Varškės apkepas su avižiniais dribsniais - tai maistingas, sotus ir labai universalus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei ar užkandžiui. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad tradicinis varškės apkepas čia praturtinamas sveikais avižiniais dribsniais, kurie suteikia daugiau sotumo, tekstūros ir papildomos naudos sveikatai. Avižiniai dribsniai apkepui suteikia malonų traškesį, papildo skaidulomis, tad šis apkepas tampa subalansuotu ir ilgiau pasotinčiu valgiu.
Kodėl Verta Rinktis Šį Apkepą?
Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bananai yra puikus, daug energijos teikiantis užkandis, kuriuo mėgautis geriau tuomet, kai laukia fizinė ar protinė veikla, tad patiekalai su populiariaisiais vaisiais tiks pusryčiams. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, bananai tikrai turėtų atrasti vietą kiekvieno žmogaus mityboje: „Juose gausu vitaminų C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti. Kiekvienas sportuojantis, daug dirbantis ar tiesiog aktyvus žmogus žino, kad jeigu nespėjo pavalgyti, tai prieš treniruotę ar kitą daug energijos reikalaujančią veiklą suvalgęs bananą išties pajaus didesnį jėgų antplūdį.“
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti tiek šiltą, tiek šaltą, tad jei patiekalo liks kitai dienai, su kava suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą.
Bananai: Savybės ir Privalumai
Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose - saldžius ir minkštus juos mėgsta tiek patys mažiausieji, tiek tėvai. Tai puikus ir nebrangus užkandis praalkus, kai iki pietų dar lieka kelios valandos.
Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio - žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose - daugiau cukraus.
„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje. Pernokę bananai nerekomenduojami žmonėms, varginamiems dirgliosios žarnos sindromo bei sergantiems lėtinėmis žarnų ligomis. Dėl didesnio kalio kiekio bananuose, atsargiai juos turėtų vartoti sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, - primena gydytoja dietologė.
Patarimai Renkantis ir Laikant Bananus
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad jų žievelė nebūtų įtrūkusi. Jei norite juos dar panokinti namuose, atkreipkite dėmesį į bananų spalvą: svarbu, kad jų žievė nebūtų papilkėjusi, nes tokie greičiausiai jau labiau nebesunoks.
„Be to, bananų geriau nelaikyti šaldytuve - labiausiai jiems tiktų kambario temperatūra. O norėdami juos kuo ilgiau išlaikyti neparudavusius, bananų galus apvyniokite maistine plėvele - taip pristabdysite jų nokimą. Taip pat nepatariama jų laikyti šalia obuolių ir pomidorų, kurie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau“, - atkreipia dėmesį specialistė
Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti. „Gabalėliais supjaustytus ir užšaldytus bananus vėliau galėsite panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų, taip sutaupysite ir mažinsite maisto švaistymą. Išleisti mažiau apsiperkant padės ir oranžiniais lipdukais pažymėtų vaisių pirkimas. Taip žymimi tie vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizda, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar tinkami vartoti“, - primena komercijos operacijų vadovė.
Receptai
Klasikinis Varškės Apkepas su Avižiniais Dribsniais
Pradėkite nuo avižinių dribsnių - juos suberkite į dubenį, užpilkite šiltu pienu ir palikite 10-15 minučių, kad išbrinktų. Varškę pertrinkite šakute arba sumalkite plakikliu, kad būtų be gumuliukų. Į dubenį su varške įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos bei, jei naudojate, džiovintus vaisius ar uogas.
- Sumaišykite išbrinkusius avižinius dribsnius su varškės ir kiaušinių mase, vėl kruopščiai išmaišykite.
- Kepti 180°C (įkaitintoje orkaitėje) apie 35-45 minutes, kol paviršius gražiai apskrus, o apkepas sustings.
- Iškepus ištraukite, trumpai atvėsinkite - tuomet apkepas bus lengvai pjaustomas.
Bananų ir Avižinių Dribsnių Apkepas
Jei norisi saldesnio apkepo, kulinarijos technologė L. Barčaitė pataria jį paskaninti klevų sirupu.
Patiekalui reikės:
- 3-4 didelių prinokusių bananų
- 2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių
- 100 g smulkintų graikinių riešutų
- 2 puodelių pieno
- 1/3 puodelio rudojo arba baltojo cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- ½ šaukštelio druskos
- ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- ½ šaukštelio cinamono
- ¼ šaukštelio malto muskato riešuto
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
- Gerai sutrinkite bananus šakute.
