Nida Degutienė (Nidos receptai) teigia, kad pasigaminti daržovių makaronus galima beveik iš visų daržovių. Tereikia turėti specialią daržovių pjaustyklę, kuri akimirksniu cukiniją, morką, bulvę, moliūgą ar burokėlį paverčia ilgais spagetti ar tagliatelle.
Burokėlių spagečių gaminimas
Jei spiralinės daržovių pjaustyklės neturite, nenusiminkite, nes ilgais plačiais „makaronais“ daržoves galima supjaustyti ir bulvių skutikliu, o turint kantrybės - ir aštriu peiliu. Daržovių pasta išverda labai greitai - vos per keletą minučių, o ją virti reikia keliuose šaukštuose vandens arba trumpai apkepinti šaukšte įkaitinto aliejaus.
Ingredientai
- Burokėliai
- Vanduo
Gaminimo eiga
- Burokėlius nulupkite ir supjaustykite ilgais plonais „makaronais“. Patrumpinkite, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, juos būtų lengviau serviruoti ir valgyti.
- Dideliame puode užvirinkite 3-4 šaukštus vandens, sudėkite burokėlius ir puodą uždenkite.
- Troškinkite daržovių pastą keletą minučių, kol ji taps al dente.
- Žnyplėmis išimkite iš puodo ir nuvarvinkite sietelyje.
Tik pagalvokite, užuot valandas kepę burokėlius orkaitėje, arba virę vandenyje, supjaustote juos ilgais „makaronais”, o tada vos kelias minutes apvedrate poroje šaukštų vandens. Tiesą pasakius, burokėliai „verda” garuose, ir tinka valgyti jau po 2-3 minučių, t.y. kai būna al dente.
Patarimai ir gudrybės
- Burokėlių spagetti sukarpykite trumpesniais „makaronais” - taip bus lengviau patiekti.
- Šiam patiekalui burokėlius rinkitės pailgos formos, juos lengviau supjaustysite spiralėmis.
Pateikimas
Burokėliai ir ožkos sūris - bene labiausiai tarpusavy derantys ingredientai, todėl jei burokėlių spagetti pateiksite būtent su juo (arba brynza, arba feta, kuri taip pat puikiai tiks), tikrai neprašausite pro šalį. Na o geras pesto padažas čia tiesiog pats prašosi į lėkštę. Aš naudojau meškinio česnako pesto, kurį esu pasigaminusi ankstyvą pavasarį ir jis sėkmingai stovi šaldytuve:) Tačiau naudokite tokį, kokį esate nusipirkę, arba pasigaminkite patys.
Kiti receptai su burokėliais
Nežinia kodėl, bet keptų burokėlių ir ožkų sūrio derinys patinka (beveik) visiems. Tai bene universaliausias užkandis, kuris tiks tiek prie mėsos patiekalų, tiek su paskrudintos duonos riekele, paskaninta trupučiu česnako.
Apverstas pikantiškas burokėlių pyragas
Prancūziška klasika kitaip: apverstas pikantiškas burokėlių pyragas, patiekiamas su ožkų sūriu ir pakepintais riešutais.
Gaminimo eiga
- Į sunkią storą keptuvę (geriausia ketaus) suberkite cukrų ir uždėkite ant ugnies. Nemaišydami palaukite, kol cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis (užtruksite apie 3-5 minutes), tik jokiais būdais nemaišykite.
- Kai cukrus bus gintaro spalvos, įpilkite balzamiko actą ir paverskite keptuvę į šonus, kad actas ištirpintų karamelę ir susimaišytų. Sudėkite sviesto gabaliukus ir mediniu šaukštu išmaišykite, palaukite, kol masė užvirs.
- Sudėkite į karamelės padažą česnako skilteles, čiobrelius ir žvaigždinius anyžius, dar pusę minutės pakepinkite maišydami, kad priedai pasidengtų karamele, ir nukelkite nuo ugnies.
- Ant keptuvės dugno (tiesiai ant karamelės su česnakais, čiobreliais ir anyžiais) išdėliokite burokėlių griežinėlius taip, kad jie užliptų vienas ant kito, dėliodami ratais. Sudėkite burokėlius tolygiai.
- Iš tešlos lakšto išpjaukite apskritimą, kurio skersmuo truputį didesnis nei keptuvės skersmuo. Šį tešlos apskritimą uždėkite ant burokėlių ir tešlos kraštelius užlenkite į vidų, link dugno.
- Sumažinkite kaitrą iki 180C ir kepkite dar 10 minučių, arba kol viršuje esanti tešla gražiai apskrus, taps traški.
- Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 5-10 min. Peiliu perbraukite palei keptuvės kraštus, atkabindami prilipusios tešlos dalis. Tada uždėję ant keptuvės pjaustymo lentą ar didelę lėkštę apverskite viską aukštyn kojom.
- Išmeskite česnakus, čiobrelius ir anyžius. Patiekiant ant tartos pabarstykite patrupinto ožkų sūrio, skrudintų riešutų, papuoškite čiobreliais, pabarstykite druskos dribsniais ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
