pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skanūs sumuštiniai vaikams: receptai ir idėjos

Kaip suplanuoti užkandžių gamybos procesą, kaip jį palengvinti ir ką gaminti, kad vaikų mitybą praturtintume reikalingiausiomis medžiagomis? Jeigu vis sukate galvą, ką įdėti į vaikų priešpiečių dėžutę arba kuo sužavėti net išrankiausią valgytoją, pataikėte kaip tik ten, kur reikia. Žinomos mamos ir tinklaraščių autorės dalinasi savo sumuštinių receptų ir gaminimo idėjomis, kurios ne tik patrauks vaikų akį, bet ir praturtins mažųjų mitybą.

Šokoladui užkandžių dėžutėje - ne vieta

Tikriausiai ne vienam tėvų pažįstama situacija, kai vaikas prašo į užkandžių dėžutę įdėti sausainių, saldainių ar kitų saldumynų. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, prisidėjusios prie naujojo sveikesnio valgiaraščio mokykloms ruošimo, teigimu, vaikams nuolaidžiaujantys tėvai daro meškos paslaugą.

Cukrus skatina hiperaktyvumą, tad vaikui gali būti sunkiau susikaupti pamokose. Be to, saldumynai padidina tikimybę ateityje susirgti diabetu, turėti antsvorio. „Mano nuomone, tėvai, dedantys į užkandžių dėžutes saldumynus, elgiasi neatsakingai tiek savo vaiko, tiek jo bendraklasių atžvilgiu - juk ir kiti vaikai užsinori deserto.

Puiki idėja gaminti užtepėles, salotas, įvairius patiekalus paįvairinti riešutais bei džiovintais vaisiais, kuriuose yra daug vitaminų bei mineralų, gerųjų riebalų. Žinoma, nepamirškite ir paprastų, bet vaikų mėgstamų užkandžių - morkų, agurkų šiaudelių, obuolių, kriaušių, riešutų.

„Kepdami sausainius rinkitės visagrūdžius arba grikių miltus, naudokite mažiau riebalų, vietoje cukraus įberkite mėgstamų džiovintų vaisių - abrikosų, slyvų, spanguolių, razinų, datulių, kokosų drožlių.

Kaip suplanuoti užkandžių gamybos procesą?

Maisto gamyba gali būti puikus būdas praleisti sekmadienio valandą kartu su savo vaiku - leiskite mokyklinukui pačiam pasirinkti ingredientus sausainiams, suplanuoti kiekvienos dienos užkandį. Taip sutaupysite laiko ir išvengsite streso.

Sveiki ir gardūs sumuštiniai: receptų idėjos

Prieš pradedant konstruoti sumuštinį žinomos tinklaraštininkės Berta Garuckė, Indrė Trusovė, Sandra Ubartienė ir Toma Dambrauskė vieningai sutaria - viskas prasideda nuo duonos pasirinkimo. Čia susiduriama su dažna dilema - vaikai kur kas mieliau renkasi batoną, o ne rupią duoną. Tačiau mamos tikina, kad jeigu pasirenkama tinkama kvietinės duonos rūšis su papildomais ingredientais, pavyzdžiui, su kefyru, šviesioje duonoje bus gausu ne tik angliavandenių, skaidulinių medžiagų, bet ir baltymų, o kartu ir kalcio.

Spalvingi sumuštinių vėrinukai pagal „Cukrinis Avinėlis“ autorę

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės Bertos Garuckės teigimu, svarbiausia „gudrybė“ norint, kad vaikas valgytų sumuštinį su sveikatai palankiais priedais - įdomi jo forma ir ryškios spalvos.

„Vaikams greitai pabosta įprastos formos sumuštiniai, tad siūlau improvizuoti - ruoškite ryškiaspalvius sumuštinių vėrinukus, kuriuose integruokite ryškiaspalves daržoves ir užtepėles, taip sumaniai paslėpdami maistingus ingredientus „kitokiame“ sumuštinyje. Kaskart sumuštinius pagardinkite vis kitomis daržovėmis, žaiskite skirtingomis jų spalvomis bei formomis, taip pat įdėkite kelis žalumynų lapelius. Galbūt įprastai vaikas špinato nevalgytų, bet kai jis gražiai dera su gabalėliu kumpio ir spalvota užtepėle - daug labiau traukia akį“, - teigia maisto tinklaraštininkė.

