pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keksiukai Mokytojams: Idėjos ir Receptai

Tobulas skonis į delną telpančiame išpuoštame laimės gabalėlyje - taip keksiukų mėgėjai apibūdina šį nepaprastai gardų desertą, kuris pamalonina ne tik gomurį, bet ir akis. Šiandien Lietuvoje ir pasaulyje įvairiausių skonių keksiukai su įmantriais įdarais, dekoruoti fantastiško grožio ir skonio kepurėlėmis, tapo neįtikėtinai populiarūs.

Pasak „Google”, „keksiukų receptai” yra sparčiausiai auganti raktažodžio paieška šiuo metu. Minėtuoju laikotarpiu Šiaurės Amerikos ir Didžiosios Britanijos virėjai, kurie ir sugalvojo keksiukus, vargiai mokėjo skaityti ir rašyti, tad visi receptai buvo kruopščiai saugomi ir perduodami tik žodžiu iš kartos į kartą. Manoma, kad angliškasis keksiuko pavadinimas „cup cake” atsirado dėl to, kad visi ingredientai šiam desertui buvo matuojami puodeliais: vienas puodelis sviesto, du puodeliai cukraus, trys puodeliai miltų ir 4 kiaušiniai. Ingredientų matavimas puodeliais lėmė tai, kad keksiukų receptas buvo iš tiesų labai lengvai įsimenamas ir gana tikslus. Dėl tokios ingredientų proporcijos vienu laikotarpiu keksiukai vadinti „1234 pyragaičiais”.

Pirmąjį kartą keksiukai rašytiniame šaltinyje paminėti 1796 m. Amerikos kulinarės Amelijos Simons knygoje, kur ji užsiminė, kad pyragus galima kepti ir mažose formelėse. Oficialų pavadinimą šie mažyčiai kepiniai gavo 1828 m. kada 19 a. amerikiečių kulinarinių knygų autorė Eliza Leslie savo knygoje pateikė keksiukų receptą. Angliški keksiukai tradiciškai būna mažesni. Keksiukai kepami metalinėse įvairaus dydžio formelėse. Jų būna pačių įvairiausių - iš paprasto metalo, su nepridegančiu paviršiumi, silikoninių ar keraminių. Kad tešla nepridegtų, o keksiukai lengvai išsiimtų, į formeles dažniausiai dedami popieriniai sijonėliai.

Kaip ir kepimo formų, taip ir popierinių sijonėlių yra įvairių dydžių - nuo pačių mažiausių (2,6 cm skersmens keksiuko apačioje) iki didžiausių (5 cm skersmens keksiuko apačioje), kurie dar gali būti įvairiai išmarginti. Kad ir kokio dydžio ar skonio keksiukus keptumėte, prieš dekoruodami ar įdarydami, juos būtinai atvėsinkite. O kaip gi išsikepti tuos keksiukus?

Keksiukų Gamybos Principai

Pagrindiniai keksiukų tešlos ingredientai išliko nepasikeitę: tai sviestas, cukrus, kiaušiniai ir miltai, tačiau keksiukus galima iškepti ir pasinaudojus bet kokio biskvito, skirto perteptam pyragui, receptu. Iškeptus keksiukus galima dekoruoti įvairiu glajumi. Skystesni glajai, skirti keksiukų apliejimui, dažniausiai pastarieji būna pagaminti iš cukraus, vandens, citrinos sulčių, pieno ar grietinėlės. Tiršti glajai, kuriais aptepami keksiukai, gaminami iš cukraus ir sviesto, išplaktų kiaušinio baltymų, išplaktos grietinėlės ar maskarponės sūrio.

Šiuolaikiniai Keksiukų Kepimo Būdai

Šiais laikais norint išsikepti keksiukų ilgai virtuvėje sukiotis nebereikia, o ir kulinarinis talentas nebūtinas. Tereikia pasinaudoti tuo, kas pasaulyje ir Lietuvoje jau sugalvota - miltiniais mišiniais. Į specialius miltinius mišinius, skirtus keksiukams, įdėti visi reikalingi ingredientai, tad miltinį mišinį užtenka supilti į dubenį, įpilti ant pakuotės nurodytą kiekį vandens ir aliejaus, viską gerai išmaišyti ir kepti. Tokie aukščiausios kokybės miltiniai mišiniai skonio savybėmis nenusileidžia pagal tradicinius receptus keptiems keksiukams, tačiau taupo laiką, nes tešlos paruošimo procesas užtrunka mažiau nei 5 min. Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti. Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.

