Varškės pyragas - tai puikus biskvito ir varškės derinys. Tai alternatyva tradiciniams saldumynams, kurie dažnai sukelia mieguistumą ir neigiamas pasekmes sveikatai. Šis tortas sujungia lengvumą, skanų kremą ir mažiau kalorijų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pasimėgauti desertu be kaltės jausmo. Varškės pyragas ne tik patenkins smaližių poreikius, bet ir suteiks galimybę mėgautis gardžiu, bet neapkraunančiu desertu.
Varškės pyragas skanus ir vienas, tačiau labai gardu su aviečių ir ledų padažu. Šis varškės tortas - tai ne tik sveikesnė alternatyva tradiciniams desertams, bet ir skanus pasirinkimas, kuris patiks visiems. Jis idealiai tinka tiek kasdieniam deserto poreikiui, tiek šventėms. Be to, varškės tortas yra universalus - galite eksperimentuoti su skirtingais priedais, uogomis ar net sausainiais, kad kiekvieną kartą sukurtumėte vis naują skonį.
Šokoladinis Varškės Tortas Su Kefyro Kremu
Sodraus skonio, drėgnas šokoladinis tortas su gaiviu varškės ir kefyro kremu. Dar įterpiu sluoksnį mėgstamo džemo ir, mano galva, gaunasi nuostabus desertas. Biskvitas sunkus, drėgnas, saldus, o kremas neriebus ir gaivus. Geras derinys! Kaip ir daugumai mano kepinių, čia reikės gan įprastų ir kasdieniškų produktų. Mėgstu DVARO pieno produktus, nes niekad nesu nusivylusi kokybe ar skoniu. Net Paulius, sekmadieniais kepdamas jau tradicinius varškėčius, kartą naudojo kitokią varškę ir rezultatas nuliūdino. Taigi ir šiam tortui rinkausi DVARO sviestą, kefyrą ir varškę. Su gaminimo eiga, kaip visada, Jus supažindinsiu nuotraukomis ir nuosekliais paaiškinimais. O apačioje rasite recepto kortelę.
Ingredientai
BISKVITAS:
- Mažame puode ant labai mažos kaitros vis maišydama ištirpinu sviestą ir šokoladą.
- Atidedu, kad atvėstų.
- Dideliame dubenyje iki baltų putų plaku kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Toliau vis plakdama į kiaušinių masę supilu kefyrą ir tirpintą sviestą su šokoladu.
- Kai tik masė tampa vientisa, nustoju plakti.
- Į dubenį dedu visus sausus ingredientus: kakavą, tirpią kavą, miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Išmaišau iki vientisos tešlos.
- Paruošiu atsegamą 22 cm skersmens torto formą: dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu.
- Papildomai patariu kraštus pabarstyti kakava.
- Tešlą sukrečiu į formą, vartydama ją paskirstau tolygiai ir kepu 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 45 min arba tol, kol įsmeigtas medinis pagaliukas būna sausas.
- Svarbu neperkepti, kad biskvitas nebūtų sprangus ir sausas.
- Iškeptą biskvitą apverstą atvėsinu ant grotelių.
KREMAS:
- Į virtuvinio kombainą indą su peiliu apačioje sudedu visus kremo ingredientus.
- Malu iki vientiso kremo, kuriame nebesijaučia varškės gumuliukų.
- Paruoštą kremą iki tepimo laikau šaldytuve.
Gaminimo Eiga
- Paruošiu atsegamą 22 cm torto formą: jos dugną iškloju kepimo popieriumi. Šonus gausiai patepu sviestu.
- Fotografuodama pamiršau kraštus dar pabarstyti kakava, bet rekomenduoju jums tai padaryti.
- Tešlą sukrečiu į kepimo formą, gerai pakratau, kad išsilygintų paviršius.
- Galima dugną kelissyk trinktelėti į stalą, kad iš tešlos pasišalintų burbuliukai.
- Dedu kepti į 180 laipsnių orkaitę be vėjelio 45 min.
Kadangi orkaitės yra skirtingos, rekomenduoju mediniu pagaliuku patikrinti, ar jis iš biskvito yra ištraukiamas jau sausas. Jei sausas - biskvitas iškepė. Kol biskvitas kepa, paruošiu kremą. Tai bus paprasta: visus kremo ingredientus sudedu i kombaino indą su peiliu apačioje ir sumalu iki vientiso kremo be jokių gumuliukų. Jeigu kombaino neturite, galite panaudoti rankinį smulkintuvą (vadinamąjį blenderį). O jei neturite ir jo, galima varškę pertrinti per smulkų sietelį ir tada sumaišyti su kitais ingredientais. Paruoštą kremą iki torto tepimo laikau šaldytuve. Iškepusį biskvitą aušinu apverstą ant virtuvinių grotelių. Kai jis visiškai ataušta, galima pjauti. Jei pjausite dar šiltą, jis lengvai lūš.
