pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sriubos nauda sveikatai: ar tikrai būtina kasdienės mitybos dalis?

Daugelis žmonių sriubomis lepinasi tik kartkartėmis. Juk kuo puikiausiai galime išsiversti ir be jos. Tačiau sveikatos specialistai primygtinai rekomenduoja: sriubą valgyti sveika. Nustatyta, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo sriubos, rečiau serga virškinamojo trakto ligomis - šis patiekalas palengvina virškinimo procesus, pagerina žarnyno veiklą. Sriuba taip pat padeda atkurti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, aktyvuoja medžiagų apykaitą, o tai reiškia, kad gerėja savijauta, didėja bendras organizmo tonusas.

Jei turite sveikatos problemų - rinkitės sriubas pagal savo poreikius. Gripas, peršalimas, kosulys. Puikus vaistas - vištienos sultinys. Jame esama karnozino - antioksidanto, kuris greitai neutralizuoja į ląsteles patenkančius toksinus. Osteoporozė. Padidėjęs cholesterolis. Jį sumažinti padės lęšių sriuba. Stresas. Nervus geriausiai nuramins mėsos sultinio pagrindu išvirtos sriubos. Hipertonija. Sultinys su vištiena padės sumažinti šoktelėjusį kraujospūdį. Vištienoje esama daug baltymų, kurie veikia kaip kraujospūdį mažinantys vaistai. Geriausiai tiks iš blauzdelių ir sparnelių, o ne baltos mėsos virta sriuba. Hipotonija. Gastritas. Kai skrandžio rūgštingumas sumažėjęs arba normalus, jums rekomenduojamos žuvies, grybų, daržovių sriubos.

Sriubos nauda

Sriubos skatina skrandžio liaukas efektyviau išskirti fermentus nei kietas maistas. Sriubos suteikia šilumos, ypač šaltuoju metų laiku. Daržovių sriubas galima valgyti net sergant virškinamo trakto ligomis (skirtingai nei mėsines). Daržovės sriubose atsiskleidžia kitaip ir įgauna naujų savybių: pavyzdžiui, virtose morkose susidaro fenoliai, apsaugantys nuo ligų. Kai kurios daržovės skanesnės virtos nei šviežios: pavyzdžiui, kiek žmonių valgo žalius brokolius? O trintų brokolių sriuba - labai skanus patiekalas, kuris taip pat turi antibakterinių ir priešvėžinių savybių (dėl sulforafano). Moliūgų tyrės sriuboje gausu beta karotino, kuris nesunaikinamas verdant. Pomidorų tyrės sriuboje yra likopeno - natūralaus antioksidanto, naudingo širdžiai, ir šiuo atveju terminis pomidorų apdorojimas nepakenkia pomidorų naudai.

Jei maitinatės subalansuotai ir geriate pakankamai skysčių, nieko blogo nenutiks, jei racione nebus sriubų. Stenkitės sultiniui naudoti liesą mėsą: vištieną, kalakutieną, jautieną, triušieną. Arba pasigaminkite kaulų sultinius. Svarbu, kad sriuboje būtų tik natūralūs produktai: mažiau dešrų ar kitų perdirbtų produktų, o daugiau daržovių ir liesos mėsos. Infekcinių ir virusinių ligų paūmėjimo piko metu galima naudoti aštrius prieskonius. Tačiau aštriais prieskoniais nereikėtų piktnaudžiauti, nes, per didelis aštrių prieskonių kiekis sriuboje, gali būti pavojingas kasai ir kepenims.

Sriuba - lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tiesiog laiko ją per dieną būtinų suvartoti skysčių dalimi. Kita vertus, laikomasi nuostatos, kad sriubos valgyti nebūtina, jeigu išgeriama pakankamai (apie 1,5 l) kitų skysčių. Tačiau net ir tokios nuomonės laikantis sunku įsivaizduoti geresnį patiekalą, kai norima pasisotinti neapsunkus skrandžio. Virti patiekalai yra lengviau virškinami nei kepti.

Sultiniai ir jų nauda

Sultinys - tai mėsos, žuvies, daržovių ar grybų nuoviras, turintis daug ekstrakcinių medžiagų, kurios skatina virškinimo sulčių išskyrimą. Jame turi būti tik vanduo ir prieskoniai (antraip bus ne sultinys, o sriuba). Sultinyje yra šiek tiek mineralinių medžiagų ir vitaminų. Jis naudingas kaip šiltas gėrimas, tačiau pasotina labai trumpam.

