pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karamelizuotų Svogūnų Pyrago Receptai

Svogūnų pyragas - puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingoms progoms. Šiame straipsnyje rasite įvairių karamelizuotų svogūnų pyrago receptų, pradedant prancūzišku stiliumi ir baigiant greitai pagaminamu variantu.

Karamelizuotų Svogūnų ir Alyvuogių Pyragas (Prancūziška Pica)

Šis pyragas primena prancūzišką picą ir yra puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti sodriu skoniu.

  • Ingredientai:
    • 6 raudonieji svogūnai
    • Alyvuogių aliejus (kepti)
    • 1 šaukštas nerafinuoto cukranendrių cukraus
    • 6 skiltelės česnako
    • 100 g kalamata alyvuogių
    • Akmens druskos
    • Juodųjų pipirų „Tellicherry“
    • 20-30 ml baltojo vyno acto
    • 1 sluoksniuotos bemielės tešlos lakštas (250 g)
    • 80 g parmezano arba kito kietojo sūrio
    • Žiupsnelis Provanso žolelių
    • 1 šakelės rozmarino
    • 5-6 ančiuvių filė
  • Gaminimas:
    1. Nupjaukite svogūnų viršūnėles, jas atidėkite, o likusius svogūnus supjaustykite į 6 dalis skiltelėmis. Sudėkite jas į keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol suminkštės ir lengvai apskrus.
    2. Suberkite nerafinuotą cukranendrių cukrų, išmaišykite, kol cukrus ištirps, sudėkite pasmulkintas česnako skilteles. Kepkite dar 1-2 min., suberkite kalamata alyvuoges, lengvai pasūdykite akmens druska ir užberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų „Tellicherry“, viską gerai permaišykite, supilkite baltojo vyno actą, pakepkite dar 2-3 min. ir nukaiskite.
    3. Sluoksniuotą tešlą padėkite į kepimo skardą. Įpjaukite palei perimetrą - įsivaizduojamą 1,5 cm pločio rėmelį, bet neperpjaukite iki galo.
    4. Į vidų „rėmelio“ sutarkuokite kietąjį sūrį ir tolygiai jį paskleiskite. Pabarstykite Provanso žolelėmis ir šviežiais rozmarinais. Sudėkite svogūnų ir alyvuogių masę, ant viršaus - ančiuvius, ir šaukite pyragą į orkaitę.
    5. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 25-30 min.

Raudonieji svogūnai suteikia labai gražią spalvą, bet galite naudoti ir įprastus - baltuosius - svogūnus. Džiovintomis žolelėmis barstykite vidinius pyrago sluoksnius, nebarstykite ant viršaus, nes taip žolelės gali sudegti. Paruoštą svogūnų ir alyvuogių masę galite valgyti ir su čiabata arba prancūzišku batonu. Valgykite šaltą arba karštą, galite paskaninti čiobreliais arba rozmarinais. Tinka kalamata arba juodosios alyvuogės, žaliųjų alyvuogių Alfas nerekomenduoja dėti į šį pyrago įdarą.

Greitas Svogūnų Pyragas (Alfo Ivanausko Receptas)

Šis receptas puikiai tinka, kai norite greitai pagaminti skanų pyragą. Alfo Ivanausko receptas yra paprastas ir patikimas.

  • Ingredientai:
    • 250 g svogūnų laiškų su svogūnėliais
    • 3-4 šaukštų OBELIŲ rapsų aliejaus
    • Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
    • Žiupsnelio KOTANYI amerikietiškų bulvyčių prieskonių
    • 1-2 ančiuvių
    • 1 šaukšto RAMBYNO lydyto tepamo sūrelio su žolelėmis
    • 4 didesnių kiaušinių
    • Žiupsnelio KOTANYI druskos
    • 50 ml grietinėlės
    • 2 tortilijų
    • 40 g DŽIUGAS kietojo sūrio 36 mėn. brandinimo
  • Gaminimas:
    1. Svogūnų laiškams nupjaustykite šakneles ir juos pačius supjaustykite griežinėliais.
    2. Į ZYLE keptuvę pilkite OBELIŲ rapsų aliejaus, įkaitinkite ir apkepinkite svogūnų laiškus. Berkite KOTANYI juodųjų pipirų ir KOTANYI amerikietiškų bulvyčių prieskonių. Kai svogūnai pradės šiek tiek ruduoti, juos nuimkite nuo kaitros. Dėkite ančiuvių, RAMBYNO lydyto tepamosūrelio su žolelėmis ir viską išmaišykite.
    3. Į dubenį muškite kiaušinius, išplakite juos, įberkite KOTANYI druskos, pipirų, pilkite grietinėlės ir išmaišykite.
    4. Į kepimo skardelę, išklotą kepimo popieriumi, sudėkite tortilijas, kad jos pilnai uždengtų dugną. Įtarkuokite DŽIUGAS kietojo sūrio 36 mėn. brandinimo ir paskleiskite po visą plotą. Taip pat sudėkite svogūnų masę ir paskirstykite po visą dugną.
    5. Pilkite kiaušinio plakinį ir ant viršaus sudėkite aliejumi suvilgytas svogūnų laiškų šakneles.
    6. Kepkite orkaitėje 180 °C temp. su karšto oro apipūtimo funkcija apie 25-30 min.

Svogūnų masę galite paskaninti kepta ar rūkyta žuvimi, vištiena ar kumpiu. Šį pyragą galite paskaninti smaragdiniu aliejumi.

Karamelizuotų Svogūnų Pyragas „Tarte Tatin“

Šis apverstas pyragas su karamelizuotais svogūnais yra tikras skonio šedevras.

  • Ingredientai:
    • 3-4 (~700 g) didelių saldžių svogūnų
    • 3 valg. šaukšt. sviesto
    • 2-3 valg. šaukšt. rudojo cukraus
    • 1 stiklinė (~200 ml) vištienos arba jautienos sultinio
    • 1 valg. šaukšt. balzamiko acto
    • Šakelė šviežio rozmarino
    • ~60 g tarkuoto lydyto sūrio
    • 1 pakuotė (2 gabalėliai) sluoksniuotos bemielės tešlos
    • 2 valg. šaukšt. Dižono garstyčių
    • Žalumynų (patiekimui)
  • Gaminimas:
    1. Maždaug 25 cm skersmens kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi.
    2. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.
    3. Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15 min.). Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko acto, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
    4. Svogūnų skilteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 min.). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.
    5. Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm skersmens apskritimą (jis turės apdengti formą, kurioje keps pyragas) ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės.
    6. Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus.
    7. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.