Daugelis svajoja apie mažėjantį svorį ir daugiau energijos kasdienėms veikloms, tačiau šie tikslai dažnai atrodo prieštaraujantys vienas kitam. Iš tiesų, tinkamai subalansuota mityba gali padėti pasiekti abu šiuos tikslus vienu metu.
Sveikos mitybos principai
Svarbiausia - išlaikyti sveiką pusiausvyrą tarp suvartojamų kalorijų, reikalingų maistinių medžiagų ir aktyvaus gyvenimo būdo.
Kalorijų mažinimas
Svorio mažinimas prasideda nuo suvartojamų kalorijų mažinimo. Tačiau tai nereiškia, kad turite badauti. Vietoje to, stenkitės sumažinti porcijų dydį ir rinktis mažesnes lėkštes.
Maistinių medžiagų gausa
Maistas, turintis daug maistinių medžiagų, bet mažai kalorijų, yra jūsų geriausias draugas.
Baltymų svarba
Baltymai yra labai svarbūs norint numesti svorio, nes jie ilgiau suteikia sotumo jausmą.
Reguliarus valgymas
Norint išlaikyti energiją ir stabilizuoti svorį, svarbu valgyti reguliariai. Rekomenduojama valgyti 3 pagrindinius valgymus ir 2 lengvus užkandžius.
Cukraus ribojimas
Pernelyg daug cukraus ne tik trukdo svorio mažinimui, bet ir lemia staigius energijos svyravimus. Stenkitės riboti saldintus gėrimus, desertus ir rafinuotus angliavandenius.
Sveiki riebalai
Sveiki riebalai padeda organizmui tinkamai funkcionuoti ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą. Į savo racioną įtraukite avokadus, alyvuogių aliejų, riešutus ir sėklas.
Vandens svarba
Vanduo yra esminis norint išlaikyti energiją ir palaikyti tinkamą medžiagų apykaitą. Dažnai troškulys painiojamas su alkiu, todėl prieš užkandžiaujant išgerkite stiklinę vandens.
Fizinis aktyvumas
Tinkama mityba ir fizinis aktyvumas eina koja kojon. Reguliarus sportas padeda deginti kalorijas ir išlaikyti energiją.
Vaivos Budraitytės mitybos patarimai
Garsi Lietuvos astrologė, sveikos gyvensenos patarėja Vaiva Budraitytė laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo, jog savu kailiu įsitikino, kiek daug reiškia stiprus imunitetas.
„Aš nuo vaikystės, nuo 14 metų laikausi visų pasninkų, dietų, nes tikrai niekada nenorėjau būti stora. O visada buvau apvalutė kaip bandelė“, - gyvenimo būdo laidoje „Kasdienybės herojai" sako būrėja. Netrukus šešiasdiešimtmetį švęsianti astrologė, atrodo, didelėmis savo valios pastangomis ir griežta disciplina seniai sustabdė laiką.
Vaiva mėsą valgo itin retai, tik svečiuose, ir jau penkiolika metų maitinasi pagal itin griežtą rėžimą.
„Na, pirmiausia, noriu pasakyti taip, ypatingai tie, kurie bijote užsikrėsti COVID-19 ir kurie nenorite sustorėti, nustokite ėsti mėsą. Tikrąja to žodžio prasme. Nes mėsa tukina ir mėsą galima valgyti tik anoreksikams. Antra, jeigu jūs valgysite visą parą ir nesilaikysite nors 12 valandų pauzės, nors 16 valandų yra teisingiausia, nieko nebus. Pasidomėkite žydų mitybos sistema. Ji remiasi tuo, jog jeigu tu valgai mėsą, tu negali valgyti pieno produktų“, - sako Vaiva.