Obuoliniai keksiukai - puiki dovana mokytojui

Artėjanti Mokytojų diena - puiki proga skirti pedagogams ypatingo dėmesio. Tik svarbu, kad staigmena mokytojams būtų įgyvendinta ne tik tėvų, bet ir pačių mažųjų pastangomis. Tam puikiai tinka valgomos dovanos.

Ieškant įkvėpimo mokytojų dienos receptams „Lidl“ komanda paprašė tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės ir „Lidl“ ambasadorės Astos Černės pasidalinti receptu, kuris mažiesiems kulinarams būtų nesudėtingas, o mokytojams - skanus ir įsimintinas. Asta iškart atkreipė dėmesį, kad spalį minima Mokytojų diena kasmet sutampa su obuolių sezono įkarščiu, tad nustebinti mylimą mokytoją galima, pagaminus obuolinius keksiukus. Jei į procesą įsitrauks ir tėvai, tą galės padaryti net ir patys mažiausi kepėjai.

„Obuoliai ir kepiniai iš jų - neatsiejama rudens dalis. Namus užpildęs saldus cinamono aromatas akimirksniu suteikia jiems šilumos ir jaukumo. Obuoliais pagardinti keksiukai - dailūs, gardūs, itin lengvai paruošiami." Astos teigimu, valgomos dovanos - visada truputį daugiau nei tiesiog dovanos. „Jas ruošdami, skiriame savo laiką, dėmesį, rūpestį. Galvojame apie tą, kuriam dovaną įteiksime, ir nejučia į ruošiamą tešlą įmaišome ne tik visus produktus iš ingredientų stulpelio, bet ir glėbį šiltų linkėjimų.

Patarimai kepant obuolių keksiukus:

  • Prieš pradėdami gaminti, pasirūpinkite, kad visi produktai būtų kambario temperatūros.
  • Rinkitės kokybišką, riebią grietinę, pavyzdžiui 30 proc.
  • Iš pradžių keksiukus kepkite aukštoje temperatūroje - tai leis jiems gražiai ir greitai pakilti.
  • Paprasčiausias būdas patikrinti, ar keksiukai jau iškepę - mediniu pagaliuku. Įsmeikite jį į keksiuko vidurį ir ištraukite.
  • Jei keksiukus dovanosite, galite juos papuošti vėliavėlėmis. Atkirpkite plonos medžiaginės juostelės ir užriškite ją ant medinių smeigtukų.

Obuolinių keksiukų ingredientai:

  • 2 obuoliai
  • 0,75 stiklinės (190 g) 30 proc. grietinės
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • 1,5 arb. š. cinamono
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 0,5 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. citrinos žievelės

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
  2. Paruoškite keksiukų tešlą. Minkštą sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į didesnį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.
  3. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite nedideliais kubeliais.
  5. Paruoškite trupinius. Dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, smulkintus graikinius riešutus ir cinamoną. Supilkite tirpintą sviestą, išmaišykite. Suberkite miltus ir maišykite, kol gausite lipnią masę.
  6. Iškepkite keksiukus. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami jas beveik iki viršaus.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. Tuomet kepimo temperatūrą sumažinkite iki 180 °C ir kepkite dar 15 minučių.

Dažniausios klaidos kepant keksiukus ir kaip jų išvengti:

Patarimas Nr. 1: Nepermaišykite tešos, nes keksiukai bus kieti. Tai viena dažniausių klaidų: stengiamės, kad neliktų sausų miltų tešloje, intensyviai maišome ir, rodos, viskas gerai, tešla išeina glotnutėlė, tačiau iškepę keksiukai, kieti ir sausi. O juk geri keksiukai turi būti visai kitokie - lengvi, purūs, drėgni. Paaiškinimas paprastas: kai pernelyg ilgai ir intensyviai maišome, susproginėja visi oro burbuliukai tešloje. Ką daryti? Daugelyje receptų sakoma: gaminant tešlą keksiukams, pirmiausia atskirai sumaišomi drėgnieji ingredientai (kiaušiniai ir cukrus, riebalai ir/ar jogurtas ar pan.) ir sausieji ingredientai (įvairių rūšių miltai, kildinančios medžiagos, sėklos ir/ar riešutai ir pan.), o tada vieni su kitais sumaišomi atsargiai ir tai daroma tik tol, kol sausieji susijungia su drėgnaisiais.

Patarimas Nr. 2: Patepkite riebalais keksiukų formeles, antraip kepinuko bus neįmanoma gražiai išimti, jis plyš. Jei naudojate keksiukų formą ir nedėliojate specialių popierinių krepšelių, kiekvieną duobutę patepkite sviestu arba išpurkškite purškiamu aliejumi. Kartais keksiukai sugeba prilipti ir prie specialių popierėlių, kepinių specialistai ir specialistės šiuo klausimu nesutaria - ar verta patepti riebalais ir šių popierėlių vidų, ar vis dėlto gerai paruošta keksiukų tešla turėtų užtikrinti, jog „rūbą“ nuo kepinio lengvai atlipinsite.

