pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Paprastas ir kvapnus pyragas su mandarinais

Galvojate, kokį gi skanumyną pagaminti Kalėdoms ir / ar Naujiesiems metams? Gal jums tinkamiausias bus šis desertas su mandarinais? Jį paruošti ganėtinai lengva, o ir skonis nuostabus. Prasidėjęs gruodis labiausiai siejamas su dviem dalykais - Kalėdomis ir mandarinais. Vien jų kvapas iškart geba sužadinti prisiminimus apie gražiausias metų šventes, tad dabar ypač geros kainos jie tapę viena populiariausių prekių.

Kadaise buvę egzotika, dabar be mandarinų nebeįsivaizduojame gruodžio. Tad kodėl gi nepradėjus naudoti šio nuostabaus produkto kepimui namuose. Pasitikrinkite - ar viską apie juos žinote?

Kaip išsirinkti saldžius mandarinus?

Sulig vėstančiais orais prasidėjęs citrusų sezonas gruodį išgyvena savo piką, o mandarinai yra neabejotini jo karaliai. Daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi keliais patarimais, kad kaskart mėgautumėtės saldžiu mandarinu, juos lengviau nuluptumėte ir panaudotumėte juos net namų ruošoje. Pasinaudokite savo juslėmis rinkdamiesi.

  • Įvertinkite žievelę - ji turi būti intensyvios oranžinės spalvos, be dėmių, minkšta ir idealiu atveju šiek tiek atšokusi nuo minkštimo.
  • Pažiūrėkite į dydį - paprastai sultingesni ir su mažiau sėklų yra mažesni vaisiai.
  • Pauostykite: prinokę mandarinai turi intensyvų citrusinių vaisių kvapą.
  • Galiausiai, pakilnokite - saldūs mandarinai turėtų būti palyginti sunkūs.

Ką daryti, jeigu mandarinai visgi pasitaikė rūgštūs?

Pasak J. Sabaitienės, visai nesunkiai juos galima išgelbėti - ir tikrai nereikės cukraus. „Japonijoje populiari gudrybė - pernelyg rūgščius mandarinus pašildyti. Juos 10 minučių panardinkite į maždaug 40 laipsnių temperatūros vandenį, tuomet - šaltą arba padėkite į šaldytuvą. Taip apdoroti vaisiai taps saldesni, ir juos valgyti bus daug maloniau“, - patarimu dalijasi J. Sabaitienė.

Greitas mandarinų nulupimo būdas

Šis prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose išplitęs triukas ypač pagelbės, jeigu reikia nulupti daugiau mandarinų - pavyzdžiui, kepant pyragą. Daržovių žinovė dalijasi paprastu metodu: „Mandariną nuplaukite ir perpjaukite pusiau skersai, perpus padalydami skilteles. Tuomet nykščiu spausdami vieną galą išstumkite minkštimą - mandariną „išverskite“. Teliks skilteles patogiai nusirinkti nuo žievelės. Tai labai paprastas būdas nulupti šiuos vaisius, net nesusitepant rankų“.

Mandarinų žievelių panaudojimas

Mandarinai ne tik puikiai kvepia, bet ir pasižymi antibakterinėmis bei dezinfekuojančiomis savybėmis. Neišmeskite žievelių - puoškite arba valykite namus. Mandarinų žieveles, pabarstytas druska, galima naudoti kaip kvapų sugertuvą, pavyzdžiui, šaldytuve. Be to, pasigaminti naminį valymo skystį. Į stiklainį įdėkite saują šakute subadytų žievelių ir užpilkite stikline acto. Palikite mišinį per naktį, o ryte supilkite jį į purkštuvą ir užpilkite stikline vandens. Taip paruoštas skystis puikiai nuvalys riebaluotus paviršius, taip pat pravers vonios kambario įrangai valyti.

Pyrago su mandarinais receptas

Mandarinai yra ir universalus produktas virtuvėje: jie ne tik skanus užkandis, bet dera ir prie paukštienos ar žuvies patiekalų, gali virsti skaniu džemu, pagyvins žiemiškas salotas, bus skanus ingredientas keksiukuose, pudinguose, brauniuose. Šventinis mandarinų pyragas 8 porcijoms.

Ingredientai:

  • 6-8 mandarinai
  • 1 šaukštas obuolių sidro acto
  • 1/3 puodelio augalinio aliejaus
  • 1 puodelio cukraus
  • 1 puodelio pieno
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 ir 2/3 puodelio miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • uogienės

Gaminimas:

  1. Apskritą kepimo indą ištepkite sviestu ir lengvai pabarstykite cukrumi. Ant indo dugno išdėliokite mandarinų skilteles.
  2. Sumaišykite pieną, actą, vanilę ir aliejų. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite drėgnus ingredientus į sausus ingredientus ir išmaišykite.
  3. Supilkite mišinį ant mandarinų ir kepkite 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
  4. Kai pyragas bus iškepęs, apie 10 minučių atvėsinkite, tada apverskite aukštyn kojomis ir užpilkite uogiene.

Jei turite šiek tiek daugiau kantrybės ir laiko, vietoj uogienės pyragą galite aplieti apelsinų glajumi: sumaišykite 2 puodelius cukraus, 2 valgomuosius šaukštus sviesto, 4 arbatinius šaukštelius apelsinų sulčių ir ½ arbatinio šaukštelio apelsino žievelės ir užpilkite ant atvėsusio pyrago.