pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Duonos kepimo problemos ir receptai

Gimiau ir užaugau kaime, kaimas formavo mano būdą, kaime aš patyriau pirmuosius vaikystės įspūdžius. Aš dar ir šiandien jaučiuosi esąs kaimietis, nors mieste pragyvenau didžiąją gyvenimo dalį. Todėl negalėjau atsispirti pagundai papasakoti plačiau apie savo gimtąjį kaimą, apie jo žmones, kaimo papročius... Čia rado sau vietą ir kai kurios ištraukos iš mano 1980-1986 m. sudarytos dokumentinės apybraižos „Buivydžių kaimo etnografija“. Šiuose atsiminimuose norėjau parodyti, kokioje aplinkoje aš atėjau į šį pasaulį, kokie žmonės buvo šalia manęs ir kur likimas mane nuvedė tolimesniais gimtojo Buivydžių kaimo takeliais.

Šiandien norėčiau pasidalinti įvairiais duonos receptais, kurie gali būti naudingi tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kepėjams.

Receptai

Fantastiška cinamoninė razinų duona (katu)

Ingredientai:
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 1/4 puodelio šilto vandens, plius 1 šaukštas šilto vandens
  • 1/4 puodelio medaus
  • 1/4 puodelio klevų sirupo (gali būti becukris)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1 puodelio avižinių dribsnių
  • 3 puodeliai duonos miltų, plius 2 šaukštai duonos miltų
  • 1/2-3/4 puodelio razinų
  • 2 1/4 arb. šaukštelių sausų mielių
Paruošimas:
  1. Į duonkepę sudėkite visus ingredientus išvardinta tvarka, išskyrus razinas ir mieles.
  2. Įmaišykite razinas, sukdami ratu.
  3. Įdėkite gerą santykį miltų ir mielių.
  4. Kepkite Baltos duonos ciklu.

Kepaliukas gaunasi didelis, tad jei matysite, kad per didelis, kepkite orkaitėje . Duona pagal šį receptą gaunasi beveik 1 kg svorio. Tad jei per didelė, galit persiskaičiuot ingredientus.

Gyvos tešlos duona (mrs.r)

Ingredientai:
  • 100 g "gyvos tešlos"
  • 0,75 l šilto vandens
  • 5 arb. šaukšt. druskos
  • 200 g ruginių grūdų
  • 200 g ruginių miltų
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 arb. š. kmynų
Paruošimas:
  1. Išmaišyti ir palaikyti 8 val.
  2. Tada į tą tešlą dėti: 0,2 l šilto vandens, 200 g ruginių grūdų, 200 g ruginių miltų.
  3. Išmaišyti ir nuimti tešlos apie 100 g kitam kartui. Dėti į formą.
  4. Palaikyti 4 val. Prieš dedant į orkaitę patepti aliejumi viršų.
  5. Kepti 2 val. 200 C.
"Gyva tešla"
  • 1,5 ml kefyro
  • 1 arb. š druskos
  • 2,5 ml ruginių miltų

Viską išmaišyti dubenyje, pabarsčius trupučiu miltų, uždengti plastiku. Laikyti vėsioj vietoj 4-6 dienas. Tešla padaryta. Laikyti šaldytuve. Svarbu nepamisti jos vel atsignybti kitam kepimui.

Graikinių riešutų duona (regna)

Ingredientai:
  • 425g rupių miltų
  • 150g miltų
  • 12,5ml druskos
  • 525ml drungno vandens
  • 15ml skysto medaus
  • 1 šaukšto mielių
  • Graikinių riešutų
  • 1 išplakto kiaušinio
Paruošimas:
  1. Dubenyj sumaišome miltus ir druską, įpilame pusę vandens, medų, druską.
  2. Išmaišome ir padedame šiltai, kad ištirptų mielės.
  3. Supilame likusį vandenį mediniu šaukštu maišome ir supilame miltus palengva.
  4. Jeigu tešla per lipni įpilame miltų, kai pasidarys kietoka paminkome rankomis.
  5. Išverčiame ant miltuoto paviršiaus minkome, kol pasidaro vientisa tampri.
  6. Įdedame į dubenį išteptą aliejumi ir pakočiojame, kad pasidengtų paviršius aliejumi.
  7. Uždengiame maistine plėvele ir laikome šiltoje vietoje pusantros valandos.
  8. Įminkome riešutus, kad jie pasiskirstytų tolygiai.
  9. Patepkime kepimo skardą aliejumi, suformuokite apvalų kepalėlį, padekite ant skardos ant viršaus įspauskime riešutų.
  10. Uždenkite drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir palaikykime šiltoje vietoj pusvalandį ,kad padvigubėtų.
  11. Įkaitinkite orkaitę iki 220.C.
  12. Aštriu peiliu keliose vietose įpjaukite kepalo viršų ir patepkite kiaušiniu.
  13. Kepkite 15min.
  14. Sumažinkite temperatūrą iki 190.C ir kepkite dar 40min.,kol pabeldus į kepaliuko apačią jis skambės, kaip tuščias.
  15. Palikite, kad atauštų.