Patarimas Nr. 3: Neprikraukite į formeles pernelyg daug tešlos. Jei tešlos į kiekvieną formelę dėsite pernelyg daug, ji gali „išlipti“ ir rezultatas - gal ir valgomas, bet akies nedžiuginantis kūrinys. Taigi, visada užpildykite apie 3/4 keksiuko formelės, nes tešla kils.

Patarimas Nr. 4: Sekite kepimo laiką, kad keksiukai pilnai iškeptų tačiau neperkeptų. Neiškepę keksiukai centre bus lipnūs ir vis dar tešliniai, o perkepti - sausi. Kaip rasti tą aukso vidurį? Kiekviena orkaitė skirtinga, todėl, žinoma, vadovaukitės receptu ir jame rekomenduojamu kepimo laiku. Tačiau likus maždaug 2-3 min. iki kepimo pabaigos, patikrinkite vieną keksiuką smeigdami medinį pagaliuką į jo centrą - jei ištrauksite jį sausą, keksiukai iškepę, jei jis apsivėlęs tešla, drėgnas, verta dar šiek tiek pakepti.

Patarimas Nr. 5: Nevėsinkite keksiukų neišėmę iš kepimo formos. Išėmus keksiukus iš orkaitės, formoje jie gali pabūti daugiausia 2-3 min., o tada laikas juos išimti ir, idealu, baigti vėsinti ant specialių grotelių kepiniams. Jei paliksite formoje, jie pernelyg ilgai bus šilumoje ir rizikuos išsausėti, be to, dėl besikaupiančios drėgmės ims šlapti keksiuką gaubiantis popierėlis, o tai irgi ne itin patrauklu.

Keksiukų receptų pavyzdžiai

Receptas Nr. 1

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros.
  2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų.
  3. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių.
  4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes.
  5. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos.
  6. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą - pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros - tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją.
  7. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus.

Receptas Nr. 2

  1. Rabarbarų lapkočius nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite rabarbarus, kaitinkite, kol suminkštės, tada suberkite cukrų, vanilinį cukrų, viską gerai išmaišykite.
  2. Paruoškite tešlą: miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį, supilkite į dubenį. Kiaušinius iki vientisumo išsukite su aliejumi, apelsinų sultimis ir nutarkuotomis apelsinų žievelėmis.
  3. Miltų ir kepimo miltelių mišinį suberkite į aliejaus ir kiaušinių masę ir gerai išplakite elektriniu plakikliu, kad neliktų jokių gumulėlių.
  4. Į paruoštą keksiukų tešlą suberkite cukruotus rabarbarus ir viską gerai išmaišykite.
  5. Keksiukus kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Receptas Nr. 3

  1. Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite aguonas, cukrų ir citrinų žieveles. Viską gerai išmaišykite.
  2. Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite likusius skystus produktus. Viską sumaišykite.
  3. Skystą masę supilkite į sausus produktus ir išmaišykite.
  4. Tešlą supilkite į formeles ir kepkite 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje. Patikrinkite mediniu iešmeliu.

Receptas Nr. 4

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų kepimo formelių.
  2. Virtus burokėlius supjaustykite gabalėliais, sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
  3. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, suberkite miltelinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami iki vientisos masės. Sudėkite trintus burokėlius, supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą, cinamoną ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite nedideliais gabalėliais smulkintą juodąjį šokoladą.
  5. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami 2/3 jų tūrio. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Atvėsinkite keksiukus ant grotelių.
  6. Kol keksiukai vėsta, paruoškite kremą papuošimui. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, suberkite miltelinį cukrų, supilkite pieną. Išplakite iki vientisos purios masės. Suberkite kakavos miltelius ir dar kartą išplakite, kol kakava įsimaišys į kremą. Jei matote, kad kremas per tirštas, įpilkite dar šaukštą pieno. Jei jis per skystas, įberkite daugiau miltelinio cukraus (tokiu atveju kremas bus saldesnis) arba kakavos (kremas bus kartesnis).
  7. Paruoštą kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimu antgaliu ir dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus.

Receptas Nr. 5

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
  2. Pieną užvirinkite, nukelkite ugnies, suberkite kubeliais laužytą šokoladą, leiskite ištirpti ir atvėsti.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Įmaišykite vieną kiaušinį, šokoladinį pieną ir tirpintą sviestą.
  4. Varškę išsukite su cukrumi ir antruoju kiaušiniu. Pagardinkite šaukšteliu vanilės ir žiupsneliu druskos.
  5. Į keksiukų formeles dėkite truputį šokoladinės tešlos, gerą šaukštą varškės, uždenkite dar trupučiu šokoladinės tešlos.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.

