Jei kada esate susidūrę su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu - sutiksite, kad ši problema sukelia labai nemalonią būseną. Rėmuo, nemalonus skonis burnoje, periodiniai skrandžio skausmai gali kankinti esant padidėjusiam rūgštingumui. Ypatingai jo paūmėjimą ar atsiradimą išprovokuoja netinkama mityba. Viena dažniausių priežasčių, kodėl padidėja skrandžio rūgštingumas, tai netinkama mityba.
Skrandžio Rūgštingumas: Kas Tai Ir Kodėl Jis Svarbus?
Šeimos gydytoja L. Augustinaitė paaiškina, kad rūgštinė terpė skrandyje, kuri priklauso nuo gaminamos druskos rūgšties kiekio, būtent ir yra vadinama skrandžio rūgštingumu. Paprastai skrandyje palaikomas 1,5-3,0 pH.
Nors skrandžio rūgštis dažnai siejama su rūgštiniu refliuksu, tačiau būtina suprasti, kad ji atlieka svarbias funkcijas organizme. Rūgštinė terpė skrandyje yra būtina virškinimui, kadangi skatina skrandžio motoriką, stimuliuoja kasos fermentų bei tulžies išsiskyrimą, yra svarbi stemplės sfinkterio užsidarymui. Anot jos, skrandžio rūgštis taip pat padeda sunaikinti bakterijas, virusus ir grybelius, kurie patenka į organizmą per burną. Ji apsaugo nuo jų patekimo į žarnyną.
Medikė pamini ir tai, kad rūgštinės skrandžio sultys denatūruoja baltymus ir padidina su maistu gaunamo seleno, magnio, kalcio, cinko ir geležies pasisavinimą.
Tad, sveikam žmogui skrandžio rūgštingumas yra reikalingas ir naudingas. Vis dėlto, problemų atsiranda, kuomet rūgštingumas tampa per didelis arba per mažas.
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas gali atsirasti ir dėl įvairių ligų - cukrinis diabetas, antsvoris, skrandžio opos. Todėl svarbu ne tik pašalinti nemalonius simptomus, bet ir užkirsti kelią jų atsiradimui.
Simptomai, Rodantys Skrandžio Rūgštingumo Sutrikimus
„Problema ta, kad per didelio skrandžio rūgštingumo simptomai yra panašūs į per mažo rūgštingumo. Dėl šios priežasties dažnai būna sunku atskirti, kas iš tikro sukelia jaučiamus simptomus.
Vis tik, galima išskirti, kad dažniausiai pasitaikantys simptomai, būdingi tiek per mažam, tiek per dideliam skrandžio rūgštingumui - rėmuo, diskomfortas, pykinimas, šleikštulys, pilvo pūtimas, raugėjimas“, - pasakoja gydytoja. Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui pasireiškia tam tikri simptomai. Gali būti juntamas deginimas, skausmas, rūgštis burnoje. Kartais tai gali būti net sausas kosulys.
Padidėjusiam rūgštingumui būdingi šie požymiai:
- Rėmuo. Degimo ar karščio pojūtis krūtinėje arba gerklėje, kuris gali sustiprėti pavalgius, atsigulus ar pasilenkus, skrandžio sultims patekus į stemplę.
- Pilvo skausmas, taip pat diskomfortas viršutinėje pilvo dalyje.
- Pykinimas ir vėmimas. Pykinimo pojūtis ar vėmimas, kuris gali atsirasti vartojant tam tikrus maisto produktus ar gėrimus.
- Rijimo sunkumas. Maisto ar skysčių rijimo sunkumas, kurį gali sukelti stemplės uždegimas arba sudirginimas.
- Rūgštus ar kartus skonis burnoje atsiraugėjus.
- Pilnumo jausmas skrandyje - gali atsirasti net ir suvalgius nedidelį kiekį maisto.
- Tuštinimosi pokyčiai - gali pasireikšti tiek vidurių užkietėjimu, tiek viduriavimu.
- Dujų kaupimasis skrandyje - pilvo pūtimas.
Kas Sukelia Skrandžio Rūgštingumo Pokyčius?
Anot jos, padidėjusiam arba sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui įtakos turi pernelyg greitas gyvenimo tempas, stresas, netinkama ir nepilnavertė mityba, nereguliarus maitinimosi rėžimas, persivalgymas, mažas fizinis aktyvumas, antsvoris, perteklinio alkoholio vartojimas, rūkymas.
„Sumažėjęs skrandžio rūgštingumas būdingas vyresnio amžiaus žmonėms, esant skydliaukės hormonų trūkumui, skrandžio pažeidimams, ilgam antacidinių vaistų vartojimui“, - teigia L. Augustinaitė.
Pagrindiniai veiksniai, galintys turėti įtakos rūgštingumo padidėjimui:
- Mitybos sutrikimai ir netinkama mityba.