Torto Surinkimas
- Visiškai atvėsintą biskvitą dideliu peiliu perpjaunu išilgai perpus.
- Tepu sluoksnį džemo: nelabai gausiai, maždaug tokiu storiu, kiek tepčiau ant skrebučio.
- Ant džemo tepu varškės kremą: kiek mažiau nei pusę viso turimo kiekio.
- Dedu antrą biskvito sluoksnį.
- Ant jo tepu likusį varškės kremą.
Torto kraštus galima palikti nuogus arba aptepti likusiu kremu. Suteptą tortą dedu į šaldytuvą bent 3 valandoms iki perpjovimo. Tan jis susistovės ir sutvirtės. Beto, jis puikiai laikosi šaldytuve bent kelias dienas, svarbu uždengti, kad neprisigertų kitų produktų kvapo. Sodraus skonio, drėgnas šokoladinis tortas su gaiviu varškės ir kefyro kremu. Dar įterpiu sluoksnį mėgstamo džemo ir, mano galva, gaunasi nuostabus desertas. Biskvitas sunkus, drėgnas, saldus, o kremas neriebus ir gaivus. Geras derinys!
Ant pirmojo sluoksnio tepu džemą. Tepu tokiu storiu, kaip tepčiau ant skrebučio, tai yra ne per gausiai. Šįkart naudoju savo virtą tirštą gervuogių uogienę. Dar man labai patiko abrikosų džemo pertepimas, kurį išbandžiau testuodama šį receptą (tikriausiai jį rinkčiausi nr.1). Taip pat bandžiau su apelsinų džemu: jis suteikia malonaus kartumo. Puikiai tiks ir kitokių raudonų ar/ir tamsių uogų džemai ar tirštos uogienės (aviečių, mėlynių, vyšnių…) arba figų džemas. Tiesiai ant džemo tepu sluoksnį kremo. Panaudoju kiek mažiau nei pusę viso paruošto kiekio. Išlyginu sluoksnį ir dedu antrą biskvito dalį. Torto viršu aptepu jau tik kremu. Tortas labai gražiai atrodo paliktais nuogais kraštais. Žinoma, galima ir šonus aptepti plonu sluoksniu kremo, kaip padariau šįkart ir aš. Viršų puošiau šokolado drožlėmis.
Lengvas Citrininis Varškės Pyragas
Lengvas šviežios citrininės varškės pyrago receptas, paaiškintas žingsnis po žingsnio. Kiekvienas apsilankymas jus už tai pagirs 100%. Turbūt jau išbandėte daugybę pagrindinių pyragų ar pyragų tešlos receptų. Šis yra pats paprasčiausias ir tikrai pavyks, net jei kepimo srityje esate pradedantysis. Be to, jame yra skanus citrininės varškės įdaras , kuris yra maloniai rūgštus ir tuo pačiu minkštas. Galite mėgautis, pavyzdžiui, su sekmadienio kava ir laižysite ausis.
Ingredientai
- Tešla:
- Kiaušiniai, 5 vnt
- Augalinis aliejus, 3 šaukštai
- Cukraus, 5 šaukštai
- Miltų, 5 šaukštai
- Citrinos esencija
- Kepimo miltelių, 0,5 arb. š.
- Baltas kremas:
- Baltojo šokolado, 300 g
- Grietinės 375 g
- Citrininė varškė:
- Cukrus, 150 g
- Citrinos sultys, 100 ml
- Kiaušiniai, 2 vnt
- Sviestas, 75 g
Paruošimo Procedūra
- Pirmiausia paruoškite baltą kremą. Paimkite grietinę ir užvirinkite. Tada nukelkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame baltąjį šokoladą. Leiskite kremui atvėsti ir padėkite į šaldytuvą trims valandoms. Galiausiai suplakite trintuvu iki purios konsistencijos.
- Tada supilkite cukrų ir citrinos sultis į puodą ir virkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Išplakite kiaušinius ir, nuolat plakdami, supilkite citrinų sirupą , gautą verdant cukrų su citrinos sultimis. Virkite mišinį dar 5 minutes, tada nukelkite nuo ugnies.
- Į gatavą mišinį įpilkite sviesto ir išmaišykite iki vientisos masės. Palikite atvėsti. Toliau iki putų išplakti kiaušinių baltymus su cukrumi ir druska. Sumaišykite trynius su augaliniu aliejumi, supilkite į baltymus ir išplakite. Išsijokite miltus, suberkite citrinos esenciją ir padarykite vientisą tešlą.
