stambią tarką. Jei renkatės cukinijas, nulupkite tik senesnes ar storesne odele.
- Paruoškite masę. Į daržoves įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų, norimas žoleles. Galite įmaišyti ir šaukštą grietinės, jei norite švelnesnės tekstūros.
- Suberkite miltus. Įberkite miltų - jų kiekis priklauso nuo daržovių drėgnumo. Masė turėtų būti tiršta, bet lengvai kabinama šaukštu.
- Įkaitinkite keptuvę. Įpilkite šlakelį aliejaus, leiskite jam gerai įkaisti.
- Kepkite ant vidutinės ugnies. Apverskite, kai apatinė pusė gražiai apskrus.
Šis daržovių blynų receptas - tarsi drobė kūrybai. Kartą pagaminus pagal bazinį variantą, norisi eksperimentuoti. Kai reikia greitai ir iš to, ką turime po ranka, daržovių blynų receptas tampa tikru gelbėtoju. Išbandykite bazinį variantą, o tada - kurkite savo versiją: su sūriu, be glitimo, ar net su likusiu troškiniu viduje.
Jeigu esate veganas, tai nėra priežastis nekepti blynų. Mėgaukitės puriais skanučiais blyneliais be kiaušinių. Augalingas receptas. Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.
Blyneliams be kiaušinių reikia:
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 300 g viso grūdo speltos miltų
- 370 ml augalinio pieno
- 60 ml kokosų aliejaus (tešlai)
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 1 nubraukto šaukštelio sodos
- 100 ml akvafabos
- 3 šaukštų miltelinio cukraus
- 1 šaukšto kokosų aliejaus (kepti)
Gaminimas
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltų mišinį persijokite.
- Kitame dubenyje sumaišykite augalinį pieną, tirpdytą kokosų aliejų, vanilės ekstraktą ir citrinos sultyse išmaišytą sodą.
- Kambario temperatūros akvafabą plakite 5-7 min., kol skystis virs puriomis putomis, kurios bus nebetakios. Į gerai išplaktas putas dėkite po šaukštą miltelinio cukraus ir kaskart gerai suplakite.
- Į miltus pilkite augalinio pieno mišinį ir gerai sumaišykite. Į paruoštą masę atsargiai įmaišykite akvafabos putas. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinio karščio. Kepti naudokite kokosų aliejų.
O kas, jeigu bulves blynuose apskritai pakeisime kitomis daržovėmis? Štai keletas patarimų, kaip paįvairinti rudens stalą gardžiais bei egzotiškais daržovinių blynų receptais.
Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, greitas ir nesudėtingas patiekalas lengvai ir sveikai vakarienei ar pietums - daržovių blynai. Tai ir puikus būdas panaudoti šaldytuve užsilikusias daržoves - kopūsto galvą, gabalą moliūgo, savo patiekalo nesulaukusius porus.
„Nuo Lietuvos iki Etiopijos - blynai visame pasaulyje džiugina įvairiausiais skoniais ir formomis. Prancūzai gamina plonus ir burnoje tirpstančius lietinius, olandai mažus blynelius, o štai Japonijoje ir Kinijoje blynus gamina su kopūstais ar netgi raugintomis daržovėmis. Žydiškoje tradicijoje įvairių daržovių blyneliai yra įprasta raciono dalis. Tad galima drąsiai eksperimentuoti ir daržovių blynus kepti ne tik iš bulvių“, - sako B.Baratinskaitė.
Maisto ekspertė teigia, jog kepant blynus iš nekrakmolingų daržovių, labai svarbu naudoti rišančius ingredientus - kiaušinius, miltus, o pastaruosius galima keisti džiūvėsėliais arba ispaninių šalavijų sėklomis, avižų miltais.
„Kai kurias daržoves prieš tai patariama termiškai apdoroti, pavyzdžiui, moliūgus pakepti, kol suminkštės, kopūstus, porus - apvirti. Tarkuotas daržoves, pavyzdžiui, morkas, cukinijas, visada patartina apibarstyti druska ir palikti pastovėti, kad išbėgtų kuo daugiau sulčių. Susmulkintas daržoves būtina gerai nusausinti - galima net įvynioti į audeklą ir išspausti visą likusį skysti. Tik taip pavyks iškepti traškius, nepavandenijusius blynus“, - pataria B.Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais daržovinių blynų receptais.
Trys originalūs daržovinių blynų receptai
Korėjietiški daržovių blyneliai
Reikės:
- 300 ml vandens
- 200 g kvietinių miltų
- 2 šaukštų kepimo miltelių
- Mėlynojo kopūsto
- Morkos
- Saujelės svogūnų laiškų
- Raudonojo svogūno
- Mažiau nei pusės poro
- Žiupsnelio druskos ir aliejaus pagal poreikį
Padažui:
- Šaukšto sojų padažo
- Šaukštelio cukraus
- Šaukšto acto ir vandens
- Šlakelio sezamų aliejaus
- Žiupsnelio sezamų sėklų
Gaminame
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į miltus iš lėto maišydami pilkite vandenį, kol tešla taps vientisa. Plonais šiaudeliais supjaustytas daržoves berkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite nedidelę keptuvę su aliejumi, krėskite šaukštą daržovių masės ir gražiai mentele paskirstykite po keptuvę (keptuvė turi pasidengti maždaug centimetro sluoksniu). Vieną blyną kepkite apie 5 minutes, kol jis gražiai apskrus ir bus tvirtas. Kol kepa blynai, indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus. Blynus supjaustykite vieno kąsnio kvadratėliais ir patiekite su padažu.