„Mano pusryčiai - karštas obuolys ir kava. Kavą geriu, nes kai kurie galvoja, kad kava nesveika, nežinau, man kava yra vitaminai ir aš jos nesiruošiu atsisakyti. Galima bananą pasikepti, aš vaisius karštus valgau. O pietums visada valgome košę, bulves ar pupeles. Ir kokį nors daržovių troškinį. Dar - šaltų salotų dubenį. Kai žvėris prabunda, kartais skumbrės pasisūdome. Žuvį mes su Gaudentu mėgstame, kadangi esame nuo Šilutės, tai jau be tų stintikių ir be kokio karšio rūkyto nelabai apsieiname. Vakarienė irgi juokinga, galiu kiaušinį išsivirti vieną, bet jau vakare ne vėliau 17 valandą valgau. Tai aš valgau vieną kartą 12 valandą dienos, ir taip jau daugiau nei 15 metų“, - pasakoja Vaiva.
Imuniteto stiprinimas
„Supratusi savo ligų priežastis, pakeičiau požiūrį, supratau badavimo, pasninko naudą ir kaip puikiai tai veikia žarnyną“, - pasakojo V. Budraitytė.
Pasak V. Budraitytės, labai svarbus imunitetą stiprinantis faktorius yra judėjimas, moteris pasakojo pati turinti bėgimo takelį bei vadinamąjį vibroplatformą.
„Mankštos darymas, judėjimas, apykaita raumenyse, kraujotakos stiprinimas gerina mūsų imunitetą“, - dalinosi sveikos gyvensenos patarėja ir pridūrė, jog subalansuota mityba taip pat yra labai svarbi gerai organizmo savijautai.
„Maisto papildai yra gerai. Aš pati naudoju magnį, natokinazę, seleną, cinką. Visgi, rekomenduoju pirma susitvarkyti žarnyną, kepenis, mitybą, o tada prijungti ir papildus - tada bus efektas“, - kalbėjo V. Budraitytė.
Astrologė V. Budraitytė taip pat ragina atsigręžti ir į čia pat gamtoje esančias gėrybes ir šaltuoju metų laiku įprastines arbatas keisti tikslingai parinktomis, imunitetą palaikančiomis arbatomis iš žolelių.
„Lietuvoje auga nuostabūs augalai. Naudinga gerti ežiuolės arbatą, naudoti jos preparatus. Nuostabūs augalai yra beržas, avietės, pušis, kuriuose gausu vitaminų. Taip pat imunitetui labai svarbūs antioksidantai, kurių gausu brokoliuose ir kitose daržovėse“, - dalinosi V. Budraitytė.
Vaiva Budraitytė apie augalinę mitybą
Su naujienų portalu tv3.lt apie mitybą kalbėjusi V. Budraitytė pasakojo, kad savęs šimtaprocentine vegane nevadina, tačiau labai stengiasi propaguoti augalinę mitybą.
„Gyvendama Graikijoje kartais suvalgau krevečių, tačiau kartu su vyru stengiamės maitintis veganiškai. Šį sprendimą priėmėme pirmiausia dėl moralinio aspekto. Manau, kad pasaulyje yra labai daug maisto ir galima pavalgyti nieko nežudant. Visi norime taikos ir harmonijos, bet kol turėsime skerdyklas, fabrikus, žudymo centrus, tol niekada to nepasieksime. Labai malonu pavalgyti ir žinoti, kad dėl to niekas neturėjo numirti“, - savo požiūriu dalijosi V. Budraitytė.
Vaiva įsitikinusi, kad valgydami mėsą, žmonės maitinasi gyvūnų kančios energija.
„Žinoma, kiti galėtų man paprieštarauti ir sakyti, kad augalai taip pat jaučia. Tiesa, bet jų sąmonė yra lėtesnė, o mes ir turime stengtis valgyti kuo lėtesnę sąmonę. Juk delfinų todėl ir nevalgome, nes jų intelektas yra aukštas. Graikijoje daug kas gyvena ant jūros kranto, bet nevalgo aštuonkojų, nes tai yra labai gyvas, protingas gyvūnas“, - teigė pašnekovė.
Pokalbio metu V. Budraitytė atskleidė, kad nors veganiškai stengiasi maitintis ne taip jau seniai, tačiau yra vienas produktas, kurio ji nevartoja jau daugiau nei du dešimtmečius.
„25 metus nenaudoju nė lašelio pieno ir apskritai jokių pieno produktų. Manau, kad tai yra sendinantis ir gana šlykštus hormoninis produktas“, - įsitikinusi ji.
