pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip tinkamai išvirti spagečius: receptai ir patarimai

Makaronų dažnai griebiamės, kai neturime laiko ar tingisi gaminti ką nors sudėtingo. Tačiau paruošus įdomų padažą, kuris neatims daug laiko, vos po pusvalandžio galima mėgautis karališka vakariene. Makaronai vidutiniškai verdami iki dešimties minučių.

Kaip virti makaronus: pagrindiniai principai

Norint, kad makaronai būtų skanūs, nesulipę ir neišskydę, būtina žinoti kelias virimo gudrybes. Taisyklingai išvirtus makaronus galima pagardinti vien kietuoju sūriu, tačiau su itališku padažu kur kas skaniau.

Gaminimo eiga:

  1. Kad makaronai nesuliptų, įpilkite pakankamai vandens. 100 gramų makaronų reikia litro vandens.
  2. Vandenį visuomet šiek tiek pasūdykite, nesijaus miltų skonio.
  3. Prieš dedant makaronus, įpilkite šlakelį aliejaus, makaronai taip greitai neišskys.
  4. Makaronus berkite ar sudėkite tik į verdantį vandenį.
  5. Maišykite, kol vėl užvirs ir sumažinkite ugnį (turi gražiai virti, o ne stipriai kunkuliuoti).
  6. Virkite tiksliai tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Gerai išvirti makaronai turi būti šiek tiek kieti.
  7. Nupylus vandenį, makaronus supilkite į atskirą dubenį ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ar įdėkite šaukštelį sviesto ir gerai išmaišykite.
  8. Makaronus patiekite su padažu.

Kiek virti spagečius?

Spageti pirmiausiai išverdami dideliame puode, būtinai metami į verdantį, pasūdytą vandenį. Spageti išverdami per 7-9 minutes (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės). Vis dėl to, jei vadovaujatės tuo, kas ten parašyta, virkite 1-2 min. trumpiau, nei nurodyta. Tuomet tikrai jų nepervirsite. O tai svarbiausia. Būtinai nukoškite kiaurasamčiu.

Jei makaronus verdate ant viryklės, apskaičiuokite, kad 100 gramų produkto reikės 1 litro vandens. Pirmiausia reikia pastatyti vandenį ant ugnies, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Jei makaronams virti naudojate multicookerį, 100 gramų makaronų virti reikia 500 mililitrų vandens. Pirmiausia į indą reikia įpilti vandens, pasūdyti, nustatyti režimą „Makaronai” ir palaukti, kol vanduo užvirs.

Makaronai gaminami iš skirtingų miltų, dažniausiai kvietinių.

Parduotuvėse parduodami ir švieži, ir džiovinti makaronai: skiriasi jų virimo laikas, todėl skaitykite instrukcijas ant pakuočių. Didžiausias nusikaltimas - makaronus pervirti!

Paplitęs mitas, kad, įpylus į verdantį vandenį aliejaus, makaronai nesulips, tačiau iš tiesų aliejus šiuo atveju tiesiog užtikrina, kad vanduo nepradės bėgti iš puodo ir mažiau suputos, tačiau daugiau niekam įtakos neturi. Kad makaronai nesuliptų, svarbiausia nevirti jų per ilgai; nukošę galite juos perlieti šaltu vandeniu ar inde apšlakstyti trupučiu aliejaus.

Jei norite, kad rezultatas džiugintų, patarimas būtų pirkti aukščiausios kokybės makaronus. Taip, jie brangesni, tačiau tas skirtumas nėra labai didelis. Prastos kokybės makaronai bus lipnūs ir ištežę. Todėl, kai renkatės makaronus, atkreipkite dėmesį, kad ant jų būtų užrašas- pasta di semola di grano duro - t.y. pagaminti iš kietagrūdžių kviečių miltų.