- Sudėkite sutrintus bananus į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.
- Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.
- Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.
- Avižų mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.
- Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu.
Avižinis Varškės Apkepas
Reikės:
- 100 g avižinių dribsnių
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 kiaušinio baltymo
- 1 kiaušinio
- 250 g ekologiškos varškės
- 1 sunokusio banano
- Žiupsnelio druskos
- Migdolų riekelių
- Aliejaus (pašlakstyti)
- Keptų obuolių, kriaušių, kitų vaisių (patiekti)
Gaminimas:
- Sutrinkite trintuvu sausus avižinius dribsnius sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinį ir kiaušinio baltymą išplakite iki tirštos masės.
- Varškę sutrinkite kartu su bananu.
- Viską sumaišykite kartu, pasūdykite. Masę sudėkite į pateptą aliejumi kepimo formą, išlyginkite, užberkite migdolų riekelių.
- Kepkite apie 30-35 min. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar apkepas iškepęs.
- Patiekite su keptais vaisiais.
Varškės Apkepas su Avižiniais Dribsniais ir Spanguolėmis
Reikės:
- 400 g varškės (naudojau 18% riebumo)
- 100 ml karšto pieno
- 2 kiaušinių
- 4 v. š. cukraus
- 6 v. š. stambių avižinių dribsnių
- 3 v. š. džiovintų spanguolių (ar kitų mėgstamų uogų)
- 2 v. š. manų
- 1 a. š. vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/5 a. š. druskos
- Sviesto (kepimo formai patepti)
Gaminimas:
- Karštą pieną sumaišome su avižiniais dribsniais, paliekame išbrinkti 15-20 min.
- Spanguoles užpilame karštu vandeniu, paliekame išbrinkti 15-20 min. Po to vandenį nupilame. Vietoje spanguolių galite naudoti ir bet kokias kitas mėgstamas džiovintas uogas ar vaisius.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 C temperatūros.
- Varškę, kiaušinius, manus, cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir druską sudedame į vieną indą, sutriname šakute iki vientisos masės. Po to šauktu įmaišome avižinius dribsnius ir pusę spanguolių.
- Kepimo formą gerai ištepame sviestu, supilame tešlą, apibarstome likusiomis spanguolėmis ir kepame apie 30-35 min., kol pyragas apskrunda. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite mediniu dantų krapštuku - jei ištraukus krapštukus švarus, tuomet pyragas iškepęs, jei aplipęs tešla - kepkite šiek tiek ilgiau.
Patarimai ir Gudrybės
- Avižinius dribsnius brinkinant su karštu ar šiltu pienu, jie tampa minkštesni ir natūraliau įsilieja į bendrą apkepo masę.
- Jei turite tik stambius avižinius dribsnius, galite juos trumpai permalti maišytuve - taip apkepas bus švelnesnis.
- Kepdami avižinių dribsnių apkepą su vaisiais, atminkite, kad vaisiai išskiria daugiau sulčių, todėl galite naudoti šiek tiek daugiau avižinių dribsnių, kad apkepas nesubyrėtų.
- Jei ruošiate apkepą vaikams, cukraus kiekį galite ženkliai sumažinti arba visai pakeisti natūraliais saldikliais - pavyzdžiui, tarkuota obuoliu ar bananu.
- Varškės apkepas su avižiniais dribsniais lengvai prisitaiko prie sezoninių produktų ir skonių - drąsiai eksperimentuokite!
- Norite egzotiškesnio skonio? Praturtinkite masę smulkintais džiovintais abrikosais ar datulėmis.
- Klasikai artimesnė variacija - su razinomis ar sezono uogomis (avietėmis, mėlynėmis, žemuogėmis). Vasarą galima naudoti šviežias uogas ar vaisius, o žiemą puikiai dera džiovinti vaisiai.
- Patogu, kad šis apkepas skanus ir šaltas, todėl galima supjaustyti gabalėliais ir pasiimti į darbą ar išvyką. Idealiai tinka pusryčiams ar pietų užkandžiui su natūraliu jogurtu, medumi ar šviežiomis uogomis.
- Skirtingoms mitybos reikmėms šį apkepą galima be vargo pritaikyti - rinktis augalinį pieną ir veganinę varškę, jei turite laktazės netoleranciją ar renkatės veganizmą.