- Paimkite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Lėtai pilkite ant jo tešlą ir paskirstykite per visą paviršių. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių Celsijaus ir kepkite apie 30 minučių. Kai pyragas bus paruoštas, atvėsinkite ir perpjaukite į tris sluoksnius.
- Užbaikite pyragą atskirus sluoksnius aptepdami baltojo šokolado kremu, o tada citrinine varške. Palikite 3 valandas šaldytuve ir patiekite.
Gaivus Jogurtinis Pyragas Velykoms
Mąstote kokį desertą pagaminti Velykoms?:) Turiu jums pasiūlymą! Po mėsiškų patiekalų puotos, pilno stalo gardumynų, kuriuos visus būtinai knietės išragauti, desertui pasirinkite ką nors gaivesnio, lengvesnio. Vienas desertų, kuriam neatsispiria net sočiausi svečiai - tai nekepti gaivūs jogurtiniai arba žele pyragai. Šis, kurį siūlysiu jums tuoj pat, nėra iš serijos „nulis kalorijų”, tačiau savo lengvumu ir gaivumu tikrai tiks ir patiks tokioms svarbioms šventėms, kaip Velykos.
Gaminimo Eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
- Visi ingredientai biskvitiniam pagrindui turi būti kambario temperatūros!
- Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus.
- Baltymus plakite (geriausia mikseriu), kol susidarys putos.
- Tada po šaukštą dėkite cukrų, nuolat plakdami, kitą šaukštą dėdami mažiausiai po 1-2 minučių plakimi, arba kol prieš tai buvusi porcija cukraus pilnai ištirps.
- Plakite kol gausite labai standžias putas.
- Tada dėkite po vieną trynį, nuolat toliau plakdami.
- Pilkite labai plona srovele aliejų, nesustodami plakti.
- Pačioje pabaigoje atsargiai (geriausia silikono mentele) įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kol ingredientai susijungs.
- Masę išpilkite į paruoštą kepimo skardą, išlygindami paviršių.
- Kepkite apie 15-20 min., arba kol gražiai pagels.
- Išimkite iš orkaitės, visiškai atvėsinkite.
- Citrininę žele ištirpinkite 200ml šilto vandens ir visiškai atvėsinkite, karts nuo karto pamaišant, kad žele nesustingtų visiškai, o tik sutirštėtų.
- Mikseriu gerai sumaišykite trintą varškę su mascarpone (geriausiai naudokite antgalį, skirtą baltymams plakti), tada suberkite cukraus pudrą ir supilkite grietinėlę, ir toliau plakite tol, kol masė ims tirštėti.
- Pabaigoje supilkite stingstančią citrininę žele ir citrinos sultis, ir viską gerai sumaišykite.
- Ant varškės sluoksnio išdėliokite abrikosų puseles, perpjauta puse į apačią, įspausdami jas šiek tiek į varškės masę.
- Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose karšto vandens ir palikite išbrinkti.
- Užkaiskite mažame inde želatiną ir pakaitinkite, kol ji visiškai ištirps (tik neužvirinkite, atraip želatina praras savo savybes ir masė nesustings), tada sumaišykite su kambario temperatūros konservuotų abrikosų skysčiu iš konservos indelio.
- Užpilkite šia mase visą pyrago pagrindą ir palikite sustingti.
Rusiškas Varškės Pyragas (strucizelis)
Nors pavadinime minima jog tai rusiškas pyragas, bet jis labai populiarus ir gaminamas Vokietijoje.
Paruošimo būdas
- Visus ingredientus skirtus šokoladinei tešlai sudėkite į didesnį dubenį ir rankomis išmaišykite, išminkykite į vieną tešlos gumulą, jį padalinkite į dvi lygias dalis.
- Jei norite tarkuoti tešlą, padalintus tešlos gabalėlius palikite šaldymo kameroje apie valandą ar ilgiau kol tešlos gabalėliai bus visiškai kieti, o jei norite greitesnio varianto, tai tešlą palikite šaldytuve 30 min., tada tešlą patrupinsite rankomis. Man labiau patinka tarkuoti, nes iškepus gražiau atrodo.
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C, pasiruoškite kepimo formą, įklokite ją kepimo popieriumi, aš naudoju 22 cm skersmens formą, pyragas gaunasi aukštenis, jei naudosite didesnę formą, pyragas bus žemesnis ir tikriausiai keps šiek tiek trumpiau.