Makaronų virimo laikas:

  • Vermišeliai virs 5-7 minutes
  • Kaspinėliai bus paruošti per 10 minučių
  • Vamzdelių paruošimas užtruks apie 12 minučių
  • Rageliai verdami ilgiausiai - 15 minučių

Makaronus ir druską suberkite tik į verdantį vandenį. Dangčiu uždenkite puodą iki tol, kol vanduo vėl užvirs.

Receptai su spagečiais

Spagečiai su tunu

  1. Spagečius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nusunktą tuną, suberkite petražoles.
  3. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pomidorą - kubeliais, alyvuoges - per pusę.

Spagečiai su lašiša

  1. Gerai įkaitinti keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  2. Sudėti smulkiai supjaustytą lašišą, šiek tiek apkepti.
  3. Susmulkinti svogūnus, sudėti į keptuvę ir apkepti kol ims tapti skaidrėti.

Pasta su sūriu (Cacio e Pepe)

Tai įžymusis Romos Cascio e Pepe arba pasta su sūriu.

Patiekalas patiks išieškoto skonio miestiečiui, kuris vertina natūralų kokybiškų produktų skonį - juk jų tik 3 - pipirai, sūris ir makaronai.

Ingredientai 2 asmenims:

  • 250 gr pastos (spagethi)
  • 200 gr šviežiai tarkuoto sūrio
  • 1 v.š. stambiai maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Užkaiskite vandenį makaronams.
  2. Smulkiai sutarkuoti sūrį. Suberkite į gilią lėkštę. Suberkite pipirus ir išmaišykite. Atidėkite apie 4 v.š. atskirai.
  3. Į verdantį, truputį pasūdytą vandenį (daug sūdyti nereikia, nes sūris yra sūrus) sudėkite ir išvirkite makaronus.
  4. Prieš virimo pabaigą paimkite apie 1/3 stiklinės vandens, kuriame virė makaronai ir užpilkite ant sūrio. Čia tikriausiai sudėtingiausia recepto vieta. Pilant vandenį ir maišant turi gautis riebaus pieno konsistencijos košelė. Kadangi labai lengva vandens padauginti - pilkite vandens po truputį.
  5. Nuvarvinkite makaronus. Užpilkite padažą ir išmaišykite. Sudėkite į lėkštes ir apibarstykite likusiu sūriu.

Padažai makaronams

Renkantis padažą svarbi makaronų forma, nes kaip tik nuo jos priklauso, ar makaronus gerai padengs padažas. Paprastai trumpesni ir storesni makaronai labiau tinka su tirštais, tąsiais padažais, o ilgi ir ploni - su švelniais ir lengvais. Pavyzdžiui, spagečiai puikiai tinka patiekti su skystesnės konsistencijos padažais, tarkime, skystesniu naminiu pomidorų padažu su faršu ir tarkuotu kietuoju sūriu.

Žaliasis pesto padažas

Jums reikės:

  • saujos šviežių bazilikų
  • 2 šaukštų kedrinių pinijų riešutų
  • dviejų skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos
  • pusės stiklinės alyvuogių aliejaus
  • mažos saujelės tarkuoto kietojo sūrio

Gaminimas:

Keptuvėje pakeptus kedrinių pinijų riešutus sutrinkite su bazilikų lapeliais ir išspaustomis česnako skiltelėmis. Įberkite druskos ir masę sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Maišant įberkite sūrį ir po truputį supilkite aliejų. Gerai išmaišykite.

Pomidorų padažas

Jums reikės:

  • 6 pomidorų
  • 1 svogūno
  • ketvirčio nedidelės saliero šaknies
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • pusės saldžiosios paprikos
  • pusės stiklinės vištienos sultinio
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Smulkiai supjaustytą svogūną kepkite aliejuje kol gražiai pagels. Sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, smulkiai supjaustytą saldžiąją papriką ir saliero šaknį. Supilkite sultinį ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

Česnakinis špinatų padažas

Jums reikės:

  • dviejų saujų šviežių špinatų
  • 4 česnako skiltelių
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminimas:

Į įkaitintą aliejų suberkite labai smulkiai supjaustytą česnaką.