Žalumynai Vaivos Budraitytės mityboje
Kaip pasakojo V. Budraitytė, jos mitybos racione yra itin daug žalumynų, kuriuos ji nusiskina pievose. Moteris įsitikinusi, kad Lietuvos pievose auga ypač daug vertingų žalumynų, bet daugelis žmonių nė nežino apie jų naudą.
„Graikai per kiekvienus pietus ant stalo deda virtą žolę. Pavyzdžiui, lietuviai mėgsta konservuoti rūgštynes, tačiau kur kas naudingiau būtų tai daryti su kiaulpienėmis. Svarbu paminėti ir garšvą - tai vienintelis augalas mūsų platumose, kuris turi labai daug magnio. Ją reikia virti lygiai taip pat, kaip kiaulpienes ir valgyti kaip košę arba karštas salotas, apšlaksčius citrina, aliejumi ar obuolių actu. Taip pat nuostabus augalas yra balanda. Joje yra daug baltymų, vitamino K, ji labai naudinga sąnariams“, - savo žiniomis dalijosi V. Budraitytė.
Sveikos mitybos žinovė išskyrė dar keletą augalų, kuriuos pati naudoja savo dienos racione. Pasak Vaivos, šių augalų Lietuvoje galima rasti kone ant kiekvieno kampo.
„Visose pievose, vos tik nutirpus sniegui pradeda žydėti rakteliai. Jų lapuose yra daug vitamino C. Ant kiekvieno kampo taip pat galima rasti nasturtų, kurių lapai panašūs į kopūstų. Iš jų yra gaminamas vitaminas C, nors visi galvoja, kad iš citrinų. Nasturtų lapus galima dėti į salotas, virti arba tiesiog valgyti vienus. Daug baltymų, vitaminų ir mikroelementų turi portulaka, o žliūgė stiprina širdį. Taip pat svarbu žinoti, kad burokėlių lapai yra vertingesni už pačius burokėlius. Lygiai taip pat ir su morkų lapais, tik jie šiek tiek kartoki. Garstyčių lapai - irgi nuostabus maistas, Lietuvoje jų pilna, o žmonės nupjauna ir niekur nenaudoja. Graikijoje yra visiškai normalu ant stalo padėti pilną dubenį virtų žolių ir patiekti kartu su batonu, prieskoniais, aliejumi“, - teigė V. Budraitytė.
Vaivos Budraitytės dienos racionas
Pasidomėjus, kaip atrodo moters dienos racionas, Vaiva atskleidė, kad dažniausiai valgo tik du kartus per dieną. Tačiau, anot astrologės, to jai pakanka, moteris jaučiasi puikiai, o ypač gyvenant karštame klimate.
„Ryte iki dvyliktos valandos išgeriu kavą ir valgau uogas arba vaisius. O sekantis ir paskutinis dienos maistas būna apie trečią valandą. Kuo žmogus yra vyresnis, tuo mažiau maisto jam reikia, ypač jei mityba yra teisinga. Žinoma, būna, kad kartais ko nors užsimanau ir pati nežinau, ko noriu. Tokiais atvejais kartais suvalgau obuolį. Tačiau užkandžiavimo aš nepripažįstu“, - atskleidė V. Budraitytė.
Mėgstamiausias produktas
Pasidomėjus, be kokio produkto neįsivaizduoja savo virtuvės, V. Budraitytė teigė, kad labai mėgsta šviežią kopūstą. Astrologė atskleidė ir kaip jį panaudoja.
„Ypač mėgstu čekišką variantą, kai ant sviesto ir aliejuko stambiai pakapojamas kopūstas. Arba kitas variantas - kopūstų lapus sumesti ant sviesto, pridėti dar kokių daržovių, prieskonių ir užkepti orkaitėje. Be to, labai mėgstu ir kopūstų kotletus“, - savo virtuvės paslaptimis dalijosi moteris.
