pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pragaro virtuvė: obuolių pyrago receptai

Šiuo metu šviežių obuolių sezonas įgauna didelį pagreitį. Todėl prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič dalinasi keliais originaliais obuolių pyragų receptais.

„Obuolių pyragas Lietuvoje - jau įprastas kepinys, ypač dažnai gaminamas rudenį. Obuoliai gali būti konservuojami, džiovinami, kepami, verdami ir valgomi žali, todėl iš jų gaminamų patiekalų įvairovė - be galo plati. Vis tik rudenį skaniausia gaminti obuolių pyragą, papildytą saldžiais ingredientais, tokiais kaip karamelė, šokoladas, kakava ir jogurtas“, - atskleidžia kepyklų vadovė.

Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu

Reikės:

  • 6 vnt. obuolių
  • 250 g sviesto
  • 250 g cukraus
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 150 g miltų
  • 1 a. š. malto cinamono
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 50 g maltų migdolų
  • tarkuotos citrinos žievelės

Gaminimas:

  1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. (Jeigu norite originalesnio vaizdo, pjaustykite juos žiedais).
  2. Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus.
  3. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis.
  4. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Žiedus gražiai išdėliokite ratu. Leiskite gautai masei atvėsti.
  5. Tuomet į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius.
  6. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.
  7. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite.
  8. Pyragą kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
  9. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti, apverskite, išverskite į lėkštę ir tuomet ragaukite. Skanaus!

Greitai paruošiamas obuolių pyragas su jogurto kremu

Reikės:

  • 4 vnt. obuolių
  • 100 g sviesto
  • 200 ml grietinės
  • 100 g cukraus
  • 2 stiklinių miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 2 v. š. rudojo cukraus

Kremui reikės:

  • 250 ml mėgstamo jogurto
  • 150 ml grietinės
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 2 vnt. kiaušinių

Gaminimas:

  1. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su grietine, cukrumi, miltais bei kepimo milteliais.
  2. Ant tešlos berkite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską apibarstykite cukrumi.
  3. Atskirai kremo gamybai skirtą grietinę ir jogurtą sumaišykite, suplakite ir tolygiai paskirstykite ant obuolių.
  4. Pyragą kepkite 170 - 180°C temperatūros orkaitėje apie pusvalandį.
  5. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti. Skanaus!

Karamelinis obuolių pyragas

Reikės:

  • 7 vnt. vidutinio dydžio obuolių
  • 500 g karamelės
  • 90 g tirpinto sviesto
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 150 ml kefyro
  • 250 ml vandens
  • 200 g miltų
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • šiek tiek medaus

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Nulupkite obuolius, bet ne visus - kelis pasilikite vėlesniam laikui, o likusius supjaustykite mažais kubeliais.
  3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  4. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su karamele.
  5. Kiaušinius atskirai išplakite ir sumaišykite su kefyru ir vanile, tuomet supilkite karamelės - sviesto mišinį ir gautą masę gerai išmaišykite.
  6. Tuomet į gautą tešlą sukrėskite miltų mišinį bei pjaustytus obuolius ir visą tešlą sukrėskite į kepimo skardą.
  7. Likusius kelis obuolius supjaustykite griežinėliais ir gražiai išdėliokite juos ant tešlos.
  8. Orkaitėje pyragą kepkite apie valandą.
  9. Vėliau išimkite pyragą iš orkaitės ir aptepkite skystu medumi arba savo mėgstamu vaisių džemu. Skanaus!

Šokoladinis obuolių pyragas

Reikės:

  • 5 vnt. vidutinio dydžio obuolių
  • 150 g sviesto
  • 100 g juodo šokolado
  • 2 v. š. kakavos
  • 4 vnt. kiaušinių
  • 6 v. š. cukraus
  • 2 stiklinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Ant viryklės dėkite puodą, įpilkite nedidelį kiekį vandens, o ant jo dėkite dubenį su tirpdomu sviestu ir šokoladu.
  2. Į juos įmaišykite cukrų, kakavą ir vanilinį cukrų.
  3. Nuimkite dubenį nuo puodo ir viską gerai išmaišykite.
  4. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir vėl viską sumaišykite.
  5. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į gautą tešlą. Tešla turi išeiti gan tiršta.
  6. Tuomet į ją įmaišykite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską sukrėskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  7. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir po maždaug 50 minučių pyragą išimkite.

