Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Lietuvoje populiarėjant užkandžių kultūra jau seniai tapo itališka tradicija. Italai pietus ar vakarienę visada pradeda nuo užkandžių. Užkandžiai šioje šalyje vadinami „antipasto“, o šis žodis reiškia „prieš valgį“.
Kaip byloja istorija, užkandžiai Italijoje kadaise buvo patiekiami tik svarbiems svečiams, tačiau galiausiai tapo labai plačiai paplitusia italų tradicija. „Užkandžių produktų Italijoje yra gausybė. Žmonės mėgsta kurti skirtingus užkandžių derinius iš įvairių tam metų laikui būdingų ingredientų ir patiekti juos ant medinių lentelių. Šiltuoju laiku užkandžių rinkinius dažniausiai sudaro įvairūs kumpiai, sūris, ikoniški Italijos sumuštinukai - brusketos su užtepėlėmis ir keptos daržovės.
Ruošti užkandžius smagu dėl to, kad čia galima pasitelkti fantaziją - jų variantų yra begalė“, - pasakoja V. Juodkazienė. Tiesa, užkandžiais italai nepiktnaudžiauja - jų pavalgo „lengvai“. Mat po užkandžių paprastai dar laukia pagrindinis makaronų, mėsos arba žuvies patiekalas, o galiausiai - tipiškos itališkos vakarienės metu dar turi likti vietos ir desertui.
Skirtingi Regionai - Skirtingi Užkandžiai
Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir jame gaminamus šviežiausius itališkus produktus, autentiškus patiekalus ir, žinoma, užkandžius.
- Šiaurės Italijai būdingas užkandis - „crostini“ - pagamintas iš nedidėlių, plonų, skrudintų riekelių duonos, paprastai patiekiamas su gorgonzolos sūriu. Čia mėgstama duonos arba bulvių gabalėlius mirkyti į lydytą, dar šiltą sūrį. Dar vienas itin mėgstamas šio regiono užkandis - alyvuogės ir vytintas kumpis. Taip pat čia paragausite polentos, tipiško jaukaus patiekalo iš kukurūzų košės. Paprastai ant polentos dedami įvairūs padažai iš sūrio, grybų, daržovių.
- Centrinėje Italijos dalyje užkandžiams valgoma balta itališka duona, sūriai, kepti ančiuviai, marinuotos alyvuogės. Taip pat mėgstami yra aranchini - ryžių kukuliai su pomidorų padažu ir mocarela. Šioje Italijos dalyje gyvenantys žmonės siūlo įvairių rūšių daržovių, tokių kaip artišokai, ant grotelių kepta paprika ir baklažanai ar cukinijos.
- Tuo tarpu Pietų Italijoje vyrauja jūros gėrybės. Jas valgyti ypač mėgstama vasarą. Pietų Italijoje užkandžiams patiekiamas ir sūris buratta, kepta mocarela, įvairiausios daržovės. Taip pat į kišą su makaronais panašus užkandis frittatina di pasta. Na, o vienas mėgstamiausių šio regiono užkandžių - itališka duona focaccia barese - tai picos duona, papuošta vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis. Vietiniai šį užkandį dažnai mėgsta neštis ir juo užkandžiauti prie jūros.
Receptai: Itališki Užkandžiai Jūsų Stalui
Maisto ekspertė siūlo ir kelis itališko užkandžio crostini receptus, kurie ne tik praturtins užkandžių stalą, bet ir yra itin lengvai paruošiami:
Kepto Sūrio Receptas
Ingredientai:
- 200 g scamorza arba rūkyto sūrio
- Šiek tiek čiobrelio
- Šiek tiek pinijų riešutų
Gaminimas:
- Sūrį supjaustome storomis riekelėmis ir sudedame į kepimui tinkamą indą.
- Apibarstome čiobreliu ir kepame 220 laipsnių orkaitėje 10 min.
- Patiekiame apibarstę pinijų riešutais ir valgome su skrudinta duona.
Buivolės Mozarella ir Ančiuviais Įdarytų Citrinų Receptas
Ingredientai:
- 100 g buivolės mocarelos
- 3 citrinos
- 3 vyšniniai pomidoriukai
- 6 šviežio baziliko lapeliai
- 6 ančiuvių filė
Gaminimas:
- Citrinas nuplauname, perpjauname per pusę iš išpjauname minkštimą.
- Į vidų dedame grežinėlį mozarella sūrio, baziliko lapelį, ½ vyšninio pomidoro, pabarstome druska, pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi, dedame ančiuvių filė ir galiausiai dar vieną sūrio griežinėlį.
- Kepame 210 laipsnių orkaitėje 15 min.
- Patiekiame su skrudinta duona.
Apkeptų Porų su Parmezanu Receptas
Ingredientai:
- 4 porai
- Šiek tiek parmezano sūrio
- 30 g sviesto
Gaminimas:
- Nupjauname žalius porų galus (porų ilgis - kad tilptų į keptuvę).
- Perpjauname išilgai ir nuplauname.
- Dedame į keptuvę, dedame sviestą ir pilame 150ml vandens.
- Uždengiame dangčiu ir verdame ant vidutinės kaitros 15 minučių.
- Atidengiame dangtį, padidiname kaitrą ir leidžiame nugaruoti vandeniui (apie 10 min).
- Kuomet pradeda skrusti - šiek tiek pavartome, pagardiname druska, pipirais, tarkuotu parmezanu ir patiekiame.
Makaronų Lakštai su Pesto ir Pekorino Sūriu Receptas
Ingredientai:
- 250 g šviežių makaronų lakštų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 g pesto padažo
Gaminimas:
- Makaronų lakštus išverdame pasūdytame vandenyje su 1 šaukštu alyvuogių aliejaus.
- Nukošiame, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
- Sumaišome 150ml vandens, kuriame virė makaronai su pesto padažu.
- Lakštus suverčiame atgal į puodą, užpilame padažu ir kaitindami atsargiai pamaišome, kol sutirštėja padažas (apie 5 min).
- Patiekiame su tarkuotu pekorino sūriu.
Užkandžių Puota su Marinuotomis Paprikomis, Rikota ir Burata
Marinuotos Paprikos su Salsa Verde Padažu ir Ančiuviais:
- 4 marinuotos paprikos
- 1 šaukštas džiūvėsėlių
- 1 šaukštas kaparėlių
- 8 ančiuvių filė
- 1 česnako skiltelė
- 30 g petražolių
- 1 šaukštas balto vyno acto
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Į maisto trintuvą sudedame džiūvėsėlius, česnaką, kaparėlius, 6 ančiuvių filė, petražolių lapelius (be kotelių) ir vyno actą. Pagardiname druska ir pipirais. Sutriname iki vientisos masės. Tuomet supilame alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek pamalame. Marinuotas paprikas perpjauname išilgai, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir išdėliojame į lėkštę. Ant viršaus užpilame pasigamintą padažą ir papuošiame likusiomis ančiuvių filė.
Rikota su Aštriu Medumi ir Migdolais:
- 250 g rikotos
- 1 šaukštas migdolų skiedrelių
- 30 g medaus
- 2 šaukšteliai aštraus padažo
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Medų ištirpiname, sumaišome su aštriu padažu, pagardiname druska ir pipirais. Į lėkštę sudedame rikotą, ant viršaus užpilame medaus ir čili padažo mišinį bei apibarstome migdolų skiedrelėmis. Patiekiame su skrudinta ciabatta.
Burata Salotos su Pesto, Persikais ir Pomidorais:
- 200 g burata sūrio
- 1 prinokęs persikas
- 2 pomidorai
- 3 šaukštai pesto padažo
- Šiek tiek kedrinių pinijų (nebūtinai)
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Į lėkštę dedame kelis šaukštus pesto padažo. Ant viršaus dėliojame skiltelėmis ar griežinėliais pjaustytus pomidorus ir persikus. Dedame buratą, o ant jos dar šiek tiek pesto padažo, druskos ir pipirų. Galiausiai apibarstome kedrinėmis pinijomis bei šviežiais baziliko lapeliais.
Papildomi Ingredientai:
- 100 g parmos kumpio
- 50 g mėgstamos vytintos dešros
- 70 g puskiečio sūrio
- 1 ciabatta
- 100 g duonos lazdelių
- 150 g marinuotų artišokų
- Šiek tiek uogų (šilauogės, vynuogės ar trešnės)
- Šiek tiek riešutų (migdolai, anakardžiai, graikiniai ar lazdyno)
- 3 šaukštai mėgstamo džemo
- Šiek tiek šviežio baziliko ir rukolos patiekimui
Sūrį supjaustome riekelėmis ir patiekiame su džemu bei riešutais. Gražiai Išdėliojame pjaustytas mėsytes, artišokus, uogas, riešutus, duonos lazdeles ir rukolą.