Graiku ūkininko duona duonkepei (jblmami)

Ingredientai:
  • 1 arb. š. sausų mielių
  • 400g kvietinių miltų (tipas 405)
  • 1 arb. š. druskos
  • 3 kartus ant peilio galo cukraus
  • 20ml alyvų aliejaus (švelnus)
  • 250g neriebaus jogurto
Paruošimas:
  1. Produktus dedam iš eilės į duonkepe.
  2. Programa: Normal, Apkepinimo lygis (Bräunung): Medium, Dydis (Größe): Regular.

Gristini (aguonele)

Ingredientai:
  • 250 g miltų
  • 21 g šviežių arba 1 pak. sausų mielių
  • 1 a.s. šilto vandens (max 40°)
  • 50 g minkšto sviesto
  • 1 a.s. cukraus
  • 1 a.s. druskos
  • 1 a.s. kepimo miltelių
  • Aguonų, sezamo ar kmynų
Paruošimas:
  1. Į vandenį įberti cukrų ir mieles, ištirpinti ir leisti šiltai pastovėti ~15 min, kol susidarys kepurėle.
  2. Miltus, sviestą, kepimo miltelius ir druska sudėti į dideli indą.
  3. Supilti suputojusias mieles ir užminkyti tešlą.
  4. Uždengti svariu rankšluostėliu indą ir pastatyti šiltai ~ 15- 20 min.
  5. Tešlą perminkyti.
  6. Pasirinktu priedu 1 a.s. paskleisti ant stalo ir tešlą gerai išminkyti ant jų.
  7. Atsignybti 16 tešlos gabalėlių ir išvolioti volelius.
  8. Kepti iškart, be kildinimo 250° apie 25 min.
  9. Leisti tada 5 min dar išjungtoje orkaitėj pastovėti, išimti ir apipurkšti su vandeniu.

Priedai krenta bevalgant, dėl to kita karta daugiau minkysiu i tešlą nei ant jos įvairūs priedai man rodos geriau laikosi, kai suformuota bandele, kepaliuką ar voleli patepi pienu ar plaktu kiaušiniu ir tada apibarstai.

Gristini (mrs.r)

Ingredientai:
  • 42 g kubelis mielių
  • 500 g miltų (Nr.405 arba Nr.550)
  • 40 g sviesto
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 trynys
  • 1 valg. š. pieno
Paruošimas:
  1. Mieles sutrupinti ir ištirpinti 250 ml drungno vandens.
  2. Į dubenėlį suberti miltus, druską, supilti ištirpintas mieles, sudėti sviestą ir suminkyti vientisą tešlą.
  3. Ją uždengti ir laikyti šiltoje vietoje, kol jos tūris padvigubės.
  4. Tešlą dar kartą išminkyti ant miltais pabarstytos lentos arba stalo, padalyti mažais gabalėliais ir suformuoti plonus 20 cm ilgio ritinėlius.
  5. Skardą patepti riebalais, ant jos sudėti ritinėlius paliekant gana nemažus tarpus.
  6. Juos dar 10 min. palaikyti, kad pakiltų.
  7. Orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros.
  8. Trynį išplakti su pienu ir aptepti tešlą.
  9. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 12-15 min., kol parusvės.
  10. Nuimti nuo skardos ir ataušinti ant grotelių.

Ypatinga ruginė (Buttermilk Rye) duona (radastele)

Ingredientai:
  • 9-11 uncijų vandens
  • 1 ir ½ arbat. š. druskos
  • 1 ir ½ valg. š. daržovių aliejaus
  • 2 valg. š. medaus (honey)
  • 1 arbat. š. baltojo acto (white vinegar)
  • 2 puodeliai duonos miltų (bread flour)
  • 2 puodeliai neapdorotų grūdų miltų (whole wheat flour)
  • 1 puodelis ruginių miltų (rye flour)
  • 2 valg. š. kefyro miltelių (powdered buttermilk), arba 4 valg.š. paprasto kefyro
  • 1 valg. š. sunkios tešlos pakėlimui naudojamo “vital gluten”
  • 1 ir ½ arbat. š. kmynų sėklų (caraway seed)
  • 2 arbat. š. aktyvuotų sausų mielių (active dry yeast)
Paruošimas:

Kepti pasirinkti “Whole wheat setting”.