Anot B. Garuckės, norėdami suteikti vėrinukams daugiau spalvų, naudokite humusą. Galite jį pagardinti burokėliais, morkomis, paprikomis, saldžiąja bulve ar kitomis daržovėmis - taip jis taps spalvingesnis, patrauklesnis bei dar maistingesnis. Kaskart improvizuokite - vieną kartą paragavus vaikui skonis gali nepatikti, tačiau po keleto kartų vaikas tikrai pamėgs ir kiek neįprastus jam skonius.

„Vėrinukus konstruoti pradėkite nuo duonos. Kuo ši minkštesnė, tuo didesnė tikimybė, kad vaikui ji patiks. Nors duonos pasirinkimas yra išties nemažas, vis dar be konkurencijos vaikų mėgstamiausia išlieka balta duona. Paprastai vėrinukams naudojame forminę duoną su kefyru, nes ji turi naudingų baltymų ir kalcio, kuris ypač svarbus vaikams. Kiekvieną duonos riekelę gardinkite norima užtepėle, pjaukite į keturias dalis ir ant medinio pagaliuko verkite skirtingus duonos bei norimų daržovių ar vaisių vėrinukus“, - pataria tinklaraštininkė.

Maistingi suvožtiniai pagal „Sveika ir Gardu“ autorę

Anot sveikos mitybos konsultantės Indrės Trusovės, maistingas sumuštinis - tai puikus patiekalas kiekvienam vaikui, ypač po aktyvios veiklos lauke ar sporto būrelyje. Duonoje esantys angliavandeniai atstatys prarastas energijos atsargas ir padės greitai pasisotinti.

I. Trusovė dalinasi receptu, kuris galėtų tapti puikiu patiekalu tiek vaikui, tiek ir bet kuriam išalkusiam suaugusiam šeimos nariui.

„Rinkdamiesi šviesią duoną atkreipkite dėmesį į tai, kad jos sudėtis būtų kuo vertingesnė, pavyzdžiui, daug skaidulinių medžiagų ar baltymų. Tuomet ruoškite maistingą įdarą: aš siūlyčiau išbandyti vištienos ir avokado sumuštinį. Virtus vištienos kumpelius susmulkinkite ir sumaišykite su graikišku jogurtu. Įdėkite truputį druskos. Tepkite šią masę ant duonos riekės, dėkite svogūnų laiškus, krapus, salotos lapą, sultenę ir avokado riekeles. Pabarstykite sezamo sėklomis. Ant viršaus kita riekelė duonos. Labai skanu dar prisikąsti agurkėliais. Mano dukra tokius sumuštinius itin mėgsta“, - teigia I. Trusovė.

Jauna mama pabrėžia, kad tokį sumuštinį nesudėtinga supakuoti į priešpiečių dėžutę, pasiimti su savimi į pasivaikščiojimą lauke. Jis neturi daug drėgnų daržovių, todėl nesušlampa ir išlaiko savo formą.

Linksmi veideliai pagal „Kur mano raktai“ autorę

Dažna mama susiduria su vaiko nevalgumo problema, todėl griebiasi įvairiausių gudrybių, viena iš jų - įdomūs ir žaismingi sumuštinio pateikimo būdai. Tinklaraštininkė Sandra Ubartienė dalinasi ypač lengvu receptu, kurio pagrindinis akcentas - žaismingas pateikimas.

„Aš visada šaldytuve turiu savo firminės varškės užtepėlės - paprastą liesą varškę maišau su graikišku jogurtu, smulkintomis datulėmis ir trupučiu medaus. Lieka išsitraukti iš šaldytuvo, tepti ant forminės duonos skrebučio, ir pusė darbo padaryta. Kita pusė - iš įvairių vaisių ir uogų išdėlioti veidukus ar šypsenėles. Tai neatima daug laiko, tačiau kur kas labiau patraukia mažųjų dėmesį“, - sako S. Ubartienė.

Tinklaraštininkė teigia, kad varškės užtepėlę gali pakeisti ir riešutų sviestas ar natūralios uogienės, o veidelių puošybai galite rinktis ir įvairius riešutus bei sėklas.

