pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šventiniai silkių receptai pagal Neringą

Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais.

Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.

Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, - ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą.

Netikėti deriniai - nauji silkės skoniai

Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais. Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais.

Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures.

Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.

Neringos šventinės silkės receptas

Neringa L. mūsų receptų konkursui pasiūlė savo šventinės silkės receptą, kuriai ypatingo skonio suteikia saldžios razinos, o žiupsnelis cinamono - šventiškumo. Išbandykite! Visą receptą rasite žemiau:

Šventinė silkė su slyvomis ir riešutais

Ingredientai:

  • Silkė: 3.00 vnt.
  • Morkos: 2.00 vnt.
  • Graikiniai riešutai: 2.00 valg. š.
  • Džiovintos slyvos: 4.00 vnt.
  • Druska: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska.
  2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas.
  3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite.
  4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite.

Silkė su troškintomis daržovėmis

„Noriu pasidalinti savo pačios sugalvotu, bet jau tapusiu šeimos mėgiamu receptuku. Sveika, skanu, greita! O kaip racionaliai susinaudoja rudens gėrybės!“ - rašo mūsų skaitytoja Regina Račkauskienė. Dalijamės receptu - išbandykite ir jūs. Galbūt tokią silkutę norėsite pasiruošti žiemos šventėms.

Ingredientai:

  • Silkė: 3.00 vnt.
  • Baravykai: 4.00 vnt.
  • Laurų lapai: 1.00 arbat. š.
  • Agurkai: 1.00 vnt.
  • Citrinos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Suberkite baravykus, supilkite pomidorų padažą ir dar patroškinkite.
  2. Jei reikia, dar pagardinkite laurų lapeliais ir pipirais.

Silkė su džiovintais vaisiais

Ingredientai:

  • Silkė: 4.00 vnt.
  • Morkos: 2.00 vnt.
  • Džiovintos slyvos: 4.00 vnt.
  • Razinos: 2.00 valg. š.
  • Abrikosai: 4.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Sudėkite pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir kelias minutes pakaitinkite.
  3. Baigiant troškinti, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, pomidorų padažą.

Silkės suktinukai su daržovėmis

Ingredientai:

  • Silkė: 4.00 vnt.
  • Agurkai: 3.00 vnt.
  • Grybai: 4.00 vnt.
  • Morkos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Silkių filė gabalėlius susukite palikdami viduryje skylutę.
  2. Svogūnus ir grybus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir pakepkite aliejuje. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, gvazdikėlių ir atvėsinkite.
  3. Dalį šio įdaro pridėkite į suktinukų vidų. Suktinukus sudėkite ant agurkų griežinėlių ir užpilkite likusiu įdaru.

Silkė su paprika ir slyvomis

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Paprikos: 2.00 vnt.
  • Slyvos: 4.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  2. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.

Silkė su svogūnais ir grybais

Ingredientai:

  • Silkė: 1.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Grybai: 4.00 vnt.
  • Porai: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Keletą grybų galvučių palikite papuošimui, kitus grybus sumalkite, puse svogūno supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite aliejuje, sudėkite maltus grybus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, viską pakepinkite keletą minučių, atvėsinkite.
  2. Silkę išdarinėkite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į lėkštę. Kitą pusę svogūno supjaustykite plonais pusžiedžiais, užklokite ant silkės. Viską padenkite majonezu.
  3. Kiaušinį nulupkite, atskirkite baltymą nuo trynio, susmulkinkite, pakaitomis užberkite ant silkės.

Silkės užkandis su burokėliais ir obuoliais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Burokėliai: 1.00 vnt.
  • Obuoliai: 1.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Jogurtas: 1.00 valg. š.
  • Batonas: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Burokėlį, obuolį ir svogūną nulupkite. Burokėlį ir obuolį smulkiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotą silkės filė.
  2. Visus susmulkintus produktus sukrėskite į bendrą dubenį, suberkite parmezano sūrį, jei reikia pagal skonį pasūdykite. Majonezą ir jogurtą sukrėskite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu muskatu, kapotais krapais ir išmaišę sukrėskite į silkių ir daržovių dubenį. Viską gerai išmaišykite.
  3. Batoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol pagels. Dar šiltas įtrinkite česnakų skiltelėmis.

Silkės suktinukai su slyvomis ir jogurtu

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Slyvos: 4.00 vnt.
  • Degtinė: 1.00 arbat. š.
  • Jogurtas: 2.00 valg. š.
  • Porai: 2.00 vnt.
  • Citrinos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Silkes kelias valandas pamirkykite vandenyje arba piene. Slyvas išmirkykite vandenyje su degtine.
  2. Suktunukus sudėkite į lėkštę, papuoškite porais, citrinų griežinėliais ir apšlakstykite pipirais pagardintu jogurtu.