- Ilgalaikis vaistų, neigiamai veikiančių skrandžio sieneles, vartojimas.
- Lėtinis stresas.
- Rūkymas ir per didelis alkoholio vartojimas.
- Virškinamojo trakto patologijos.
Mitybos Rekomendacijos Esant Padidėjusiam Rūgštingumui
Medikė nurodo, kad varginant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, dažnai savijautą pablogina riebaluose keptas, riebus maistas, citrusiniai vaisiai, pomidorai, aštrūs patiekalai, gazuoti ir kofeino turintys gėrimai, šokoladas, mėtos, alkoholis, termiškai neapdoroti svogūnai ir česnakai.
Todėl jaučiant, kad bent šiek tiek pradeda kilti rūgštis, vertėtų susimąstyti apie savo mitybą. Reikėtų vengti itin riebaus, aštraus maisto, nesveikų užkandžių, pusfabrikačių, alkoholio. Taip pat turėtum nevalgyti sūdytų, rūkytų maisto produktų, konservuotų produktų, šokolado ar jo gaminių.
Iš daržovių reikėtų vengti česnakų, svogūnų, ridikėlių, agurkų, krienų. Venk pipirų. Rūgštingumą sukelti gali ir ledai ar šalti gėrimai. Atsisakyk riebios mėsos, keptos mėsos, rūgščių vaisių, uogų.
Valgyti galima džiūvėsius, vištieną, jautieną, neriebią kiaulieną, virtą ar troškintą žuvį, omletą (netinka virti kiaušiniai). Daržoves geriausia virti. Tinka virtos bulvės, moliūgai, morkos, burokėliai. Gali valgyti špinatus, aguročius, salotas. Tinka kepti obuoliai.
Svarbu laikytis sveikos mitybos rekomendacijų. Mityba parenkama individualiai, atsižvelgiama į kofeino, riebalų, aštrių prieskonių, saldumynų ir kitų virškinamąjį traktą dirginančių maisto produktų mažinimą mityboje. Būtina išlaikyti normalią kūno masę, vengti antsvorio, nutukimo.
Tinkama mityba padeda sumažinti uždegiminius procesus virškinimo organuose, pagreitina gleivinės atsinaujinimą ir sumažina rūgštingumą. Taigi, kaip tinkamai maitintis? Maistą reikėtų ruošti garuose, troškinti arba virti. Valgyti mažesnėmis porcijomis, kas 3 - 3,5 val. ir kruopščiai kramtyti maistą. Rekomenduojama vartoti daržovės ir vaisius, kuriuose yra daug skaidulų.
Gyvenimo Būdo Patarimai
„Reikėtų vengti persivalgymo, nenešioti pernelyg aptemptų rūbų. Taip pat, kenčiant nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, būtų naudinga sumažinti patiriamo streso lygį, o paskutinį kartą dienos metu valgyti likus ne mažiau nei 2-3 valandoms iki miego. Svarbu nesusigundyti eiti nusnausti vos pavalgius. Taip pat svarbu valgyti tomis pačiomis valandomis, reguliariai“, - itin naudinga informacija dalinasi šeimos gydytoja.
Svarbu laikytis mitybos režimo, nepersivalgyti, nevalgyti didelėmis porcijomis ir greitai, mažai kramtant, su maistu ar iškart po jo negerti skysčių, valgyti atsipalaidavus. Pavalgius 3 val. nereikėtų eiti atsigulti, sportuoti ar dirbti pasilenkus, taip pat nerekomenduojama valgyti prieš miegą - reikia palikti 2-3 val. virškinimui, o miegoti 15-20 cm pakeltu galvūgaliu. Taip pat nenešioti labai aptemptų drabužių, nekelti sunkių daiktų, ypač jeigu reikia stipriai ir ilgai įtempti pilvo raumenis. Stengtis sėdėti tiesiai.
Valgyti atsisėdus, po valgio nesilankstyti, negulėti. Turint antsvorio reikėtų pasistengti jį numesti, tai taip pat padės pagerinti savijautą.
Liaudiškos Priemonės: Ar Jos Veiksmingos?
Šeimos gydytoja teigia, kad namuose randamas priemones skrandžio rūgštingumui sureguliuoti galima naudoti, jei jos nėra kenksmingos sveikatai.
„Jei situacija nėra tokia rimta ir ieškote natūralesnių būdų pagerinti virškinimą, verta išbandyti augalinius preparatu su saldymedžiu, ypač, deglicirinizuotu saldymedžiu (DGL), ožrage, pankoliu, geltonuoju gencionu, imbieru. Tačiau svarbu nepamiršti, kad ir augaliniai preparatai turi šalutinių poveikių“, - pasakoja pašnekovė.
Žolininkai rekomenduoja anyžių, kmynų arba pankolio sėklų arbatas. Tradicinėje indų medicinoje rekomenduojama cinamono arba kardamono arbata. Padėti gali alavijo sultys, kmynai, ciberžolė, imbieras, karčioji rūdgrūdėlė, margainio, ramunėlių, melisų, šventagaršvės arbatos, šiltas, medumi saldintas vanduo ir kt.