Obuolių pyragas - rudens akimirka

Ruduo. Kai žolė po obelimi tampa raudona nuo žemyn bumbsinčių obuolių, supranti - jau ruduo. Tas, kuris paprastai ateina tyliai, nelauktai ir netikėtai. Nuspalvina žemę tūkstančiai margaspalvių medžių lapų, nubarsto naktinį dangų daugybe žvaigždžių ir sugrąžina į namus kepamų pyragų kvapą. Ruduo. Kartais truputį saulėtas, kartais lietingas. Vakarais priverčiantis įsisupti į šiltesnį megztuką ir užsikaisti arbatinį. Ar gali būti tikresnių rudens malonumų nei puodelis kvapnios arbatos ir gabalėlis obuolių pyrago? Kol žolė dar žalia, o popietės šiltos, taip gera šiomis skaniomis akimirkomis mėgautis gryname ore, išsitiesus ant pievos, saule švelniai glostant skruostus… Kartais akimirką norisi sustabdyti labiau nei visada.

Tobulai paprastas obuolių pyragas

Šį obuolių pyragą tobulai iškeps net virtuvės naujokai. Šis desertas tikrai pavyks iš pirmo karto!

Ingredientai:

  • 250 g sviesto
  • 20 g vanilinio cukraus
  • 350 g miltų
  • 250 g cukraus
  • 15 g kepimo miltelių
  • 5 kiaušiniai
  • 1 kg obuolių
  • pusė šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis druskos
  • miltinio cukraus

Gaminimas:

  1. Įdėkite į dubenį sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir įmuškite kiaušinius.
  2. Plakite iki vientisos masės, įdėkite šiek tiek druskos.
  3. Sumaišykite plakinį su miltais ir kepimo milteliais. Turite gauti kreminės konsistencijos masę.
  4. Obuolius nuplaukite, išimkite šerdį, supjaustykite griežinėliais, pabarstykite cinamonu ir suberkite į tešlą bei gerai išmaišykite.
  5. Supilkite tešlą į kepimo formą.
  6. Kepkite apie 30-40 minučių 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  7. Pabarstykite pyragą cukraus pudra.

Jei jums patinka eksperimentuoti, pabandykite pyragą su kitais vaisiais: slyvomis, persikais, abrikosais. Ypač skanu, jei į tešlą įdėsite šiek tiek graikinių riešutų.

Trupinių obuolių pyragas

Skonis: 10/10. Nepaprasto minkštumo ir gardumo tešla! Tik paviršius pyrago trupučiuką trapesnis, tačiau tai jam suteikia tik dar vieną papildomą balą!

Reikės:

  • 1 arb.š. kepimo miltelių
  • 1 valg.š. cukraus pudros (pagrindui)
  • 1/2 stiklinės miltų (pagrindui)
  • 1 valg.š. cukraus pudros (trupiniams)
  • 1/2 stiklinės miltų (trupiniams)
  • 1 arb.š. cinamono

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C.
  2. Obuolius, sviestą, cinamoną ir rudąjį cukrų sudėkite į keptuvę. Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol obuoliai taps minkšti.
  3. Paruoštą pyrago pagrindo tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno. Ant viršaus paskleiskite atvėsusią obuolių masę.
  4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių arba kol gražiai apskrus.

Pastaba: Kai kas rikotą darosi naminę. Sušaldo riebesnio kefyro pakuotę šaldiklyje. Imu lauk, išlupu ir dedu nakčiai į kiaurasamtį. Maždaug 250 gr.