Receptas Nr. 6

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.
  2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.
  3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.
  4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.
  5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius - juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.
  6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!

Receptas Nr. 7

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Keksiukų formos duobutes išklokite specialiomis popierinėmis formelėmis.
  2. Į nedidelį puodą dėkite šaukštą sviesto, berkite baltąjį cukrų ir obuolių kubelius, pilkite apelsinų sultis. Ant vidutinės ugnies kaitinkite apie 5 minutes, kol obuoliai kiek suminkštės, tačiau nesuvirs. Atidėkite.
  3. Dideliame dubenyje išsukite likusį išlydytą sviestą ir rudąjį cukrų, įmuškite kiaušinį, pilkite vanilės ekstraktą.
  4. Kitame sausame dubenyje sumaišykite miltus, tešlai skirtus prieskonius, druską ir kepimo miltelius. Po truputį berkite sausuosius ingredientus į sviesto ir kiaušinių masę, vis įpilkite šiek tiek pieno ir neskubėdami maišykite. Turite supilti visą miltų mišinį ir pieną bei gauti gana tirštą tešlą. Galiausiai suberkite patroškintus obuolius ir dar sykį lengvai išmaišykite, kad obuoliai pasiskirstytų tešloje. Stenkitės nepermaišyti!
  5. Nedideliame indelyje sumaišykite viršui skirtą cukrų ir cinamoną.
  6. Krėskite tešlą į keksiukų formos duobutes, užpildydami maždaug 3/4. Ant kiekvieno būsimo keksiuko viršaus dėkite po porą obuolio riekelių (šį žingsnį galite ir praleisti), o tada gausiai pabarstykite cukraus-cinamono mišiniu.
  7. Kepkite apie 20 min. - kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei kepate didelius keksiukus, gali prireikti kelių minučių daugiau.

Receptas Nr. 8

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Paruoškite klasikinio dydžio keksiukų kepimo formą - įklokite specialius popierinius dėkliukus ir švelniai patepkite aliejumi (patogiausia naudoti purškiamą).
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, vanilės akstraktą, aliejų, medų ir pieną.
  4. Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į drėgnuosius ingredientus ir išmaišykite mentele. Svarbu, kad neliktų sausų ingredientų, tačiau jokiu būdu nepermaišykite, antraip keksiukai bus kieti.
  5. Gauta tešla užpildykite formeles, stenkitės, kad masė užimtų apie 2/3 kiekvieno įdubimo. Kepkite apie 30 min., kol keksiukai bus parudę, iškilę, o į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
  6. Kiek pravėsusius keksiukus pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Receptas Nr. 9

  1. Sumaišykite su uogiene ir citrinų sultimis.
  2. Glajui cukraus pudrą išsukite su likeriu. Ant kiekvieno keksiuko dėkite po puselę riešuto, užpilkite glajumi ir palikite sustingti.

Kitos dovanų idėjos mokytojams

Pasak O.Plakienės, dovanoti dovanas pedagogams mokslo metų pradžios proga nėra dažna praktika. Tai dažniau daroma mokyto dienos proga bei mokslo metų pabaigoje. Rugsėjo 1-ąją labiau įprasta mokytojus ir auklėtojus sveikinti gėlėmis. Kodėl gi į šią tradiciją nepažvelgus originaliai ir vietoj puokštės gėlių nepadovanojus puokštės iš sezoninių vaisių ir net daržovių?! Jei žinote, kad klasės mokytoja neabejinga saldumynams, tikrai padarysite jai šventę, įteikdami puokštę, pavyzdžiui, iš zefyrų!

Meniškai dekoruoti keksiukai taip pat yra puikus pasirinkimas, keičiantis gėles. Užtenka net vieno su meile pagaminto (kad ir paties moksleivio) gražuolio, įkurdinto subtilioje dėžutėje, ir auklėtojos širdis neabejotinai ims plakti sparčiau. "Dovanodami tokias neįprastas “gėles” ne tik nustebinsite jums svarbų pedagogą, bet paliksite malonų įspūdį ir suteiksite galimybę šiomis gėrybėmis pasidalinti su kolektyvu, tokiu būdu dieną padarydami iš ties šventiška“, - pastebi dovanų meistrė Odeta.

Taigi, keksiukai - puiki ir universali dovana mokytojams. Išsirinkite tinkamiausią receptą, įdėkite dalelę savęs ir nustebinkite savo mylimus pedagogus!