Mėsos kukulių ingredientai
- Vištienos faršas. Man šis receptas skaniausias su vištienos filė faršu, kuris turi pakankamai riebalų, kad mėsos kukuliai nebūtų sausi, bet ne per daug, kad jie nesigautų pernelyg riebūs. Tačiau čia galima naudoti ir įprastą vištienos faršą, su kuriuo vištienos kukuliai gausis dar minkštesni. Taip pat šie kotletai gali būti gaminami ir su kalakutienos faršu, bet man asmeniškai tai nėra pats mėgstamiausias variantas – galbūt tiesiog nesu didelis kalakutienos mėgėjas.
- Kiaušinis. Kiaušinis ne tik atlieka „surišimo“ funkciją (padeda visiems ingredientams susijungti į vientisą masę), bet ir suteikia mėsos kukuliams minkštumo ir sultingumo. Nėra didelio skirtumo, ar naudosite M, ar L dydžio kiaušinį.
- Panko džiūvesėliai. Kitas „rišamasis“ ingredientas. Kaip jau aptarėme, naminiai kotletai paprastai gaminami su didžuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupintu batono. Tuo tarpu panko džiūvesėliai atlieka tą pačią funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, jie yra neutralesnio skonio ir lengvesnės bei traškesnės tekstūros, kas mėsos kukulius padaro dar skanesniais. Panko džiūvesėlius rasite Azijos virtuvės arba egzotinių produktų lentynose.
- Kietasis sūris. Ne bet kuris, o būtent Parmezano kietasis sūris (brandintas bent 12 mėnesių) suteikia mėsos kukuliams tobulai tinkamą švelniai pikantišką skonį. Negana to to, jis geriau padeda jiems išlaikyti formą ir turi daugiau maistingųjų medžiagų nei fermentinis sūris. Na, o rinkdamiesi WELL DONE (Maxima) arba PILOS (Lidl) prekės ženklus, kietąjį sūrį galite įsigyti už mažesnę kainą.
- Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus vištienos kukuliams suteikia stipresnį skonį ir dar daugiau sultingumo. Tiesa, rinkitės šaltai spaustą alyvuogių aliejų, kuris praranda mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant. 1
- Česnakų ir svogūnų granulės. Česnakas ir svogūnas dar labiau išryškina mėsos kukulių skonį. Žinoma, galima naudoti ir šviežią česnaką ar svogūną, bet, bent jau aš, nemėgstu, kai mėsoje yra jų gabalėlių.
- Petražolės. Petražolės mėsos kukuliams suteikia dar pikantiškesnį skonį.
Kodėl šis mėsos kukulių receptas?
- Sveikesnė sudėtis. Naminiai kotletai paprastai gaminami su didžiuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupinto batono. Deja, šie angliavandeniai pasižymi mažu maistingumu ir dideliu kaloringumu. Todėl šiame recepte jie pakeičiami panko džiūvesėliais, kurie atlieka tą pačią tešlos „surišimo“ funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, šiuose kotletukuose vietoje kiaulienos ir jautienos naudojamas vištienos faršas, kuris turi ženkliai mažesnį kiekį sočiųjų riebalų ir kalorijų. Galiausiai, mėsos kukuliai kepami su kur kas sveikesniu šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, o ne rafinuotais saulėgrąžų ir rapsų aliejais, ir į juos nededama nė kiek sviesto ar grietinės.
- Mažai kalorijų. Kaip ką tik aptarėme, įprastuose kotletuose gausu kalorijų dėl didžiulio džiūvėsėlių ar batono kiekio ir riebios mėsos bei sviesto arba grietinelės naudojimo. Tuo metu šie vištienos kotletai yra gerokai liesesni – vienoje porcijoje tėra vos 300 kalorijų.
- Dar sočiau. Nors vištienos faršas sumažina kaloringumą, jis suteikia dar daugiau baltymų, kurie padeda mėsos kukuliams tapti dar sotesniu valgiu.
- Greitai paruošiami. Pagaminti naminius kotletus dažniausiai užtrunka bent 40 minučių, o sveikesnį jų variantą vien iš daržovių – virš valandos. Tuo tarpu šie sveiki vištienos kotletai paruošiami vos per 30 minučių ar net trumpiau.
- Skanu atšildyti. Retai atšildytas maistas išlieka toks pat skanus kaip šviežias. Tačiau bene didžiausias šių mėsos kukulių privalumas yra tai, kad jie net ir užšaldyti išlaiko savo skonį. Todėl bet kada juos ištraukę iš šaldiklio ir atšildę galėsite mėgautis tokiu pat skaniu patiekalu kaip ir iš šviežiai paruoštų kukulių. Negana to, jie puikiai dera su daugeliu valgių: bulvių koše, makaronais, sriubomis ir dar daugiau!