- Pasigaminkite varškės sluoksnį. Sviestą ištirpinkite ir šiek tiek atvėsinkite. Į didesnį dubenėlį sudėkite visus produktus skirtus varškės sluoksniui, bei atvėsintą tirpintą sviestą. Tuomet elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Vieną tešlos gabalėlį tarkuokite į formos dugną arba rankomis patrupinkite, taip, kad neliktų tuščios erdvės. Tada supilkite varškės sluoksnį ant viršaus, tarkuokite antrąji tešlos gabalėlį arba rankomis patrupinkite.
- Kepkite apie 50 - 60 min. Pyragas yra iškepęs kai jį pajudinus, vidurys nebejuda, o jei juda ir viršus pradeda svilti uždenkite kepimo popieriumi, ir pamažinkite temperatūrą keletą laipsnių.
Citrinų Ir Varškės Tortas Velykoms
Esu tikra tortų mėgėja ir šventėms mėgstu tortą iškepti pati. Bet visai nenoriu prie jo gaišti visą dieną ar net dvi, todėl mano tortas yra lengvai pagaminamas. Tai tikrai nesuprastina skonio, nes jis išties puikus: biskvitas sunkus, drėgnas ir ypatingai aromatingas, o ant viršaus didelė gardaus ir gaivaus varškės kremo kepurė. Dar šiek tiek fantazijos papuošimui ir jau turiu šventinį desertą. Tai laukiamai palaimingai akimirkai, kai po margučių daužymo ir jų valgymo pagaliau ateina eilė kavos puodeliui ir gabalėliui torto.
Dažniausiai man patinka gaminti iš visiems pažįstamų ir įprastų ingredientų. Nemanau, kad norint pagaminti kažką ypatingo, būtinai reikia įmantrių ar egzotiškų produktų. Kartais pakanka fantazijos :). Šiuo atveju taip pat! Net yra galimybė, kad jūsų šaldytuve ir spintelėse gali būti visi reikalingi produktai šiam tortui. Kiaušiniai, miltai, cukrus, citrinos, saldintas sutirštintas pienas ir, svarbiausia, kokybiški pieno produktai. Aš daug metų renkuosi puikiuosius DVARO pieno produktus, kurie manęs niekada nenuvilia ir yra aukščiausios kokybės. Taigi gaminkime!
Ingredientai
biskvitui:
- 4 dideli kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 150 g sviesto (rinkausi DVARO)
- 200 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
- 2 citrinų žievelės (rekomenduoju rinktis ekologiškas citrinas)
- 70 g citrinos sulčių
- 250 g kvietinių miltų (rekomenduoju 'ekstra')
- 2 šaukšteliai* kepimo miltelių (*be kaupo)
kremui:
- 400 g varškės 9% rieb.
- 200 ml saldinto sutirštinto pieno
- 2 citrinų žievelės (rekomenduoju rinktis ekologiškas citrinas)
Pasiruošimas
- Biskvito gamybai: Mažame puode (arba mikrobangėje) ištirpinu sviestą ir palieku jį ataušti. Itin smulkia tarka nutarkuoju dviejų citrinų žieveles (tik paviršinį geltonąjį sluoksnį). Išspaudžiu 70 g citrinų sulčių. Naudoju 22 cm skersmens atsegamą torto formą. Jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus gausiai patepu sviestu. Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kol pagaminsiu tešlą.
- Biskvito gamyba: Pradedu gaminti tešlą: į dubenį mušu kiaušinius, suberiu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku elektriniu plaktuvu arba rankine šluotele kol masė tampa puri ir balkšva. Tai užtrunka keletą minučių. Į kiaušinių masę supilu ataušintą ištirpintą sviestą ir grietinę, išmaišau šaukštu. Nepersistengiu maišydama, kad masė išliktų puri.
- Kremo gamyba: Maisto smulkintuve su peiliu apačioje (taip pat tinka ir rankinis smulkintuvas) iki šilkinės masės sutrinu visus kremo ingredientus. Jei neturite pastatomo arba rankinio maisto smulkintuvo, kremą galite gaminti pertindami varškę per sietelį ir poto įmaišydami į ją likusius kremo ingredientus.
Torto Surinkimas
- Gerai ataušinto biskvito viršų šiek tiek pabadau šakute ir sulaistau ataušinta saldžia ir stipria juodąja arbata.
- Ant sulaistyto biskvito sukraunu visą kremą ir mentele paskirstau ant paviršiaus, palikdama netvarkingas bangeles.
- Ant kremo dėlioju uogas ir citrinų žieveles taip jį papuošdama.
Kiti Varškės Pyrago Variantai
Šie receptai puikiai tinka kasdieniams skanėstams ar net šventiniam stalui:
- Varškės rutuliukai.
- Jogurto desertas su uogomis.
- Avižinių sausainių pyragas.
- Chia sėklų pudingas.