Marinuota silkė su daržovėmis ir prieskoniais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Morkos: 1.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Citrina: 1.00 vnt. (2 valg. š.
  • Pipirai: 10.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Silkę nuplaukite, nuvalykite, išdarinėkite ir supjaustykite maždaug 2 cm gabaliukais. Pipirus sutrinkite, morką ir svogūną supjaustykite žiedeliais.
  2. Paimkite 1 l talpos indą ir sudėkite ten sluoksniais svogūną, morką, citriną, pjaustytą griežinėliais, cukrų, pipirus, žuvį.

Silkė su agurkais ir bulvėmis

Ingredientai:

  • Silkė: 1.00 vnt.
  • Bulvės: 4.00 vnt.
  • Agurkai: 4.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Išvirkite bulves su lupenomis. Ataušinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  2. Nedideliais gabaliukais supjaustykite silkę ir agurkus.
  3. Susmulkinkite svogūną.
  4. Viską sumaišykite, užberkite prieskonių, uždėkite majonezo ir palikite bent kelioms valandoms šaldytuve, kad „susidraugautų“ visi skoniai.

Silkės "sušiai" su bulvėmis ir burokėliais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Bulvės: 4.00 vnt.
  • Burokėliai: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.
  2. Bulves nulupkite ir išvirkite. Sugrūskite. Įberkite muskato ir aitriųjų paprikų miltelių. Supilkite kepintus svogūnus su aliejumi.
  3. Silkės filė patieskite ant lentelės, šaukštu tepkite per visą silkės ilgį bulvių masės, ant viršaus dėkite nedidelį sluoksnelį marinuotų burokėlių.

Silkės pyragas su grybais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Grybai: 4.00 vnt.
  • Kiaušiniai: 2.00 vnt.
  • Miltai: 1.00 st.

Gaminimas:

  1. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi suberkite smulkintus pievagrybius ir svogūnus. Patroškinkite. Kai suminkštės, suberkite smulkiai supjaustytą silkės filė ir džiovintus pomidorus. Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite ir dar kiek patroškinkite.
  2. Kiaušinius gerai išplakite, suberkite į juos miltus ir vėl išplakite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite porą šaukštų aliejaus, suberkite smulkintus česnakus, parmezaną, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių ir išmaišykite.
  3. Tešlą padalykite į du lakštus - mažesnį ir didesnį. Didesnįjį įtieskite į kepimo indą taip, kad kraštai uždengtų indo sieneles. Ant tešlos tolygiai dėkite silkės ir grybų įdarą. Tada ant viršaus sukrėskite ir vėl tolygiai paskirstykite kiaušinių ir sūrio masę. Pyragą užklokite likusiu tešlos lakštu, kraštus gerai užspauskite ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę.

Kepta silkė folijoje su riešutais

Ingredientai:

  • Silkė: 5.00 vnt.
  • Svogūnai: 2.00 vnt.
  • Riešutai: 2.00 valg. š.
  • Majonezas: 3.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
  2. Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės. Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės. Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
  3. Foliją stipriai susukite. Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą.

Silkė su grybais ir morkomis

Ingredientai:

  • Silkė: 5.00 vnt.
  • Grybai: 4.00 vnt.
  • Morkos: 2.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Išvalykite silkę, ir sudėkite į dubenėlį.
  2. Išmirkykite džiovintus grybus, supjaustykite ir kepkite aliejuje su svogūnais. Kai atvėsta grybai sudėkite ant silkės.
  3. Kitoje pusėje tą patį padarykite su morkytėmis. Morkas išvirkite ir smulkiai supjaustykite.

Silkės užkandėlė su burokėliais ir avokadais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Burokėliai: 2.00 vnt.
  • Avokadai: 2.00 vnt.
  • Majonezas: 2.00 vnt. (arbat. š.

Gaminimas:

  1. Burokėlius plonai supjaustykite griežinėliais.
  2. Avokadą nulupkite ir suplakite trintuvu, įdėkite majonezo,druskos ir pipirų pagal skonį, gerai išmaišykite.

Silkės užkandėlė su kiaušiniais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Kiaušiniai: 2.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Majonezas: 3.00 valg. š.
  • Miltai: 1.00 st.
  • Vanduo: 1.00 st.

Gaminimas:

  1. Silkę supjaustyti labai smulkiai. Svogūnus supjaustyti mažais kubeliais. Kiaušinį susmulkinti labai mažais kubeliais.
  2. Silkę, svogūnus bei kiaušinį gerai išmaišyti. Pridėkite majonezo. Gerai išmaišyti.
  3. Produktus vafliams gerai išmaišyti. Kepti vaflinėje.

Keptos bulvės su silke ir daržovėmis

Ingredientai:

  • Silkė: 1.00 vnt.
  • Bulvės: 5.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Morkos: 1.00 vnt.
  • Porai: 1.00 vnt.
  • Majonezas: 1.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45-60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  2. Kol bulvės kepa, paruoškite silkės įdarą. Svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Suberkite sutarkuotą morką, plonais griežinėliais supjaustytą porą ir dar keletą minučių pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Sumaišykite daržoves, nedideliais gabalėliais supjaustytą silkės filė ir šaukštą majonezo. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į silkės įdarą.
  4. Paruoštu silkės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas.