Kaip pagaminti mėsos kukulius?
Iš anksto įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištrauktą skardą padenkite kepimo popieriumi arba folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Tuomet, kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
2 žingsnis. Švariomis rankomis tešlą gerai išminkykite.
3 žingsnis. Formuokite kukulius, kol sunaudosite visą tešlą (apie 30 gramų svorio, jeigu mažesnius ir apie 40 gramų, jei didesnius).
Jeigu tešla labai limpa prie rankų, prieš pradedant formuoti mėsos kukulius, sudrėkinkite rankas.
4 žingsnis. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 minučių, kol mėsos kukuliai pilnai sutvirtės ir gerai apskrus.
Mėsos kukulius patiekite dviem žmonėms, o likusias dvi (arba visas keturias) porcijas pasidėkite į šaldytuvą arba šaldiklį.
Šių mėsos kukulių vienoje porcijoje yra 22 gramai baltymų, 18 gramų riebalų, 11 gramų angliavandenių ir vos 300 kalorijų, todėl jie puikiai tinka laikantis mitybos plano, protarpinio badavimo ar metant svorį.

Vištienos kotletų receptas trims žmonėms
Žingsnis | Veiksmas |
---|---|
1. Paruoškite mėsą | Vištienos filė smulkiai supjaustykite arba sumalkite mėsmalėje, kad gautumėte faršą. |
2. Paruoškite daržoves | Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su vištienos faršu. |
3. Įdėkite kiaušinį | Pridėkite kiaušinį į faršą ir išmaišykite, kad visi ingredientai susijungtų. |
4. Formuokite kotletus | Iš masės formuokite nedidelius kotletus, naudodami rankas, kad jie būtų vienodo dydžio. |
5. Panirimas į džiūvėsėlius | Kotletus apvoliotite džiūvėsėliuose, kad jie taptų traškūs ir gražiai apskrustų. |
6. Kepimas | Kepkite kotletus įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol jie taps auksinės spalvos ir traškūs, apie 4–5 minutes iš abiejų pusių. |
7. Patiekti | Patiekite su mėgstamais garnyrais, salotomis ar padažu. |

Sveiki mėsos kukuliai
Sveiki mėsos kukuliai – tikras išsigelbėjimas, kai nėra laiko ar noro gaminti. Šie vištienos kukuliai ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra pagaminami vos per 30 minučių, o atšildyti išlieka tokie pat skanūs.
Visiems pasitaiko dienų, kai neturime laiko ar noro kažką gaminti. Tokiu atveju sveiki mėsos kukuliai gali tapti tikru išsigelbėjimu!
Šie vištienos kukuliai pasižymi ne tik sveikesne sudėtimi, bet ir greitesniu paruošimu nei įprasti naminiai kotletai. Be to, atšildyti jie išlieka tokie pat skanūs kaip ir šviežiai pagaminti.
Jau daugybę metų visada šaldiklyje turiu sveikų mėsos kukulių, todėl seniai pamiršau nemaistingus ir nesočius šaldytus pusgaminius.

Kaip pasigaminti vištienos kotletus (dar žinomas kaip drugelis)
Jei pagal šį receptą pradėsite nuo vištienos krūtinėlės, vištienos kotletus galite pasigaminti patys, apvyniodami vištieną drugeliu. Tai greita ir paprasta, o vištienos kepimas labai skiriasi. Štai ką reikia padaryti, kad drugelis būtų vištienos krūtinėlė:
1 veiksmas: Uždėkite ranką ant vištienos krūtinėlės viršaus. Aštriu peiliu atsargiai perpjaukite krūtinę horizontaliai, palikdami kraštą nepažeistą, kad ji galėtų atsiverti kaip knyga.
2 veiksmas: Išskleiskite vištienos krūtinėlę, tada supjaustykite išilgai klostės, kad atskirtumėte dvi puses (kiekviena pusė yra kotletas).
3 veiksmas: Vištiena paruošta naudoti pagal receptą! Jei norite, galite jį sumušti plaktuku, kad būtų švelnesnis, bet manome, kad šis žingsnis čia nereikalingas.

Vištienos kotletukai su varške
Būna patiekalų, kuriuos valgai ir jautiesi lyg… grįžęs namo. Paprasta, skanu, jauku – paruošiau tokį nostalgiškų vaikystės skonių pilną receptą, kad norėsis pirštus apsilaižyti!
Tobulai sultingų vištienos kotletukų paslaptis – į masę įmaišyta varškė. Ji suteikia minkštumo, purumo, švelnumo. Kotletukai tiesiog tirpsta burnoje, tikrai! Patiekite su bulvių koše, apliekite grietinėlės padažu – visiškas rudens dienų maistas.
Receptą paruošėme drauge su „Lidl Lietuva“ – parduotuvėse rasite gausų šviežios mėsos ir pieno produktų asortimentą. „Šviežia kaip pas močiutę”, – sako „Lidl Lietuva“ ir rūpinasi, kad parduotuvėse kasdien rastumėte šviežius ir kokybiškus produktus patraukliomis kainomis.
Išsisaugokit receptą, peržvelkit ingredientų sąrašą, įtraukit kotletukus į savaitės meniu. Bus labai, laaabai gardu!
