Šie sausainiai - puikus savaitgalio kepinys, jei norisi kažko skanaus ir greitai. Gamyba trunka vos 10 minučių, dar 20 minučių orkaitėje ir šilti kvapnūs sausainiai garuoja. Be jokios abejonės, tai vieni mėgstamiausių sausainių. Jie minkšti, saldūs, šiek tiek sūrūs ir, žinoma, kaip ir visi desertai, maistingi. Jokių pieno produktų, miltų ar rafinuoto cukraus, tik daugiau baltymų ir gerųjų riebalų.
Tad jeigu įprasti avižiniai sausainiai jau pabodo ar norite paragauti ko nors naujo - neapsiriksite išbandę šį receptą. Nors klasika jis tikriausiai labiau yra Amerikoje ar kitur užsienyje, nes labai asocijuojasi su anglišku turiniu ir filmais.
Šie sausainiai traškūs, ne per saldūs. Be to, jie puikiai išsilaiko sandariame inde iki savaitės, tad labai patogu turėti tokį skanėstą po ranka. Receptas gana lengvai adaptuojamas ir jei aktualu - gali būti be glitimo, be kiaušinių ir be karvės pieno produktų.
Ingredientai
Sausainiams:
- 100 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus (galite maišyti su baltuoju)
- 130 g riešutų sviesto
- 1 kiaušinio
- 100 g avižinių dribsnių (tradicinių, ne greitai išverdančių)
- 100 g kvietinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 50-100 g šokoladinių konditerinių „lašiukų“ ar juodojo šokolado, sulaužyto gabaliukais
Glajui (nebūtina):
- Kambario temperatūros sviestas
- Riešutų sviestas
- Cukraus milteliai
- Druska
- Pienas
Gaminimo Eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Sviestą ir cukrų „Farinas“ plakite, kol masė taps šviesi ir kreminė. Ištrinkite sviestą su cukrumi ir riešutų sviestu. Įmuškite kiaušinį.
- Sudėkite kiaušinius, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir druską. Gerai sumaišykite. Dėkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Iki šio etapo viską galima maišyti elektriniu maišytuvu.
- Įmaišykite avižas, miltus, kakavos miltelius ir kapotą šokoladą. Suberkite avižinius dribsnius ir išmaišykite mentele ar šaukštu. Tešla bus limpanti. Įmaišykite šokoladą - dalį arba visą. Dalį galite pasilikti ir išdėlioti ant sausainių viršaus.
- Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol šiek tiek sutvirtės. Tuomet bus lengviau formuoti sausainius.
- Iš masės suformuokite mažus 2-3 cm skersmens rutuliukus, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Suformuokite sausainius ir išdėliokite ant kepimo skardos, palikdami tarpus. Švelniai paspaudykite pirštais ar delnu.
- Kepkite apie 10-12 minučių. Kepkite 10-12 minučių.
- Paruoškite glajų: į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, riešutų sviestą, cukraus miltelius, druską, supilkite pieną. Plakite, kol glajus taps purus ir kreminis.
- Kiekvieno sausainio viduryje uždėkite maždaug 1 šaukštelį glajaus, truputį pasklaidykite, ant viršaus uždėkite dar vieną sausainį.