Sriubų rūšys ir jų energinė vertė

  • Sriubos su mėsa: jau galima prilyginti ir pagrindiniam pietų patiekalui - tai sotus, kaloringas, bet gana lengvai virškinamas patiekalas. Sveikiausia ir skaniausia mėsiškas sriubas virti iš šviežios, neriebios mėsos. Energinė vertė: lėkštė vidutinio tirštumo sriubos su liesos mėsos gabaliukais turės apie 150-200 kcal.
  • Žuvienė: skani ir nekaloringa sriuba. Dažniausia verdama su menkėmis, jūros lydekomis, plekšnėmis. Ji turi daug ekstrakcinių medžiagų, todėl žadina apetitą. Energinė vertė: lėkštė žuvienės be grietinės iš menkių ar jūros lydekų turės apie 60-80 kcal.
  • Daržovių sriubos: nors specialistai daržovių sriuboms turi daugiausia priekaištų, šios yra senas lietuviškas patiekalas, kadaise virtas ko ne visuose namuose dėl taupumo. Energinė vertė: lėkštė daržovių sriubos be grietinės turės apie 60-80 kcal.
  • Pieniškos sriubos: Jos labai tinka vaikams, mat valgydami mažieji gaus jiems taip reikalingo kalcio. Dažniausiai šios sriubos verdamos su makaronais arba kruopomis, kartais su daržovėmis. Energinė vertė: Lėkštė vidutinio tirštumo pieniškos makaronų ar kruopų sriubos turi apie 150 kcal.
  • Saldžios sriubos: verdamos iš džiovintų ar šviežių vaisių ar uogų su makaronais arba ryžiais. Dažnai tirštinamos krakmolu ir balinamos grietine.

Genetiko nuomonė apie sriubos naudą

Genetikas Oleksandras Kolyada su savo sekėjais pasidalijo mintimis apie tai, ar sriuba iš tiesų yra tokia sveika, kaip mums apie ją dažnai pasakodavo vaikystėje, ir ar ji turėtų būti privaloma mūsų mitybos raciono dalis. Jei sriubą lyginsime su salotomis, galime pastebėti, kad salotos yra naudingesnės mūsų sveikatai. Dubenėlis salotų iš tikrųjų gali būti sveikesnis už įprastą sriubą. Pirma, salotas reikia kramtyti, o tai teigiamai veikia virškinimo procesus. Savo ruožtu sriuba - tai tas pats, tik jau virtos daržovės. Vadinasi, šiuo atveju mums trūksta paties kramtymo proceso, nes tai vienas naudingiausių organizmui ir fiziologijai procesų, o mes dažnai jį apleidžiame, nes valgome eidami arba prie televizoriaus, telefono, pamiršdami sukramtyti maistą apie 10-20, o geriau 30 kartų.

Genetikas pabrėžė, kad sriuba gali būti sveika, tačiau jos nauda priklauso nuo naudojamų ingredientų. Pavyzdžiui, sriubos, kurių pagrindą sudaro daržovės ir neriebūs sultiniai, gali būti geras vitaminų ir mineralų šaltinis, o riebios sriubos arba sriubos, kuriose yra daug druskos ar sūrio, gali būti ne tokios naudingos. Svarbu atsižvelgti į sriubos sudėtį ir jos indėlį į bendrą mitybos racioną. Taigi nereikėtų aklai manyti, kad karšta sriuba yra būtina kasdienė mitybos dalis sveikatai palaikyti.

Trintos sriubos: už ir prieš

Kalbant apie trintas sriubas jos yra greitai pasisavinamos ir puikiai tinka:

  • Kūdikiams bei mažiems vaikams
  • Paaugliams, kurie yra ypač liekni ir judrūs
  • Suaugusiems, kurie nori priaugti svorio ar vengia jį prarasti
  • Intensyviai užsiimantiems ištvermės sporto šakomis
  • Sunkiai sergantiems
  • Po sunkesnių operacijų, kai nėra apetito, ar sunkus atsigavimas
  • Po žandikaulio operacijų ar esant kitiems kramtymo ribojimams
  • Patyrus apsinuodijimą ar viduriavimą pirmomis dienomis po simptomų dingimo
  • Turintiems virškinamo trakto opų
  • Aktyviai gydomiems chemoterapija, kai nėra apetito

Visiems kitiems verčiau rinktis kramtomus produktus. Trintas maistas, tame tarpe ir trintos sriubos, sotumo suteikia kur kas mažiau nei kramtomos konsistencijos. Trintose sriubose išlieka mažiau skaidulų, jis greičiau susivirškina. Dėl šių priežasčių greičiau išalksime ir norėsime valgyti vėl. Jei sriubas perverdame, kai nebelieką ko kramtyti, poveikis tas pats, kaip ir trintos sriubos.

Praktiniai patarimai ir receptai

Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos - ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

4 porcijoms reikės: stiklinės perlinių kruopų, 3 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.

Gaminimas: Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant, vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus. Baikite virti ir prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.

Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba

4 porcijoms reikės: valgomojo šaukšto aliejaus, 500 g gūžinių kopūstų, 2 svogūnų, 2 l daržovių sultinio, 100 g ryžių, žiupsnelio pipirų ir druskos.

Gaminimas: Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių.

Štai keletas idėjų, kaip galite praturtinti savo sriubų racioną: Iškrovos dienai - daržovių sriuba. Tinkamai subalansuota mityba padeda išlaikyti dailesnes kūno formas, gerą fizinę bei emocinę būseną. Bet kokios raciono pertvarkos turėtų būti įgyvendinamos atsakingai, įvertinant galimą poveikį sveikatai.Jei alkis vakare didelis - gaminkite skystą, suvalgysite daug, bet kalorijų vandenyje, nėra. Daržovių sriubos gali būti pagrindinis patiekalas, jei jos su bulvėmis, kruopomis ar ankštiniais: avinžirniais, lęšiais ar pupelėmis. Jei daržovės vandeningos ir mažai kaloringos jos gali būti ir papildomas priedas prie kitų valgymų ar šiltas užkandis vėsią dieną. Kai lauke karšta, paskutinis dalykas kurį norite padaryti - tai įjungti viryklę ir prie jos dar labiau kaitinantis. Norisi gaivaus ir lengvo maisto, ypač jei saulė palepina savo spinduliais. Tokiu metu labai puikus pasirinkimas - gaivi šalta sriuba.

Gardi žuvienė iš lydekos

Žuvienė labai skani, aštri ir išraiškingo skonio, čia žuvis tinka bet kokia, šiame recepte naudota lydeka.

Kaip dažnai valgyti sriubą?

Sriubos įtraukimas į savo mitybos racioną gali būti strateginis žingsnis siekiant pagerinti bendrą savijautą, tačiau kaip dažnai turėtumėte ja mėgautis, kad gautumėte idealią naudą?

Dažnumas labai priklauso nuo individualių mitybos tikslų ir mitybos poreikių. Keletą kartų per savaitę valgykite maistinių medžiagų turinčias sultinio sriubas, kurios gali padėti pasisotinti ir kontroliuoti svorį. Tačiau labai svarbu atsižvelgti į tokius veiksnius kaip natrio kiekis, ypač iš anksto supakuotose sriubose. Atraskite sriubos naudojimo niuansus, kad pagerintumėte savo mitybą.

Maistinė sriubos nauda

Nors sriubos dažnai laikomos paguodos maistu, jos taip pat pasižymi įvairia maistine nauda, todėl yra puikus subalansuotos mitybos priedas. Turtingos gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralų sriubos gali būti gausus maistingųjų medžiagų šaltinis, ypač jei gaminamos su įvairiomis daržovėmis ir liesais baltymais. Skystas pagrindas padeda palaikyti fiziologinėms funkcijoms svarbią hidrataciją. Be to, sriubose gali būti mažai kalorijų, tačiau daug maistinių skaidulų, kurios skatina sotumą ir padeda reguliuoti svorį. Lėtas virimo procesas, dažnai naudojamas ruošiant sriubas, gali pagerinti tam tikrų maistinių medžiagų, pvz., pomidoruose esančio likopeno, biologinį prieinamumą. Tačiau svarbu stebėti natrio kiekį komerciniu būdu paruoštose sriubose, kad būtų išvengta per didelio jo kiekio, kuris gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Veiksniai, lemiantys, kaip dažnai turėtumėte valgyti sriubą

Atsižvelgiant į maistinę sriubos naudą, verta apsvarstyti, kaip dažnai turėtumėte ją įtraukti į savo mitybos racioną. Tam įtakos turi individualūs mitybos poreikiai, sveikatos tikslai ir gyvenimo būdas. Jei siekiate apriboti kalorijų kiekį arba reguliuoti svorį, mažai kaloringos sriubos, kuriose gausu skaidulų, gali padėti pasisotinti. Ir atvirkščiai, jei siekiate padidinti suvartojamų kalorijų kiekį, apsvarstykite maistinių medžiagų turinčias sriubas su baltymais ir sveikaisiais riebalais. Rinkdamiesi sriubas turėtumėte vadovautis mitybos apribojimais, pavyzdžiui, jautrumu natriui ar laktozės netoleravimu, taip pat savo aktyvumo lygiu - sportininkams gali reikėti daugiau baltymų turinčių sriubų. Be to, svarbus vaidmuo tenka ir sezoniniams pokyčiams; šaltesniais mėnesiais karštos sriubos gali būti patrauklesnės. Galiausiai asmeniniai pageidavimai ir kultūriniai papročiai gali lemti tai, kaip dažnai sriubos tinka jūsų įpročiams.

