Vermutas yra gėrimas, pagamintas iš vyno, cukraus bei daugelio įvairių aromatinių augalų skoniui suteikti ir sustiprinti. Kitaip dar vadinamo aromatizuotu vynu, vermuto gamyboje neretai naudojamas ir spiritas, tačiau ne alkoholiniam tūriui padidinti, o skoniams atskleisti, perteikti. Vyno ar kelių vyno rūšių bei tam tikrų ingredientų mišinys laikomas ąžuolinėse statinėse apie metus, gautas vermutas filtruojamas, pasterizuojamas ir pilstomas į butelius. Vermutas bene geriausiai žinomas kaip pagrindinis labai populiaraus Martini kokteilio ingredientas. Tad kokie užkandžiai geriausiai tinka prie šio gėrimo?
Užkandžiai prie Vermuto: Idėjos ir Receptai
Šilti ir šviesūs vasaros vakarai: restoranų terasos pilnos pokalbių, parkų pievos - margaspalvių piknikų pledų, o sodybose sklinda kepamos mėsos kvapas. Nepamainomas tokių vakarų akcentas - gero vyno arba vėsaus kokteilio taurė. Štai keletas užkandžių receptų, kurie puikiai derės prie vermuto:
Lengvi Užkandžiai
- Vieno kąsnio sumuštiniai su burokėliais bei karamelizuotais svogūnais: Itin nuostabus užkandis prie taurės vyno!
- Sumuštinukai su lašiša: Labai tinka prie raudono vyno taurės. Jie gaunasi tikrai gaivūs ir juos lengva pagaminti. Skanumėlis!
- Džiovintos slyvos su česnakiniu sūrio įdaru: Itin paprasta užkandėlė. Tinka tiek vakarėliui, tiek šiaip prie vyno, tiek kaip vieno kąsnio vėrinukai. Tikrai fantastiški. Paprasta paruošti, o skonis puikus.
- Nachos čipsų užkanda: Idealus variantas vakarui su šeima ar su draugais. Vien pažiūrėjus į galutinį patiekalo variantą, pradeda varvėti seilė, dėl didelio sūrio kiekio. Ji tiesiog neatsivalgoma, atrodo vis norisi paimti dar gabaliuką.
- Dešrelės su riestainiais: Šis užkandis labai paprastai ir greitai padaromas.
- Užkandis su tunu: Labai paprastai ir greitai padaromas.
- Silkė: Jei tu labai mėgsti silkę, šis receptas yra skirtas būtent tau! Tokį užkandį galite paruošti tiek ir eilinę darbo dieną, tiek ir šventiniam stalui. Tai fantastinis silkės receptas šventėms, kurį tiesiog privalote išbandyti. Jūs nustebinsite ne tik visus artimuosius, bet ir užsukusius draugus.
Gurmaniški Užkandžiai
- Keptas "Camembert" sūris suvyniotas į "Prosciutto" kumpio juosteles: Tobulas užkandis ypatingoms progoms arba jaukiam vakarui su šeima.
- Mini bandelės su feta: Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko gurmaniškai skanaus, bet nenorima praleisti valandų virtuvėje.
- Pikantiškas pyragas su špinatais: Itin tinka prie taurės mėgstamo vyno. Taip pat tai nuostabus būdas sunaudoti sūrių likučius. Svarbiausia gaminant yra įdėti ir kokio aštresnio sūrio: su mėlynuoju pelėsiu, ožkų arba avių.
- Focaccia duonelė: Puikiai tinka vakarui su vyno taure, alyvuogėmis, sūriu bei kitais lengvais užkandžiais. Įdarą duonelei galima rinktis pagal save. Tai nuostabus užkandis vakarojant su draugais prie taurės vyno, idealiai tinka žiūrint TV. Taip pat pamirkyti į jį daržoves, ryte valgant pusryčius užsitepti ant skrebučio.
- Sūrio-vynuogių kamuoliukai - spurgos, prie vyno: Puikus užkandis, puikiai tinkantis ilgam vakariniam pasisėdėjimui su draugais prie taurės vyno.
- Rūkytos šoninės suktinukai su slyvomis: Tai išskirtinis užkandis, kuris sužavės tiek jūsų svečius, tiek šeimą. Šio užkandžio skonis puikiai dera tiek su raudonuoju vynu, tiek su šaltu alumi.
Prancūziški Užkandžiai
Prancūzų virtuvė ne veltui liaupsinama. Šio krašto gyventojai garsėja kaip didžiausi pasaulio gurmanai. Valgymas jiems - tai malonus procesas, neatsiejamas nuo Prancūzijos kultūros, o ne tik skrandžio užpildymas išalkus. Tikriausiai niekam nekyla abejonių, kad pasaulis žavisi prancūzų virtuve. Tai įrodo ir gausybė prancūziškų patiekalų restoranų visame pasaulyje.