„Gamindami šiuos blynus, nebijokite eksperimentuoti su ingredientais. Jeigu neturite mėlynojo kopūsto, keiskite jį paprastu arba kininiu, o raudonąjį svogūną galite pakeisti ir paprastu. Jeigu norite šiek tiek saldumo, įmaišykite raudonąją papriką“, - pataria žinovė.
Morkų ir cukinijų blynai su fetos sūriu
Reikės:
- Dvejų didelių morkų
- 500 g cukinijos
- 100 g fetos sūrio
- 100 g miltų
- 3 kiaušinių
- Saujelės krapų ir svogūnų laiškų
- Žiupsnelio petražolių
- Druskos ir pipirų
- Alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti
Sutarkuokite cukiniją ir morką burokine tarka. Sudėkite daržoves į sietelį, pabarstykite druska ir palikite, kad nuvarvėtų sultys. Suvyniokite į virtuvinį rankšluostį ir gerai nusausinkite. Į tarkius muškite kiaušinius, berkite miltus, susmulkintą fetą ir smulkiai supjaustytas žoleles. Gerai išmaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinę keptuvę ir įpylę alyvuogių aliejaus, kepkite blynelius. Patiekite su jogurtu arba grietine - pagal skonį.
Nesaldūs saldžiųjų bulvių blynai
Reikės:
- 2 saldžiųjų bulvių
- Svogūno
- Šlakelio citrinos sulčių
- 70 g miltų
- 2 kiaušinių
- Druskos ir pipirų
Patiekti reikės:
- Poros kiaušinių
- Sūdytos lašišos
- Smulkintų svogūnų laiškų
Kaip gaminti
Nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine tarka. Į tarkuotas bulves dėkite susmulkintą svogūną, citrinos sultis, kiaušinius ir miltus. Gerai išmaišykite tešlą ir pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir dėkite rankomis suformuotus blynus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kol kepa blynai, keptuvėje iškepkite du kiaušinius, kad trynys liktų skystas. Blynus kepkite apie 25 min, kol apskrus išorė. Iškepusius blynus patiekite su lašiša, keptu kiaušiniu ir svogūnų laiškais.
„Šiuos blynus taip pat galite patiekti skirtingai - kiaušinius galite ne tik pakepti, bet ir išvirti be lukšto arba pakeisti graikiško jogurto padažu. Pastarajam sumaišykite graikišką jogurtą su smulkintu česnaku bei mėgstamais prieskoniais“ , - dalijasi B.
Pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir be pieno
Kartais norisi blynų sekmadienio pusryčiais, o kartais - pietums. Kodėl ne? Svarbu iš ko jie pagaminti. Mano bėda su blynais, kad galiu suvalgyti jų daug, o išalkstu - greitai. Taigi vis sumąstau ką galima daryti, kad sotumo jausmas būtų didesnis. Beje, vaikams beveik kiekvieną savaitę kepu įvairius sveikus blynus. Bet jie viską išbėgioja, o mano darbas - sėdimas ir turiu pagalvoti ką darau.
Šį kartą pristatau blynus, kuriuos galima valgyti ir su sūriu padažu, su daržovių salotomis ir juose santykinai daug baltymų, taigi ir sotumo jausmas ilgesnis. Blynų tešlą maišiau be jokių gyvūninės kilmės produktų, tik kepiau su lydytu sviestu. Veganai drąsiai jį gali keisti kokoso ar kitu kaitinimui tinkamu aliejumi. Beje, pirmą kartą kepiau tik sau, nes nebuvau tikra ar bus skanu. Bet kol laksčiau fotografuoti ir valgiau su malonumu, vaikai reikalavo paragauti ir sakė, kad kitą kartą ir jiems taip puikiai atrodančių blynų iškepčiau.
Ingredientai
- 350 g tofu sūrio (šilkinio sojos pieno sūrio)
- 200 g speltos miltų pilno grūdo
- 200 ml avižų pieno arba vandens
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. riebalų kepimui
- vanilės pagal skonį
- cinamono pagal skonį
- druskos pagal skonį
Serviravimui:
- 1 a. š. klevų sirupo arba naminės uogienės
- 1 a. š. kakavos pupelių natūralių, traiškytų, nebūtina
- 1 a. š. kokoso drožlių
- grietinės ar jogurtinio padažo jei nevengiate pieno produktų
Paruošimas
- Pirmiausia tofu sumaišome su prieskoniais, kepimo milteliais ir sutriname su smulkintuvu.
- Suberiame miltus, avižų pieną ir dar kartą sumaišome.
- Patepame keptuvę riebalais ir kepame ant vidutinio karštumo “ugnies”.
- Dedame į lėkštę, pabarstome pagardais ir vualia!
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinė medžiaga | Kiekis | % |
---|---|---|
Kalorijos | 144kcal | 7% |
Angliavandeniai | 20g | |
Baltymai | 7g | |
Riebalai | 3g | |
Skaidulos | 4g | 11% |