Saldumynai
Pokalbiui pasisukus apie saldumynus, Vaiva tikino, kad įprastai jų visai nevalgo. Tiesa, kartais žiemos metu moteris susivilioja saldžiais kepiniais.
„Kartais žiemą nusiperku bandelių, pusryčiams po pusę suvalgau po vaisių. Bet įprastai poreikio saldumynams nejaučiu. Jeigu jau norisi ko nors skanaus, paimu šaukštelį medaus“, - kalbėjo V. Budraitytė.
Ilgaamžiškumo paslaptys
Ar kada nors susimąstėte, kodėl kai kurie žmonės gyvena daugiau nei šimtą metų, išlaikydami ne tik sveikatą, bet ir gyvenimo džiaugsmą? Nors genetika tikrai turi įtakos, daugybė tyrimų rodo - mityba yra vienas svarbiausių ilgaamžiškumo veiksnių.
Mokslininkai jau ne vieną dešimtmetį tyrinėja vadinamąsias „mėlynąsias zonas“ (angl. Blue Zones) - pasaulio vietas, kuriose gyvena daugiausiai šimtamečių.
- Ilgaamžiai valgo labai daug daržovių, vaisių, ankštinių ir pilno grūdo produktų.
- Ankštiniai - tai pagrindinis baltymų šaltinis šimtamečių mityboje.
- Mėsa šiose bendruomenėse laikoma šventiniu, o ne kasdieniu patiekalu.
- Ypač Viduržemio jūros regione, alyvuogių aliejus yra kasdienis produktas.
- Šimtamečiai žmonės beveik nevartoja balto cukraus, saldumynų ar perdirbto maisto.
- Dauguma ilgaamžių valgo nedidelėmis porcijomis, bet laikosi pastovaus valgymo režimo.
- Svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip. Ilgaamžiai dažnai valgo namuose gamintą maistą, valgo lėtai, be skubėjimo, kartu su šeima ar bendruomene. Kai kuriose mėlynose zonose įprasta dieną pradėti žolelių arbata, o ne stipria kava.
Knyga "Gyvenimą keičiantys patarimai"
Leidyklos „Alma littera“ išleistoje būrėjos Vaivos Budraitytės knygoje „Gyvenimą keičiantys patarimai“ atskleidžiama, kaip išmintingai galime keisti savo likimą bei kokia yra laimingo gyvenimo paslaptis.
Knygos puslapiuose vienas po kito atskleidžiami intriguojantys garsios moters gyvenimo faktai, pažeriami motyvuojantys patarimai bei vertingi sveikatos, grožio ir laimės receptai. O toms, kurios tiki, ir solidi porcija astrologinių rekomendacijų.
„Nuo vaikystės buvau silpnos sveikatos, tad labai ilgai galvojau, kad dar jauna paliksiu šį pasaulį. Tačiau supratau, kad keisdama savo gyvenimo įpročius, mitybą ir požiūrį į save galiu pakeisti ir savo likimą. Visus savo aprašytus išgyvenimus ir patarimus paskyriau moterims, nes ant jų nugarų kuriasi pasauliai. Jei moteris pradės keisti savo gyvenimą, po truputį pokyčiais seks ir visa šeima. O sveika šeima - sveika visuomenė“, - apie norą pasidalinti įžvalgomis pasakoja būrėja.
Trys pagrindinės taisyklės
Autorės teigimu, jei į savo rutiną įtrauksime tris paprastas taisykles, kasdien būsime arčiau tokio gyvenimo, kurio trokštame.
- Pirmoji taisyklė - proto nuraminimas meditacija ar malda. Tik ramus protas turi stiprią valią, geba kūrybingai ir aktyviai veikti.
- Antroji taisyklė - prižiūrėti savo mitybą. Tarp pusryčių ir vakarienės turi praeiti mažiausiai 15 val., o kartą savaitėje rekomenduojama laikytis vaisių ar sulčių dietos.
- Trečioji taisyklė labai paprasta - per dieną nueikite mažiausiai 10 000 žingsnių. Taikydami šias taisykles regeneruosite organizmą, jausitės geriau ir kasdien būsite žingsniu arčiau savo tikslo - svajonių gyvenimo.