Svogūnų Užtepėlė su Ančiuviais ir Alyvuogėmis
- Keptuvėje ant mažos ugnies įkaitinti 50 g sviesto, aliejų ir pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, lauro lapą ir čiobrelius. Uždengus troškinti apie 30 minučių, kartais pamaišant, kol svogūnai suminkštės, bet neparuduos. 10 minučių troškinti nuėmus dangtį. Išimti čiobrelius ir lauro lapą. Sumaišyti svogūnus su kaparėliais.
- Miltus sutrinti su sviestu, supilti pasukas ir išminkyti tešlą. Tešlą iškočioti stačiakampio forma. Pakloti ant riebalais išteptos skardos. Ant viršaus tolygiai paskleisti svogūnų masę. Sudėti ančiuvų filė, taip kad gautųsi grotelės ant svogūnų įdaro. Į kiekvieną „langelį“ įdėti po alyvuogę.
Keptas Kamambero Sūris
- Kamambero sūrį išimti iš dėžutės, išvynioti iš popieriaus ir vėl įdėti į dėžutę. Dėžutę aprišti virvele, kad tvirčiau laikytųsi.
- Įpjauti peiliu sūrį keliose vietose, aplieti vermutu arba vynu, sudėti čiobrelius ir pabarstyti paprikų dribsniais.
- Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 minučių, kol taps minkštas ir tąsus.
Vištienos Kepenėlių Paštetas su Abrikosų Čatniu
- Kepimo indą ištepti sviestu iškloti dviem maistinės plėvelės sluoksniais. Nemažai plėvelės turi nusvirti per kraštus. Vienu sluoksniu sudėti ant kepimo skardos nuvalytas vištienos kepenėles, pabarstyti mairūnu arba čiobreliais, apšlakstyti brendžiu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, 4 - 5 minutes, kol apkrus viršus, bet vidus dar bus šiek tiek rausvas.
- Viską sudėti į elektrinį trintuvą su atšaldytu sviestu ir suplakti, kol gausis vientisa tyrė. Paskaninti prieskoniais. Sudėti kepenėlių masę į indą, išklotą maistine plėvele. Viršų uždegti tomis pačiomis maistinėmis plėvelėmis. Palaikyti šaldytuve 20 minučių.
- Paruošti čatnį. Cukrų sudėti į puodą ir kaitinti, kol karamelizuosis. Tada sudėti smulkintus svogūnėlis ir abrikosus ir virti, kol masė pradės darytis tąsi. Supilti actą, sumaišyti su suspjaustytais obuoliais, cinamonu ir gvazdikėliais ir virti apie 10 minučių, dažnai pamaišant, kol obuoliai suminkštės ir čatnis sutirštės. Po to nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su kapotais graikiniais riešutais, pagal skonį įdėti druskos ir pipirų.
- Apversti indą su paštetu ant lėkštės, nuimti maistines plėveles.
Kiti Užkandžiai
- Labai skanios užkandinės keptos sūrio lazdelės su džiūvėsėliuose. Jos gaunasi itin traškios iš išorės, todėl labai puikiai tinka prie šalto alaus bokalo. Šį keptų Pik-Nik sūrio lazdelių tešloje receptą iš vienos draugės gavau jau labai seniai.
Kokteiliai su Vermutu
Vermutas puikiai dera kokteiliuose, ypač su džinu. Štai keletas populiarių kokteilių receptų:
- Negroni: Saldžiai kartus itališkas klasikinis aperityvo kokteilis. Gaminamas su karčia trauktine, vermutu ir džinu.
- Dry Martini: Elegancija dvelkiantis kokteilis. Jam reikia tiesiog lašelio gero sauso vermuto ir kokybiškiausio džino.
Urtės TOP 5 mėgstamiausi kokteiliai:
- „Margarita“ - Meksikai atstovaujantis kokteilis, gaminamas su tekila, apelsinų žievelių likeriu ir žaliosios citrinos sultimis.
- „Gin&Tonic“ - tiesiog džinas ir tonikas. Bet pasirinkus kokybiškus produktus ir teisingai juos suvedus, galima išgauti visiškai netikėtų skonių.
- „Negroni“ - saldžiai kartus itališkas klasikinis aperityvo kokteilis. Gaminamas su karčia trauktine, vermutu ir džinu.
- „Dry Martini“ - elegancija dvelkiantis kokteilis. Jam reikia tiesiog lašelio gero sauso vermuto ir kokybiškiausio džino.
- „Daiquiri“ - jį atradau visiškai neseniai ir visiškai netikėtai. Kaip man pasakojo minėtas gėrimų ekspertas Martynas, „šis kokteilis yra kiekvieno barmeno įgūdžių patikrinimas. Jį sudaro vos trys ingredientai: romas, cukrus ir žaliosios citrinos sultys, bet toli gražu ne kiekvienas gali subalansuoti šiuos tris skonius“.