pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepimo Formelės Romo Boboms Pirkti: Silikoninių Formų Privalumai ir Naudojimas

Silikoninės kepimo formos vis labiau populiarėja virtuvėse dėl jų praktiškumo ir patogumo. Tai puiki alternatyva tradicinėms metalinėms formoms. Jos gali praversti ir profesionaliam virtuvės šefui, ir maisto gaminimo entuziastui. Jos yra patogios ir praktiškos, o tikrai kokybiška kepimo forma jūsų virtuvėje tarnaus tikrai ilgai.

Silikoninių Kepimo Formų Privalumai

  • Nelimpantis paviršius: silikoninės kepimo formos iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminamas maistas prie jų nelimpa. Jų paviršius yra labai lygus, todėl patiekalus itin lengva išimti iš formos, kas yra ypač naudinga, jei kepate trapų maistą. Svarbu ir tai, kad prieš kepant nebereikės tepti formos riebalais, todėl gaminamas maistas bus dar ir sveikesnis, ar nereikės naudoti kepimo popieriaus, todėl naudodami tokias formas kartu ir sutaupysite.
  • Puikus šilumos perdavimas: silikoninės kepimo formos idealiai paskirsto šilumą visam patiekalui, todėl maistas keps tolygiai.
  • Daugiafunkcionalumas: tą pačią silikoninę kepimo formą galėsite naudoti tiek kepimui, tiek maisto šaldymui. Kokybiška kepimo forma įprastai tinkama naudoti nuo -60°C iki +220° C temperatūroje , tad tame pačiame inde galite gaminti pyragus, keksus, mufinus, gaminti šaltus desertus, netgi šaldyti ledus ar vaisių bei uogų tyres.
  • Patvarumas: Silikoniniai kepimo indai nedūžta ir nerūdija.
  • Patogumas ir lankstumas: silikoninės kepimo formos yra labai lengvos ir lanksčios, todėl galima be didelių pastangų sulenkti formą, kad išimtumėte patiekalą ar įtalpintumėte formą į mažą stalčių, o vėliau kepimo forma grįš į savo pradinę formą.

Silikoninių Kepimo Formų Trūkumai

  • Pirmasis iš jų yra paviršiaus pažeidžiamumas - jį lengva įpjauti ar kitaip sugadinti, jei maisto išėmimui naudojate peilį ar kitus aštrius įrankius. Tai gali sukelti ne tik formos defektus, bet ir medžiagos dalelių patekimą į patiekalą.
  • Antras trūkumas - sudėtingesnis maisto įdėjimas į orkaitę dėl formos lankstumo. Kepimo formą yra gana sunku įdėti į orkaitę kartu su kepiniu viduje, ypač, jei tai skysta tešla. Tam, kad išvengtumėte galimų nelaimingų atsitikimų, rekomenduojame pirmiausia ant orkaitės grotelių padėti silikoninę kepimo formą ir tik tada į formą supilti tešlą ar sudėti kepinius.
  • Trečiasis trūkumas - dėl populiarumo rinkoje apstu nekokybiškų gaminių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad silikoninė kepimo forma turėtų aiškią žymą, jog ji tinkama sąlyčiui su maistu ir yra pagaminta iš kokybiškų medžiagų. Tai užtikrins ne tik patiekalo skonį ir kokybę, bet ir saugumą jums bei jūsų šeimai.

Platinos Silikonas

Silikonas yra daugiausia iš silicio sudarytas polimeras, kuris natūraliai yra randamas smėlyje, kvarce ar uolienose. Platinos silikonas yra silikono rūšis, kurio gamyboje platina yra naudojama kaip katalizatorius, taip pagerinant silikono kokybę. Tai lanksti ir atspari medžiaga, atlaikanti aukštą temperatūrą. Platinos silikonas yra tobula medžiaga gaminti kepimo formas ar kitus reikmenis, kurie turės sąlytį su maistu.

Kepimo Formų Rūšys

  • Keksiukų kepimo forma: Silikoninė kepimo forma, skirta keksiukams arba pyragėliams gaminti, yra puikus įrankis gaminti mažus vienos porcijos desertus. Tiesa, šią kepimo formą galima naudoti ne tik desertams gaminti - joje taip pat galima kepti mini omletus, pyragėlius su mėsa ar kitus pikantiškus patiekalus.
  • Keturkampė kepimo forma: universalus indas pyragams, bulvių plokštainiui, lazanijai, įvairiems apkepams gaminti. Tokią kepimo formą galima panaudoti praktiškai bet kokiam patiekalui - vištienai, mėsos suktinukams, netgi karštiems sumuštiniams ir pan.
  • Duonos kepimo forma: silikoninėje kepimo formoje bus patogu iškepti duoną dėl tolygaus šilumos paskirstymo, o jos paviršius - bus traškus.
  • Ledų gaminimo formelės: kaip ir minėjome, silikonas - tiesiog universali medžiaga, puikiai tinkanti ne tik kepimui, bet ir šaldymui, todėl lengvam ledų pagaminimui ir išėmimui iš formos rekomenduojame rinktis būtent silikonines formeles. Jos puikiai tiks tiek šventėms, tiek kasdienai, norintiems gyventi šiek tiek sveikiau ir mėgautis natūraliais, šaltais desertais su mažesniu kiekiu cukraus.