Juodos duonos receptukas (forta)

Ingredientai:
  • 200ml. tamsaus alaus
  • 75ml. vandens
  • 75ml. arbatos (stiprios)
  • 3,5 valg. šaukšto rupių miltų
  • 230ml. kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis tirpios kavos
  • 1 šaukštelis kakavos
  • 2 valg. S. pieno miltelių (dėjau sojos)
  • 1,5 valg. šaukšto sausų bulvių košės miltelių
  • 1 valg. šaukštas marg.
  • 1,5 šaukštelio sausų mielių
  • 1 šaukštas kmynų
  • 1 valg šaukštas džiovintų svogūnų laiškų

Juodą duoną su saulėgrąžomis ( aistuzele)

Ingredientai:
  • 400 ml kvietinių miltų
  • 400 ml ruginių miltų
  • 400 ml šviesaus alaus
  • 10-15 gr mielių
  • 50 ml šilto vandens
  • 1 a.š. druskos
  • 3 a.š. kakavos
  • 1 a.š. kmynų
  • Gera sauja saulėgrąžų
Paruošimas:
  1. Ištirpinti kakavą ir mieles vandenyje iki, kol suputos.
  2. Į miltus įdėti druskos, kmynų, saulėgrąžų.
  3. Supilti alų ir vandenį su mielėm ir kakava į miltus.
  4. Pakildinti 1 val.
  5. Praėjus valandai, pamaigyti pačią tešlą, nes jis gaunasi itin lipni, bet ji tokia turi būti, ir perdėti į formą (stačiakampę), pateptą riebalais.
  6. Tada vėl pakildinti apie 40 min, kol padvigubės.
  7. Įkaitinti orkaitę iki 200 temp.
  8. Orkaitės apačioje padėti puodą su vandeniu ir kepti apie 1 val.
  9. Vis žvilgčiojant, jei tik plutelė pradeda užkepti, duoną apdenkite folija.

Juoda ruginė duona (mrs.r)

Ingredientai:
  • 450g ruginių miltų
  • 50g rupių kvietinių miltų
  • 260ml vandens
  • 2 a s druskos
  • 2 a s cukraus
  • 100ml raugo
  • 1 a s sausų mielių
  • 1 v s aliejaus
  • kmynų
Paruošimas:
  1. 170g ruginių miltų užpilami šiltu vandeniu, sudedamas drungname vandenyje išleistas raugas, 1 a s cukraus, viskas išplakama, viršus pabarstomas miltais, viskas uždengiama ir paliekama per naktį.
  2. Ryte sudedama druska, likęs cukrus, kmynai, miltai, aliejus, mieles.
  3. Duonkepėn viska dedame pagal taisykles.
  4. Kepu pagrindine programa.

Kaimiška rupi duona (renatelem)

Ingredientai:
  • 200g ruginių miltų
  • 200g kvietinių sėlenų
  • 400g vandens
  • 10 ml aliejaus
  • 10 g mielių
  • druskos

Aš dariau su ruginiu raugu, tai dėjau: 200 ml raugo, 150 ml ruginių miltų, 150 ml vandens. Užmaišiau tešlą ir palikau per naktį šiltai. Ryte buvo pakilusi, tai sudėjau: 150 g sėlenų, 150ml vandens, šaukštą kmynų, 10ml aliejaus, šaukštelį druskos ir ruginių miltų. Viską užminkiau rankomis, dar pakildinau apie 2-3 valandas suformavau kepaliuką kepimo skardoje, palaikiau apie 1 val. ir kepiau įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.