Vis dažniau ir daugiau galime išgirsti apie integruotos medicinos naudą. Rezultatai parodė, kad su skrandžio rūgštingumo disbalanso simptomais, be kitų, gerai kovoja saldymedis, iš kurio dėl saugumo pašalinta glicirhizininė rūgštis, t.y. deglicirinizuotas saldymedis (DGL).
Maistinė Soda
Viena iš dažniausiai naudojamų liaudiškų priemonių kovojant su skrandžio rūgštimi - maistinė soda. L. Augustinaitė sako, kad ji gali būti trumpalaikis pagalbininkas, padedantis sumažinti simptomus, kilusius dėl padidėjusio rūgštingumo.
„Maistinė soda neutralizuoja skrandžio rūgštį, tačiau dažnas jos vartojimas gali sukelti elektrolitų disbalansą, padidinti skrandžio rūgšties gamybą. Vartojant sodą gali atsirasti ir šalutinis poveikis, pavyzdžiui - dujų susidarymas, pilvo pūtimas, pykinimas ar net metabolinė alkalozė. Tai - būklė, kai kraujas tampa pernelyg šarminis“, - nurodo pašnekovė.
Linų Sėmenys
Dar viena itin populiari priemonė kovojant su nepageidaujamu skrandžio rūgštingumu - linų sėmenys. Dažniausiai vartojamas jų nuoviras.
„Tai gali būti natūralus vaistas nuo įvairių virškinimo problemų. Linų sėmenyse gausu tirpių skaidulų, omega 3 riebiųjų rūgščių. Tokį nuovirą naudinga įtraukti į mitybą, tačiau svarbu pažymėti, kad moksliniai tyrimai apie specifinį sėmenų nuoviro poveikį skrandžio rūgštingumui - riboti“, - teigia specialistė.
Obuolių Actas
Apie dar vieną liaudyje mėgstamą gydymo priemonę kovojant su skrandžio rūgštingumu - obuolių actą, medikė neturi pasisakyti nieko labai teigiamo.
„Obuolių actas savaime yra rūgštis, todėl turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą gali dar labiau pabloginti savijautą. Vis tik, kenčiant nuo sumažėjusio skrandžio rūgštingumo actas galėtų būti naudingas, tačiau yra nedaug mokslinių įrodymų, patvirtinančių šią naudą. Dėl šių priežasčių obuolių acto vartojimas skrandžio rūgštingumui gydyti turėtų būti vertinamas atsargiai“, - pataria šeimos gydytoja.
Medumi Saldintas Vanduo
L. Augustinaitė apie liaudyje vartojamą medumi saldintą vandenį, siekiant išspręsti skrandžio rūgštingumo problemas, neatsiliepia teigiamai.
„Nors medus turi antibakterinių ir priešuždegiminių savybių, tačiau jį reikėtų vartoti saikingai dėl didelio cukraus kiekio. Taip pat svarbu žinoti, kad šiuo metu trūksta mokslinių įrodymų, kurie patvirtintų medumi saldinto vandens teigiamą įtaką kovojant su skrandžio rūgštingumu“, - sako gydytoja.
Pienas
Internete panaršius po įvairius forumus, kuriuose diskutuoja nėščiosios, galima pastebėti tendenciją - daugelis besilaukiančių moterų, kurias vargina skrandžio rūgštingumas, vartoja pieną tikėdamos, kad jis padės.
„Nors jame gausu kalcio ir baltymų, tačiau pienas nesumažina skrandžio rūgštingumo. Net atvirkščiai, kai kuriems žmonėms jis gali padidinti skrandžio rūgštingumą. Ypač, jei yra riebus“, - teigia medikė.
Limonadas
Tikintiems, kad populiarus gazuotas gėrimas gali išspręsti skrandžio rūgštingumo bėdas, teks nusivilti. Šeimos gydytoja sako, kad šis gazuotas vaisvandenis gali tik pabloginti rūgštinio refliukso simptomus.
Vaniliniai Ledai
Dar viena liaudyje naudojama priemonė kovojant su skrandžio rūgštingumu - vaniliniai ledai. L. Augustinaitė teigia, kad šaltas maistas gali trumpam palengvinti dėl refliukso kilusį gerklės sudirginimą. Vis dėlto, ledai neturės jokio poveikio skrandžio rūgštingumui. Vaniliniuose leduose, anot jos, gausu cukraus ir sočiųjų riebalų, todėl jie turėtų būti valgomi saikingai.
Svarbu paminėti ir tai, kad nemalonius skrandžio rūgštingumo simptomus kiekvienam žmogui gali sukelti skirtingi maisto produktai. Todėl svarbu stebėti savo savijautą, o kilus klausimams, pasitarti su šeimos gydytoju.