Nepaisant silikoninių kepimo formų naudingumo, reikėtų atminti šiuos trūkumus, kad pasirinktumėte tinkamą variantą, kuris atitiktų jūsų lūkesčius ir padėtų kurti šedevrus virtuvėje.

Romo Bobų Receptas

Štai vienas iš romo bobų receptų. Tarybiniais laikais jis buvo labai populiarus ir mamos labai mėgstamas. Paskutiniu metu, jo mažai kur galima rasti, be to, dažniausiai bobos būna sausos. O turi būti drėgnos nuo romo sirupo. Todėl mes su sese pabandėme jų išsikepti namie.

Ingredientai:

  • Miltai: 1/2 v. š.
  • Cukrus: 8 v. š.
  • Sviestas: 12 v. š.
  • Aliejus: 4 v. š.
  • Druska: 1/8 a. š.

Gaminimo eiga:

  1. Pradžioje, gaminame skystą tešlą. Šiltame piene ištirpiname vieną arbatinį šaukštelį cukraus ir druską. Įdedame mieles ir viską gerai ištriname, kol mielės visiškai ištirpsta. Po truputį beriame tiek miltų, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo ( ~ 3/4 stiklinės). Gautą tešlą, paliekame apie valandą kildintis (turi padidėti maždaug du kartus).
  2. Tešlai. Sviestą ištirpiname, atvėsiname ir sumaišome su aliejumi. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius ištriname su cukrumi, o baltymus išplakame. Į pakilusią skystą tešlą įmaišome trynius, sviestą ir vieną valgomąjį šaukštą romo. Gerai išmaišome. Sudedame išplaktus baltymus ir atsargiai permaišome. Suberiame likusius miltus iš išminkome tešlą. Tam, kad tešla neliptų prie rankų, ją reikia ilgai minkyti (rankomis apie 20 min). Aš dažniausiai tešlą minkau elektriniu maišytuvu su specialiais antgaliais tešlai, o paskui dar kelias minutes rankomis. Išminkytą tešlą padedame į didelį dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 1,5 val. kildintis (tešla per tą laiką turi kelis kartus padidėti).
  3. Iškilusią tešlą šiek tiek paminkome, kad išeitų oro burbuliukai. Padaliname tešlą į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies išminkome rutuliuką. Tam, kad rutuliukas būtų taisyklingos formos, padarome iš tešlos paplotį, papločio kraštus traukiame link vidurio taip, kad pasidarytų rutuliukas. Siūlė, kuri gausis papločio viduryje vadinasi užraktu. Rutuliuką reikia dėti į formą, užraktu žemyn.
  4. Kepimo formas ištepame sviestu, sudedame į jas paruoštus rutuliukus, užraktais žemyn (užpildome ne daugiau kaip 1/3 formos). Paliekame bobas pusvalandžiui, kad vėl padidėtų bent dvigubai.
  5. Kepame 20 - 30 min iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (prieš kepant, reikia, kad bobos pakiltų iki norimo dydžio, nes kepant aukštoje temperatūroje jos beveik nespėja kilti). Paliekame bobas formoje, kol atšąla.
  6. Atsargiai išimame bobas iš formos, padedame jas plačiuoju kraštu ant rankšluosčio ir paliekame bent 6 valandoms, kad padžiūtų. Tada nuo sirupo jos neišteš, o pasidarys drėgnos. Po to, kiekvienos bobos siaurąjį galą pabadome mediniu pagaliuku iki vidurio ir pamerkiame į romo sirupą 10 - 12 sekundžių. Padedame bobas plačiuoju galu žemyn ir sulaistome likusiu sirupu. Kai sirupas įsigers, panardiname bobų platųjį galą į cukraus glajų (mano glajus gavosi per tirštas, todėl nelabai gražiai pasiskirstė).

Kaip pagaminti romo sirupą:

  1. Į prikaistuvį suberiame cukrų, supilame vandenį ir maišome, kol cukrus ištirps. Užviriname. Ataušiname ir supilame romą. Išmaišome.

Kaip pagaminti cukraus glajų:

  1. Į prikaistuvį suberiame cukrų, supilame vandenį ir maišome, kol cukrus ištirps. Užviriname. Verdame tol, kol lašelis sirupo, panardinto į šaltą vandenį neištirpsta, o sukietėja. Supilame citrinos ekstraktą ir greitai atvėsiname (pvz. įkišame prikaistuvį į dubenį su lediniu vandeniu). Ataušusį glajų plakame elektriniu plaktuvu, kol nepasidaro baltos spalvos. Išplaktą glajų vėl pakaitiname, kad suskystėtų.