Kapučino - šokolado duona Cappuccino Chip Bread (katu)

Ingredientai:
  • 3/4 puodelio šilto vandens (<30 laipsnių C)
  • 1 kiaušinis, lengvai išplaktas
  • 3 šaukštai tirpios kavos granulių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai vandens
  • 1 šaukštas sviesto (minkšto)
  • 1 arb. šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 3/4 arb. šaukštelio druskos
  • 3 puodeliai duonai skirtų miltų
  • 2 arb. šaukštelio sausų mielių
  • 1/3 puodelio šokolado gabaliukų (miniature semisweet chocolate chips)
Paruošimas:
  1. Sudėti visus (išskyrus šokolado gabaliukus) ingredientus į duonkepę pagal gamintojo rekomendacijas.
  2. Pasirinkite pagrindinį ciklą.
  3. Po 5 min. maišymo patikrinkite ir, jei trūksta, įpilkite papildomai vandens ar įberkite miltų.
  4. Tik prieš paskutinįjį minkymą įdėkite šokolado gabalėlius.

Kasdieninis batonas (anafora)

Ingredientai:
  • 450g. miltų
  • 125 g. manų kruopų
  • 500 g. vandens
  • 40 g. mielių
  • 20 g. druskos
  • 1 kiaušinis
Paruošimas:
  1. Vandenyje išmirkyti manų kruopas, tada dėti miltus, mieles, druską, manų kruopas ir kiaušinį.
  2. Nustačiau tešlos ruošimo programą, po to jungiau duonos kepimo programą atskirai - pagal receptą reiktų kepti 15 min., bet aš duonkepėje kepiau 40 min.

Kasdieninis batonas (siline)

Ingredientai:
  • 280 ml pieno
  • 60 g sviesto
  • 1,5 a.š. druskos
  • 2,5 v.š. cukraus
  • 495 g miltų
  • 2 a.š. mielių

Moulinex pirma programa (basic, normal ir t.t turėtų atitikti), 750 g kepalėlis, aš į kasdieni batoną, kaip sakiau, nebededu sviesto (pilu 1 valg s aliejaus) ir pieną maišau su vandeniu.

Kukurūzų duona (panterėlė35)

Ingredientai:
  • 1 stiklinė kukurūzų miltų
  • 1/2 stiklinės kvietinių miltų
  • 3 a.s. kepimo miltelių
  • 2 v.s. cukraus
  • 1/2 a.s. druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 75 g margarino arba sviesto
  • 250 ml pieno
Paruošimas:
  1. Sumaišom kukurūzų miltus su kvietiniais miltais, druska, cukrumi ir kepimo milteliais.
  2. Atskirai sumaišom išlydytą margariną ar sviestą, pieną ir kiaušinius.
  3. Pirma ir antra punktus sumaišom greitai, kitaip nebus purus.
  4. Pilam mase i duonkepe ir kepam maždaug 45 min.

Kvietinė duonytė su kumpiu ir alumi (terra2)

Ingredientai:
  • 180ml tamsaus alaus
  • 200ml vandens
  • 1v.š. garstyčių
  • 500gr kvietinių miltų
  • 100gr rupių kvietinių miltų
  • 1v.š. cukraus
  • 1,1/2 a.š. druskos
  • 2a.š. sausų...

Duonos kepimo patarimai

Duonos kepimas yra menas, reikalaujantis kantrybės ir praktikos. Štai keletas patarimų, kurie gali padėti išvengti dažniausių problemų:

  • Mielės: Visada patikrinkite mielių galiojimo datą ir aktyvumą prieš naudojimą. Jei mielės neaktyvios, tešla nepakils.
  • Tešla: Tešla turi būti minkšta ir elastinga. Jei tešla per kieta, duona bus sausa ir kieta. Jei tešla per lipni, įpilkite šiek tiek miltų.
  • Kildinimas: Tešlą reikia kildinti šiltoje vietoje, kol ji padvigubės. Tai gali užtrukti nuo 1 iki 2 valandų.
  • Kepimas: Orkaitė turi būti įkaitinta iki reikiamos temperatūros. Kepimo laikas priklauso nuo duonos dydžio ir tipo.

Duonos kepimo problemos

Kepant duoną, gali iškilti įvairių problemų. Štai keletas dažniausių:

  • Duona nepakyla: Tai gali būti dėl neaktyvių mielių, per šaltos aplinkos arba per mažai laiko kildinimui.
  • Duona per kieta: Tai gali būti dėl per daug miltų, per trumpo kildinimo laiko arba per aukštos kepimo temperatūros.
  • Duona per drėgna: Tai gali būti dėl per mažai miltų, per ilgo kildinimo laiko arba per žemos kepimo temperatūros.
  • Duona sudega: Tai gali būti dėl per aukštos kepimo temperatūros arba per ilgo kepimo laiko.

Tikiuosi, šis straipsnis padės jums kepti skanią ir sveiką duoną namuose!