Sriubų rūšys skirtingiems sveikatos tikslams pasiekti

Renkantis sriubas, kurios atitiktų konkrečius sveikatos tikslus, būtina įvertinti jų maistingumą ir sudedamąsias dalis. Skirtingos sriubos atitinka skirtingus tikslus:

  • Svorio valdymas: Rinkitės sultinio sriubas su daug ląstelienos turinčiomis daržovėmis. Jos suteikia sotumo su minimaliu kalorijų kiekiu.
  • Imuniteto palaikymas: Vištienos sriuboje gausu aminorūgščių ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą.
  • Širdies ir kraujagyslių sveikata: Lęšių sriubos yra puikios, nes jose yra augalinės kilmės baltymų ir tirpiųjų skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Virškinimo sveikata: Miso sriuba, kurioje yra probiotikų, palaiko žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą ir virškinimą.

Rinkdamiesi sriubas pagal šiuos kriterijus užtikrinsite, kad veiksmingai patenkinsite konkrečius sveikatos poreikius. Nepamirškite, kad ruošimo būdas ir porcijos dydis taip pat turi didelę įtaką sveikatai naudingam sriubos pasirinkimui.

Kaip sriuba tinka subalansuotai mitybai

Sriubos įtraukimas į subalansuotą mitybą yra universalus būdas užtikrinti tinkamą mitybą. Priklausomai nuo sudedamųjų dalių, sriubose gali būti daug maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų. Rinkdamiesi įvairias daržoves, liesus baltymus ir neskaldytus grūdus, pagerinsite savo mitybos mikroelementų profilį. Moksliniais įrodymais pagrįsta, kad pradedant valgyti nuo mažo energinio tankio maisto produktų, pavyzdžiui, sultinio pagrindu pagamintų sriubų, galima paskatinti sotumo jausmą, o tai gali padėti reguliuoti svorį. Atkreipkite dėmesį į natrio kiekį, ypač komerciniuose patiekaluose, nes per didelis jo kiekis gali padidinti hipertenzijos riziką. Jei įmanoma, rinkitės naminius variantus, kad galėtumėte kontroliuoti prieskonių ir maistinių medžiagų kiekį. Nepamirškite, kad sriuba neturėtų visiškai pakeisti viso maisto, bet būti papildoma sudedamoji dalis, užtikrinanti, kad jūsų mityba išliktų įvairi ir visavertė.

Sezoninių sriubų vartojimas ir jų poveikis

Keičiantis metų laikams, keičiasi ir mūsų mitybos įpročiai, o šaltesniais mėnesiais sriuba natūraliai tampa mėgstamiausiu pasirinkimu. Šis sezoninis pokytis - ne tik skonio reikalas, bet ir moksliškai pagrįstas. Sriubos vartojimas gali padėti sureguliuoti organizmo termogeninę reakciją, sušildyti ir pasotinti. Štai kodėl galite apsvarstyti galimybę sriubos vartojimą derinti su metų laikais:

  • Žiemos mėnesiais sriubos gali padėti palaikyti kūno temperatūrą ir taip užtikrinti homeostazę.
  • Drėkinimas: sriubos padeda suvartoti skysčių, kurie būtini tiek žiemos sausros, tiek vasaros karščių metu.
  • Maistinių medžiagų tankis: sezoniniai ingredientai, pavyzdžiui, šakninės daržovės žiemą, pagerina sriubų maistingumą.
  • Sotumas: didelis vandens kiekis sriubose didina sotumą, todėl gali padėti kontroliuoti svorį.

Derindami sezoninius pageidavimus ir mitybos poreikius galite optimizuoti savo savijautą ištisus metus.

Patarimai, kaip maksimaliai padidinti sriubos naudą sveikatai

Norėdami visapusiškai išnaudoti sriubos naudą sveikatai, apgalvokite strateginį ingredientų ir paruošimo būdų pasirinkimą. Pasirinkite įvairias daržoves, kad užtikrintumėte platų fitonutrientų spektrą. Įtraukite liesų baltymų, pavyzdžiui, vištienos ar ankštinių daržovių, kad būtumėte sotūs ir išlaikytumėte raumenis. Rinkitės neskaldytus grūdus, pvz., kvinoją ar miežius, kad gautumėte daugiau skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą. Naudokite sultinius su mažu natrio kiekiu, kad sumažintumėte kraujospūdį ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Svarbu ir paruošimo būdai. Švelniai virkite, kad išsaugotumėte maistinių medžiagų vientisumą. Venkite pervirti, kad išsaugotumėte tokius vitaminus kaip vitaminas C ir B grupės kompleksai, kurie yra jautrūs karščiui. Be to, pridėjus prieskonių, pavyzdžiui, ciberžolės ar imbiero, galima sustiprinti priešuždegimines savybes. Tai tik nuoviras Apie sriubą ir jos naudą spaudoje diskutavo sveikatos specialistai, gydytojai dietologai.