Silkės suktinukai su agurkais

Ingredientai:

  • Silkė: 4.00 vnt.
  • Agurkai: 3.00 vnt.
  • Grybai: 4.00 vnt.
  • Morkos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Silkių filė gabalėlius susukite palikdami viduryje skylutę. Svogūnus ir grybus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir pakepkite aliejuje. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, gvazdikėlių ir atvėsinkite.
  2. Dalį šio įdaro pridėkite į suktinukų vidų. Suktinukus sudėkite ant agurkų griežinėlių ir užpilkite likusiu įdaru.

Silkės užkandis su ananasais ir paprika

Ingredientai:

  • Silkė: 4.00 vnt.
  • Agurkai: 3.00 vnt.
  • Ananasai: 4.00 vnt.
  • Paprika: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Silkių filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į dubenį.
  2. Ananasus supjaustykite 1 cm storio kvadratėliais, papriką - 0,5 cm kvadratėliais. Viską sudėkite į dubenėlį, įkrėskite pomidorų padažo ir gerai sumaišykite.
  3. Į lėkštę sudėkite ananasų griežinėlius. Puoškite petražolių arba krapų šakele.

Silkės užkandis su kiaušiniais ir ikrais

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Bulvės: 5.00 vnt.
  • Kiaušiniai: 2.00 vnt.
  • Krapai: 2.00 valg. š.
  • Svogūnai: 2.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Išvirkite kietai kiaušinius. Susmulkinkite svogūną ir krapus.
  2. Silkių filė supjaustykite plonomis juostelėmis, bulves - nedideliais kubeliais.
  3. Išdėliokite į lėkštes. Perpjaukite kiaušinius pusiau, dėkite po dvi puseles ant silkių masės, ant kiaušinių uždėkite keletą šaukštų ikrų masės ir pabarstykite krapais.

Silkė su bulvėmis ir rikotos sūriu

Ingredientai:

  • Silkė: 2.00 vnt.
  • Bulvės: 4.00 vnt.
  • Agurkai: 2.00 vnt.
  • Citrinos: 1.00 vnt.
  • Rikotos sūris: 4.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Bulves švariai nušveiskite. Perpjaukite perpus, viduryje išskobkite nedidelę duobelę, aptepkite aliejumi, pasūdykite (jei mėgstate, dar galite pabarstyti kmynų ir smulkintų česnakų), dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę.
  2. Rikotą (gali būti ir kitas tepamas sūris) sumaišykite su smulkintais česnakais, pagardinkite pipirais ir dėkite po 1-2 šaukštus ant šiek tiek atvėsusios bulvės puselės.

Silkė garstyčių padaže

Ingredientai:

  • Silkė: 4.00 vnt.
  • Garstyčios: 2.00 valg. š.
  • Majonezas: 2.00 valg. š.
  • Krapai: 2.00 valg. š.
  • Aliejus: 4.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Silkės filė supjaustykite 1,5-2 cm pločio juostelėmis.
  2. Sumaišykite garstyčias, majonezą, sukapotus krapus. Nuolatos sukdami garstyčias, plona srovele pilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Sudėkite silkės gabaliukus ir išmaišykite.
  3. Sukapokite likusius krapus ir laiškinius česnakus. Jais apibarstykite silkę garstyčių padaže ir palikite bent 4 valandoms įsiskonėti šaldytuve.
  4. Tiekite su rugine duona arba virtomis bulvėmis.
  5. Man skaniausia valgyti taip: traškią ruginę duoną aptepkite sviestu, uždėkite plonai pjaustytų virtų bulvių ritinėlių ir ant viršaus uždėkite silkės garstyčių padaže.

Šiltos bulvių salotos su silke

Ingredientai:

  • Bulvės: 5.00 vnt.
  • Porai: 1.00 vnt.
  • Paprikos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje.
  2. Porus ir paprikas susmulkinkite. Berkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir troškinkite, kol suminkštės.
  3. Salotas suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje, dėkite karštas virtas bulves, apibarstykite jas smulkintais muskatais.

Silkė su granatais ir avokadais

Ingredientai:

  • 4 gabaliukų silkių filė
  • 1 granato
  • 2 prinokusių avokadų
  • 1 mėlynojo svogūno
  • 2 v. š. majonezo
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė.
  2. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą.
  3. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes.
  4. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinų sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  5. Valgykite su juoda duona.

Silkė su apelsinais ir mangu

Ingredientai:

  • 3 gabaliukų silkių filė
  • 2 apelsinų
  • 1 prinokusio mango
  • Žiupsnelio krapų
  • Žiupsnelio cukraus
  • 2 v. š. krienų
  • 150 g grietinės
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį.
  3. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais.
  4. Viską sudėkite į indą su silke. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais.

Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais

Ingredientai:

  • 4 gabaliukų silkių filė
  • 4 virtų bulvių
  • 3 virtų kiaušinių
  • 1 mėlynojo svogūno
  • 4 marinuotų agurkų
  • Šaukšto kaparėlių
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • Majonezo
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną.
  2. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinų sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais.