Lazdyno riešutai - tai harmonijos ir naudos derinys, vitaminų ir mineralų šaltinis.
Juose gausu kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko, seleno, net 9 vitaminų ir augalinių baltymų, taip pat žmogui reikalingų aminorūgščių.
Žmonės, kurie nuolatos valgo riešutus, yra sveikesni ir rečiau serga širdies ligomis.
Šis skanėstas, pasak dietologų, praktiškai neturi trūkumų.
Lazdyno riešutų aliejaus nauda sveikatai
Energingasis
Riešuto branduolyje yra net 60,5 proc. aliejaus, kas suteikia stiprų energijos užtaisą.
Moterys taip pat vertina šiuos riešutus, nes jie padeda įveikti lėtinio nuovargio sindromą.
Turkų vyrai lazdyno riešutais stiprinasi eidami į pasimatymus.
Širdingasis
Norėdami, kad jūsų širdis ir kraujagyslės būtų sveikos, patikėkite jas riešutams.
Lazdyno riešutuose yra flavonidų, kurie mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Jauninantis
Lazdyno riešutuose gausu vitaminų A ir E, kurie abu ilgina jaunystę.
Žvalinantis
Šiuose riešutuose yra folio rūgšties - stipraus antidepresanto, kuris atstato nervų audinius.
Minėta rūgštis didina protinį ir fizinį aktyvumą ir yra būtina nėštumo metu, nes yra atsakinga už kūdikio nervų sistemos formavimąsi.
Šildantysis
Rytais jaučiate nuolatinį šaltį?
Kepdami omletą įberkite smulkintų lazdyno riešutų ir juodųjų pipirų, kaip rekomendavo graikų gydytojas Dioskoridas, kuris šią riešutų savybę aptiko beveik prieš du tūkstančius metų.
Beje, tas pats gydytojas tvirtino, jog medaus ir lazdyno riešutų mišinys padeda įveikti kosulį.
Dietiškasis
Baltymų lazdyno riešutuose beveik tiek pat, kiek mėsoje, o angliavandenių - mažai.
Todėl jei mėgstate sausainius su riešutais, rinkitės tuos, kurie yra su lazdyno riešutais.
Lazdyno riešutų aliejaus panaudojimas
Bendringasis
Lazdyno riešutai "draugauja" su daugeliu produktų.
Juo galima gardinti desertus, jogurtus, konditerijos gaminius, mėsą, tinka jis ir su sūriais.
Dera ir prie sūrių, ir prie saldžių patiekalų.
Lazdyno riešutų aliejus nėra toks kaloringas kaip, pavyzdžiui, žemės riešutų, be to, nesukelia alergijos.
Ištikimasis
Lazdyno riešutų aliejus yra ištikimas, nes gali būti ilgai laikomas.
Kad riešutai nekarsteltų, juos geriau laikyti šaldytuve, sandariai uždarytame inde.
Riešutų branduoliai, užšaldyti šaldiklyje, puikiai išsilaiko iki dvejų metų.
Garsusis gydytojas Hipokratas teigė, kad riešutai padeda išgydyti skrandžio, kepenų ir inkstų ligas.