Smagūs vieno kąsnio užkandukai pagal „Twinstory“ autorę

Tinklaraštininkė Toma Dambrauskė teigia, kad tiek didesnėse kelionėse po pasaulį, tiek mažesnėse po miestą, su savimi visada reikia turėti užkandžių vaikams. Kartais bananų ar trapučių nepakanka, todėl tokiems atvejams patogu pasiruošti mažų formelių vieno kąsnio sumuštinukus.

„Tokie maži sumuštinukai - tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai, bet sočiai pavalgyti. Kad viskas geriau laikytųsi, norimus birius produktus patrinkite šakute ir tepkite, o ne dėliokite atskirai, kad neišsilakstytų. Norint mažų sumuštinukų arba ypatingų formų, jas išpjaukite jau susluoksniavus dvigubą sumuštinį, nes taip „kerpant“ duoną į keturias dalis, krašteliai prisispaudžia ir prilaiko formą“, - teigia T. Dambrauskė.

Jauna mama sako, kad tokie vieno kąsnio sumuštinukai turi galybes variacijų, todėl gali būti tiek desertiniai ir saldūs, tiek ir sūresni bei labai sotūs.

„Savo vaikams aš pertepu riekeles varške, uždedu šiek tiek sutrinto banano, uogų, kurias taip pat galima šakute šiek tiek sutrinti, tada visa masė geriau susilipina.

Užvertusi kita riekele duonos, supjaustau norimomis formelėmis. Saldžiam variantui dėl savo lipnumo ir konsistencijos puikiai tinka kriaušė, melionas ir bananas. Jei norisi sočiau, tepkite duonos riekeles varške bei storesniu sluoksniu sutrinto avokado, apšlakstykite citrinų sultimis.

4 smagūs sumuštinių receptai su "Jorė" duona

B. Garuckė dalijasi keturiais linksmais sumuštinių dirbtuvių receptais su „Jorė“ duona, kurie, anot tinklaraštininkės, sukėlė gausybę linksmų emocijų, juokų, ginčo ir gardžių akimirkų.

  1. Padykęs sumuštinis su morkų garbanomis

    Ingredientai: kelios riekutės tamsios „Jorė“ duonos su saulėgrąžomis, gabalėlis sviesto ar kitos mėgstamos užtepėlės, keli griežinėliai servelato dešros, keli agurko griežinėliai, kelios alyvuogės, 1-2 morkos, keli šiaudeliai saldžiosios paprikos.

    Paruošimas: Duonos riekutes ištepkite sviestu ar užtepėle ir uždėkite dešros riekutes. Papuoškite sumuštinius agurkų ir alyvuogių akimis, paprikos šypsena ir morkų juostelių garbanomis.

  2. Koketiškas sumuštinis su salotų garbanomis

    Ingredientai: kelios riekutės šviesios „Jorė“ duonos su sėklomis, gabalėlis sviesto ar kitos užtepėlės, kelios riekutės mėgstamo apvalaus sūrio, kelios riekutės dešros ar kumpio, kelios alyvuogės, keli ridikėliai, sauja šviežių salotų lapų.

    Paruošimas: Duonos riekutes ištepkite sviestu ar užtepėle ir uždėkite sūrio riekeles. Papuoškite sumuštinius alyvuogių griežinėlių akimis, dešros ar kumpio šypsena, salotų garbanomis ir keliais ridikėlių kaspinėliais.

  3. Rimtas sumuštinis su morkų plaukais

    Ingredientai: kelios riekutės tamsios „Jorė“ duonos su saulėgrąžomis, keli šaukštai humuso, kelios morkos, keli ridikėliai, kelios alyvuogės.

    Paruošimas: Duonos riekeles ištepkite humusu. Papuoškite sumuštinius ridikėlių bei alyvuogių akimis, paprikos nosimi ir morkų lazdelių plaukais.

  4. Saldusis sumuštinis su šilauogių garbanomis

    Ingredientai: kelios riekutės šviesios „Jorė“ duonos su sėklomis, keli valg. š. riešutų sviesto, keli griežinėliai banano, kelios šviežios ar šaldytos avietės, kelios saujos šviežių šilauogių.

    Paruošimas: Ant duonos riekučių tepkite riešutų sviestą. Papuoškite sumuštinius banano ir šilauogių akimis, avietės lūpomis ir šilauogių plaukais.